Ksiądz na etacie - tylko w SC.

R

Rzepka

Gość
Ministerstwo Finansów chce, by w każdej izbie celnej pracował kapelan - pisze DZIENNIK. Celnicy są oburzeni tym pomysłem. "Nie ma pieniędzy na podwyżki, brakuje rąk do pracy, a ministerstwo rozdaje etaty duchownym" - mówią. Kapłani podkreślają, że duszpasterz to nie policjant i nie będzie powstrzymywał celników przed grzechem.

Tuż przed wakacjami Ministerstwo Finansów przygotowało projekt rozporządzenia dotyczącego wysokości uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej. Z projektu opiniowanego właśnie przez inne resorty wynika, że służbowy etat miałby przypaść również duchownym. W każdej z szesnastu izb celnych w Polsce pracować ma kapelan. Na szczeblu ministerstwa natomiast ma powstać stanowisko księdza dziekana.
Aneta Szatanek, rzecznik prasowy Izby Celnej w Warszawie, tłumaczy ten pomysł potrzebą objęcia funkcjonariuszy celnych opieką duszpasterską. Potwierdza to Maria Hiż z Ministerstwa Finansów, choć zastrzega, że nie wiadomo jeszcze, czy kapelani będą we wszystkim izbach, czy pod opieką będą mieli funkcjonariuszy z kilku izb. "Projekt daje możliwość wyodrębnienia etatu dla kapelana. Jak wysoki to będzie etat, jeszcze nie wiadomo" - mówi Hiż.

Wśród celników zawrzało. "Nie mam nic przeciwko księżom, ale ten pomysł jest po prostu poroniony" - denerwuje się jeden z łódzkich celników. Iwona Fołta z Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej już zapowiada sprzeciw wobec projektu rozporządzenia. "Od 2003 roku nie ma pieniędzy na podwyżki. W tym roku nie było nawet budżetowej waloryzacji pensji. Potrzebne jest nam wsparcie duchownych, ponieważ w ostatnim czasie Służba Celna miała wiele dramatycznych przeżyć, ale kapelan powinien być społeczny, a nie dostawać etat" - tłumaczy Fołta.

Rzeczywiście celnicy mają się z czego spowiadać. W samym tylko lipcu funkcjonariusze przemyskiego CBŚ zatrzymali 13 celników z przejścia granicznego w Medyce, którzy podejrzani są o branie łapówek. W marcu wpadło także pięciu celników z przejścia granicznego w Gronowie podejrzanych o współpracę z przemytnikami.

"Mają się z czego spowiadać" - mówi bez namysłu Galina, Ukrainka, która często jeździ na trasie Stanisławów - Rzeszów. "Bez powodu zatrzymują ludzi na granicy, tylko za to, że nie mają przygotowanych pieniędzy na łapówkę. Każą stać przed sobą na baczność, a sami mówią do ludzi na ty. Czysta bezduszność" - dodaje Galina.

Czy obecność duszpasterza w pobliskiej izbie celnej sprawi, że celnicy powstrzymają się od grzechów i zachęci ich to do spowiedzi? Ojciec Piotr Jordan Śliwiński, kapucyn, dyrektor Szkoły Spowiedników w Krakowie, tłumaczy, że spowiedź musi być aktem dobrowolnym. "Duszpasterz to nie policjant. Żaden biskup nie zgodzi się na to, żeby traktować kapłana jak kogoś, kto stoi na straży dobrej pracy. Kapelan jest potrzebny, jeśli będą chcieli tego sami celnicy. A konkretnych grzechów nie można przypisywać pewnym grupom zawodowym. Pamiętajmy, że grzech to dobrowolny i świadomy zły czyn konkretnego człowieka" - mówi DZIENNIKOWI ojciec Śliwiński.

"Troszczymy się o celników tak samo jak o żołnierzy, pracowników MSWiA czy funkcjonariuszy służby granicznej" - nie chce się rozwodzić nad duszami podopiecznych ksiądz prałat Leon Szot, kapelan celników. Robert Jędrzejko, dyrektor Izby Celnej w Krakowie, przyznaje, że jest zdezorientowany projektem resortu finansów. "Odbiór społeczny będzie raczej negatywny. Do tego bardziej niż kapelani potrzebni chyba są psychologowie" - dodaje Jędrzejko.

wypowiedź osoby godnej zaufania...

"Mają się z czego spowiadać" - mówi bez namysłu Galina, Ukrainka, która często jeździ na trasie Stanisławów - Rzeszów. "Bez powodu zatrzymują ludzi na granicy, tylko za to, że nie mają przygotowanych pieniędzy na łapówkę. Każą stać przed sobą na baczność, a sami mówią do ludzi na ty. Czysta bezduszność" - dodaje Galina.
to Dziennik nieźle nam pojechał. jak nadal w sprawie celników będą wypowiadali się przestępcy przemytnicy to nie widzę jakiejkolwiek możliwości podniesienia wiarygodności, uczciwości SC w oczach społeczeństwa. czy jest to świadoma propaganda mediów??

tak to jest świadoma propaganda, słuchaja przstepców niech zobacza co sie dzieje na granicy jak zachowuja sie mrówki ,przemytnicy , w jakich warunkach pracuja celnicy, to jest skandal cytować przemytnika daje sie wiarę ukraińcowi który za obietnice powie wszystko co zechce pytajacy i jeszcze doda dla lepszego samopoczucia, niech powie jakie przekręty robią i dlaczego później celni muszą pisać wyjaśnienia lub przed komisja dyscyplinarna sie tłumaczą

Potwierdza to Maria Hiż z Ministerstwa Finansów, choć zastrzega, że nie wiadomo jeszcze, czy kapelani będą we wszystkim izbach, czy pod opieką będą mieli funkcjonariuszy z kilku izb. "Projekt daje możliwość wyodrębnienia etatu dla kapelana. Jak wysoki to będzie etat, jeszcze nie wiadomo" - mówi Hiż.

Cyganią gorzej niz starzy komunisci. Widziałem projekt i stoi w nim że klecha stoi wyzej niz naczelnik wydziału w izbie - i odpowiednie widełki i chyba równy rangą podkomisarzowi. W tym kraju zawsze pop.....two. Nigdy nic rozsądnego i wyważonego. Tak jak kiedyś byli sekretarze.

Jestem funkcjonariuszem wierzącym,praktykującym ale nie chcę takiego księdza z przdzydziału, nie chcę takiej opieku duszpasterskiej za pieniadze !!!!!
W kościel nie płacę, jak chce daję na tace a tu celnicy nie mamy wzrostu pensji , nawet waloryzacji o wskaźnik nie daja na ksiądż , który będzie na etacie i wpracy nam naprawdę nie potrzebny bedzie na pensji i to niezłej.
Ilu takich księży potrzeba ,jesteśmy różnych wyznań nad tym to już się nikt nie zastanawia. Wyznanie to moja indywidualna sprawa ..... , gdzie my brniemy.

ksiądz nich się wezmie do pracy!!

NIE WYOBRZAM SOBIE ZEBYM ZAAKCEPTOWAł KSIęDZA , TA PRACA JEST NIEWDZIęCZNA I TRUDNA I JAK SOBIE POMYSLE żE NA NASZYCH BARKACH BEDZIE JESZCZE JAKIś PASOZYT W SUTANNIE TO NIE MAM JUż OCHOTY NA NIC! MAM NADZIEJE żE MOI KOLEDZY I ZWIąZKI ZAWODOWE NIE ZGODZą SIę NA DARMOZJADA!!!!!! KTO MA TAKą POTRZEBę żEBY SPOTYKAć SIę Z KSIęDZEM NIECH SPOTYKA SIę Z NIM W KOśCIELE!!! KSIęDZOM PO STOKROć NIE W SłUżBIE CELNEJ!!!!!!

kapelan

Jestem celnikiem w ic katowice mamy tu dwa wyznania religijne. Jedynym plusem jest to, ze ic buduje nowa siedzibe to moze wyznaczyc na planach kaplice bedzie ludzia latwiej. Moze mf dolozy wiecej kasy??? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

"grzes(c)zny"

Czy ktoś wczoraj oglądał wiadomośći o 19.30? - pani spikerka powiedziała, że księża się bardzo przydadzą w naszej służbie bo celnicy mają dużo grzechów na sumieniu a tylko w tym aresztowano kilkudziesięciu! Przecież te słowa godzą w całą naszą formację - poczułem się urażony. Oczekuję na zdecydowaną reakcję związków zawodowych.

Poul

NIe no to faktycznie przegięcie! http://www.itvp.pl/event/wiadomosci/ można jeszcze obejrzeć wczorajsze wiadomości. reportaż zaczyna się od 22min 34 sek.

gość
to żebys czuł się bardziej obrażony to zacytuje ci prokuratora który powiedział ,że jak ktos mu pokaze celnika to on wie że bierze łapówki...
czy teraz czujesz sie lepiej

dzięki info na forum właśnie widziałem te:"prawie wiadomości"bo na szczęście od lat nie oglądam i posiłkuję się tymi wypocinami pseudo informatorow.p.Grażynka(terenowa "reportereczka" )rozumiem chciała zabłysnąć dowcipem?nadrabiając brak profesjonalizmu

wolałbym większe wsparcie prawne i socjalne. Po "strawę duchową" co niedziela chodzę do kościoła na mszę...

Hejka, ludki! A czy oglądaliście ten materiał w POLSACIE? Warstwa filmowa pokazała dzielnie nam działającą Straż Przygraniczną! "Plebs telewizyjny" - sorki, ale mam na myśli ludzi spoza branży - i tak nas nie rozróżnia, ale autorzy programu poszli dalej w swojej radosnej zabawie... W następnej wstawce też była Straż... ale Pożarna! Całe MSWiA!!! :lol: :lol: :lol:
Spot wyemitował POLSAT w WIADOMOŚCIACH o 15.50 w dniu 08.08.2007. I co Wy na to? :lol: :lol: :lol:

Re: kapelan

gosc napisał:
Jestem celnikiem w ic katowice mamy tu dwa wyznania religijne. Jedynym plusem jest to, ze ic buduje nowa siedzibe to moze wyznaczyc na planach kaplice bedzie ludzia latwiej. Moze mf dolozy wiecej kasy??? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Ja też jestem celnikiem w ic katowice i oprócz dwóch wyznań (pewnie jest i więcej) są też tu tfuuuuuuuu ateiści np. ja, a znam i paru innych. Jestem bliski zwolnienia, a ta cudowna decyzja - sprowadzenia do służby czarnej stonki mi w tym pomoże. To wszystko przestaje być już nawet śmieszne...

gosiu
--------------------------------------------------------------------------------

Co koledzy myślą o zatrudnianiu księży na etatach w Izbach.Ja prywatnie myślę że aby osiągnąć zamierzony cel potrzeba wsparcia duchowego na szczeblu posterunku.No i pomyślałbym o innowiercach czyli popa,rabina,pastora,bramina,imama,szamana.Dopiszcie kogo zapomniałem.

evangelion69
--------------------------------------------------------------------------------

Jak widać gumowe ucho i u nas chcą zamontować...

Gość

Poroniony pomysł. A czemu zaden ksiadz nie moze społecznie świadczyć usług????

PRAWOSŁAWNI

My Prawosławni z IC Białystok sprzeciwiamy się powołaniu kapelana prawosławnego dla naszej Izby!!

Sedzia

chyba wpływy z tacy maleją- ojciec Maybach ma lepszy marketing. No i trzeba kogoś oskubać, wciskac bubel w postaci czornego co cały dzień będzie krucyfiks polerował za 4 000

tax.uniforme

Prawdopodobnie podniesiono wysokość świetopietrza, albo wzrosły wydatki kleru na obiekty kultu religijnego. Jak podaje SAMAR ostatnio wzrósł odsetek kupowanych w kraju nowych samochodów.

drodzy koledzy, kapelana mamy też w straży Graniczenej , taki etat jest w każdym oddziale SG, (tak jak u Was Izba)- a najlepsze jest to ,że to etat pułkownikowski - gośc ma ok 4000 netto co miesiąc , niezłe jaja co?

Back
Do góry