Pytania ogólne na spotkanie 30.11.2016r.

Status
Zamknięty.
możemy zadać i 1000 pytań tylko po to aby ię dowiedzieć że stanowisko jet "nienegocjowalne"

najważniejsze pytanie.
Do końca tego roku ( a SSC obiecał że projekt obywatelski do końca roku będzie załatwiony mamy 2 posiedzenia :

listopad/grudzień 31. Posiedzenie Sejmu RP w dniach 29, 30 listopada, 1, 2 grudnia 2016 r.
grudzień 32. Posiedzenie Sejmu RP w dniach13, 14, 15, 16 grudnia 2016 r.

kiedy zostanie druk 30 przekazany do II czytania potem Senatu i znowu do Sejmu na III czytanie??

Ostatnia edycja:
Rozumiem rozgoryczenie, jednak usunąłem kilka postów zawierających jedynie argumentum ad personam. Mamy merytoryczne argumenty więc nie odnośmy się do osoby

Sławku.
Oczywiście, że mamy mocne argumenty merytoryczne. Mamy ich niezliczoną ilość i to nie "od dziś"!
Co więcej, są one poparte przez uznane autorytety, także autorytety uznane przez obecną "ekipę".
Tyle, że cóż z tego ?!
Może byłem zbyt nieuważny, ale do tej pory nie zauważyłem żadnego kontrargumentu ze strony MF-u
do owych argumentów, a przede wszystkim żadnego odniesienia się do FACHOWYCH opracowań
czy opinii. Wszak nie są to kwestie zmyślone czy bezpodstawne i odniesienie się konkretnie DO NICH,
winno być wręcz obowiązkowe i wymagalne!
Zapewne nie "wycieczki personalne" były ideą niniejszego wątku lecz jak sam wiesz, to może być
jedyna okazja dla wielu z Nas, by wyrazić SZCZERZE swe myśli bądź uczucia i chociaż nie z takim
"zestawem" chciałbyś się udać do sSc, to może warto taki "oddolny zestaw" jednak posiadać ?!
Nie proponuję, by rzucić mu nim w twarz, lecz być może jakaś sytuacja dałaby okazję wspomnienia
o jego posiadaniu. Toż jako podwładni, jesteśmy faktycznie dla sSc anonimowi i BEZOSOBOWI !!
Z jako takimi właśnie nie liczy się on, nie mogąc zobaczyć w żadnym Nas zwykłego Człowieka.
Śmiem wątpić, by choć przez chwilę pomyślał o rzeczywistych konsekwencjach swych "pomysłów"
dla pojedynczych Ludzi, dla rodzin, o dramatach życiowych czy nawet ... samobójczych myślach.
Owszem, zupełnie inna sprawa czy w razie czego sSc byłby zainteresowany czymś w rodzaju
wspomnianego "zestawu", ale także poziomem zainteresowania dałby o sobie Świadectwo ...

Sławku.
Oczywiście, że mamy mocne argumenty merytoryczne. Mamy ich niezliczoną ilość i to nie "od dziś"!
Co więcej, są one poparte przez uznane autorytety, także autorytety uznane przez obecną "ekipę".
Tyle, że cóż z tego ?!
Może byłem zbyt nieuważny, ale do tej pory nie zauważyłem żadnego kontrargumentu ze strony MF-u
do owych argumentów, a przede wszystkim żadnego odniesienia się do FACHOWYCH opracowań
czy opinii. Wszak nie są to kwestie zmyślone czy bezpodstawne i odniesienie się konkretnie DO NICH,
winno być wręcz obowiązkowe i wymagalne!
Zapewne nie "wycieczki personalne" były ideą niniejszego wątku lecz jak sam wiesz, to może być
jedyna okazja dla wielu z Nas, by wyrazić SZCZERZE swe myśli bądź uczucia i chociaż nie z takim
"zestawem" chciałbyś się udać do sSc, to może warto taki "oddolny zestaw" jednak posiadać ?!
Nie proponuję, by rzucić mu nim w twarz, lecz być może jakaś sytuacja dałaby okazję wspomnienia
o jego posiadaniu. Toż jako podwładni, jesteśmy faktycznie dla sSc anonimowi i BEZOSOBOWI !!
Z jako takimi właśnie nie liczy się on, nie mogąc zobaczyć w żadnym Nas zwykłego Człowieka.
Śmiem wątpić, by choć przez chwilę pomyślał o rzeczywistych konsekwencjach swych "pomysłów"
dla pojedynczych Ludzi, dla rodzin, o dramatach życiowych czy nawet ... samobójczych myślach.
Owszem, zupełnie inna sprawa czy w razie czego sSc byłby zainteresowany czymś w rodzaju
wspomnianego "zestawu", ale także poziomem zainteresowania dałby o sobie Świadectwo ...

