Ksiądz na etacie - tylko w SC.

Także uważam, że to tylko sztucznie ciągnięty temat zastępczy. wg mnie to jeden z najgorszych pomysłów, na jaki wpadła góra (było parę fajnych wpisów na temat księży na granicy, ale na wschodzie powinno się zatrudnić popów :wink: )

Czy w Ustawie o służbie celnej będzie rozdział dotyczący pracy księży (służby, posługi, inwigilacji)? Ich czasu pracy, miejsca pracy (czy w izbach powstaną kapliczki, lub katedry).
Czy będzie miejsce na temat pokuty po spowiedzi funkcjonariuszy (dodatkowe służby, brak premii) , ustalone przez Dyrektora IC, lub jeżeli MF nie chce dowolności, ustalone w drodze rozporządzenia.
Czy będą podlegać odpowiedzialności dyscyplinarnej na ogólnych zasadach?
Czy ich posługa musi być odpłatna? Czy Kościół tego wymaga, czy P...MF samo od siebie chce kupić przychylność ludu.

Na dziekana proponuję Ojca R (a co, od razu z grubej Berty), a w ramach łapów... prezentu mającego ułatwić szybkie przemieszczanie w celu spotkań z wiernymi, SLR zajętego przez skarbowców.

A teraz poważ nie:

1) Czyj tak naprawdę był to pomysł???

2)Koalicji już nie ma, a nasz SSC nadal się trzyma (Może powinien wycofać się z tego śmiesznego pomysłu i postarać się od zaraz o podwyżki dla wszystkich) Jeżeli naprawdę zrobi coś dobrego (nie w jego mniemaniu, ale w NASZYM), to niech pełni tę funkcję jak najdłużej, ale niech nie okłamuje ludzi, bo Nowe/Młode pokolenie bardzo tego nie lubi.

3) Nowe etaty/kapłani powinni być, wraz ze swoimi kompetencjami (bez obowiązków :lol: ) usytuowani w naszej ustawie, inaczej dyro nie będzie mu płacił(chyba, że z funduszu dyrektorskiego, tzn. reprezentacyjnego), no chyba, że zrobi to MF (może Ktoś mi to wyjaśni, bo juś się gubię).

w skali całego kraju to będą znikome koszty, a nasze środowisko celników potrzebuje oczyszczenia i i wsparcia duchowego, chociażby po to aby wykorzenić wulgaryzmy... takie jest moje zdanie. Lepszy duchowny w naszych szeregach niż 1 sekretarz, bądź ub-ek, na pewno nic złego nas nie nauczy, wręcz przeciwnie.

co znaczy znikome koszty????zasady się liczą!!!żadnych czerwonych i żadnych czarnych!!!!!jak chcą to niech robia za 1200 zeta na łapkę i na aplikancie darmozjady jedne!!!!!!

Do ZChN

Do kolegi/koleżanki o nicku ZCHN:
Jak to znikome koszty w skali całęgo kraju? Policz sobie - 16 kapelanów x 6 tysi brutto x 12 miesięcy. To daje 1 156 000 zł. Dolicz do tego nagrody roczne. To kolejne 96 tysi. Dolicz mundurówkę.
A poza tym dlaczego na etacie? Nasze państwo jest świeckie. Religijność bądź jej brak jest prywatną sprawą obywateli. Jeśli chcę to chodzę do kościoła. Dlaczego państwo ma płącić księżom?
Ani księża ani sekretarze nie powinni zostać u nas zatrudnieni.

Re: Do ZChN

mistique napisał:
Nasze państwo jest świeckie. Religijność bądź jej brak jest prywatną sprawą obywateli. Jeśli chcę to chodzę do kościoła. Dlaczego państwo ma płącić księżom?
Ani księża ani sekretarze nie powinni zostać u nas zatrudnieni.
100000000000000000000000000000000000000% racji.

Ustawa o SC

Art. 33. 1. Funkcjonariusz celny przy wykonywaniu obowiązków służbowych nie może kierować się interesem jednostkowym lub grupowym.

