odwołanie ze stanowiska kierowniczego

grzechniks

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
witam,
zgodnie z paragrafem 10.1 Rozp. Ministra Finansów z 26.10.2011 w spr. stanowisk służbowych f.c., trybu awansowania i dokonywania zmian,
w przypadku odwołania ze stanowiska kierowniczego wyznacza się stanowisko nie niższe niż zajmowane przed awansem.
Tzn. traci się dodatek i otrzymuje zasadnicze takie jak na poprzednim stanowisku.

W przypadku, gdy poprzedniego stanowiska nie ma w załącznku nr 1 do ww. Zarządzenia, paragraf 10.2 określa głównie minimalne stanowiska eksperckie
dla poszczególnych stanowisk kierowniczych.

I trybie pkt.2 paragrafu 10 wyznaczono mi nowe uposażenie zasadnicze, które jest o 3 grupy niższe od wcześniej posiadanego.
Zdaje się, że przepis mówiąyc o powrocie na poprzednie zajmowane stanowisko nie zakłada degradacji o trzy grupy zaszeregowania?

Inny odwołany kierownik zachował uposażenie zasadnicze.
Jest to zatem samowola Dyrektora, czy jego prawo?
Czy mam zatem poprosić o uzasadnienie tej decyzji (wyznaczenia mi nowego stanowiska)?
A może o coś innego?

Poproszę o jakiś komentarz i pomocne wskazówki.
Jak coś to machnę ręką, z drugiej strony człowiek nie po to 20 lat się starał, odbierał
awanse i dyplomy, by teraz zrezygnować z owoców tej pracy.

na pewno nie machaj na to ręką tylko walcz o SWOJE

ktoś chyba nadinterpretuje przepisy.

a) awans ze stanowiska eksperta celnego na kierownika referatu w I 2012,
odwołanie z X 2012.
zgodnie z par. 10 pkt 1 powrót do wcześniejsze uposażenie zasadnicze

b) odwołanie ze stanowiska kierownika referatu w V 2012,
kierownikiem jest od 1999r.
zgodnie z par.10 pkt 2 tego Rozporządzenia Dyrektor może dać uposażenie od
3699 (min. dla mł.eksperta celnego) do 5299 (max dla st.eksperta celnego).

Zgodnie z mechaniczną (techniczną) interpretacją tego zapisu, Dyrektor może w momencie
odwołania ze stanowiska kierowniczego ODBIERAĆ lub (sic!) DODAWAĆ do zasadniczego wg.
upodobania!
Wszytko zależy od tego czy stanowisko kierownicze objęło się przed, czy po wartościowaniu!
Ale, chyba nie o to chodzi.
Sposób działania powinien być jednakowy w obydwu przypadkach ( powrót do uposażenia zasadniczego )
Najwyraźniej ktoś nadużywa przepisów, by je jednym dać, a innym
odebrać.

art 222 Ustawy o Służbie Celnej gwarantuje zachowania zasadniczego przez funkcjonariuszy, jako prawo nabyte.
Jest tego interpretacja w piśmie Departamnetu Prawnego PR-032-OJP/10/911 z 9.XI 2010r

Jak widać wyłączona z tego są funkcjonariusze kadry kierowniczej, powołani na stanowiska przed wejściem
w życie Ustawy o Służbie Celnej, o odwoływani już po jej obowiązywaniu.

Wychodzi absurd, w nagrodę za zajmowanie stanowiska kierowniczego, dostałem wynagrodzenie poniżej
gwarantowanego każdemu funkcjonariuszowi.

Ciekawe, czy Dyrekcja nie zdaje sobie sprawy z tego kuriozum?
Pewnie jestem jedynym funkcjonariuszem, którego nie dotyczą prawa nabyte?

Zatem funkcjonariusz odwoływany ze stanowiska kierowniczego jest wyłączony z grona
beneficjentów art. 222, podczas gdy pozostali funkcjonariusze z niega nadal korzystają i zachowują
nabyte uposażenie.

Zmniejszanie uposażenia zasadniczego dokonywane w trybie paragrafu 10 pkt 2 Rozp. w sprawie stanowisk służbowych
bez uwzględnienia art. 222 i ww. interpretacji Departamentu Prawnego jest błędem.

Sprawa ewidentnie do wygrania.

Czy kierownikiem zostałeś przed wartosciowaniem, czy po wartosciowaniu?
Pytam, bo to może mieć znaczenie.

przed wartościowaniem, jeszcze w latach 90'
wartościowanie nie wpłynęło na moje uposażenie zasadnicze-
dostałem kilkanaście złotych do równej kwoty wynikającej z grup
zaszeregowania.

Ostatnia edycja:
kierownikiem zostałeś przed wejściem w życie ustawy o SC.

paragraf 10 Rozp. w sprawie stanowisk S.C. mówi o powrocie na poprzednie stanowisko
w przypadku odwołania ze stanowiska kierowniczego.
W twoim przypadku ten powrót oznacza wyznaczenie uposażenie przed wartościowaniem,
korzystanie z praw nabytych zgodnie z przytoczoną interpretacją Departamentu Prawnego.

Zapisy pkt 2 paragrafu 10 to dodatkowa ochrona stanowisk kierowniczych.
Przypadki obniżania uposażenia są wymienione w Ustawie o SC i nie ma podstaw prawnych
do obniżania uposażenia w trybie pkt2 paragrafu 10.

Sprawa dot. całej rzeszy kadry kierowniczej powołanej przed wejściem w życie Ustawy o SC
i warto zamówić ekspertyzę prawną w tym temacie, tu ukłon w stronę związków zawodowych.

Z drugiej strony działania twojego Dyrektora są skandaliczne.
W trybie pkt 2 tego paragrafu mógł ci obniżyć wynagrodzenie do 3699 i udawać, że
nic się nie stało! (np. dla stanowiska kierownika oddziału)
Mimo, że przed wartościowaniem miałeś np. 4400zł!

zauważcie, że w przypadku awansu na kierownika po wejściu w życie Ustawy o SC
taki kierownik wraca na poprzednie stanowisko i sprawa jest jasna.
Nie można mu zabierać uposażenia, tylko dać TAKIE jakie miał na poprzednim stanowisku (przed awansem)
Twój dyrektor przepis paragrafu o ochronie stanowisk kierowniczych potraktował jako podstawę
do zupełnie odwrotnych działań! Do obniżania wg. swojego uznania.
W twoim przypadku Poprzednie stanowisko oznacza Uposażenie przed wartościowaniem.

A więc , zgodnie z interpretacją w piśmie Departamnetu Prawnego PR-032-OJP/10/911 z 9.XI 2010r, powinieneś dostać wynagrodzenie , ktore miałeś przed wartosciowaniem. Oczywiście mogłeś dostac też wiecej, gdyby była dobra wola dic.

dostałem kilkaset zł mniej, niż miałem przed wartościowaniem.

a teraz najlepsze:

wybieg dyrektora wykorzystującego paragraf 10 pkt 2 rozporządzenia możliwy będzie do stosowania jeszcze tylko parę lat!
do czasu kiedy wzrost kwoty bazowej, spowoduje, że najniższa kwota z widełek będzie większa od tego co ktoś miał
przed wartościowaniem!
To jest dopiero FALANDYZACJA prawa!

Na koniec pytanie:
obecnie ktoś ma stanowisko specjalisty celnego, zasadnicze wyższe od wynikającego z widełek, więc
na mocy art. 222 zachował dotychczasowe zasadnicze.
Po ponownym wartościowaniu w maju br otrzymuje stanowisko mł. specjalisty celnego.
Stosując art. 222 na tym stanowisku nadal zachowuje zasadnicze przed wartościowaniem?
Chroni go stale art. 222. Zgadza się?

Dlaczego wg. Dyrektora IC nie chroni uposażenia zasadniczego f.c., który piastował stanowisko kierownicze?

No moim zdaniem chroni Cię ten sam art. Wystąp w tej sprawie do DIC lub do MF o interpretację takiej sytuacji.

Witam. Wydaje mi się, że ten temat powinien powrócić na forum. Jest coraz więcej przypadków takiego traktowania funkcjonariuszy, a będzie jeszcze więcej.
Czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu pisma Departamentu Prawnego PR-032-OJP/10/911 z 9.XI 2010r. ? Z góry dziękuję za podesłanie.

Back
Do góry