Oficjalne projekty ustawy o KAS z dnia 28.02.2007r

Status
Zamknięty.
Reakcja przedsiębiorców

Takiego BARDAKU jaki nastąpi po tak krótkim okresie vacatio legis
ŻADEN PRZEDSIĘBIORCA nie przeżyje /i do tego e'DOKUMENTY/,
a podobno dla nich ta kosolidacja jest robiona.
Tylko czy Oni znają treść Ustawy i wiedzą
CO ich CZEKA?

wykształcenie

Czyli tylko z wyższym?
Spororo ludzi jest po historii,pedagogice i innych wynalazkach. :?: :?: :?:

czy czeka nas Krajowa Szkoła Skarbowości?

czy to będize płate? :idea:

Anonymous napisał:
Gdzie wyczytaliscie ze plyna osoby ze srednim wyksztalceniem?

Wystarczy, że przeczytasz poniższą część tej zajeb... ustawy:

...Art. 105. 1. W KAS może pełnić służbę osoba:

1) posiadająca obywatelstwo polskie,

2) posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych oraz korzystająca z pełni praw publicznych,

3) wykazująca nieskazitelną postawę moralną i obywatelską,

4) nie karana za przestępstwo popełnione umyślnie ścigane z oskarżenia publicznego albo umyślne przestępstwo skarbowe,

5) dająca rękojmię zachowania tajemnicy stosownie do wymogów określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych,

6) posiadająca wyższe wykształcenie i określone kwalifikacje zawodowe,

7) w odniesieniu do określonych stanowisk - zdolność fizyczną i psychiczną do wykonywania zadań na tych stanowiskach,

8) nie pełnili służby zawodowej, nie pracowała i nie była współpracownikiem organów bezpieczeństwa państwa, wymienionych w art. 2 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944 – 1990 oraz treści tych dokumentów (Dz. U. Nr 218, poz. 1592, Nr 249, poz. 1832), ani też nie była sędzią, który orzekając uchybił godności urzędu, sprzeniewierzając się niezawisłości sędziowskiej.

2. Minister właściwy do spraw finansów publicznych może wyrazić zgodę na przyjęcie do pracy kandydata, który nie ma wykształcenia wyższego, jeżeli w toku postępowania kwalifikacyjnego stwierdzono, że kandydat wykazuje szczególne predyspozycje do pracy w KAS...

Mam akurat "tylko" średnie wykształcenie, czy to znaczy, że mam się już powoli pakować???

A tak na marginesie to chciałem pogratulować wszystkim głosującym w poprzednich wyborach parlamentarnych na PiS. Mam nadzieję, ża macie też "tylko" średnie i dostaniecie zajebistego kopa w dupę od tych, na których głosowaliście. Przepraszam za wulgaryzmy, ale jak się nie wkur... jak się coś takeigo czyta.

Z tego co bardzo pobieżnie z tego czegoś... wyczytałem,to po tzw. wynalazkach bedzie sie zwykłym urzędnikiem,a po prawie,ekonomii,zarządzaniu i administracji,bedzie szansa na zostanie kierownikiem ,naczelnikiem,dyrektorem. Po maturze raczej napewno bruk! A szkoła administracji skarbowej bedzie dla magistrów,zeby sie doskonalili. Tylko czy do rozładunku kontenera,stawiania pieczątek w polu d/j potrzebny jest magister?Normalnego magistra powinno to strasznie nudzić i frustrować,zostanie ten mniej normalny,któremu wszystko jedno i bedzie jak zawsze.

Ci ze średnim nie sa w uprzywilejowanej pozycji chociażby dlatego, ze w us juz dawno dostali czas na dokształcanie. Poza tym art 105 odnosi się do tych którzy będa przyjmowani w przyszłosci. Natomiast dla wielu z nas problemem będzie wogóle dostać propozycje pracy w KAS. Jak jeszcze ten towarzysz rzeźnik z wawy będzie pełnomocnikiem to irlandia jest taka zielona!!!

"Nieefektywna skarbówka i sc" - z uzasadnienia

Jażeli nasi BONZOWIE tak widzą i ocenieja efekty naszej psłużby, a raczej ich brak,
WYSTARZY aby W DNIU GŁOSOWANIA ustawy W SEJMIE

wszyscy celnicy i skarbownicy

WZIĘLI 4 DNI

URLOPU NA ŻĄDANIE !!!!!!!!!!!!!!!!

wpływy zdecydowanie wzrosną
i
może MF
przejrzy na oczy
i doceni
TO CO MA
do rozwałki

Art. 28. 1. Do skarbowego zasobu kadrowego należą pracownicy urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw finansów publicznych oraz jednostek organizacyjnych obsługujących organy podległe ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych, którzy spełniają łącznie następujące kryteria:
1) posiadają obywatelstwo polskie;

2) nie byli karani za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;

3) posiadają następujące wykształcenie:

a) ukończyli studia wyższe i uzyskali tytuł magistra w Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą i uznane według odrębnych przepisów w Rzeczypospolitej Polskiej za równorzędne w zakresie prawa, ekonomii, administracji, zarządzania, lub
b) ukończyli inne studia wyższe i uzyskali tytuł magistra w Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą i uznane według odrębnych przepisów w Rzeczypospolitej Polskiej za równorzędne, uzupełnione studiami podyplomowymi lub studiami trzeciego stopnia w rozumieniu ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym, ukończonymi w Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą w zakresie prawa, ekonomii, zarządzania albo administracji;

Który z obecnych naczelników celnych nie posiada takiego wykształcenia jak wyzej wymienione nie zostanie naczelnikiem dyrektorem :lol:

Ciekawe tylko czy pion akcyzowy będzie we wszystkich urzędach skarbowych czy tylko wybranych np. DUSy DUPy

Zwiazką i ich działaczom dziękujemy za wszystko!!!To naprawde brak wstydu i niebywały tupet z waszej strony, cokolwiek tu proponować.

