przepisy

mecena z bożej łaski

Spokojnie kolego Cichy, Celnicy nie mają prawa
odmówić Ci sporządzenia tegoż protokołu, gdyż wizyta na BKS jest zwykłym przeszukaniem na podstawie m.in art.220&3 KPK.
mec.:)Yzerman pozdrawia
Jest, prawda, półprawda, święta prawda itd. Tym razem panie mecenasie to, co Pan napisał jest to G.. prawda. Przeszukanie w BKS-e odbywa się w oparciu o art. 6 z którąś tam literką Ustawy o Służbie Celnej. Jest, więc przeszukaniem w trybie administracyjnym i tylko jego część, czyli przeszukanie osobiste wymaga obligatoryjnie protokołu. Przeszukanie w trybie administracyjnym nie wymaga zatwierdzenia prokuratora gdyż dozwolone jest z mocy prawa (ustawa) i decyzję o jego przeprowadzeniu ustawodawca pozostawił celnikowi. Cóż Panowie podróżnicy Wam znana jest niestety tylko ta część przeszukania, kiedy coś zostaje znalezione i automatycznie postępowanie administracyjne przeradza się w postępowanie karne a więc i przeszukanie w oparciu o kpk. gdzie wymaga się zatwierdzenia proroka, ale po znalezieniu tego, czego my szukamy a Wy chowacie jest już i tak po ptakach. :D
Gdy nic nie znajdziemy przeszukanie odbywało się w oparciu o ustawę o SC i nie wymaga protokołu, choć gdzieniegdzie takowe zostały wprowadzone, jako usprawnienie pracy lub tzw. dupochron. :eek:

/dupochron/-rozbawiło mnie to określenie ale rzeczowe.
A teraz do rzeczy w KPK jest art.227 jak on się ma do formy przeszukania bo wniektorych przypadkach auto po nim wygląda jak po wubuchu granatu,jako szperacz urzywany jest drut zamiast urządzenia podobnego do laparoskopu a wkrętaki urzywane do rozkręcania i do podwarzania(aż plastiki pękają) XXI wiek :D :D

Kodi, odpowiem brutalnie :
- przypadek pierwszy : znaleziono papierosy - mogę wtedy rozp..... Ci samochód w drobny mak i wara wszystkim innym od sposobu przeszukania, bo zawsze przed rozpoczęciem "wzywam do dobrowolnego wydania przedmiotów...." (wg regułki)

- przypadek drugi : nie znaleziono nic - wtedy każdy celnik ma zrobić PiS (przeprosić i sp.....) przedtem skręciwszy samochodzik do stanu poprzedniego, a jak nie >> protokół uszkodzeń

Co jeszcze tu wyjaśniać ?

Rozumiem o co chodzi Ci z tym art. 227. Jednak jak ktoś jest chamem i burakiem a "turystów" ma za przysłowiowe g.... (tak, tak, są tacy wśród celników), to choćbyś na głowie stawał i klaskał uszami, to zacytowanie mu artykułu 227 tego nie zmieni.

Z drugiej strony może powinienem zacytować jakąś mądrą regułkę prawną odnośnie szacunku do funkcjonariusza państwowego na służbie ? Sam Kodi wiesz, jak to jest naprawdę i jak się traktują wzajemnie obie strony. Cytowanie "mądrych art." tego nie zmieni, niestety :-/

"Rozumiem o co chodzi Ci z tym art. 227. Jednak jak ktoś jest chamem i burakiem a "turystów" ma za przysłowiowe g.... (tak, tak, są tacy wśród celników), to choćbyś na głowie stawał i klaskał uszami, to zacytowanie mu artykułu 227 tego nie zmieni.

Z drugiej strony może powinienem zacytować jakąś mądrą regułkę prawną odnośnie szacunku do funkcjonariusza państwowego na służbie ? Sam Kodi wiesz, jak to jest naprawdę i jak się traktują wzajemnie obie strony. Cytowanie "mądrych art." tego nie zmieni, niestety "

Tak jak nie raz tutaj pisałem ze jeśli ktoś chce być szanowany to należy szanować innych i nieważne czy to FC czy turysta to działa w obie strony:)
stosuję to X lat za (1) wyjątkiem "dziadek druciarz" była jazda ale nie ja zaczołem brzydką dyskusję

Jeśli jest się na czysto i non stop zalicza się BKS za kazdym powrotem do Polski po zielonce wówczas jak naj bardziej jest stosowne złozenie skargi do IC na postępowanie FC do tego potrzebne są protokoły przeszukania jako dokument stwierdzający tą czyność.

