Modernizacja SC zaprezentowana przez Ministerstwo Finansów

nie wiem co Cię tam cieszy:confused:, mnie np. nie bardzo odpowiada podwyżka od lipca przyszłego roku, również nie bardzo odpowiada mi emerytura za 25 lat, również od lipca przyszłego roku......itd. nie chce mi się nawet dalej pisać co mi nie odpowiada.........ogólnie wszystko :D, z czego się tu cieszyć, po raz kolejny nas ładują w ....... przykre to, ale ładowanie źle wpływa na stan zdrowia, szczególnie w styczniu:D

strategia

Walenie w bambuko. Takich opracowań można stworzyć 100 i więcej i niech motłoch wierzy, że coś się dzieje i niech siedzi cicho. Panie Sm. dziękujemy Panu. Nie jesteśmy debilami jak niektórzy w MF myślą. I tak nic z tego i z innego nie będzie. Ważne że wasze stołeczki się zachowają.

Walenie w bambuko. Takich opracowań można stworzyć 100 i więcej i niech motłoch wierzy, że coś się dzieje i niech siedzi cicho. Panie Sm. dziękujemy Panu. Nie jesteśmy debilami jak niektórzy w MF myślą. I tak nic z tego i z innego nie będzie. Ważne że wasze stołeczki się zachowają.
oto postawa godna poparcia . a jakie są inne propozycje ?

nie wiem co Cię tam cieszy:confused:, mnie np. nie bardzo odpowiada podwyżka od lipca przyszłego roku, również nie bardzo odpowiada mi emerytura za 25 lat, również od lipca przyszłego roku......itd. nie chce mi się nawet dalej pisać co mi nie odpowiada.........ogólnie wszystko :D, z czego się tu cieszyć, po raz kolejny nas ładują w ....... przykre to, ale ładowanie źle wpływa na stan zdrowia, szczególnie w styczniu:D

Jak to podwyżki od lipca?????

Jak to? ano tak to :D, przecież już poszły pisma, że podwyżki od stycznia dostaniemy w wys. ok. 2%, wprowadzenie pozostałych środków będzie możliwe po wejściu w życie ustawy tj. w lipcu 2009 hehe

PS. Wystarczy przeglądać serwisy www, czytać pisma w pracy i już będzie wiadomo jak to:D

Jak to? ano tak to :D, przecież już poszły pisma, że podwyżki od stycznia dostaniemy w wys. ok. 2%, wprowadzenie pozostałych środków będzie możliwe po wejściu w życie ustawy tj. w lipcu 2009 hehe

PS. Wystarczy przeglądać serwisy www, czytać pisma w pracy i już będzie wiadomo jak to:D

Skąd w Tobie tyle jadu? Pytam, bo akurat tego nie słyszalam, Panie Wszechwiedzący.

Ja to się nawet w pewnym momencie mocno wzruszyłam. Tak się napracowały bidulki choć wiedziały, że to tylko takie pitu pitu. Jak zwykle wszystko trafi do kosza, tak jak sławny i nieodżałowany KAS...

Jak Wam się podoba podział pieniędzy zaproponowany przez MF?
Wszyscy funkcjonariusze dostaną podwyżki w wysokości około 200zł brutto do uposażenia zasadniczego plus wcześniej te 2% od stycznia(nie sprawdzałem, ale chyba o te 2% zmienia się kwota bazowa).
Faktycznie poza tymi 2% MF zapowiada dalsza część podwyżki dopiero od połowy roku, kiedy to wg ich szacunków wdrożą ustawę o SC.

Duża część pieniędzy ma pójść na dodatki funkcyjne dla kadry. Sam dodatek funkcyjny, który byłby przechodni to dobry pomysł, jednak kadra i tak bedzie windować sobie uposażennia z bieżących oszczędności na funduszu płac i wprowadzenie samego dodatku funkcyjnego nie uchroni przed tym. Dobrze, że środki na ten dodatek zostały zminiejszone, wcześniej było dużo więcej, co dawało średnio pod 1000zł dodatku, teraz wyjdzie gdzieś około średnio 625zł szacunkowo, gdyż nie znam dokładnej liczby kadry i przyjąłem, że w tym dodatku bedzie partycypować 1700 osób. Niekoniecznie też jest on przeznaczony tylko dla kadry, stąd średnia może być inna

Co sądzicie o propozycji MF, aby w referatach zgłoszeń celnych dać dodatkowo 200zł dodatku zadaniowego i około 1000zł w MGK-SR oraz 60% uposażenia zas. dla poborców?
Jest też wyodrębniona kasa na godziny nadliczbowe.

