odpowiedź
Witam!
Mam pare pytań związanych z SC!
1. Ile się pracuje w SC tak jak w SW 15 lat i można iść na emeryturę?
2. Jakie są płace w SC?
3. Możliwość awansu? (po jakim czsie?)
4. Są testy fizyczne i psychologiczne?
5. Jak się wam podoba w SC?
6. Jakie są wymagania?
7. ITD!!!!
Pisze ten post bo chce się starać żeby mnie wcielono w SC! Testów się nie boję bo zdałem do SW lecz nie maja na razie wolnych miejsc i mnie wodzą za nos ze będą, czekać ITD!
Pozdrawiam!
Tak sobie pomyślałam, że w zasadzie to nikt nie odpowiedział na Twoje pytania więc ja spróbuję...
1 SC nie ma wcześniejszych emerytur, pracujesz jak wszędzie, może kiedyś coś się zmieni, ale już chyba mało kto w to wierzy...
2 Płace są... chym, kwestia względna... jak zaczynałam dostałam 1500 zł. to było niecałe 3 lata temu, teraz mam ok 2000zł. ale więcej prędko nie dostanę... Na kierowniczych stanowiskach jest lepjej, ale to też od wielu rzeczy zależy...
3 pierwszy awans w zasadzie po służbie przygotowawczej czyli po 3 latach, a potem to już jak Bozia (albo szef) da... bywa naprawdę różnie
4 Nie ma testów fizycznych ani psychologicznych, jest test z wiedzy ogólnej, i rozmowa kwalifikacyjna
5 mnie się podoba w SC bo jestem młodą mamą i nie boję się, że jak mi dziecko zachoruje to będę musiała brać urlop albo, nie muszę zostawać po godzinach itd. Ale to bardzo indywidualna sprawa. Mój mąż jest fascynatem, kocha tę robotę (też FC), ale często szefowie podcinali mu skrzydła... Jak wszędzie punkt widzenia zależy od tak wielu czynników. No i oczywiście pytanie czego oczekujesz od SC i o jakim wydziale/referacie myślałeś, bo nie da się porównywać np. papierkowej roboty w Elementach Kalkukacyjnych do grup Mobilnych czy przejścia Granicznego...
6 wymagania masz w ustawie o SC : obywatelstwo polskie, conajmniej średnie wykształcenie itd. doczytaj sobie, oprócz tego musisz przejść rekrutację. W tym roku nic z tego bo resort szuka oszczędności i nabory są wstrzymane (oprócz chyba granicy, ale nie jestem pewna)
a poza tym... Tyle jest aspektów, że tródno coś ogólnikowo pisać. Jak zapytasz konkretnie to spóbuję coś Ci odpowiedzieć.