Przy każdej wizycie na "hangarze" domagaj się protokołu przeszukania, jak celasy będą się opierały z jego wypisaniem spisuj ich dane i dzwoń na Olsztyn. Przy wizytach na BKS każdorazowo żądaj tegoż protokołu. [/I]

Sorki Kodi za dublowanie postu.

Ostatnia edycja:
Otóż Panowie Kubutek.... & Zbój...(oj prawdziwy Zbój z pis-iorem) , to co napisałem to niestety (dla Waszej Celniczej Braci) prawda, prawda i jeszcze raz prawda. Przeszukanie na BKS odbywa sie w oparciu o KPK, tyle tylko, że jak widać Wy o tym jeszcze nie wiecie. Ale spokojnie "mec" Yzerman spróbuje Was oświecić. A Więc do rzeczy.
Ustawa o Służbie Celnej
Najzabawniejszy w Waszej (zwłaszca Kubutkowej) argumentacji fakt to powoływanie się na tę Ustawę. Kubutku.... doczytaj, "co tam pisze" w rozdz 1 art 1 ust. 2 Dla leniwych art 2a poniżej

CZYNNOŚCI ZWIĄZANE Z REALIZACJĄ ZADAŃ OKREŚLONYCH W art. 1 ust. 2 WYKONUJE SIĘ, PODEJMUJĄC CZYNNOŚCI KONTROLNE I PROWADZĄC POSTĘPOWANIE PRZYGOTOWAWCZE ZGODNIE Z PRZEPISAMI KODEKSU POSTĘPOWANIA KARNEGO I KODEKSU KARNEGO SKARBOWEGO.

Odnośnie "kręcenia maszynek podróżnych na pasie lub granicznym bks-ie", polecam "Kubutku" zajrzeć do art 6, z literką w. Dla leniwych poniżej sporządzony przeze mnie odpis.

W wypadku towarów wprowadzanych na obszar celny Wspólnoty lub wyprowadzanych z tego obszaru przez podróżnych organ Celny może w szczególności:
1)Ustalać tożsamość osoby, w tym kontrolować dokumenty uprawniające do przekraczania granicy państwowej;
2)Przeprowadzać rewizję celną bagażu
3)Przeszukiwać osoby.

Jak widać o rewizji celnej środków transportu w tym wypadku ni widu ni słychu. Wiem wiem możecie, ale będzie ona moim zdaniem odbywała się już oparciu o KPK.
Odnośnie argumentacji "Kubutkowej" względem Protokołu przeszukania, nie odmawiał bym jej sensu ograniczając ją nawet do samego KPK (brak czynności procesowej, brak protokołu) jednakże praktyka jest taka, że jak osoba przeszukiwana zarząda protokołu..., to go dostaje, Policja niechętnie ale go wypisze, ba nawet można w necie na ich stronie zobaczyć jak on wygląda. We wschodnich granicznych OC też nie ma z tym większych problemów, tylko w IC Olsztyn jakaś wielka obawa przed sporządzaniem tegoż dokumentu. Ale największa paranoja jest z mandatami karnymi kredytowymi, tu już IC Olsztyn zaczyna uzurpować sobie władzę ustawodawczą ("gdzie tam ministry ze swoimi rozporządzeniami, my potrafimy zmienić literę KKS-u"!!!!).

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
mecenas

...Najzabawniejszy w Waszej (zwłaszca Kubutkowej) argumentacji fakt to powoływanie się na tę Ustawę. Kubutku.... doczytaj, "co tam pisze" w rozdz 1 art 1 ust. 2 Dla leniwych art 2a poniżej
CZYNNOŚCI ZWIĄZANE Z REALIZACJĄ ZADAŃ OKREŚLONYCH W art. 1 ust. 2 WYKONUJE SIĘ, PODEJMUJĄC CZYNNOŚCI KONTROLNE I PROWADZĄC POSTĘPOWANIE PRZYGOTOWAWCZE ZGODNIE Z PRZEPISAMI KODEKSU POSTĘPOWANIA KARNEGO I KODEKSU KARNEGO SKARBOWEGO.
Odnośnie "kręcenia maszynek podróżnych na pasie lub granicznym bks-ie", polecam "Kubutku" zajrzeć do art 6, z literką w. Dla leniwych poniżej sporządzony przeze mnie odpis.
W wypadku towarów wprowadzanych na obszar celny Wspólnoty lub wyprowadzanych z tego obszaru przez podróżnych organ Celny może w szczególności:
1)Ustalać tożsamość osoby, w tym kontrolować dokumenty uprawniające do przekraczania granicy państwowej;
2)Przeprowadzać rewizję celną bagażu
3)Przeszukiwać osoby.

