Witam...
A może forma projektu obywatelskiego z postulatem zniesienia funkcji kapelanów w służbach mundurowych?
Albo zamiast etatu z kasą starszego eksperta, to może niech służą za "co łaska" od wiernych.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Witam...
A może forma projektu obywatelskiego z postulatem zniesienia funkcji kapelanów w służbach mundurowych?
Albo zamiast etatu z kasą starszego eksperta, to może niech służą za "co łaska" od wiernych.
Myślę, że należy wysłać zapytanie do MF oraz Szefa KAS z prośbą o wyjaśnienie:
1) Na podstawie jakich regulacji wprowadzono kapelanów do KAS?
2) Na podstawie jakich regulacji pełnią oni służbę w ramach SC-S?
3) Jakie okoliczności zaważyły, że etaty kapelanów w KAS są mundurowe, inaczej niż w Policji?
4) Na podstawie jakich okoliczności ustalono wynagrodzenie kapelanów na poziomie eksperta SCS?
5) Na podstawie jakich regulacji zastosowano wobec kapelanów przyspieszony tryb awansowania na stopnie oficerskie?
6) Kto rozlicza kapelanów z miejsca i czasu pełnienia służby, ile czas służby wynosi?
Odpowiedź na tak sformułowane pytania może być dla nas bardzo ciekawą lekturą.
Problem kapelanów w SC-S istnieje więc należy go wyjaśnić, a nie tuszować.
Czy dobrze rozumiem, że mam wysłać sam imiennie i na żadne wsparcie liczyć nie mogę?
A może panowie znają odpowiedzi na moje pytania, albo kwestia kapelanów ich nie interesuje?
Czy dobrze rozumiem, że mam wysłać sam imiennie i na żadne wsparcie liczyć nie mogę?
A może panowie znają odpowiedzi na moje pytania, albo kwestia kapelanów ich nie interesuje?
Jeśli mowa o LEGALNOŚCI, to wpierw należy załatwić sprawy dotyczące TYSIĘCY ludzi, a potem
zajmować się kilkoma.
Nie "zamiast", nie "w tym samym czasie", ani nawet "przy okazji"!
Reasumując - możesz tematu nie "zawieszać", ale zostanie to odebrane jako przeszkadzanie
w sprawach najistotniejszych. Oczywiście - wybór należy do ciebie ...
Ależ nie! Nie zgodzę się
Niech yogi wyśle, dowie się, a potem zamieści info na forum
Od lat walczymy o mundurową emeryturę, marne 3 tys. netto po 20 latach służby
CAT: dziękuję za wypowiedź mimo, że nie w temacie.
"Bykowe" to ciekawy temat, moim zdaniem relikt epoki komunizmu oraz forma dyskryminacji niespotykana w cywilizowanym świecie. Pozostaje jednak bez związku z pytaniem o przyczyny "szarej strefy".
Zwalczanie szarej strefy to zadanie KAS, ale jak widać nie w każdym innym obszarze.
Pozostaje więc pytanie o przyczyny tego stanu.