Projekt ustawy o zmianie ustawy o SC z 14.03.2008

po wyrazie „umundurowaną” dodaje się wyrazy „formację –‘
Już nie "uzbrojoną formację" ehh każdego dnia co innego

Jakie to zadania są umieszczone w : art.1 ust. 2 pkt. 4, 5 i 6e

Ostatnia edycja:
Bardzo chciałabym zapisów o opcji zerowej bo dla zwykłch zolli byłaby to szansa na zrównanie kominów płacowych, odsunięcie czerownych od władzy i zaproponowanie im nowych warunków pracy i płacy. Kapica będziesz wielki jak tego dokonasz.

No to poczytaj projekt do którego dotarła Gazeta Prawna.
To projekt opcji zero, która prawdopodobnie i tak nas czeka.
Jest tam ciekawy zapis o przyjmowaniu do cła innych funkcjonariuszy służb mundurowych. Opcja planowana jest od stycznia do marca 2008 roku.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
To swietnie. Nie wierzyłem, że dczekam w służbie celenje projektu gdzie dawnych sekretarzy, partyjniaków, sbków emerytów wojskowych w końcu potraktują jak się nalezy.

chociaż raz zgadzam się z Dacią, opcja zerowa nie jest złym rozwiązaniem, chociaż sama w sobie powoduje pewne obawy wśród kadry, a panikę wśród kominiarzy :)

Dlaczego funkcjonariusze innych służb spod MSWiA mają miec możliwość przejścia do służby celnej na mocy ustawy. My do nich nie możemy przejść na zasadach wzajemności, więc o co chodzi? mamy być spacyfikowani przez twardogłowych z MSWiA?

PS Wczoraj mój brat dostał 50 zł manadatu 100 m od domu za jazdę bez właczonych świateł (w dzień). "Rzuciło" sie na niego 5 funkcjonariuszy ze Strazy Granicznej, czy w tym problem (nadwyżka i zupełny brak umiejętności SG w nowych realiach)?

Dacia ,a co będzie gdy w ramach opcji 0 ,ty polecisz strzyc barany ,a twoje miejsce zajmą spadochroniarze z MSWi A ,ABW CBA itd? Nie wspomnę o innych czerwonych co to przyjdą przeczekać ciężkie czasy ? Też będziesz HAPPY ?!

Jeżeli opcja zerowa uwali byłych dyrektorów, naczelników którzy siedza na dziwnych stanowiska i biorą po 8000 lub 9000 na łapę to jestem za

Dot. Art 25 Ust 1

Czy W Dniu 18 Marca 2008 Roku Sejm Nie Oddalił Poprawki Do Tego Art? Bo Wydaje Mi Się Ze Za Przyjeciem Głosował Tylko 1 Poseł

dlaczego wyłączono ze służby celnej orzecznictwo!!!!!!!!!!! a zostanie intrastat czy zarządzanie ryzykiem??????????

Dlaczego funkcjonariusze innych służb spod MSWiA mają miec możliwość przejścia do służby celnej na mocy ustawy. My do nich nie możemy przejść na zasadach wzajemności, więc o co chodzi? mamy być spacyfikowani przez twardogłowych z MSWiA?)?

Jeśli stworzą możliwość przejścia ludzi z innych służb, to bedzie tez droga odwrotna, skoro wzajemne uznawanie stopni zatwierdza rada ministrów.
Cytat z projektu
"23) po art. 9 dodaje się art. 9a w brzmieniu:
....
4. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, równorzędność stopni, o których mowa w ust. 1 i 2, uwzględniając obowiązujące w tym zakresie rozwiązania.”;"

Wiekszość z nas, biorąc pod uwagę zaproponowane korpusy, znajdzie sie w gronie podoficerów, czyli np. przechodzac do Policji, moznaby liczyć max na sierżanta.

;) Kończy się SC z lat 1999 - 2008 a nadchodzi nowa z twarzą z 2009 r. Dają marchewkę w postaci zarobków i kij w postaci odpowiedzialności dyscyplinarnej za wszelkie uchybienia. Współczuję kadrze, która od 1 stycznia 2009 r. będzie zarządać "kadłubkową" SC z nową twarzą. Nie twierdzę, że projektowane rozwiązania są złe. Na pewno wnoszą powiew nowego. Od stycznia 2009 r. bądźmy czujni i gotowi na wyzwania na nowych fontach walki, np. na wschodzie. Kto zamarzy o pójściu na L-4 tego czeka salwa z bronii kompanii honorowej. Skoro dostaniesz 4 tys. na łapkę to musisz tańczyć jak tobie zagrają. Śmiać mi się chce ze strajku styczniowego:p:p:p. To był piękny strzał w kolano. Pozdrowionka od jeszcze zolla. PS. wykupujcie polisy od odpowiedzialności za szkody wyrządzone RP, to się przyda po styczniowych rewelacjach.

to co się teraz dzieje to paranoja. Był "strajk" na granicy to media widziały problem - przez kilka dni było głośno. A teraz? Nic i Nikt nic nie mówi.

