kapelana katolika też nie widziałem, słyszałem tylko, że pobierają sporo kasy.a swoją drogą ktoś widział kapelana rabina? czyżby jakaś dyskryminacja?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
kapelana katolika też nie widziałem, słyszałem tylko, że pobierają sporo kasy.a swoją drogą ktoś widział kapelana rabina? czyżby jakaś dyskryminacja?
Nie tylko w KAS ,ale jak podaje https://www.trojmiasto.pl/wiadomosc...ieza-w-mundurach-n186845.html?strona=0#opinie za "posługę" i w innych służbach otrzymują sowity trzos srebrników.Kapelani w służbie to zmarnowany publiczny pieniądz. Oni nic nie robią, wypijają hektolitry kawy i zbierają plotki po pokojach. Jak ktoś chce się pomodlić to może to zrobić w kościele, domu i na łonie natury - do tego w cale niepotrzebny kapelan. Jak będzie potrzeba odprawienia uroczystości to na zasadzie usługi można wybrać takiego : księdza/ pastora / rabina/ imama ... itd. , jakiego się chce
Rozumiem, że każda próba podejmowania chociażby medialnej dyskusji o apolityczności służby w kontekście oderwania od sutych apanaży owych" niezbędnych" posługujących jest zagrożeniem braku poparcia ze strony tychże oficyjerów- kapelanów. Moim zdaniem podążanie drogą" Panu B. świeczkę i diabłu ogarek" , czyli skrywanie patologii tz. utrzymywania na koszt podatnika wielu etatów kapelanów jest swoistym paktem tronu z ołtarzem. Z punku widzenia każdego podatnika jest to wstrętne, obłudne zgorszenie , pomylenie misji posługi z zarabianiem niezłych pieniędzy.KAS osłabił mocno cło i zepchnął także na margines akcyzę.
Przydałoby się to zmienić.
Myślę, że likwidując kapelanów, nie poprawimy jakości funkcjonowania KAS.
Może porozmawiamy o kierunkach reformy KAS pro publico bono?
I znowu odwracasz kota ogonem zanim z braku argumentów wycenzorujesz moje wpisy.To jest rzeczywistość.
Koszty znikome w skali formacji.
Na tle rozpasania wszystkich ekip.
Buszujących w żłobach do ostatniej chwili.
Stać nas na to.
Temat zastępczy dla leszczy albo pieniaczy.
pytanie: czy owi funkowie tego chcieli? Drugie pytanie jest już prostsze, czy kapelan w iasie w ogóle coś takiego zaproponował? Panie psycholożki proponowały i się starały, oferowały pomoc, były też na oddziale kilka razy.(...) Jestem ciekaw czy do osadzonych w areszcie śledczym funków z Hrebennego pofatygował się kapelan (...)
Otóż problemu nie ma .bo czy powinni istnieć stanowi umowa RP-Watykan ,zwana Konkordatem ,a tam jest w art.16 napisane , kto,co, jak, ale nie ma mowy o kapelanach w KAS na etacie. https://biznes.interia.pl/gospodark...uzbach-sa-policzone-etaty-powinny,nId,7345280Mnie jako katolikowi kapelani nie przeszkadzają.
Można krytykować ich konkretne zachowania bądź ich brak , a to co innego.
W symbolicznym wymiarze ich obecność nawiązuje do maksymy BOG HONOR OJCZYZNA,.
Czy to jest problem?
Ok, ale czy do tego potrzebny jest do tego kapelan w mundurzeMnie jako katolikowi kapelani nie przeszkadzają.
Można krytykować ich konkretne zachowania bądź ich brak , a to co innego.
W symbolicznym wymiarze ich obecność nawiązuje do maksymy BOG HONOR OJCZYZNA,.
Czy to jest problem?
Otóż problemu nie ma .bo czy powinni istnieć stanowi umowa RP-Watykan ,zwana Konkordatem ,a tam jest w art.16 napisane , kto,co, jak, ale nie ma mowy o kapelanach w KAS na etacie. https://biznes.interia.pl/gospodark...uzbach-sa-policzone-etaty-powinny,nId,7345280
Cóż zdewaluowała się misja ewangelizacyjna owych etatowych kapelanów w służbach , bo w ich zachowaniach raczej trudno doszukać się maksymy BHO , podobnie jak zdewaluowała się maksyma KOdeks Etyki Służby Celnej .
No cóż każdy ma prawo do swobody religijnej, ale nie każdemu za to sowicie płacą.
Czyż nie mogą pełnić swojej misji ewangelizacyjnej bez munduru, stopni i wysokiego wynagradzania czym zapewne przywróciliby właściwy sens swojego istnienia i zamknęliby usta niedowiarkom....
Na pojęcie wartości chrześcijańskich składają się trzy zasady: afirmacja człowieka, hierarchia wartości i tradycja. Na mocy tej pierwszej nawet ten najmniejszy, najsłabszy i odrzucony ma prawo oczekiwać pomocy od innego człowieka.
Wartości chrześcijańskie można rozumieć jako:
1. treści czysto nadprzyrodzone, prawdy wiary, niesprawdzalne racjonalnie, przesądzające o tym, że chrześcijaństwo jest religią historyczną, a nie naturalną;
2. prawdy objawione, wprost odnoszące się do człowieka i jego życia, o charakterze antropologiczno-etycznym, np.: grzeszność człowieka, konieczność odkupienia, cel ostateczny, sąd Boży, Dekalog, Sakramenty, Kościół;
3. treści chrześcijańskie i ich rola w życiu człowieka, kulturze i dziejach ludzkości.
W perspektywie chrześcijańskiej człowiek przyjmujący naukę Chrystusa powinien całkowicie poświęcić się i zaangażować na rzecz podstawowej wartości, jaką jest zbawienie. Wartości chrześcijańskie nie są wartościami abstrakcyjnymi, istniejącymi jedynie jako ideały, są one wartościami wcielonymi w kulturę zarówno w jej wymiarze podmiotowo - osobowym jak i w wymiarze przedmiotowym.
Wartości chrześcijańskie uzasadnia się poprzez odwołanie się do obiektywnej prawdy o człowieku. Sama prawda jest wartością na wskroś ludzką. Jest dobrem dla człowieka ze względu na swój absolutny charakter i wiążącą moc.
Jeśli jutro uważnie się wsłuchasz w słowo głoszone przez cywilnego księdza to zapewna poznasz fragment owego żródla.Kopiuj wklej .
Podasz źródło durniu czy ja mam to zrobić?