Niom. Pozdrawiam i bez urazy.OK! Ekstremalne sytuacje omówione. "Normalne", ze zwykłymi "podskakiewiczami", opisałeś Ty. To chyba będzie na tyle?!
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Niom. Pozdrawiam i bez urazy.OK! Ekstremalne sytuacje omówione. "Normalne", ze zwykłymi "podskakiewiczami", opisałeś Ty. To chyba będzie na tyle?!
224 kk - nie podciągniesz tu biernego oporu. Czytałem różne wykładnie i tak to wychodzi.
83 kks - to samo. Napiszę jak jest u nas. Kontrolowany odmawia otwarcia bagażnika, wyjęcia i udostępniania bagaży bo go plecy bolą. Jednocześnie twierdzi, że udostępnia auto do kontroli i siedzi machając sobie nogami. Wtedy robimy swoje bez sankcji. Jeżeli odmawia wjazdu na bks, rtg itp. i krzyczy, że się nie zgadza to pouczamy o zażaleniu do prokuratora na czynności organu i walimy utrudnianie.
To tak w skrócie.
I na drodze i na granicy przeprowadzamy kontrolę celno-skarbową, czyż nie?
Ale w sensie prawnym już nie ma kontroli celnej, rewizji celnej itp. Jest kontrola celno skarbowa-to co my robimy i do czego nas uprawnia ustawa o KAS, z jej delegacjami do kpk i innych ustaw.
Dpg, tak, jest monitoring i wsparcie. Na zadupiu tego brak. Tylko, że tu idzie rozkmina o przepisy. Chyba
Może opiszę jak to wygląda u nas:
Kontrola celno skarbowa (bks), przeszukanie osoby itd. jeżeli kończy się wynikiem negatywnym to opieramy się tylko i wyłącznie na ustawie o KAS, nie musimy zatwierdzać osobistej u proroka, jest szybciej i łatwiej.
Jeżeli mamy ujawnienie, to przechodzimy zdecydowanie na kpk, ze wszelkimi tego konsekwencjami.
Tak po krótce...
Życzę Ci żebyś nie trafił na świadomego swoich praw obywatela, któremu się nie spieszy.No nie mogę... Wiem na czym bazuję.
Art. 78 kas - to mi wystarczy,
Na kpk przechodzę jeżeli coś znajdę, czytaj zabezpieczam dowody i wszczynam sprawę ks, działam wtedy w trybie procesowym.
Ustawa o KAS daje nam lekką elastyczność.
Od lat to działa i to sam prokurator podsunął taki pomysł.