obowiązki funkcjonariusza...

Status
Zamknięty.
H

helmut112

Gość
czym sie...

Witam!
Mam pytanie,czym sie zajmuje Referat Przeznaczeń Celnych i Spraw Karnych Skarbowych?
Dzięki za odpowiedzi!

Ostatnia edycja:
W najkrótszym skrócie RKS zajmuje się kserowaniem i podbijaniem kart w aktach spraw, które wszczęli funkcjonariusze z OC , jak również bieganiem po sądach i oskarżaniem przemytników i innych "wywrotowców", którzy narazili na uszczuplenie bądź uszczuplili Skarb Państwa. A PC to wszystko co wiąże się z nadawaniem przeznaczeń celnych i całą kwitologią z tym związaną zarówno papierową jak i elektroniczną.

VMP, gratuluję analitycznego podejścia do zadań komórek KS i PC. W praktyce sprawa wygląda nieco inaczej. Gros czasu pracy zajmuje tu poprawianie tego, co spartaczyli "mistrzowie cła" z OC granicznych i nie tylko. Spróbuj jeden(na ) z drugim(ą) popracować trochę w tej "papierologii" ze zrozumieniem ich roli, a wtedy pogadamy
Wkurza mnie lekceważące podejście do pracy ww. komórek przez wielu komentatorów z forum. Świadczy to o głębokiej ignorancji i niczym nieuzasadnionym poczuciu wyższości w stosunku do ludzi tu pracujących. Wprawdzie na głowę tu nie pada i nie trzeba harować w nocki, ale jakoś nie widzę tłumów garnących się do tego "dobrobytu". Ciekaw jestem, dlaczego. Proszę uprzejmie o wyjaśnienie mnie, ciemnemu zjadaczowi chleba, dlaczego.

Ja nigdy nie pracowałem w ww. jednostkach organizacyjnych, ale podejrzewam, że nie jest tam najgorzej. W KS fajny kierownik, a to już dużo. W PC jest gorzej, tam chyba ten jeden chłop obsługuje wszystkie Panie..., musi mieć ciężko. Generalnie to najlepiej jest u Czornych - praca lekka łatwa i przyjemna.

O tak!!! U Czornych fajnie musi być. Zero odpowiedzialności, zero zaległości, czasem tylko trzeba wysłuchać o.p.r. za brak wyników... i znowu laba. A może to kolejny stereotyp? Naprawdę nie wiem. Co na to Czorni? Brońcie się.

RKS to jednak nie miejsce gdzie nudzenie się jest normalnością (urzędowe rks). A u MiBów chyba rzeczywiście najlepiej.

aha. no i jest jeszcze baaaaardzo ciekawy wydział z ryzykiem w nazwie ale tam już wszystkie wakaty obsadzone a ludzie są poprzyklejani do krzeseł...

Ostatnia edycja:
Despero ma oczywiście swoje zdanie i twierdzi, że te sprawy karne skarbowe to w większości sztuka dla sztuki i przelewanie z pustego w próżne. W białostockiej izdebce to chyba tylko Suwałki coś konkretnego robią, bo granica z Litwą dziurawa, a tamtejsi moblini to klasa światowa i walczą z SG o każda paczkę fajek. Despero nie widzi sensu prowadzenia spraw przeciwko bezdomnym żulom o paczkę papierosów Biełomorkanał i woreczek metanolu, dlatego trzeba zmienić kks, bo szkoda wysiłku i papieru. Zysk dla fiskusa z tych spraw jest żaden, a najczęściej przynosi to stratę. Koszta postępowań przwyższają wyliczone wg jakichś kosmicznych wzorów uszczuplenia i to kilkukrotnie. Co do PC to też szału nie ma. Zarządzanie ryzykiem to w tej chwili sto razy ważniejsza działka od wytwórni akt ks i pc. ZR ma przyszłość i to dużą.

:)

Witam!
Czemu zjadaczu chleba nazywasz ludzi pracujących w tym referacie CZORNYMI??
Bardzo jestem ciekaw!:)

Czorni (tak mówią na nich podróżni ze wschodu) pracują w grupach mobilnych i mają czarne mundury. W KS i PC pracują zwykli zieloni.

Czorni - nazwa pochodzi od ich czarnych fartuszków.
Na Octowej pracują tzw. white collars:cool:

Kimkolwiek jesteś weiwei, nie zaśmiecaj naszego poważnego forum dyskusyjnego swoją kryptoreklamą gierek wow.
Howgh!!!

Niedopuszczalne jest wywoływanie niepotrzebnych sporów czy konfliktów burzących dobrą atmosferę na forum. Zabrania się umieszczania postów sugerujących, że w jednych izbach/urzędach/oddziałach pełnią służbę lepsi, mądrzejsi funkcjonariusze niż w innych izbach/urzędach/oddziałach. To samo dotyczy postów pomiędzy pracownikami Służby Cywilnej a funkcjonariuszami Służby Celnej.

PS
Kto nie wie, to pkt 5 Regulaminu.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry