POROZUMIENIE BIAŁOSTOCKIE rozpoczęło PROTEST

U nas na przejściu z Ukrainą mam często do czynienia ze stwierdzeniem usłyszanym od przekraczających granicę (nie mylić z podróżnymi)...słyszałem,że wywalczyliście sobie podwyżki tym protestem....Głupio mi i milczę.Nie chcę się denerwować.Na Ukrainie nagłośnili,że dostaliśmy.

Bo wszyscy myślą ze jesteśmy służbą mundurową a wszędzie trąbią że służby mundurowe dostaną kasę w przyszłym roku.
szlak mnie trafia a ta pani z Federacji pokazuje jeszcze w telewizji naszą słabość mówiąc że protestujemy od 11 października i nikt do nas nawet nie przyszedł. Na litośc bierze rzad czy co. Mogła jeszcze zaszlochać, co za cimne związki.

Nowiny Przemysl BIESZCZADY
6 listopada 2007 - 11:06

Protest celników uderzył w podróżnych

Ponad 600 podpisało apel do Ministerstwa Finansów, by pomogło zakończyć protest służb celnych w Krościenku.
W połowie października kierowcy nie wytrzymali i ostrzegawczo na godzinę zablokowali przejście graniczne w Krościenku.
To z tego powodu kierowcy oczekują na odprawę nawet kilkanaście godzin.
Apel wysłano do MF w zeszłym tygodniu. Autorzy wierzą, że zostanie potraktowany poważnie.
- Nie możemy dłużej godzić się na to, by stać w kilometrowych kolejkach bez możliwości higienicznego załatwiania potrzeb fizjologicznych - tłumaczy Bartosz Jarecki, jeden z inicjatorów akcji zbierania podpisów.
- Przy drodze dojazdowej do przejścia po ukraińskiej stronie nie uświadczysz ubikacji. Ludzie biegają w krzaki jak zwierzęta...

W poszukiwaniu taniej benzyny

To nie jedyny problem.

- Jeśli człowiek stoi 15 czy 17 godzin, to potrzebuje zjeść - mówi Katarzyna Przywara.

- Tylko że w przygranicznych sklepach nie ma pieczywa, nie ma wędlin, niczego. Można się tylko napchać słodyczami i przepić je oranżadą...
Męczarnie przed szlabanem zniechęcają do wyjazdów na Ukrainę coraz więcej osób zajmujących się handlem paliwami. W piątek i sobotę w Ustrzykach Dolnych z trudem można było zaopatrzyć się w tanią ukraińską benzynę (średnio 3,20 zł za litr).
- Od paru dni nie jeżdżę na Wschód, to ponad moje siły - macha ręką pan Janek.
- Nie wiem jak długo wytrzymam, bo sprzedaż paliwa to moje źródło utrzymania.
Protest słuszny, ale nie kosztem podróżnych
Podróżni podkreślają, że popierają postulaty celników (żądają oni m.in. podwyżek płac, przyznania uprawnień emerytalnych jak dla służb mundurowych, ochrony prawnej przy wykonywaniu obowiązków służbowych), ale ich przełożeni nie zrobili dotąd nic, by ulżyć tysiącom ludzi stojących w granicznych kolejkach.
- Po wielu godzinach czekania na odprawę, często w nocy, kierowcy są tak zmęczeni, że stanowią zagrożenie na drodze - przestrzega Jarecki.

Krzysztof Potaczala

Męczarnie przed szlabanem zniechęcają do wyjazdów na Ukrainę coraz więcej osób zajmujących się handlem paliwami. W piątek i sobotę w Ustrzykach Dolnych z trudem można było zaopatrzyć się w tanią ukraińską benzynę (średnio 3,20 zł za litr).
- Od paru dni nie jeżdżę na Wschód, to ponad moje siły - macha ręką pan Janek.
- Nie wiem jak długo wytrzymam, bo sprzedaż paliwa to moje źródło utrzymania.

więc jednak protrst przyniósł jakiś skutek przynajmniej dla skarbu państwa- mniej paliwa z przemytu przez mrówki

gość napisał:
--------------------------------------------------------------------------------
Róbcie powoli i dokładnie, niech wasza praca będzie adekwatna do waszych zarobków! Idą święta, będą zwolnienia lekarskie, brak ludzi ! Kolejki o jakich nie słyszeli nawet za komuny!Każdy z nas , jest przewodniczącym swojego związku, który powinien walczyć o lepsze dla rodziny , dzieci i swoją godność!
Ci związkowcy dali się przekupić , stołkami, awansami i jest im dobrze, nami już nikt oprócz nas się nie zajmie!Dokładna, spokojna,prawidłowa praca żadnych porywów dla kierownika, bo każe, czy szefa oddziału bo straszy!Pozdrawiam!

zwiazek

Sławku może należy powrócić do pomysłu z :
Kod:
[list]Słusznie Sławku zauważyłeś.... mamy DZIAŁA !!!!! ale to górnicy z kilofami wywalczyli podwyżki i emerytury !!!!!!!!!!!! 

Propozycja, jeżeli Fołta i ini bojkotują wszystko..... Załóż nowy jednolity ogólnopolski związek, oparty na uczciwych zasadach !!!! Mając te forum wystarczy dołaczyć formularz zgłoszeniowy !!!!!!! Gdy po 3 miesiącach 50 % zatrudnionych osób będzie należało do nowego ZWIĄZKU Pani Fołta i inni będą mogli ...... !!!!!! Kwestia coś zrobić !!!!!!!! Najgorsza jest bezczynność !!!! 
Z całym szacunkiem .... pozdrowienia dla Wszystkich[/list]

stara śpiewka tj. wybranie przedstawicieli w sprawie negocjacji , ustalenie postulatów i długie czekanie na łaskę obozu rządzącego.

fołta w trasie

no i co tam zwiazkowcy ze wschodniej granicy? jakie wrazenia po spotkaniu z pania fołtą ? w piatek pani przewodniczaca wraz ze swoja świtą odbyła "turne" po granicznych oddziałach...napiszcie czy wyszla z tego żywa?a moze jest szansa ze juz nie wróci :twisted: pozdro

Back
Do góry