jak rozumiecie art 120 ustawy o SC
Mam pytanie. Otóż, czy według nowej ustawy, można zostać mianowanym na najniższy stopień w korpusie aspirantów (mł. asp. celny) lub też oficerów młodszych (podkom. celny), będąc funkcjonariuszem ze stopniem określonym w korpusie szeregowych lub podoficerów. Mam na myśli ,procedurę, która jest w innych służbach, tzn. w SG, Wojsku, czy Policji nie trzeba przechodzić od szeregowego/posterunkowego do ppor/podkom., jest tam kilka dróg kariery – szkoły/kursy oficerskie/podoficerskie lub chorążych/aspirantów. W Policji przełożony może uznać, że jego podwładny ma odpowiednie wykształcenie/ zdolności i ambicje i może go wysłać na kurs oficerski.
Moje pytanie, czy wg. Nowej ustawy o SC, przełożony może uznać, że np. przyjęty do służby funkcjonariusz, który na dzień dzisiejszy ma dostać stopień starszego rewidenta celnego, może zostać wysłany na kurs aspirantów, oficerów, czy też musi przejść cały korpus rachmistrzów a potem aspirantów.
Jeśli tak to wyjaśnijcie mi proszę – jak zachęcimy młodych ludzi do służby w SC, jeśli określimy im drogę do zdobycia szlifów mł.asp.celnego, tak oto:
(podaje najszybszą drogę wg art.120 ustawy)- 2 lata aplikacji, potem rok st.aplikant celny, 3 lata w rewidentach, 3 lata w rachmistrzach, czyli zakładając hipotetycznie awanse co rok wychodzi 9 lat i na koniec kurs aspirantów.
W pesymistycznej wersji, awans co 5 lat = 5 lat st.aplikant.celny, 15 lat w korpusie rewidentów i 15 lat w korpusie rachmistrzów RAZEM – 37 lat do mł.asp.celnego.
Wynika z tego średnia 23/25 lat służby i masz mł.aspiranta.
Świetna ścieżka kariery dla młodych po studiach panie kapica (celowo z małej litery). Przychodzi absolwent dobrej uczelni, kierunkowe wykształcenie zna język i na wstępie dostaje z laczka, ma pracować minimum 20 lat i dostanie to co ma teraz funkcjonariusz ze średnim wykształceniem (niekoniecznie z maturą).
Przypominam korpus aspirantów to minimum, żeby ubiegać się o najniższe stanowisko kierownicze w SC. Takie są moje przemyślenia, tak ja interpretuje art.120 ustawy o SC. Jeśli ktoś ma inne zdanie, proszę o wyjaśnienie.