KONIEC Z DYSCYPLINARKAMI ZA BELE CO

mecenas1

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Policjanci i celnicy, a także funkcjonariusze Straży Granicznej będą mogli w toczonych przeciw nim postępowaniach dyscyplinarnych korzystać z pomocy adwokatów i radców prawnych.

Senacki projekt ustawy, który ma im to zagwarantować, trafił właśnie do pierwszego czytania w Sejmie. Powstał w konsekwencji orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, który zakwestionował przepisy pozwalające funkcjonariuszom wybierać na swych przedstawicieli w tym postępowaniu jedynie osoby z kręgu ich służb.

Zdaniem rzecznika praw obywatelskich, który zaskarżył te przepisy, uniemożliwia to korzystanie z zagwarantowanego każdemu w art. 42 ust. 2 konstytucji prawa do obrony.

Przepis ten stanowi, że „każdy, przeciw komu prowadzone jest postępowanie karne, ma prawo do obrony we wszystkich stadiach postępowania. Może w szczególności wybrać obrońcę lub na zasadach określonych w ustawie korzystać z obrońcy z urzędu”.

Trybunał uznał, że prawo to trzeba rozumieć szeroko. Choć postępowanie dyscyplinarne nie jest, ściśle rzecz biorąc, postępowaniem karnym, należy objąć je gwarancją konstytucyjną, ponieważ ma ono także charakter represyjny.

Przekonujące były argumenty rzecznika, że obrońcy wyłonieni spośród służby mogą się okazać nieprofesjonalni. Pozostają też w stosunku zależności dyscyplinarnej od przełożonych, co może mieć wpływ na ich postawę.

W projekcie znalazł się też przepis przesądzający o stosowaniu ustawy również do spraw, które w momencie jej wejścia w życie były już w toku.

Teraz pozostało zgłaszać się do mecenasa1 na konsultacje.

jaki prwnik zgodzi sie bronic Twojej dupy za 20 sekund spoznienia???;)

Despero, ratuj przed intruzem... Z drugiej strony moze z tego się zrodzić ciekawa sprawa...
Zawiedziony - jeśli jesteś ofiarą dyscyplinarki za bele co, to gratuluję! W każdej IC potrzebni są tacy frajerzy...

Panie zawiedziony celniku proszę za pomoca środków masowego komunikowania nie pomawiać mecenasa1 o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć go w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla jego stanowiska i zawodu.
Rozumiesz pan ??

coś przyznam

Muszę Wam napisać, że pierwszy wpis na postcie był super i wielu osobom wiele wyjaśnił, ale dalej to tragedia. Konsultacje prawne za pieniądzę bez tytułu adwokata czy radcy prawnego? Polecam..... kodeks wykroczeń to fajny akt:)

jeszcze jedno....

Przyznam, że słyszałem o tym wyroku TK ale niestety go nie czytałem. Ale widzę, że jeśli TK zastosował wykładnie rozszerzającą to oznacza, że wszystkie zakończone postępowania mogą być wznowione-i to zarówno na korzyść jak i nie, w zależności od tego komu będzie zależeć na wznowieniu. Problem tylko polega na tym, że wzorując się na procedurze karnej czy cywilnej - aby skorzystać z takiego środka prawngo należy wykazać, że wnioskowało się o profesionalnego prawnika / innego pelnomocnika a wniosek został odrzucony lub pozostawiony bez rozpatrzenia.
Jeśli ktoś ma sygnaturkę tego orzecznia TK to proszę napisać.

No i tu kolego jesteś w wielkim błędzie. Ale cóż błądzić rzecz ludzka, więc wybaczam.

Jeżeli mieliście dyscyplinarki, które były swoistymi "polowaniami na czarownice" to zgłaszajcie takie tematy - zostaną przedstawione RPO. Jeżeli mieliście wielokrotne przeniesienia w roku kalendarzowym, to także zgłaszajcie, gdyz są to działania bezprawne. Jeżeli byliście przenoszeni bez wydania decyzji administarcyjenj to takze oznacza działania pozaprawne.
wszystko to zostanie zgłoszone RPO i innym instytucjom pozarządowym.

hehe

No kolego "mecenas1" - chyba sam do siebie to napisałeś:) Ale wybaczam!

Oj dyro dyro. Zbłądziłeś kolego, ale ok ludzką rzeczą jest błądzić jako rzecze mecenas1. Ty jednak trwasz w błędzie, a insipientis in errore perseverare.

taaaaaaaaaaaaaaaak, z tego dyra to zakompleksiony wykształciuch

poza tematem - despero napewno jako sławny na całym świecie znawca prawa wiesz o tym że dopóki mecenas będzie tylko nickiem na forum to można go poniżać ile sie chce :) poczytaj sobie literaturę z w/w tematu - hehe

poziom

No naprawdę jestem pod wrażeniem Panowie. To prawnie jak ofensywa w ciemno. "Zakomplesiony wykształciuch" - to mi się podoba. Ale nie ważne, chodź do wykształciucha sie przyznaje. Widzę, że "wiedzą" parę niby dysponuje, ale jakoś syganturki orzeczenia TK się nie doczekałem.
Sam znalazłem i się chętnie podzielę (www.trybunal.gov.pl) Sygn.akt K 4/2005 z dnia 19 marca 2007 r. (opublik. w LexPolonica nr 1265120 oraz OTK ZU 2007/3A poz. 27).

Back
Do góry