Emerytur po 25 latach, nie ma w tym projekcie, MF dopiero zapowiedział, że będą w kolejnym, gdy Rząd zreformuje emerytury w innych służbach i przy załozeniu że tam uda sie wprowadzić to w taki sposób, jak sobie zaplanowali. Równie dobrze, ze względu np. na kampanię wyborczą mogą odstąpić od tego pomysłu i nie będą wdrażać tych rozwiązań w Policji czy SG, wówczas nawet o tych 25 latach można zapomnieć.
Jeżeli bowiem nie będzie tam reformy zaopatrzeniowego systemu, u nas też taki nie będzie wdrożony, tak sobie to zaplanowano na górze i bez reakcji i mocnego nacisku ze strony naszego środowiska nie zmienimy tego nastawienia.

Jak to oceniacie? Proszę o opinie.

Ostatnia edycja:
Uważam ze ZZ powinny za wszelką cenę zmienić zapis :FORMACJA UMUNDUROWANA: na słowa SŁUŻBA MUNDUROWA:.Od tego trzeba,a reszta czyli stawka bazowa,uposażenie,sprawy emerytalne powoli zaczną się prostować ,jak w innych Słuzbach.To jest klucz,do pozostałych kwestii.

Emerytur po 25 latach, nie ma w tym projekcie, MF dopiero zapowiedział, że będą w kolejnym, gdy Rząd zreformuje emerytury w innych służbach i przy załozeniu że tam uda sie wprowadzić to w taki sposób, jak sobie zaplanowali. Równie dobrze, ze względu np. na kampanię wyborczą mogą odstąpić od tego pomysłu i nie będą wdrażać tych rozwiązań w Policji czy SG, wówczas nawet o tych 25 latach można zapomnieć.
Moim zdaniem nie ma na to szans żeby wprowadzić w obecnych służbach mundurowych emerytury po 25 latach, a więc i my możemy zapomnieć że właśnie takie emerytury(25) zostanął wprowadzone u nas. Krótko mówiąc pewnie nic się nie zmieni- ani nam nie dadzą odejść wcześniej a już napewno inne służby nie zgodzą się na dłuższą pracę. Rozmawiałem ze swoimi kolegami z SG i straży pożarnej że być może takie są plany żeby wydłużyć wiek emerytalny w ich służbach i wówczas może i my (SC)się załapiemy- aż zawrzało jak o tym rozmawialiśmy, oni za nic w świecie nie chcą pracować 25 lat.
Zastanawiam się jakie to prace chce podjąć w Grudniu MF w sprawie naszych emerytur??- pewnie kolejny raz wyjdą na błaznów jeżeli zaproponują żeby wydłużyć wiek emerytalny w MSWiA, MON

Ja słyszałem od związkowców z Policji, że gotowi są poprzeć możliwość odejścia na emeryturę po dłuższym okresie służby niż obecnie, pod warunkiem zachowania praw nabytych(to oczywiste) i pod warunkiem możliwości skorzystania z wyższego wymiaru podstawy. Może zgodziliby się na 100%, po tych 25 latach ale o tym nie mówią, zresztą to oni będą negocjować. Moze myślą raczej o 20 latach. Jedno jest pewne Policji boją się jak ognia. Rząd nie może sobie pozwolić na wprowadzanie rozwiązań, które spowodują że do Policji będzie jeszcze mniej chętnych niż obecnie, bo dzisiaj w wielu miejscowościach brak jest rąk do służby w Policji. Dlatego ta reforma jest patykiem na wodzie pisana, a poza tym jest mało satysfakcjonująca w naszym przypadku, jeżeli nie będzie retroakcji tych praw.

HIMALAISTKO. Inne służby mają identyczne sformułowania jeżeli chodzi o słówko "umundurowana"

Ostatnia edycja:
Sprawdzałeś może Sławku (amże inni związkowi lub Ci-z-dostępem-do-informaci), dlaczego podwyżki mają wejść w zycie dopiero od momentu wejścia w życie ustawy (w domyśle, że bez wyrównania od stycznia oczywiście!!)... skoro kasa jest klepnięta na cały rok?

Moim skromnym zdaniem

Pan Sławek przewodniczący, pytał m.in. co sądzimy o dodatkach w nowej ustawie?
Jeśli chodzi o komórki zgłoszeń celnych, to chyba autorowi ustawy mogło chodzić o tzw. dodatek antykorupcyjny. Bo przecież zgłoszenia dokonuje się nie tylko w OC wew., ale i na granicy (ustne). A zresztą ci wszyscy, którzy pracują na granicy wsch. powinni zarabiać najwięcej. Jeśli ktoś ma inne zdanie niech się tam wybierze popracować parę tygodni, to sam zobaczy.
Tzw. Grupy Monilne SR, też powinny mieć więcej - coś za coś. Ci ludzie deklarują mobilność wyjazdu właściwie w każdym czasie. Mam na myśli faktyczne wsparcie kolegów i koleżanek, a także działania na terenie całego kraju. Tak to powinno wyglądać. No i podobnie "zwykli" mobilni, też powinni mieć dodatki. Jak się to komuś nie podoba, niech dokona trochę kontroli na drodze przy mrozie, wietrze, czy upale, nie wspominając już o sprawach osobistego bezpieczeństwa.
Pewnie wiele kolegów i koleżanek ma inne zdanie, a w szczególności tych, którzy są strasznie zapracowani w Wydziałach i pracują, by pokazać, że pracują i jacy to są niezbędni dla funkcjonowania Izby. Was też pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
terminologia

A może tak zaczniemy od terminologii? Co nalezy rozumieć pod pojęciem poborca, co komórka zgłoszeń celnych... to można interpretować w różny sposób... kwestia właściwego spojrzenia i odgadnięcia co przez te pojęcia rozumie nasz SSC.

a co z dodatkami "kontrolerskimi"

Dodatki motywacyjne - 1000zł dla grup szybkiego reagowania, 200zł dla komórek przyjmowania zgłaszeń, 60% dla poborców- zgadzam się ale dlaczego nie ma dodatku dla komórek kontrolnych.

Kilka pytań w odniesieniu do młodych funkcjonariuszy. Co zrobi SC aby zachęcić młodych ludzi do pracy?

Na chwilę obecną oferuje pracę do 65 roku życia -brak wcześniejszej emerytury.
Zarobki chyba najniższe ze wszystkich służb mundurowych - SG, Policja, Wojsko.

Odpowiedzialność olbrzymia. Doczynienia z towarami za ogromną kwotę pieniędzy- a pensja przez pierwsze 5 lat dużo poniżej 2 tysięcy. A przecież pieniądze na podwyżki łatwo znaleść. Cło+vat+akcyza to miliardy złotych. Dla 14.000 ludzi można dać podwyżki!

Awanse? Wg nowej ustawy co 5 lat, według starej - każdy wie :)

Poruszcie temat, żeby nie było tak jak jest teraz.

W wyniku obrad Komisji ds. Służb Specjalnych wycofane zostały z ustawy przepisy dotyczące uprawnień operacyjno – rozpoznawczych Służby Celnej. W związku z powyższym Służba Celna może być odpowiedzialna tylko za kontrolę administracyjną, zaś wiedza o innych nieprawidłowościach winna być przekazywane do wykorzystania przez inne uprawnione służby.
Ot i cała modernizacja...... już naprawdę nie chce się do tej pracy przychodzić jak się to wszystko czyta...

A na dodatek....

Odrębną sprawą jest obserwowany brak umundurowania lub jego niejednolitość, a także nieodpowiednie zachowanie funkcjonariuszy pełniących służbę szczególnie na granicy, co może być spowodowane zarówno brakiem kultury, jak i brakiem wymagań i tolerowanie nieetycznych postaw przez przełożonych.”
A jak ma być ta jednolitość skoro wprowadzają nowe wzory przez kilka lat. Kto ma niby nietolerować nieetycznych postaw odnośnie munduru i zachowania kultury skoro codziennie się czyta że kogoś nowego zamkneli.... buehehe kontrola wewnętrzna w tej chorej instytucji to fikcja... tylko pier... drzwiami i odejść w swoją stronę....

DO NASTĘPNEGO PROTESTU DOJDZIE NA 100% JESTEM JUŻ TERAZ TEGO PEWIEN....

Back
Do góry