Każdy w SC wie, że ustawa została przyjęta dzięki stałej pomocy Szefowi Służby Celnej podczas procesu legislacyjnego ze strony Federacji i w końcowej fazie dzięki stanowisku Zrzeszenia, ale nie o tym w niniejszym wątku powinniśmy pisać. Dodam tylko, że cieszy mnie, iż ostatnie okoliczności wymusiły na Federacji pewne normalne dla ZZ działania.
Zastanówmy się jednak wspólnie jak zmusić SSC do przekazania całej puli na uposażenia, która jest zapisana w ustawie budżetowej, bo SSC przesłał do IC tylko ok. 140zł na etat.
Nie mam wątpliwości, że chodzi o oszczędności, tak jak SSC zrobił to w roku ubiegłym kiedy stracił połowę środków z budżetu, nie może wszak zmusić dyrektorów do rozdysponowania środków we wrześniu pod nowe stanowiska, gdyż każdy taki przypadek znajdzie swój finał w prokuraturze i żaden ZZ nie może wziąć w tym udziału. List SSC to podżeganie do złamania ustawy.
Związki piszą pisma, podejmują inne działania(nie piszę na razie jakie podjął nasz Zwiazek, ale po Świętach będzie to widoczne).
Do czego zmierzam. Chcę napisać, że bez zaangażowania środowiska ogromna większość z nas nie zobaczy większych podwyżek niż ww. 140zł na etat przez kolejne najbliże kilka lat, wszak nie osiągnięto wciąż celu modernizacji tj. uwłaszczenia się pewnej grupy na proteście funkcjonariuszy ze stycznia 2008r. Oczywiscie w ramach uwłaszczenia utworzy się jaknajszerszą grupę, której rzuci się jakieś ochłapy w wysokości kilku stów, bo trzeba przecież znaleźć jakieś uzasadnienie dla tego procesu. W tym celu tworzy się setki fikcyjnych stanowisk kierowniczych i innych oraz mówi o sensie opisu i wartościowania stanowisk, które jak już wszyscy wiemy okazało się kompletną kompromitacją, mimo tego będzie wdrażane, by uzasadnić również zamrożenie płac na stanowiskach kontrolerskich. Aby ową fikcję wartościowania rozmyć zaproponowano fikcyjny udział ZZ. Co gorsze większość "działaczy" połknęła haczyk.
Moim zdaniem wszystkie Związki powinny odmówić udziału w tej farsie, która notabene może stanowić złamanie prawa - art.222 ust.2 ustawy o SC jesli miałoby to się odbyć w br.
Albo działamy realnie jako środowisko zawodowe, albo pozostanie nam tylko stawianie retorcznych pytań jak w tym piśmie skierownym do Ministra Finansów, który zaserwuje nam to "motywacyjne" narzędzie:
http://zz.celnicy.pl/tekst-395.html