Ani KAS ani model emerytur nie jest pomysłem SSC tylko rządu on tylko realizuje politykę rządu a nie wymyśla,tak samo walka z hazardem nie była pomysłem Kapicy oba robią-robił co im się każe.SSC może wnioskować o pewne rozwiązania i uzyska na to zgodę lub nie.
A struktura wygląda mniej więcej tak

[video=youtube;Qx8RlqCG2mg]https://www.youtube.com/watch?v=Qx8RlqCG2mg[/video]

Ani KAS ani model emerytur nie jest pomysłem SSC tylko rządu on tylko realizuje politykę rządu a nie wymyśla,tak samo walka z hazardem nie była pomysłem Kapicy oba robią-robił co im się każe.SSC może wnioskować o pewne rozwiązania i uzyska na to zgodę lub nie.
...

Szanowny Kolego.
Uwierz, że nikomu nie trzeba wyjaśniać oczywistości podobnych powyższym.
Kwestia źródła naszych udręczeń jest o tyle ważna, że komunikować się możemy z "osobą",
która jest Nam dana, a nie z "pojęciem" bezosobowym.
Cokolwiek by nie powiedzieć o sSc, nie jest to bezmyślna maszyna i w tym jest sedno mojego wpisu.

Szanowny Kolego.
Uwierz, że nikomu nie trzeba wyjaśniać oczywistości podobnych powyższym.
Kwestia źródła naszych udręczeń jest o tyle ważna, że komunikować się możemy z "osobą",
która jest Nam dana, a nie z "pojęciem" bezosobowym.
Cokolwiek by nie powiedzieć o sSc, nie jest to bezmyślna maszyna i w tym jest sedno mojego wpisu.

Nie jest do końca pewne kto stoi za KAS i kształtem naszych emerytur bo ja obstawiam że raczej nie SSC.To jest pytanie kto naprawdę za tym stoi.Kto podjął decyzję.

niepotrzebne dywagacje.
ten projekt polityczny jest oficjalnie popierany przez rząd.
także druga próba naszego obecnego ssc.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

jesteśmy ofiarą wielkiej polityki.
rządzący zalicytowali bardzo wysoko.
ale zapomnieli o jednym.
że amatorszczyzny to można nie zauważyć na wiejskiej potańcówce.
ale tylko po północy.

niepotrzebne dywagacje.
ten projekt polityczny jest oficjalnie popierany przez rząd.
także druga próba naszego obecnego ssc.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

ofiarą wielkiej polityki będą obywatele.
my staliśmy się przedmiotem gry.
bierność daje wsparcie tym projektom.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

do sumienia SSC chyba nie ma sensu sie odwolywac, podobnie zadawanie pytan retorycznych w stylu dlaczego nienawidzi celnikow jest bez sensu. Na spotkanie bedzie pewnie godzina, a SSC powie, ze sie spieszy i po polowie musi wyjsc a zostanie jakis zastepca, ktory nie bedzie mial do niczego upowaznienia. Moze lepiej zadac pytania rozwiewajace konkretne watpliwosci. Ja proponuje kwestie,
1. czy rzeczywiscie beda funkcjonariusze SCS z emkami mundurowymi i bez emek (vide dyskusja o kwocie bazowej).
2. Jak maja wygladac odwolania do SSC (tzn juz szefa KAS) od propozycji pracy/sluzby, o ktorych wspominal chyba w telewizji Trwam.
3. Czy da oficjalnie zielone swiatlo funkom na przenosiny do innych sluzb.
na razie tyle.
acha i jak to w koncu jest z zaliczeniem stazu w administracji celnej o ktorym byla dyskusja na podkomisji a komisja miala wprowadzic w poprawkach i chyba zapomniala w swojej wielkodusznosci.
ps widze, ze czesc ludzi naiwnie wierzy, ze poruszy SSC sumienie inni chca go swoimi pytaniami upokorzyc a inni wyraznie maja ochote na klotnie, wszystkie takie zapedy nadaja sie tylko do kosza.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem nie ma co ze SSC wchodzić w jałowe dyskusje kto jest komu co winien bo to i tak nic nie da. Należy zadać jedni konkretne pytanie Kto i jakimi kryteriami, zasadami lub sympatiami będzie sie kierował przy składaniu propozycji pracy lub jej nie składaniu. To wyjaśnienie należy się zarówno tym co takową propozycję dostaną bo powinni wiedzieć dlaczego mają pracować w danym miejscu i na danym stanowisku, oraz należy się też tym którzy propozycji nie dostaną bo po prostu powinni wiedzieć dlaczego. Jest to po prostu ludzkie zachowanie wobec innych ludzi

nastepne:
jesli sa gdzies ogloszone nabory zewnetrzne to czy nie mozna ich wstrzymac do czasu przeprowadzenia analizy pod katem zwolnien/przenosin funkow? bo jak rozumiem skoro maja zatrudniac nowych to znaczy, ze zadnego funka nie zwolnia ani nie przeniosa do cywila...
i kolejne
czy nie mozna poprosic by zglosily sie osoby chetne do przeniesienia do cywila i takim w pierwszej kolejnosci zaproponowac prace zamiast sluzby?

Ostatnia edycja:
- dlaczego szef służby celnej, podobnie do innych przełożonych, nie dba na wszelkie sposoby o swoich podwładnych ??
- dlaczego szef służby celnej nienawidzi podwładnych ??
- dlaczego szef służby celnej wypiera się zasad wiary, którą się ponoć szczyci ??
- dlaczego szef służby celnej chce zostać wielokrotnie przeklęty ??
- dlaczego szef służby celnej nie uznaje słów "negocjacje", "ustępstwo" i "kompromis" ??
- dlaczego szef służby celnej nie chce dobra polski ??
- dlaczego szef służby celnej zdradził idee, przez które był pozbawiony wolności ??
- dlaczego szef służby celnej przestał być człowiekiem ??

...
:)))))))))))

CAT, nie chodzi o merytoryczne argumenty przeciwko KAS. Na tym etapie, przedstawianie ich po raz n-ty SSC, jest bezsensowne.
Co do usuniętych wpisów. Ich styl i poziom był nie do zaakceptowania. Pewnych granic nie powinno się przekraczać

CAT, nie chodzi o merytoryczne argumenty przeciwko KAS. Na tym etapie, przedstawianie ich po raz n-ty SSC, jest bezsensowne.
Co do usuniętych wpisów. Ich styl i poziom był nie do zaakceptowania. Pewnych granic nie powinno się przekraczać

Wydaje mi się, że rozumiemy się dobrze w kwestii argumentów i tego nie trzeba tłumaczyć.

Co do usuniętych wpisów - muszę przyznać Ci rację w zakresie przekroczenia w nich "pewnej granicy".
Proszę jednak o pełną konsekwencję w tym względzie i usunięcie ewidentnie napastliwych, wyłącznie
osobowo kierowanych; egocentrycznych, a dziecinnych wpisów wiadomego użytkownika!
Wszak Forum nie jest również miejscem leczenia kompleksów poprzez czepianie się jednej czy dwóch
osób, "jak rzep psiego ogona", przy lada okazji, z "zemsty" i tylko dlatego, że kiedyś tam zabrakło
rzeczowych kontrargumentów albo nie potrafi się pojąć głębszego sensu wypowiedzi innego usera.

Rozumiem rozgoryczenie, jednak usunąłem kilka postów zawierających jedynie argumentum ad personam. Mamy merytoryczne argumenty więc nie odnośmy się do osoby
Zgadza się, pewne wpisy są na pewno wynikiem frustracji ale są ,,przegięciem,,. To, ze SSS nas celników ,,nie lubi,, tak jak powinien ,,lubić,, Szef swoich podwładnych to nie podlega dyskusji. Ale można Nas jeszcze bardziej ,,nie lubić,, po takich niepotrzebnych wpisach ad personam !!! A to że może na nas jeszcze bardziej się odbić to ,,nie lubienie,, SSC jest w pojęciu mojej wyobraźni jak najbardziej do wyobrażenia :)
Merytorycznie powtarzanie argumentów przeciwko KAS kiedy ten KAS już w porządku prawnym stał się faktem, też mija się z celem.

