Premier i Minister Finansów są wprowadzani w błąd pezez THE CREW?
O hazardzie powiedziane zostało już wszystko. Pokazane również.
Przypomnieć należy o innych sprawkach ekipy:
1. Mianowaniach na stopnie służbowe z listopada 2009 r. Do tej pory nie załatwionej, mimo jasnej linii orzeczniczej sądów.
Pamiętacie pisma Ministra Finansów do funkcjonariuszy, że odwołania są surowo zabronione, a tak w ogóle wszystko jest ok?
2. Propozycjach z ub. roku na stanowisk służbowych przedstawione funkcjonariuszom wbrew literze prawa, które wprost nakłada na organy celne obowiązek wykorzystania DOŚWIADCZENIA I WIEDZY ZDOBYTEJ W TRAKCIE WIELOLETNIEJ SŁUŻBY ORAZ NAKAZUJE PRZEPROWADZENIE REKRUTACJI NA STANOWISKA PRZEZ OBOWIĄZEK ROZPATRZENIA ZŁOŻONYCH FORMULARZY APLIKACYJNYCH.
Czy i w tym przypadku mamy użyć stwierdzenia o kryminalnym wręcz charakterze kolejnego złamania prawa powszechnie obowiązującego?
3. Wyplaceniu środków z Uchwały Modernizacyjnej za 2010 r. wąskiej grupie wybranych nie wiadomo dlaczego funkcjonariuszy. Pod stanowiska obowiązujące od 1 stycznia 2011 r.
Czy normalnym jest wypłacenie w skali całej Służby Celnej kilkudziesięciu(?) funkcjonariuszom z niewielkim stażem i doświadczeniem zawodowym, którzy objęli wysokie stanowiska co najmniej eksperckie, jednorazowych wypłat rzędu 10 000 zł?
Sprawy hazardu nie można rozpatrywać w oderwaniu od całej wyżej wskazanej akcji reformy Służby Celnej.
Nie wiem przy tym, czy jest to właściwe określenie. Nie wiem też, czym skończą się te działania. Nie tylko dla uczestników tego forum. Nie tylko dla funkcjonariuszy, którzy poskładali odwolania od stopni i propozycji stanowisk i są bardzo niewygodni dla nowo powołanej struktury. Nie tylko dla Pana Sławomira Siwego.
Przecież to jasne, że Ci wszyscy funkcjonariusze są zagrożeniem dla wywyższonych na stopniach i stanowiskach, którzy lada dzień zrobią wszystko, aby udowodnić ich nieprzydatność w Służbie. Aby, wykorzystując aprobatę góry, ich wyeliminować, tym samym wykazując oczywistą prawidłowość(?) przeprowadzonych reform i decyzji personalnych.
Panie Premierze, Panie Ministrze Finansów, mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę z konsekwencji przejęcia inicjatywy przez THE CREW w polskim cle.
I skutków tego dla finansów publicznych. Dla funkcjonowania państwa w wielu wymiarach.