FK08
Użytkownik
- Punkty reakcji
- 22
Czy jako przedstwiciel związków zrobił Pan cokolwiek żeby nie dochodziło do oszustw w trakcie przygotowywania propozycji dla f-szt?
Jako przedstawiciel związku biorę udział w posiedzeniach zespołu alokacyjnego ( to niefortunna nazwa, żel się kojarzy ) z głosem doradczym, bez prawa decydowania. I mamy tu do czynienia z dwoma rzeczywistościami.
pierwsza to polecenie SKAS: przenosimy funkcjonariuszy według służby w komórkach organizacyjnych na dzień 30 września 2016 r. Oznacza to, że do odpowiednich struktur przechodzą całe komórki zgodnie z ustawą o KAS i strukturą terenowa. Czyli na przykład Wydział KAD do IAS do komórki kadr itd... To oznacza, że zespół przenosi poszczególne komórki IC i UC do odpowiednich struktur do IAS, do US, do UCS. Ale tu pojawia się druga rzeczywistość - delegacje i przenosiny, telefony i instrukcje kogo przesunąć i dokąd... Innymi słowy polecenie SKAS sobie, a " racja musi być po mojej stronie". Do tego dochodzi zwykły bałagan i niechlujność, robienie wszystkiego na chybcika, bez starannego przemyślenia.... i można by wymieniać dalej. Najgorsza jest w tym wszystkim zmienność, dyspozycje , informacje polecenia z MF-u zmieniają się z dnia na dzień, a czasem z godziny na godzinę ( szczególnie po telekonferencjach ).
I chociaż mój głos jest głosem doradczym to staram się by moje rady były sensowne i możliwe do realizacji.