2. Funkcjonariusz celny nie może:

1) publicznie manifestować poglądów politycznych, natomiast wskazana jest nadgorliwość religijna, łacznie z jej manifestowaniem ,

2) uczestniczyć w strajku, a także działalności zakłócającej normalną pracę urzędu.

3. Funkcjonariusz celny nie może być członkiem partii politycznej; z chwilą przyjęcia funkcjonariusza do służby ustaje jego dotychczasowe członkostwo w partii politycznej.

To tylko wizja nowelizacji naszej ustawy, lepiej dmuchać na zimne, bo znów coś w niej PO CICHUTKU zmienią, :lol: 8)

Można jeszcze rozbudować pozostałe zakazy 8)

No chociażby "tylko" tyle zorro. Czarnym złodziejom trzeba przywileje zapisywać w ustawach czy rozporządzeniach, bo większość już się na nich poznała i własnego grosza nie da. Więc te pazerne łapska wcisnąć trzeba cichaczem z drugiej strony, a i tak to my na nich tyramy. Cały kraj w pospolitym ruszeniu zbiera np. w akcji Owsiaka na ratowanie noworodków czy poszkodowanych w wypadkach, a taki nierób i mąciciel Rydzyk dostaje kilka razy więcej przez "kliknięcie myszką" jakiegoś pisowskiego urzędasa. Dla pielęgniarek nie ma za ich b. ciężką pracę, a tu proszę kolejne etaciki dla darmozjadów w kieckach. To jest zwyczajne sk...stwo!!! I tyle.

"Ojcze Drogi! Gratuluję wyrwania ponad 15 baniek od Unii Europejskiej!! Tej zgniłej, libertyńskiej i zamąconej na masońskich układach. Hura, hura, hura!" - pisze Jerzy Owsiak w liście otwartym do o. Tadeusza Rydzyka.
O tym, że toruńska szkoła informatyczna o. Rydzyka znalazła się na rządowej liście inwestycji kluczowych, które dostaną w latach 2007-13 pieniądze unijne bez konkursów, pisała "Gazeta Wyborcza". Szkoła ma dostać dotację w wysokości 15,3 mln euro, znalazła się na liście obok prestiżowych uczelni -Politechniki Gdańskiej, SGH i Uniwersytetu Warszawskiego.

Co na to Owsiak? "Tym bardziej gratuluję, że wyrwał Ojciec kasę na coś, co prawie nie istnieje! Ojca uczelnia znajduje się na 65 miejscu, wśród 70 prywatnych polskich uczelni. Mało tego, składam też gratulacje z powodu tej prywatności uczelni! Ma ojciec wejścia!! To tak, jakby wyrwać dzisiaj dofinansowanie od Unii na zakup drukarek do kwitów za jazdę autostradami!!!" - czytamy w liście.

"Ale uwaga, jest jeszcze do wyrwania 1,4 mln euro!!!" - pisze dalej Owsiak. -"Otóż kilka dni temu otrzymaliśmy, jako Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, odmowę przyznania nam funduszu na budowę i wyposażenie Centrum Symulacji Medycznej, które byłoby trzecim takim ośrodkiem w Europie."

Dalej czytamy, jak Norwedzy, którzy już wcześniej współpracowali z Orkiestrą, namówili ją na projekt Centrum. Został on pozytywnie zaopiniowany przez ambasadę Norwegii.

"Ale na końcu - zgodę na przyznanie funduszu wydaje strona polska. Ojcu się udało, nam nie. Odmowę uzasadniono zastosowaniem złego przelicznika euro - powinno być nie 3,9 a 3,9362. Matematycznie ściągając do jednego miejsca po przecinku to samo, ale dla komisji Ministerstwa Zdrowia to argument pozwalający wywalić podania do kosza" - pisze Owsiak. - "Drogi Ojcze, czasy dla Ojca łaskawe!! Republika PZPR-owska nie miała aż takich łaskawości dla swoich, jak ma to miejsce dzisiaj. (...) polecam złożenie odpowiedniego wniosku. W myśl hasła: zasady zobowiązują - dają, trzeba brać!"

a propos kapelana...naczelnik uc w Słupsku to jest jak dwa w jednym z siłą wodospadu, a mianowicie i ksiądz, bo księdzem jest się całe życie od złożenia ślubów, i naczelnik....tu są oszczędności, chyba że skubnie dwie pensje

diakon napisał:
a propos kapelana...naczelnik uc w Słupsku to jest jak dwa w jednym z siłą wodospadu, a mianowicie i ksiądz, bo księdzem jest się całe życie od złożenia ślubów, i naczelnik....tu są oszczędności, chyba że skubnie dwie pensje

Święta prawda. Amen.

Projekt Porozumienia Ministra Finansów z Delegatem Konferencji Episkopatu Polski ds. Służby Celnej w sprawie organizacji i funkcjonowania katolickiego duszpasterstwa Służby Celnej.

Uwzględniając możliwość tworzenia stanowisk kapelanów Służby Celnej oraz biorąc pod uwagę zakres obowiązków kapelanów Służby Celnej, tj. w szczególności prawo do :

- organizowania opieki duszpasterskiej dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej oraz ich rodzin, a także weteranów i kombatantów oraz emerytów i rencistów formacji celnej;

- organizowania, przeprowadzenia i nadzorowania zajęć z etyki normatywnej;

- organizowania nabożeństw, w tym z okazji świąt Służby Celnej i uroczystości państwowych;

- współdziałania z Szefem Służby Celnej, kierownictwem Służby Celnej w zakresie prowadzenia działalności oświatowo - wychowawczej wśród funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej;

- współorganizowania uroczystości patriotyczno-religijnych z udziałem funkcjonariuszy, pracowników Służby Celnej i ich rodzin oraz emerytów i rencistów;

- wyjazdów służbowych celem realizacji wyżej wymienionych obowiązków oraz innych zadań z zakresu działalności duszpasterskiej;

- udziału z funkcjonariuszami i pracownikami Służby Celnej oraz emerytami i rencistami Służby Celnej w pielgrzymowaniu na cmentarze wojenne i miejsca pamięci narodowej, celem oddania hołdu bohaterom ze Służby Celnej i bohaterom narodowym;

- zabezpieczenia logistycznego prowadzonej działalności duszpasterskiej.

Szef Służby Celnej oraz Delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Służby Celnej mając na uwadze dobro duchowe i religijne oraz należyty profesjonalizm w służbie funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej, a także nawiązując do bogatych tradycji posługi duszpasterskiej w Służbie Celnej II Rzeczypospolitej Polskiej oraz kierując się przyjętymi standardami we współczesnych państwach demokratycznych ustalają, co następuje...

Ludzie, czy nie można nic zrobić? Czy to jeszcze projekt? Czy już przyklepane?

skandal, skandal, żenada!!! Jeszcze będą łykać ciężką kasę!!!!Niech mi się klecha na oczy nie pokazuje!!! Oczywiście ZZ przymilnie się będą uśmiechać bo etos świętobliwość. Nie mogę....!!!!!!!

wielebny
-------------------------------------------------------------------------------

Kapelani SC.

Projekt Porozumienia Ministra Finansów z Delegatem Konferencji Episkopatu Polski ds. Służby Celnej w sprawie organizacji i funkcjonowania katolickiego duszpasterstwa Służby Celnej.
Uwzględniając możliwość tworzenia stanowisk kapelanów Służby Celnej oraz biorąc pod uwagę zakres obowiązków kapelanów Służby Celnej, tj. w szczególności prawo do :
- organizowania opieki duszpasterskiej dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej oraz ich rodzin, a także weteranów i kombatantów oraz emerytów i rencistów formacji celnej;

- organizowania, przeprowadzenia i nadzorowania zajęć z etyki normatywnej;

- organizowania nabożeństw, w tym z okazji świąt Służby Celnej i uroczystości państwowych;

- współdziałania z Szefem Służby Celnej, kierownictwem Służby Celnej w zakresie prowadzenia działalności oświatowo - wychowawczej wśród funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej;

- współorganizowania uroczystości patriotyczno-religijnych z udziałem funkcjonariuszy, pracowników Służby Celnej i ich rodzin oraz emerytów i rencistów;

- wyjazdów służbowych celem realizacji wyżej wymienionych obowiązków oraz innych zadań z zakresu działalności duszpasterskiej;

- udziału z funkcjonariuszami i pracownikami Służby Celnej oraz emerytami i rencistami Służby Celnej w pielgrzymowaniu na cmentarze wojenne i miejsca pamięci narodowej, celem oddania hołdu bohaterom ze Służby Celnej i bohaterom narodowym;

- zabezpieczenia logistycznego prowadzonej działalności duszpasterskiej.

Szef Służby Celnej oraz Delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Służby Celnej mając na uwadze dobro duchowe i religijne oraz należyty profesjonalizm w służbie funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej, a także nawiązując do bogatych tradycji posługi duszpasterskiej w Służbie Celnej II Rzeczypospolitej Polskiej oraz kierując się przyjętymi standardami we współczesnych państwach demokratycznych ustalają, co następuje <CAŁY PROJEKT>

Gość
--------------------------------------------------------------------------------

tak, to z WSSC i TVN24 dzisiaj rano podało, chyba banaś zauważył że protest słabnie i dolał oliwy do ognia-niech nastepny się głowi

zoll
--------------------------------------------------------------------------------

A może by tak SSC rozpisał najpierw referendum czy jesteśmy za wprowadzeniem kleru do SC a nie podejmował decyzję za i w imieniu wszystkich,czy to judo poprzewracało mu coś pod kopułką?

Gość

Szlag mnie trafia jak czytam ten projekt porozumienia między SC a Episkopatem!!!! Jestem wierzącym, praktykującym człowiekiem i wiem gdzie mam sie modlic, o co , do kogo i kiedy.....nikt powtarzam nikt a szczególnie ten ... banas nie bedzie mi mówił czy moja praca jest zgodna z etyka funkcjonariusza albo czy kapelan ma mi powiedzieć jak mam postepować!!!!
Jak obliczyłem wszyscy kapelani plus ten który bedzie w Min Fin maja zarabiać ok. 1 milion 200tys zł..brutto...rocznie!!!!!!!!!!!!!!!!
kur..mać..... to nie ma na co wyadawac tej kasy?..
ja sie zastanawiam czy kupic sobie nowe buty na zimę bo stare ledwo zipia czy tez cieplejsza kurtke..a niejaki banaś bedzie trwonił nasza kasę...niech może rzuci brzydko mówiąc cos na świeta albo
niech za te pieniądze kupi samochody i przydzieli Izbom..bo myslę że są lepsze niz rozlatujące się poldki...

szkoda gadać...to jakaś paranoja!!!!!!!!!

arkan

Czy taki kapelan będzie potrzebował sekretarki, kierowcy (oczywiście samochodu służbowego), podległego wydziału z kilkoma pracownikami aby podołać obowiązkom służbowym (i czy umundurowanych czy cywilów a jak umundurowanych to na zielono czy czarno) ?????

Banaś wzbudza we mnie wiele ciepłych, ba, nawet gorących uczuć: pogardę, agresję, wściekłość, furię bez mała. Są chwile, gdy wydaje mie się, że głupota ludzka osiągnęła już dno, ale nie! Oto spadająca gwiazda (mam nadzieję, że po 5-tym listopada wyleci z hukiem i poświstem) wyjeżdża z gigantycznym stężeniem absurdu i zwykłej ludzkiej podłości. Panie Banaś, ludzie nie mają za co żyć! Kombinują jak konie pod górę, żeby spłacać kredyty zaciągnięte na ...dzieści lat, żeby zapewnić przyszłość dzieciom, a pan im funduje luksusowych klechów na karki? Wara od wiary!!!!!!!!!!!! Wiara obroni się sama.

co się tak podniecacie? przyjdą nowi i wyczyszczą to bagno, szkoda tylko, że
kupa kasy się zmarnuje (odprawy dla wielebnych - już oni to umieją podpisywać umowy o pracę)

Donald Tusk pierwsze powyborcze śniadanie zjadł z biskupem Gocłowskim.

