Modernizacja SC zaprezentowana przez Ministerstwo Finansów

Jeden sztywny mnożnik na danym stanowisku, to bardzo dobra i sprawiedliwa sprawa. Ale to oczywiście jest niestety zupełnie nierealne. Jeśli pracownicy cywilni zostaną funkcjonariuszami, nie mam nic przeciwko temu, by zarabiać tyle co oni - mam na myśli były UKS.

Ostatnia edycja:
Wiemy, że pracownicy cywilni otrzymają propozycje przejścia na funkcjonariuszy. Nie byłoby etyczne odbieranie im uposażeń. Czym więc i jak MF chce urealnić swoją prezentację i zrównanie mnożników na stanowisku.
Pamiętać też należy, że obecni pracownicy cywilni, jeśli po tym jak staną się funkcjonariuszami nie będa przeniesieni do innej komórki, będą zaklasyfikowani do kat. C, bo taką kategorię już wcześniej, w ogromnej większości przypadków MF im przypisało.

nic z tego nie rozumiem. Wiekszosc pracownikow cywilnych to snp, jesli zostana funkcjonariuszami to beda musieli zdawac egzaminy zawodowe z cla, bedzie im grozic przeniesienie na granice lub do odpraw a w zamian nie dostana nic lub ich pensje zmaleja, bo przeciez "cywile" maja teraz wiecej. Moze nagle place celnikow tak wzrosna? :D Wiekszosc z nich mile wspomina czasy z UKSu. Co by ich mialo sklonic do zakladania munduru? Raczej celnicy z snp sie ucywilnia. A z drugiej strony pojawiaja sie informacje, ze snp na byc umundurowany. A moze beda dwie kategorie mundurowych? Tych majacych pojecie o cle i tych bylych cywili nie znajacych sie?:D Jakos nie widze w tym sensu.

Już widzę jak obecni "cywile" po wcieleniu idą na zasadniczy kurs celny, zdaja egzaminy a potem jadą na granice (nawet na miesiąc)- nic z tych rzeczy juz oni sobie o to zadbają -tak jak dbaja teraz pensje dużo większe od funkcjonariuszy (na tym samym stanowisku pracy nawet o 50%) awanse co rok.

Cywil z SNP

Drogi kolego ?
Widzę, że cię nienawiść zżera od środka. Idź do lekarza i pobierz sobie l-4 za 100% wynagrodzenia. Puknij się w ten gł-pi łeb i zobacz co się dzieje. Ja od samego początku jak zostałem przesuniety do SC nie otrzymałem awansu. Skąd ty masz takie rewelacje i takie pierdoły piszesz.
Lecz się człowieku bo robisz więcej szkody niż dobrego.
Zmień lekarza bo ten cię oszukuje.
Pozdrowienia od cywila z SNP z IC Poznań.

Zeus zbastuj trochę. Jeśli zarzucasz coś komus to sam powinieneś utrzymywać jakis poziom wypowiedzi.
Co do powyższych wypowiedzi. - Pojedyńcze przypadki jakie znam przejścia cywili na f-szy (dot wysokich stanowisk) wygladaja tak, ze o kursie celnym nie bylo mowy. Otrzymali oni tez do swoich stanowisk odpowiednio wysokie stopnie.
Co do pensji cywili to prawdą jest, że sa wyższe. Trudno jednak stwierdzić, ze różnice na równorzędnych stanowiskach wynoszą 50%. Wśród cywili tak jak u nas są kominiarze, więc może sie tak zdarzyć. Jednak co znaczy równorzedne stanowiska. Cywilne stanowiska trudno porównać do naszych, jeśli ktoś ma jakis klucz to chetnie sie z nim zapoznam. O równorzędności stanowisk mozna mówić od stanowiska kierownika referatu wzwyż, bo jest to dokladnie taka sama funkcja zarówno dla f-sza jak i cywila. Po styczniowym zrywie pojawiły się wykazy średniej pensji na stanowiskach i w przypadku kier ref. różnica wynosiła ok 500 zł. (jeśli dobrze pamietam) na korzyść cywilnego kier. ref.
Dyskusja kto ma lepiej, więcej lub gorzej, nie ma sensu i jest zupełnie jałowa. Pamiętajcie, że pensje cywili sa z innej puli i jeśli nie dostanie ich prac. cywilny, to nie ma mozliwości przesuniecia tych pieniedzy dla f-szy. Jeśli ktoś zazdrości cywilom, to przeciez była możliwość przejścia na cywila (w komórkach akcyzowych), podobnie jak cywile mogli stać sie f-szami.

Zeusie nie dziw się, że ludzi boli to, ze za taka samą pracę/służbę są różne pobory. Tak nie powinno być. różnice oczywiście muszą być ale powinny one wynikać tylko z jakości pracy i dodatków stazowych itp.
Cywile też często wypominaja nam nasze nedzne mundurówki i 100% chorobowe (o dodatkowym urlopie nie wspomnę), ale milkną kiedy wypłacane są nagrody, które z duuuuża nawiazka rekompensuja brak mundurówki potrącenia za chorobę. Wszędzie sa plusy i minusy, może dlatego nie było masowych przejść pomiedzy f-szami a cywilami.
Jeśli ktoś nie może sie pogodzić, ze cywile są wśród nas to ma problem.
Osobiście miałem nadzieję, że sytuacja niejednolitości w komórkach akcyzowych rozwiaże sie w ciagu roku, moze 2, ale jak widać nic z tego nie wyszło.
Z której strony by nie spojrzeć to jesteśmy na siebie skazani (cywile i f-sze), jesteśmy w jednej SC i interes powinien być wspólny.
Wśród cywili sa trendy odśrodkowe dążące do wyprowadzenia akcyzy z cła, troche mnie to irytuje ale rozumię ich, przed przyjściem do cla mieli po prostu lepiej. Ci co nie przywykli do tej pory do SC powinni sie jednak zwolnić.

Trochę haotyczna ta moja wypowiedź, ale jej wydźwiek miał być taki, żebyśmy wzajemnie sie nie krytykowali i wspólnie dażyli do poprawy naszych warunków pracy/słuzby

Ostatnia edycja:
Drogi kolego ?
Widzę, że cię nienawiść zżera od środka. Idź do lekarza i pobierz sobie l-4 za 100% wynagrodzenia. Puknij się w ten gł-pi łeb i zobacz co się dzieje. Ja od samego początku jak zostałem przesuniety do SC nie otrzymałem awansu. Skąd ty masz takie rewelacje i takie pierdoły piszesz.
Lecz się człowieku bo robisz więcej szkody niż dobrego.
Zmień lekarza bo ten cię oszukuje.
Pozdrowienia od cywila z SNP z IC Poznań.

Wyluzuj i nie obrażaj innych tym bardziej, że mają rację.

Ostatnia edycja:
Cywil z SNP

Witaj PJS
Dziekuję za świetny post. Omówiłeś całe zagadnienie bardzo dokładnie i rzeczowo. A to że są funkcjonariusze i cywile w SC to nie nasza wina. My byliśmy od początku za tym , żeby była jednolita służba mundurowa, ale związki zawodowe na czele o ile się nie mylę z Fołtą były przeciwne żeby tzw. ubrać nas w mundury. Najważniejsze twoje stwierdzenie to że piwinniśmy się szanować i wspierać w naszych działaniach, ale co nam przyniesie nowa ustawa to wielka niewiadoma dla wszystkich.
Pozdrawiam koleżaniki i kolegów z SC.

Back
Do góry