Ale można wykorzystać szereg wypowiedzi SSC zarówno w Sejmie, Senacie, mediach i innych publicznych wypowiedziach do przypomnienia Ministrowi Banasiowi, że np.. struktura KAS (aby było jak najwięcej mundurów) powinna wyrażać to co SSC wcześniej powiedział !!! To jeszcze nie jest do końca przesadzone a myślę, że dla wielu to może być albo nie być !!!

WNIOSEK ?!

15181251_10154241418928722_2141691400646689613_n.jpg

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.ne...=f7a42ed871b12a245d1caceeb103c11b&oe=58BDDCFA

Zgadza się, pewne wpisy są na pewno wynikiem frustracji ale są ,,przegięciem,,. To, ze SSS nas celników ,,nie lubi,, tak jak powinien ,,lubić,, Szef swoich podwładnych to nie podlega dyskusji. Ale można Nas jeszcze bardziej ,,nie lubić,, po takich niepotrzebnych wpisach ad personam !!! A to że może na nas jeszcze bardziej się odbić to ,,nie lubienie,, SSC jest w pojęciu mojej wyobraźni jak najbardziej do wyobrażenia :)
................

Nie kocha, nie lubi, nie szanuje... Slużba Celna trwa w prawie niezmienionej formie 12 lat. Peany że jest taka wspaniała wygłaszane są tylko na tym forum. Prywatnie funki przyznają że jest przerośnięta i źle zarządzana. W końcu jakiś Pisior (ale i każdy rządzący) policzył że w stosunku dochodów i nakładów jest mu nieopłacalna, jak OFE.
Mogliśmy być bardziej inicjatywni co do reformowania i to na o wiele lepszych warunkach. Funki, związki i naczalstwo powinno to wcześniej zrozumieć i działać zgodnie. Teraz d....,każdy za swój kawałek prześcieradła i ciąąąągnąć !

Nie kocha, nie lubi, nie szanuje... Slużba Celna trwa w prawie niezmienionej formie 12 lat. Peany że jest taka wspaniała wygłaszane są tylko na tym forum. Prywatnie funki przyznają że jest przerośnięta i źle zarządzana. W końcu jakiś Pisior (ale i każdy rządzący) policzył że w stosunku dochodów i nakładów jest mu nieopłacalna, jak OFE.
Mogliśmy być bardziej inicjatywni co do reformowania i to na o wiele lepszych warunkach. Funki, związki i naczalstwo powinno to wcześniej zrozumieć i działać zgodnie. Teraz d....,każdy za swój kawałek prześcieradła i ciąąąągnąć !
Ja nie wiem gdzie są te przerosty, może niech zmienią politykę kadrową, i poprzesuwają rozsądnie ludzi, bo w moim oddziale są duże niedobory. Źle zarządzana jest głównie, przez nepotyzm i kolesiostwo, tyle że kas tego nie zmieni, a raczej pogłębi. To może być też pytanie do ssc, jaka jest gwarancja, że w nowej strukturze osoby na stanowiskach kierowniczych będą bezstronne, obiektywne i wybitne merytorycznie? Czy zniesienie konkursów nie jest prostą drogą do powstania mega układu kadry wiernej pis, a nie państwu? Zastanawia mnie też, jakim prawem cywilny dyrektor izby adm skarbowej [urzędnik] będzie wydawał polecenia służbowe funkcjonariuszom służby mundurowej, w żadnej innej służbie taki kuriozalny model nie funkcjonuje ? I dlaczego dyrektor izby adm skarbowej będzie cywilem a nie funkcjonariuszem, skoro podlegają mu funkcjonariusze. Dlaczego przyjęto model, w którym wiodącą rolę pełnią urzędnicy skarbowi, a funkcjonariusze celno-skarbowi są tylko dodatkiem, skoro to oni maja się zajmować zwalczaniem zagrożeń dla bezpieczeństwa finansowego państwa? Czy nie powinno być na odwrót, urzędnicy rola pomocnicza względem służby mundurowej ? I tak można bez końca przy tym gniocie, którego ssc nie wstydził się przepychać.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry