List SSC na temat uposażeń w 2010 roku

straszliwe skamlenie z ust federacji płynie, jeszcze gotowi pokąsać rękę pana swego - do niedawna tak wielce dobrego.

Rozsyłajmy wici i i co rychlej stawajmy ku Kapicy niejakiego Jacka obronie.

Strzeż się - federacja kąsa zjadliwie !

ehhhhhhhhh, a WY dalej nic nie rozumiecie ... :cool:

rzuciliście się na bidulke związkowaca jak, za przeproszniem, k***y na łatwą stówkę :cool:, a co najfajniejsze (zgrozo!) dalej to samo klepiecie - a to, ze ktos WAS sprzedał, a to, że nagle oczy się komuś otwarły, a to że ktoś w końcu coś z sensem napisał ... i dalej DIC'e i inne "ONI" są wszyskiemu winni ... i jak tu nie sparafrazowac tytułu filmu - a oczy dalej szeroko zamknięte

.. i jakos mi w tym skowycie tylko "nożyc" Sławka Siwego tu brakuje :confused:

zawsze łatwo powiedzieć, że winny jest Ten związkowiec, bo coś zrobił (wg opiniujących) lub Ten, bo nic nie zrobił (oczywiście pod przykrywką "anonimowego", dodającego odwagi środka przekazu).

Najłatwiej zrzucić winę na system (w tym przypadku DIC) a tak naprawdę MY Wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za to, co się dzieje i nie nie mają na to wpływu "odważne" wpisy anonimowe, a w realu...

Nie oceniam postawy Federacji. Wg mnie obecnie robią to, co do nich należy.

Ostatnia edycja:
Każdy w SC wie, że ustawa została przyjęta dzięki stałej pomocy Szefowi Służby Celnej podczas procesu legislacyjnego ze strony Federacji i w końcowej fazie dzięki stanowisku Zrzeszenia, ale nie o tym w niniejszym wątku powinniśmy pisać. Dodam tylko, że cieszy mnie, iż ostatnie okoliczności wymusiły na Federacji pewne normalne dla ZZ działania.

Zastanówmy się jednak wspólnie jak zmusić SSC do przekazania całej puli na uposażenia, która jest zapisana w ustawie budżetowej, bo SSC przesłał do IC tylko ok. 140zł na etat.

Nie mam wątpliwości, że chodzi o oszczędności, tak jak SSC zrobił to w roku ubiegłym kiedy stracił połowę środków z budżetu, nie może wszak zmusić dyrektorów do rozdysponowania środków we wrześniu pod nowe stanowiska, gdyż każdy taki przypadek znajdzie swój finał w prokuraturze i żaden ZZ nie może wziąć w tym udziału. List SSC to podżeganie do złamania ustawy.
Związki piszą pisma, podejmują inne działania(nie piszę na razie jakie podjął nasz Zwiazek, ale po Świętach będzie to widoczne).

Do czego zmierzam. Chcę napisać, że bez zaangażowania środowiska ogromna większość z nas nie zobaczy większych podwyżek niż ww. 140zł na etat przez kolejne najbliże kilka lat, wszak nie osiągnięto wciąż celu modernizacji tj. uwłaszczenia się pewnej grupy na proteście funkcjonariuszy ze stycznia 2008r. Oczywiscie w ramach uwłaszczenia utworzy się jaknajszerszą grupę, której rzuci się jakieś ochłapy w wysokości kilku stów, bo trzeba przecież znaleźć jakieś uzasadnienie dla tego procesu. W tym celu tworzy się setki fikcyjnych stanowisk kierowniczych i innych oraz mówi o sensie opisu i wartościowania stanowisk, które jak już wszyscy wiemy okazało się kompletną kompromitacją, mimo tego będzie wdrażane, by uzasadnić również zamrożenie płac na stanowiskach kontrolerskich. Aby ową fikcję wartościowania rozmyć zaproponowano fikcyjny udział ZZ. Co gorsze większość "działaczy" połknęła haczyk.

Moim zdaniem wszystkie Związki powinny odmówić udziału w tej farsie, która notabene może stanowić złamanie prawa - art.222 ust.2 ustawy o SC jesli miałoby to się odbyć w br.

Albo działamy realnie jako środowisko zawodowe, albo pozostanie nam tylko stawianie retorcznych pytań jak w tym piśmie skierownym do Ministra Finansów, który zaserwuje nam to "motywacyjne" narzędzie:
http://zz.celnicy.pl/tekst-395.html

Ostatnia edycja:
Do jabol

To nie tak kolego, nie możemy tak łatwo rozgrzeszyć federacji, tylko dlatego, że teraz robi to co powinna. Dlatego, że ponosi wiele odpowiedzialności za obecną beznadziejną sytuację. Teraz chce reanimować zwłoki, w duszeniu których miała znaczny udział. Sądzę, że za tą poprawą stoi znowu jakiś interes. Albo pali im się pod tyłkiem za różne sprawy, albo ich ulubiony szef służby jest na wylocie (każdy poprzedni nim był), więc uznano, że tzreba się odciąć. Zresztą krążą wieści, że tylko część federacji zmieniła front. Celowo używam terminu "zmieniła front" bo o uczciwej poprawie na 100% nie ma mowy. Sądzę, że niedługo wyjdzie szydło z worka, cóż to takiego spowodowało taki zwrot.

nikogo nie rozgrzeszam (aby móc dać rozgrzeszenie musi nastąpić: wyznanie wszystkich grzechów, żal za nie, postanowienie poprawy :D)

przeczytaj jeszcze raz
...a co najfajniejsze (zgrozo!) dalej to samo klepiecie - a to, ze ktos WAS sprzedał, a to, że nagle oczy się komuś otwarły, a to że ktoś w końcu coś z sensem napisał ... i dalej DIC'e i inne "ONI" są wszyskiemu winni ... i jak tu nie sparafrazowac tytułu filmu - a oczy dalej szeroko zamknięte

wszyscy powinniśmy się wspierać, a nie cieszyć z niedoli (szczególnie my alokersi- nikomu tego samego nie życzę)
niestety mentalność mamy popapraną

Każdy w SC wie, że ustawa została przyjęta dzięki stałej pomocy Szefowi Służby Celnej podczas procesu legislacyjnego ze strony Federacji i w końcowej fazie dzięki stanowisku Zrzeszenia, ale nie o tym w niniejszym wątku powinniśmy pisać. Dodam tylko, że cieszy mnie, iż ostatnie okoliczności wymusiły na Federacji pewne normalne dla ZZ działania.
No jasssne - z uśmiechami na rumianych z przejęcia buziach wkroczymy w kolejny sukces jaki nam związkowcy zafundowali - taki pocieszny remake filmu zwiazanego z uchwaleniem poprzedniej ustawy o SC :cool:

Zastanówmy się jednak wspólnie jak zmusić SSC do przekazania całej puli na uposażenia, która jest zapisana w ustawie budżetowej, bo SSC przesłał do IC tylko ok. 140zł na etat.

Nie mam wątpliwości, że chodzi o oszczędności, tak jak SSC zrobił to w roku ubiegłym kiedy stracił połowę środków z budżetu, nie może wszak zmusić dyrektorów do rozdysponowania środków we wrześniu pod nowe stanowiska, gdyż każdy taki przypadek znajdzie swój finał w prokuraturze i żaden ZZ nie może wziąć w tym udziału. List SSC to podżeganie do złamania ustawy.
Zarraaaz! Jak na m SSC da po 140 zeta, to prokurator .. a jak nam da więcej (całą pulę uposażenia) to mimo, że ustawa nie pozwala, to .... będzie OK?

Związki piszą pisma, podejmują inne działania(nie piszę na razie jakie podjął nasz Zwiazek, ale po Świętach będzie to widoczne).
Fołta z tego zasłynęła (oprócz tipsów i afrofryzury), że jedyne co robiła to pisała pisma. A co niespodziewanej do akcji "Siwych" - tylko niech się nie okaże, ze jest to jakas kolejna akcja zakrawająca na happenig (wysłanie surowych jajek malowanych?) niż na działanie ZZ - czyli instytucji mieniącej się na tym forum tzw. poważną

Do czego zmierzam. Chcę napisać, że bez zaangażowania środowiska (...)

No to jak? POMOŻECIE??? :rolleyes:

(...) uwłaszczenia się pewnej grupy na proteście funkcjonariuszy ze stycznia 2008r. (...) tworzy się setki fikcyjnych stanowisk kierowniczych (...)
No jak tam się na tej wielkiej polityce nie znam, ale trąci mi to Czapajewem i Radiem Erewań - wszędzie macki wrógów proletarcjackiego ludu celnego, a każdy kierowniczy (chocby i fikcyjny :D ) to kułak ....

ps. utworzono do dziś jakies fikcyjne stanowiska kierownicze?

(...) zaproponowano fikcyjny udział ZZ. Co gorsze większość "działaczy" połknęła haczyk.
Udział???? Fikcyjny???? Czy tylko ja widzę, że DIC-e dzielą kasę, awanse i nagrody tak, jak im związkowcy "każą" dzielić? (celowo słowo każą w cudzysłów dałem :rolleyes:) A ta "większośc" to również i przedstawiciele ZZ Celnicy.pl ... gdybyś szanowny przewodniczący nie wiedział lub udawał, ze nie wiesz!

Moim zdaniem wszystkie Związki powinny odmówić udziału w tej farsie

W tym akurat masz szanowny przewodniczący doświadczenie - obraź się ... i nieobecni nie mają racji.

Ehhhh, i po co jak się denerwuję :/

Ostatnia edycja:
jabol

czy ty zawsze musisz siadać okrakiem na barykadzie ?
jasne, że powinniśmy sie wszyscy wspierać. oczywiste wydaje się pokrzywdzenie trybem wcześniejszej alokacji itd.
powiedz nam tylko jakie podstawy mamy by oceniać obecną inicjatywę federacji za dobrą monetę. doświadczenie uczy, że ludzi bez honoru stać na każdą kolejną podłość i o tym przede wszystkim rozmawiamy. nikt na złość nie chce likwidacji żadnej struktury, szczególnie kosztem tych co nie mają na nic wpływu.
dziwne jest to że właśnie ty jako przymusowy alokant usiłujesz retuszować "belkę w oku bliźniego".
Mr Robin ma prawo do uważania JS za bidulkę związkowca. Może ma w tym jakiś cel. Trudno powiedzieć. Może też nigdy się z kulisami działalności tej bidulki nie zetknął ale nie omieszkał wymienić S. Siwego z imienia i nazwiska.
Kulisy Panie Jabol- i kontekst.

aquirre

Nie znam ani ani jednego ani drugiego zwiazkowca, ani oczywiście kulis dziłania ich obu. Słowa "bidulek" użyłem z ironią (nie dość ją widac?), a nazwoska i imienia Sławka użyłem z imienia i nazwiska ...bo jako jedyny się tutaj nimi posługuje.

edit - nie dopatruj się więc w tym kontekstów, podketstów ani terrorystów czeczeńskich

czy ty zawsze musisz siadać okrakiem na barykadzie ?

właśnie takie podejście do sprawy mnie rozbraja:D. Barykada, front, może jeszcze ofiary,pola minowe:cool:

Barykada pomiędzy DIC-ami a związkami.
A pomiędzy związkami ustawione są brygady pancerne,pływają lotniskowce a mur sięga tak wysoko, jak wielkie jest ego dowódców.

Co to nam da? Będziemy uprawiać partyzantkę? Dokonywac przerzuty poprzez zasieki, może przesyłka trafi do odpowiedniego adresata, a może zostanie przechwycona przez maruderów. Może szyfr nie został złamany, może taktycy uznali pomoc za podstęp?

PS niczego nie retuszuje, nikogo nie rozgrzeszam, ale uważam, że spoglądanie cały czas wstecz niczego nie zmieni. Jest czas na marudzenie, wytykanie sobie błędów (nawet tych największych) ale teraz powinien nastąpić czas współdziałania. (zawsze byłem idealistą:()

komu są na rękę barykadki pomiędzy związkami?

Ostatnia edycja:
MrRobin.
Chyba odkąd w RP istnieje cło, funkcjonują duże OC graniczne bez z-cy kierownika i wszystko było dotąd ok. Odpowiedzialność nadzorcza spoczywa na kierownikach zmian, których akurat niezbyt honoruje ostatnie rozp. MF w sprawie uposażeń.
Powoła się też niebawem(zgodnie z nowym rozp. MF) z-ców nacz. wydziałów, zapewne nawet w kilkuosowbowych wydziałach. Z-ców kier. OC pewnie nawet w 10-o osobowych OC.