Szanowny Panie mecenasie Yzerman. Nawołuje Pan abym doczytał, co jest napisane (a nie pisze) w rozdz 1 art 1 ust. 2 cytując ustęp 2a dla leniwych.
A więc czytajmy:
Panie mecenasie sam Pan napisał druczkiem może narysować jeszcze schemacik? Podejmując czynności kontrolne i (jest tu spójnik) prowadząc postępowanie …itd. Czym są zadania wymienione w art. 1 ust 2? Np. to:
2) wykonywanie czynności związanych z nadawaniem towarom przeznaczenia celnego;
3) wymiar i pobór należności celnych i innych opłat związanych z przywozem i wywozem towarów;
Swoją drogą ciekawy jestem jak nada Pan przeznaczenie celne przy pomocy czynności z kks lub kpk?
A wiec majac na uwadze jedno z zadań art 1 ust 2:
1) kontrola przestrzegania przepisów prawa celnego oraz innych przepisów związanych z przywozem i wywozem towarów;
w BKS-e przeprowadzamy kontrolę (celną), czyli czynność administracyjną a po ujawnieniu ukrytego towaru przechodzimy do prowadzenia postępowania ... itd.
Panie mecenasie cytuje pan art. 6 z literka w a pomija Pan milczeniem:
Rozdział 1b
Kontrola celna
Art. 6h.
1. Organ celny
może wykonywać wszelkie czynności kontroli celnej, które uzna za stosowne według przepisów prawa celnego, w każdym miejscu znajdującym się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub - jeżeli umowy międzynarodowe tak stanowią - poza nim. - (a więc także w BKS-e)
Art. 6l.
1. W celu ustalenia zgodności z przepisami prawa, wprowadzenia towaru na obszar
celny Wspólnoty lub wyprowadzenia z tego obszaru organ celny może w szczególności:
1) kontrolować dokumenty i dane handlowe, w tym także sporządzone z zastosowaniem
technik elektronicznego przetwarzania danych;
2) ustalać tożsamość osób;
3) dokonywać oględzin towarów;
4) kontrolować księgowość;
5) badać towary i pobierać ich próbki;
6) przeprowadzać rewizję celną, w tym z użyciem urządzeń technicznych;
7) zatrzymywać i kontrolować środki transportu;
8) przeszukiwać osoby i pomieszczenia.
Art. 6x.
1. W celu ustalenia, czy towary zostały wprowadzone na obszar celny Wspólnoty lub wyprowadzone z tego obszaru zgodnie z przepisami prawa celnego, organ celny może zatrzymywać środki transportu i podejmować inne czynności kontroli celnej.
4.Po zatrzymaniu środka transportu organ celny może w szczególności:
1) kontrolować dokumenty i dane dotyczące środka transportu oraz osoby kierującej
pojazdem, z wyłączeniem dokumentów uprawniających do kierowania
środkiem transportu, z zastrzeżeniem ust. 5;
2) kontrolować dokumenty dotyczące przewożonych towarów;
3) sprawdzać zamknięcia celne, jeżeli z dokumentów wynika, że zostały one
nałożone;
4) przeprowadzać rewizję środków transportu i towarów.

Rewizja celna jest więc częścią kontroli celnej, która to jest pojęciem szerszym i obejmuje wszelkie czynnosci zwiazane z kontrolą np. badanie dokumentów, pobieranie próbek itd.
Reasumując Panie mecenasie jest to troszkę bardziej zawiłe i odrobinę trudniejsze od chowania fajeczek. :D

Ostatnia edycja:
Art. 6l.
.
.
.
6) przeprowadzać rewizję celną, w tym z użyciem urządzeń technicznych;

Czy do tych urządzeń technicznych zalicza się:
-druty różnej długości i kształtów (wtykane w instalację elektryczną)
-śrubowktęty wykorzystywane jako łomiki(czyli do podwarzania nie do
rozkręcania)
a co sie tyczy Hau Hau to czy przypadkiem nie powinien chodzić w kagańcu jak luzem gdy jest bez to na smyczy a nie samopas. Do czasu gdy coś się stanie ale polak mądry po szkodzie :D:D

Ostatnia edycja:
Kpk

Szanowny Panie "Kubusiu......", dalej podtrzymuję to, że rewizje "podróznych" przeprowadzane w BKS-ie wg. mnie, w świetle przepisów winny odbywać się na podstawie KPK. Jednakże z uwagi na zbliżające się "wolne", wybaczy Pan, ale odniosę się do Pańskiego postu póżniej.
ps. Zyczę wszystkim użytkowniką tegoż forum miłego wypoczynku. Pozdrawiam Yzerman

Kpk

Szanowny Panie "Kubusiu......", dalej podtrzymuję to, że rewizje "podróznych" przeprowadzane w BKS-ie wg. mnie, w świetle przepisów winny odbywać się na podstawie KPK. Jednakże z uwagi na zbliżające się "wolne", wybaczy Pan, ale odniosę się do Pańskiego postu póżniej.
ps. Zyczę wszystkim użytkowniką tegoż forum miłego wypoczynku. Pozdrawiam Yzerman

mecenas

Dobrze powiedziane Panie mecenasie „wg mnie”. Ma Pan prawo uważać, że ziemia jest płaska. Ostatnio słyszałem, że 0, 1% amerykanów uważa, że księżyc jest zbudowany z sera. Pana interpretacja przepisów opiera się na podobnych przesłankach. Jeżeli jakieś przepisy nie odpowiadają Pana teorii to po prostu one dla Pana nie istnieją. Czy wg Pana przeszukanie osobiste (Art. 6l. pkt. 8 przeszukiwać osoby i pomieszczenia) odbywa się także w oparciu o kpk? Skoro nie to, dlaczego ten sam art. 6l pkt. 7 mówiący o zatrzymywaniu i kontroli środków transportu wymaga wg Pana odrębnego postępowania w oparciu o kpk? Gdyby jednak stwierdził Pan, że przeszukanie osobiste powinno odbywać się w oparciu o kpk to, do czego ustawodawca stworzył protokół przeszukania osobistego, gdzie podstawą jest Ustawa o SC?
Taką dyskusję możemy sobie prowadzić... Mówi Pan mecenasie, że wg Pana kpk? Mówi Pan, że zbudowany jest z sera… No cóż tego się chyba nie leczy. Bezmyślny upór to taka cecha charakteru, chyba Koziołka …:D

Kubus,a co bys powiedzial na to ze dzis celniczka pstryknela palcami jak na kelnera i pokazala gosciowi ze ma jechac na kanal?Owszem,zwrocil jej na to uwage ,ale ona z rekoma w kieszeni zrobila mine typu''gon sie".Widzialem to z pasa obok i osobiscie mam mieszane uczucia.Czy takie zachowanie przystoi FC?Fakt,dziewczyna jest mloda i nie doswiadczona(jak sie nie myle ma na imie Marzena),ale to chyba nie zmienia postaci rzeczy ze obowiazuje ja kultura.Dodatkowo gdy wracala na pas jeden podrozny poprosil ja o poproszenie kierowniczki i byla podobna sytuacja ze z rekoma w kieszeni odpowiedziala zeby sobie poszedl do biura jak chce rozmawiac z kierowniczka.Chodzilo o to ze wszyscy polacy szli na kanal a ruscy sobie jechali jak chciel plus robiony byl 1 wozek na godzine a kolejka stala na sloncu.Co lepsze to kolejka byla na kanal na kilka godzin a celnicy siedzieli sobie na lawce na pasach bo nie mieli co robic.Moim zdaniem jest cos nie tak,ale skoro bronisz swoich kolesi po fachu....

Kubus,a co bys powiedzial na to ze dzis celniczka pstryknela palcami jak na kelnera i pokazala gosciowi ze ma jechac na kanal?Owszem,zwrocil jej na to uwage ,ale ona z rekoma w kieszeni zrobila mine typu''gon sie".Widzialem to z pasa obok i osobiscie mam mieszane uczucia.Czy takie zachowanie przystoi FC?Fakt,dziewczyna jest mloda i nie doswiadczona(jak sie nie myle ma na imie Marzena),ale to chyba nie zmienia postaci rzeczy ze obowiazuje ja kultura.Dodatkowo gdy wracala na pas jeden podrozny poprosil ja o poproszenie kierowniczki i byla podobna sytuacja ze z rekoma w kieszeni odpowiedziala zeby sobie poszedl do biura jak chce rozmawiac z kierowniczka.Chodzilo o to ze wszyscy polacy szli na kanal a ruscy sobie jechali jak chciel plus robiony byl 1 wozek na godzine a kolejka stala na sloncu.Co lepsze to kolejka byla na kanal na kilka godzin a celnicy siedzieli sobie na lawce na pasach bo nie mieli co robic.Moim zdaniem jest cos nie tak,ale skoro bronisz swoich kolesi po fachu....

Szkoda, ze wiza nadal taka droga.. marze o tym zeby pojechac na te gronowo i potresowac te bydlo.. tak bydlo inaczej sie tego nazwac nie da.. LUDZIE ! to jest normalny skandal zeby POLAK POLAKA traktowal jak ostatnia szmate.. jak scierwo.. Ruskie sie smieja, ze oni lataja sobie jak krolowie, a naszych jak g.... traktuja i o czym to swiadczy? kto takiej kobiecie dal mundur? a WY sie dziwicie, ze sa ataki na Was? za takie chamstwo jakie panuje np na tym prywatnym przejsciu? ze pala samochody? na dyskotekach bija? WASI koledzy wlasnym zachowaniem sobie na to pracuja dzien w dzien i gdy teraz komus spala samochod albo dadza po glowie to pomyslcie, ze to nie koniecznie przez ujawniony przemyt, ale przez ten brak szacunku, ktorzy pogromcy mrowek okazuja... turysta. :/

Eyo

Cóż mogę powiedzieć? Brak mi słów. Bronię celników (i celniczki), gdyż jest to środowisko zawodowe z którego się wywodzę. Bronię, gdyż w odróżnieniu od niektórych pyskatych moich kolegów i koleżanek osobiście znam smak ciężkiej pracy. Bronię, gdyż pracowałem w czasach w których nikt się nie zasłaniał kodeksem pracy. Bronię, gdyż wiem, czym jest zmęczenie, brak snu, chłód, skwar, deszcz, nieustanne nerwy i nagłe „zastrzyki” adrenaliny. Widziałem i słyszałem wiele w swojej pracy i wiem jedno. Po obu stronach tej barykady nie ma świętych. Każdy z nas i każdy z Was ma swoje za uszami. Każdy na miedzy kiedyś przekroczył jakieś podstawowe normy kultury osobistej a jeżeli nie to znaczy, że albo za krótko jeździ albo za krótko pracuje. Cóż mogę powiedzieć na zachowanie opisane przez Pana Eyo. Młody wiek nie usprawiedliwia tej pani. Co jest tego przyczyną? Może złe wychowanie w domu, może pochodzi ona z patologicznego środowiska a może zwyczajnie jak to z kobietami bywa miała okres i biada temu, kto wpadnie w jej łapy. Wiem jedno tak nie powinien zachowywać się funkcjonariusz ale może były jakieś obiektywne przyczyny jej zachowania?????

pako2

Szkoda, ze wiza nadal taka droga.. marze o tym zeby pojechac na te gronowo i potresowac te bydlo.. tak bydlo inaczej sie tego nazwac nie da.. LUDZIE ! to jest normalny skandal zeby POLAK POLAKA traktowal jak ostatnia szmate.. jak scierwo.. Ruskie sie smieja, ze oni lataja sobie jak krolowie, a naszych jak g.... traktuja i o czym to swiadczy? kto takiej kobiecie dal mundur? a WY sie dziwicie, ze sa ataki na Was? za takie chamstwo jakie panuje np na tym prywatnym przejsciu? ze pala samochody? na dyskotekach bija? WASI koledzy wlasnym zachowaniem sobie na to pracuja dzien w dzien i gdy teraz komus spala samochod albo dadza po glowie to pomyslcie, ze to nie koniecznie przez ujawniony przemyt, ale przez ten brak szacunku, ktorzy pogromcy mrowek okazuja... turysta. :/

Cóż Panie pako2 jak to obecnie mawia młodzież, pojechał Pan po bandzie. Skoro wiza taka droga a nadal masz Pan ochotę wchodzić na to forum to albo Pan ściemniasz, że do Rosji nie jeździsz albo zajmujesz się skupką i latasz w głąb kraju. Więc skoro nadal jest Pan w temacie to mam nadzieję, że spotkamy się kiedyś na miedzy lub drodze i jako jeden z tego bydła pokażę Panu gdzie raki zimują. Mam nadzieję, że będę mógł to zrobić w oparciu, o kpk a nie ustawę o SC.:cool:

Moze i faktycznie miala okres.Mnie tez kiedys odprawiala i tu nasowa mi sie nastepne pytanie,mianowicie ile razy w miesiacu i jak dlugo kobieta moze miec okres?Ona sie tak ciagle zachowuje.:D

Eyo, a która to była taka "zła kobieta" ? :)
Kobieta jest takim organizmem, że wbrew prawom natury może mieć okres nawet przez 3 tygodnie w miesiącu w sumie i to tylko w te dni, w które jest w pracy ;-)))
< Drogie Panie, to był Ż-A-R-T >
Młodzież dzisiejsza na OC-G czy OC-B jest rozpuszczona jak dziadowski bicz i nic na to nie poradzisz dopóki nie złożysz oficjalnej skargi. Tylko kto z podróżujących codziennie odważy się na taki gest ?
To smutne, ale obyczaje i wychowanie upadają, ale jak starych zamykają albo przenoszą , to od kogo mają brać przykład.......? ;-(

P.S. A pamięta ktoś , kto potrafił spać nawet godzinę w budzie na zielonym, a nikt słowem nawet nie zareagował ? Albo kto spał razem z podróżnym w samochodzie ? ;-))
Mam nadzieję, że dzisiaj już się to nie dzieje :-P

Cóż Panie pako2 jak to obecnie mawia młodzież, pojechał Pan po bandzie. Skoro wiza taka droga a nadal masz Pan ochotę wchodzić na to forum to albo Pan ściemniasz, że do Rosji nie jeździsz albo zajmujesz się skupką i latasz w głąb kraju. Więc skoro nadal jest Pan w temacie to mam nadzieję, że spotkamy się kiedyś na miedzy lub drodze i jako jeden z tego bydła pokażę Panu gdzie raki zimują. Mam nadzieję, że będę mógł to zrobić w oparciu, o kpk a nie ustawę o SC.:cool:

Panie Kubus jedyne co moze Pan mi teraz zrobic to grzecznie sprawdzic dokumenty i na koniec powiedziec ladnie 'Do widzenia Panu' poniewaz na Pana nie szczescie jestem uczcziwym obywatelem, ktory placi podatki ;-) takze gdzie raki zimuja to ja Panu pokaze jak niechcacy jakis srubokrecik styknie sie z moim cudnym autkiem. I to, ze wchodze na to forum nie ma tu nic do rzeczy. Wchodzilem, wchodze i bede wchodzil tak dlugo az mi sie nie znudzi.. takze do zobaczenia na drodze !

Panie pako2 nie takich uczciwych w ich pięknych autkach widywałem jak płakali, że muszą się z nimi rozstać. Skoro wcześniej był Pan w temacie to obecnie z pewnością nie jest uczciwym podatnikiem. Jak ktoś raz stanie pod latarnią to ... i cnota mu nie odrośnie. :D

Eyo, a która to była taka "zła kobieta" ? :)
Kobieta jest takim organizmem, że wbrew prawom natury może mieć okres nawet przez 3 tygodnie w miesiącu w sumie i to tylko w te dni, w które jest w pracy ;-)))
< Drogie Panie, to był Ż-A-R-T >

Ot mądrej głowy Panie Eyo warto posłuchać. Jak można mieć zaufanie do kogoś, kto tyle dni krwawi i nie zdycha?
Panie Eyo nie znam przyczyny zachowania tej koleżanki. Mam tylko nadzieję, że jest coś, co takie zachowanie mogłoby usprawiedliwić.

Back
Do góry