i nie poddaje testom sprawności 46 letnich policjantek i 51 letnich policjantów, pozostawiając młodszym możliwość niezdania jednego z testów
a u nas co?
komando foki kuźwa
https://www.youtube.com/watch?v=hyntWur6K6o
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
i nie poddaje testom sprawności 46 letnich policjantek i 51 letnich policjantów, pozostawiając młodszym możliwość niezdania jednego z testów
a u nas co?
komando foki kuźwa
Dobrze, że do skarbówki nie przechodzisz - z takim "intelektem" jak twój na pewno się nie nadajesz
Oficerów też wyr......li do us. To tak, żeby uściślić.
...
Kolego, może to będzie przykre co napiszę, ale porównywanie prawdziwego bohaterstwa ze zwykłą walką o przywileje (o wątpliwej zasadności) jest niestosowne co najmniej.
W jednej z IAS DIS zaproponował udział ZZ w określeniu kryteriów, które mogły by być stosowane przy nadawaniu propozycji.
Jak to widzicie?
- Przede wszystkim w ustawach; zarówno - o SC jak i KAS istnieje zapis o OBOWIĄZKU składania funkcjonariuszom propozycji SŁUŻBY w podobnych sytuacjach !!
- W przepisach wprowadzających, NP. Art.165 ust.3 tworzy niezłe zamieszanie, które łatwo generuje błąd w myśleniu, a błędu tego nikt z MF'u ani myśli prostować ...
Chodzi o "zlepienie" przepisów dotyczących "PRACOWNIKÓW oraz FUNKCJONARIUSZY", gdzie zaznaczono wyraźnie:
>>stają się z dniem wejścia w życie ustawy, o której mowa w art. 1, z zastrzeżeniem art. 170, ODPOWIEDNIO pracownikami zatrudnionymi w jednostkach organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej, zwanych dalej „jednostkami KAS”, albo funkcjonariuszami Służby Celno-Skarbowej, zwanymi dalej „funkcjonariuszami” ...
... W sprawach wynikających ze stosunku pracy i stosunku służbowego stosuje się przepisy dotychczasowe.<<
W kolejnych artykułach "wprowadzającej" , ten mylący "styl" jest kontynuowany - stąd pomysł, że funkcjonariusze MAJĄ otrzymać INFORMACJĘ albo o propozycji Służby albo Pracy.
Ktoś słusznie zauważył i zapytał jakoś w stylu "to dlaczego informację dostali także ci, którym się nic nie zmienia?"
Według mnie - dla pogłębienia "zmyłki", aby najbardziej przestraszeni wizją utraty zatrudnienia, jak najszybciej podpisali WNIOSEK (oświadczenie ?!) o chęci pracy w skarbówce (i tu cię mamy !!!)
Owszem, PRAWO przewiduje W OSTATECZNOŚCI złożenie funkcjonariuszowi propozycji pracy, ale pod pewnymi warunkami. NAJGŁÓWNIEJSZYM z nich jest NIEMOŻNOŚĆ przyjęcia do służby kogokolwiek (np. IKS'a), póki choćby jeden obecny funkcjonariusz, miałby nie znaleźć się w Służbie!
Wiem, wiem. Rewolucyjne toto powyższe, ale osadzone w Prawie !!
ps
Ponieważ istnieje wspomniany obowiązek złożenia funkcjonariuszom propozycji SŁUŻBY,
nie wykluczam składania propozycji jej pełnienia w skarbówce (ale SŁUŻBY !!), chociaż zamieszanie stałoby się totalne ...
Ambasadorem kuźwa zostałem mianowany na koniec a może nie chcę, ale kogo to.....Dla tych co jeszcze nie czytali ,,List Szefa KAS z 13 lutego 2016 na www.skarbowcy.pl
Aleś pojechał Cat .... muszę Cię zmartwić, ale przepisy wprowadzające KAS mają pierwszeństwo przed przepisami KAS
No nie ... aż takim idiotą nie jestem! Wiem o "pierwszeństwie". Jest jednak pewne "ale" ...
Przypomnij mi; który to artykuł jest od tych naszych "propozycji" ?
165.7. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, dyrektor izby administracji skarbowej oraz dyrektor Krajowej SzkołyNo nie ... aż takim idiotą nie jestem! Wiem o "pierwszeństwie". Jest jednak pewne "ale" ...
Przypomnij mi; który to artykuł jest od tych naszych "propozycji" ?
takie pytanie Cat i inni: 1 marca stajemy sie wszyscy funkami KAS, z mocy ustawy. Jesli dostane propozycje pracy, ktora jest decyzja, w ktorym momencie ustaje moj stosunek sluzbowy jako funk KAS i na jakiej podstawie? Decyzja anuluje ustawe? Na mocy jakiego artykulu? A jesli przyjme propozycje pracy i sie odwolam? W ktorym momencie przestaje byc funkiem KAS?
165.7. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, dyrektor izby administracji skarbowej oraz dyrektor Krajowej Szkoły
Skarbowości składają odpowiednio pracownikom oraz funkcjonariuszom, w terminie do dnia 31 maja 2017 r., pisemną
propozycję określającą nowe warunki zatrudnienia albo pełnienia służby, która uwzględnia posiadane kwalifikacje
i przebieg dotychczasowej pracy lub służby, a także dotychczasowe miejsce zamieszkania.
Przepis jest jednoznaczny i zakcentował ustawodawca słowem albo i nie pozostawia interpretacji. Mało tego, są konkretne sankcje dla fc jak nie zastosuje się do propozycji. Natomiast jeżeli nie byłoby to uregulowane, to można byłoby zastosować 165.3. ..."W sprawach wynikających ze stosunku pracy i stosunku służbowego stosuje się przepisy dotychczasowe." ... czyli z ustawy SC i KAS
tak myślę
tutaj dobrze mówisz Cat, będą na siłę zmuszać do "dobrowolnej" prośby o przyjęcie pracy, chodzi tylko o money money
Czyli jak rozumiem, jak "nie poproszę o pracę" tzn. odmówię, to goodbye i tyle. Czy mogę czekać w kolejce, nie prosząc ?