Odnośnie prokuratury. Nie zrozumiałeś zagadnienia. SSC daje nam w chwili obecnej grosze i podżega do nagięcia prawa we wrześniu - art.222 ust.2 wykorzystując jeszcze do tego piastowane stanowisko. Przyznasz, że taki występek, w połączeniu z brakiem uzgodnień zasad wynagradzania, powinien wylądować w prokuraturze, bo gdzie indziej wobec braku reakcji MF czy KPRM na dotychczasowy brak poszanowania prawa? SSC winien więc odstąpić od pokusy złamania ustawy i przekazać całość środków już teraz, bez podżegania do obejścia woli ustawodawcy. Tak powinieneś to zrozumieć.

Jest jeszcze jedna ewentualność. Owe podżeganie do obejścia prawa to blef i SSC od początku gra celowo na utratę większości środków na podwyżki, tak jak zrobił to rok temu. Stąd moje pytanie, jak zmusić SSC do przekazania pełnej puli już teraz?

Ostatnia edycja:
MrRobin.
Chyba odkąd w RP istnieje cło, funkcjonują duże OC graniczne bez z-cy kierownika i wszystko było dotąd ok. Odpowiedzialność nadzorcza spoczywa na kierownikach zmian, których akurat niezbyt honoruje ostatnie rozp. MF w sprawie uposażeń.
Powoła się też niebawem(zgodnie z nowym rozp. MF) z-ców nacz. wydziałów, zapewne nawet w kilkuosowbowych wydziałach. Z-ców kier. OC pewnie nawet w 10-o osobowych OC.
u nas na oddziale ostatnio w pracy było 5 osob kierujacych sekcjami,kierownikow zmian,oddziału,referatu a do pracy na sali siedzialy 3 osoby.

Teraz chce Pan, aby uposażenia wzrastały „(...) w większym stopniu tym, którzy wykonują najtrudniejsze zadania, pełniące wiodącą rolę w realizacji zadań, którzy są specjalistami lub ekspertami w danej dziedzinie i przysłowiowo „ciągną robotę” oraz osobom pełniącym odpowiedzialne funkcje kierownicze (...)”.

u nas na oddziale ostatnio w pracy było 5 osob kierujacych sekcjami,kierownikow zmian,oddziału,referatu a do pracy na sali siedzialy 3 osoby.-Napisała Mela.Niech każdy odpowie sam sobie,kto ciągnie robotę!!!????

Niech każdy odpowie sam sobie,kto ciągnie robotę!!!????

Teraz chce Pan, aby uposażenia wzrastały „(...) w większym stopniu tym, którzy wykonują najtrudniejsze zadania, pełniące wiodącą rolę w realizacji zadań, którzy są specjalistami lub ekspertami w danej dziedzinie i przysłowiowo „ciągną robotę” oraz osobom pełniącym odpowiedzialne funkcje kierownicze (...)”.

u nas na oddziale ostatnio w pracy było 5 osob kierujacych sekcjami,kierownikow zmian,oddziału,referatu a do pracy na sali siedzialy 3 osoby.-Napisała Mela.Niech każdy odpowie sam sobie,kto ciągnie robotę!!!????

Niech każdy odpowie sam sobie,kto ciągnie robotę!!!????

Kiedyś niemiecki f.celny powiedział mi, że w oddziale gdzie pracował( łącznie ok. 40 osób na wszystkich stanowiskach) nie ma kierowników zmian, a jest tylko szef oddziału celnego, który urzęduje do 15. Zapytałem się jak to się ma do innych oddziałów, bo są pewnie większe niż ten, w którym pełniliśmy służbę. Powiedział ,że w większych jednostkach są kierownicy zmian i zaznaczył, że ich szef otrzymuje 25% dodatku funkcyjnego do pensji i to jest jego wynagrodzenie.
Nie zauważyłem " u nich" rozbudowanego kierownictwa, ale zauważyłem, że jeśli byli to nie starali się podkreślać swojej funkcji.

Ostatnia edycja:
a czas płynie...:D
niedługo lato... jesień... ukończone wartościowanie... wtedy przelana będzie cała pula na podwyżki... przecież nikt nie mówił, że podział będzie uzgodniony na początku roku... kasa od stycznia lub od lipca... 49.9% zadłużenia wobec PKB... a czas płynie i płynie...

Back
Do góry