Podwyżki miały być a nie ma. Nic na lepsze się nie zmieniło a jest już 19 marca. Temat padł i tyle. Miało być super a wyszło tak jak zwykle :(

:confused:Mam pytanie o krąg cywili. Czy zaliczeni zostaną do niego obecni fc zatrudnieni w finansach, rozliczeniach cła, egzekucji, likwidacji, itp. komórkach? Szkoda, że orzecznictwo odpadło, ale mówi się trudno. Tylko boli, że mięśniak z WZP zarobi 5 tys. (w 2011 r.), a chłopak - cywil, dawny fc, będzie za 2.5 tys. na rękę podejmował decyzję opiewajacą na 20 mln akcyzy. Powiedzmy sobie szczerze to szeregowy pracownik - fc tworzy decyzję przy współudziale kierownika (albo i nie). Decyzję "klepie" dyrektor, nie raz bez czytania. Może pójdźmy dalej. Dajmy samodzielność i bardzo dobre pieniadze orzecznictwu. Pamiętajmy, że oni nie raz prostują knoty, święcą przed sądem i teraz co zostali zrównani z logistyką. To boli. Naprawdę boli. Jeżeli SC chce mieś specjalistów, to musi o nich dbać. W mojej ocenie SC potrzebni są ludzie z wąską specjalnością, a nie z wiedzą o wszystkim. Spójrzmy na system szkoleń, to przeżytek. W ankietach większość ocenia wykładowców jako dobrych lub bardzo dobrych. Potem biadolą, że kurs był do:eek:. Tylko kto na to zwraca uwagę? Kasa leci i wszyscy cieszą się. Może dobrze byłoby założyć nowy temat poświęcony poziomowi szkolenia i wykładowców. Tak na marginesie - po co teraz idą pełną parą ZKC, skoro za 9 miesięcy mamy mieć rewolucję. Przecież to kosztuje, a za to pałacą podatnicy i m.in. ja:rolleyes:

Informacja dla Pana S.Siwego

Dwie zasadnicze uwagi do projektu
1.odnośnie zapisów art.62 tj.odpowiedzialności dyscyplinarnej w projekcie jest zapis ,że funkcjonariusz celny ponosi odpowiedzialność dyscyplinarna za niedbałe i nieprawidłowe wykonanie czynności służbowej-pułapka, skandal pod to można wszystko podciągnąć

2. orzecznictwo wyłączono z kręgu funkcjonariuszy!!!!!!!!!! Stawia się je na równi z RR, archiwum ,logistyka i kadrami
Panie Sławomirze tak nie może być!!!!!!!!!!!

projekt ustawy

Opcja zerowa,które to już podejście? Jakie zrównanie kominów płacowych? Jakie pozbycie się czerwonych, czy białych? Wielki Boni niczego nikogo nie nauczył ? Dlaczego kolejna wersja opcji zerowej wypływa właśnie teraz ?Jeden ZZ, zakaz strajków,spadochroniarze , w dalszym ciągu sławetna utrata zaufania itd itd ...? Czekam na finał operacji p.t. Podwyżki ~2008.:(:confused::confused:.Przy okazji spokojnych i rodzinnych świąt dla wszystkich. również dla reformatorów róż:)nych opcji.Święta zawsze były okazją do przemyśleń

myślę

Myślę, że nie ma się czego obawiać - wymogi, zasady, obowiązki do bólu ale za konkretne pieniądze. Jeżeli jednak się nie załapię ( lub nie załapiemy ) czym się tu można przejmować. Sam car K-ca porównał nas z psami - a psy wierne , obronne ale czy zawsze najedzone. Niekiedy i kijem mogą dostać, albo wylądować w schronisku. Nie będzie czego żałować.

Panie S.Siwy
Nie może być tak, ze orzecznictwo jest wyłączone z kręgu funkcjonariuszy
Przecież podstawową funkcją Dyrektora IC jest funkcja organu II instancji a więc - orzecznictwo .
W ustawie o SC jako zadania podstawowe zadania wymienia się:
1. sprawowanie kontroli celnej obrotu towarowego z zagranicą,
2. zwalczanie przemytu i przeciwdziałanie oszustwom celnym.

3. wymiar i pobór należności celnych i podatkowych w części naliczanej na granicy państwa (VAT, akcyza),- jak zatem sprawować to podstawowe zadanie bez orzecznictwa???

Jeśli pozostawimy projekt zmian w obecnym brzmieniu dojdzie do tego, że osoba pracująca np. w Intrastat (nie umniejszając nikomu) pozostanie funkcjonariuszem, natomiast ktoś z REK, RPC i RPA już nie...bzdura

Back
Do góry