Anonymous napisał:
Ci ze średnim nie sa w uprzywilejowanej pozycji chociażby dlatego, ze w us juz dawno dostali czas na dokształcanie.
Przed chwilą pytałem osobę pracującą w US kiedy to było - tzn. ile czasu mieli na dokształcenie i okazało się, że nie jest tak jak piszesz. Nic takiego nie miało miejsca. Przynajmniej w tym US gdzie pracuje moja znajoma pani Ania.

Tak na marginesie to w ustawie powinien być zapis o ewentualnym uzupełnieniu wykształcenia wyższego tak chociażby jak w przypadku nauczycieli - 5 lat.

zaczynam czytać uzasadnienie i już na czwartej stronie czytam coś takiego:
"Dodatkowym celem połączenia obu służb jest łączne zarządzanie zasobami pracowniczymi obu służb, co jest niezmiernie ważnie w chwili obecnej z racji likwidacji granic celnych Polski i występującym zjawiskiem przerostu zatrudnienia w służbie celnej, przy jednoczesnym niedoborze etatów w strukturach administracji podatkowej"

Jakież to granice celne w chwili obecnej likwidujemy ( ewntualnie w najbliższym czasie). Wstyd wstawiać takie "babole" a może to tzw. skrót myślowy; ręce opadają.

Czytam tą ustawę i nie mogę zrozumieć po jakiego wała jest potrzebna ta konsolidacja US i SC. W moim rozumieniu te dwa urzędy mają do spełnienia swoje specjaistyczne zadania. US ma swoją działkę a SC swoją. Po co to mieszać i jeszcze pisać że po połączeniu to będzie specjaistyczny urząd, no to już chyba jakiś żart. I jeszcze jedna sprawa już nie będziemy funkcjonariuszami tylko urzędnikami. Bardzo ciekawe!!!!

Proponuję na pełnomocnika sprawdzonego w bojach likwidatora WSI , ludziska przeca o to chodzi , ponadto sprzątaczki , kierowcy powinni mieć co najmniej licencjat a pozostali wyższe ale tylko toruńskie.
Jeszcze jedno , kto robił podyplomowe studia to wie co to jest ,ten projrkt to kpina.

no to mogę pakować menele. mam tylko średnie. 18 lat w SC pójdzie się bujać. nigdy nie wykorzystany urlop, kupa nadgodzin, których i tak nie mogę wybrać bo ciągle brakuje ludzi ( kupa zwolnień lekarskich ). opinia dyrektorów na temat tej ustawy to tylko pic na muchy. witaj Irlandio!!

Myślę że nie musisz pakować manatek!!

Przepis mówiący o wyższym wykształceniu jest dziurawy, ponieważ ogranicza możliwość przejścia osób już zatrudnionych z niższym wykształceniem- a jak pamiętasz wg ustawy o słuzbie celnej wymóg przyjęcia był uzależniony od wykształcenia średniego. W związku z tym, ktoś z MF pójdzie po rozum go głowy i wprowadzi okres przejściowy dla tych osób. Jestem pewny ze każda Izba Celna zauważy tę luke prawną i wytknie ją dla MF. Chodź ja mam wyższe to napewno sprawa opiniowania projektu trafi do mojego działu a wówczas wytkniemy te niedociągnięcia.
Nie może być tak, że jakiś kolo z MF czy z wyższj struktury państwa (twins) bedzie zmianiał warunki w trakcie gry.

okres...

Okreś przejściowy miały dotyczyć oczywiście możliwości podniesienia kwalifikacji zawodowych poprzez ukończenia conajmniej licencjata.

Art. 6. 1. Stosunki pracy i stosunki służbowe osób zatrudnionych w urzędach wymienionych w art. 4 ust. 2 wygasają z mocy prawa w dniu wejścia w życie ustawy o KAS.

Dlaczego o wygaśnięciu stosunku pracy mówi się tylko w odniesieniu do art. 4 ust. 2 który dotyczy celników?

Są to dwie różne administracje. Słuzba Celna pracuje na rozporządzeniach wspólnotowych- przepisy krajowe są tylko doprecyzowaniem.
Administracja podatkowa pracuje na krajowych przepisach podatkowych.
Argument z uzasadnienia dotyczący stanowienia prawa celnego i podatkowego pada...

"W efekcie powstaną o wiele bardziej czytelne warunki sprzyjające tworzeniu lepszej jakości prawa podatkowego oraz celnego z jednej strony oraz bardziej przejrzyste i spójne zasady podejmowania decyzji w Krajowej Administracji Skarbowej."

Co do polityki celnej

"szczególności na wzrost konkurencyjności i przedsiębiorczości jest ograniczana politycznymi rozwiązaniami w zakresie polityki podatkowej oraz polityki celnej w trakcie wykonywania dochodów budżetu państwa".

to też chyba argument jak upada, gdyż ta jest wspólną polityką UE..

Jakie są więc prawdziwe powody tego dziwnego "eksperymentu"?

Status
Zamknięty.
Back
Do góry