PO popiera finansowanie z publicznych pieniędzy budowy Świątyni Opatrzności Bożej. W projekcie tegorocznej ustawy budżetowej na inwestycję 40.000.000 zł.
Abp Nycz w czwartkowym wywiadzie dla TVN 24 wsparł ekipę PO-PSL.

Sejmowa Komisja Finansów Publicznych pozytywnie zaakceptowała pomysł Ministerstwa Finansów uregulowania z państwowych funduszy „zobowiązań wymagalnych” skarbu państwa wobec Kościoła. Na ten cel przeznaczono 58.000.000 zł.

PO prawdopodobnie zdecyduje też, by wziąć na utrzymanie państwa trzy kolejne uczelnie katolickie - na początku 2006 r. przygotowała projekt ustaw o finansowaniu przez państwo Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie, Wyższej Szkoły Filozoficzno-Pedagogicznej Ignatianum w Krakowie oraz Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu. Na sfinansowanie potrzeba co roku kilkanaście milionów zł.

PO popierała też zwiększenie Funduszu Kościelnego opłacanego z publicznych pieniędzy, Kontrolowane przez PO-PSL samorządy wojewódzkie rozdzielają dotacje przeznaczone na remont zabytków niemal wyłącznie między instytucje kościelne. (Sejmik województwa mazowieckiego między kościelne projekty rozdał prawie 4,6 mln zł - Kościół ewangelicko-augsburski otrzymał jedynie 30 tys. zł, a Kościół prawosławny – 20 tys. zł)
Samorząd Mazowsza (zdominowany przez PO i PSL) dla budowy Świątyni Opatrzności Bożej zagwarantował w swoim budżecie 20 mln zł.

Platforma jeszcze długo będzie dziękowała Kościołowi. Wystawiając rachunki całemu społeczeństwu.

Gość napisał:
Nowy postWysłany: Sro Sty 09, 2008 10:26 pm Temat postu: Kapelani

Czy ktoś z was zna ich zakres obowiązków?
Czy są za coś odpowiedzialni?
Czy oni są opłacani przez Dyrektora IC czy MF?

ksiądz a SC

Czy naprawdę potrzebni są nam księża? po co -trzeba dać im etat ,samochód służbowy, pieniądze o których wiekszość z nas może tylko pomarzyć i do czego będzie nam potrzebny ksiądz -czy za mało jeszcze mamy kościołów czy hasło -konfesionał w każdym urzędzie- ma być wizytówka naszego kraju, może jeszcze przy każdej izbie zbudujemy kościół.... ( kropki niech dadzą wam do myślenia) --mamy konstytucję -wychowano mnie w wierze katolickiej ale krzyż w urzędzie jest obrazą dla konstytucji pństwa i wolności jego obywateli urząd ma być apolityczny i bezwyznaniowy ma rozpatrywać sprawy obywateli nie opierajac się jakiego jest wyznania -wszyscy mamy takie same prawa i państwo polskie powinno uszanować prawa WSZYSTKICH swoich obywateki -nie katolików- ale też prawosławnych, świadków jehowy, zielonoświątkowców i innych czy oni nie są obywatelami tego kraju czy konstytucja RP ich nie dotyczy -albo jesteśmy państwem liberalnym albo będziemy ograniczać prawa mniejszości.SEJM SENAT PARLAMENT- CZY WSZYSCY JESTEŚCIE KATOLIKAMI -napewno-czy prawo w naszym kraju tworzy się dla katolików a gdzie VI rozdział KONSTYTUCJI i co pomysli o nas unia europejskaco sami sobie będziemy mieli do zarzucenia -CO POMYSLI O NAS BÓG-NIE JAK MÓWI KOSCIÓŁ ALE MIŁOŚĆ, MIŁOŚĆ, MIŁOŚĆ...I SZACUNEK KTO BEDZIE NASZYM SEDZIA ... I KTO BĘDZIE WYDAWAŁ WYROKI... OD SIEBIE NAPISZE NA KONIEC ....KTO Z WAS SIĘ OŚMIELI MU O TYM POWIEDZIEĆ I POWIE DLACZEGO...

Back
Do góry