https://www.sluzbacywilna.info.pl/aktualnosci/1138-kwota-bazowa-vs-minimalne-wynagrodzenie-3
NIEMOŻLIWE że zmiana płacy minimalnej w 2017 do 2000zł, powinna spowodować wzrost kwoty bazowej z 1873,84 do 2000 zł.
Trochę to nie realne bo spowodowało by to:
- wzrost wynagrodzenia na stanowisku specjalisty SC o +202zł brutto
- wzrost wynagrodzenia za stopień +36zł brutto
- wzrost wynagrodzenia za dodatek graniczny +20zł brutto
- wzrost dodatku za wysługę +20-100zł
- wzrost dodatku za godziny nocne i nadgodziny +30zł brutto
oraz inne
USTAWA budżetowa 2016:
Art. 9. 1. Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 23 grudnia 1999 r. o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. z 2015 r. poz. 2030 i 2199 oraz z 2016 r. poz. 178) ustala się:
2) kwoty bazowe dla:
a) osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe â w wysokości 1766,46 zł,
b) członków korpusu służby cywilnej, etatowych członków samorządowych kolegiów odwoławczych i kolegiów
regionalnych izb obrachunkowych, pracowników Rządowego Centrum Legislacji, ekspertów, asesorów
i aplikantów eksperckich Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej,
funkcjonariuszy Służby Celnej, członków
służby zagranicznej niebędących członkami korpusu służby cywilnej â w wysokości 1873,84 zł,
d) żołnierzy zawodowych i funkcjonariuszy â w wysokości 1523,29 zł;
c) członków Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych â w wysokości 1523,29 zł,
jak widać mamy w ustawie kilka kwot bazowych i są niektóre poniżej minimalnej płacy więc chyba źle mówisz bo nie wiedzę nigdzie podstaw prawnych do takich twierdzeń
I tak jak pisałem jedyna szansą widać jest KAS w którym najniższa ma być 3048, na pagonach mi nie zależy bo tam też marnie.
na tych marnych pagonach przy st aplikancie masz 520 brutto+ Zrozum że podwyżka po wejściu KAS będzie obniżką w końcowym bilansie. Z czego sie teraz cieszyć? że dostałem 349 brutto więcej przy zmianie grupy z IV na VIII skoro po wejściu kAS i tracąc stopień (ten marny o którym mówisz) będę mieć 520zł brutto mniej??