I co dalej

ja osobiście, na początek zgodziłbym się na 500 brutto i pozostałe propozycje,
narazie jako pozycja wyjściowa,
ale do jasnej cholery, co tam robiły związki skarbowców !!?
na naszych plecach dostaną też po pięćset, czy poprostu byli to kumple Dominika w celu podpisania porozumienia,
dobrze że Siwy nie podpisał

Panie Dyrektorze

Jak Pan ma coś takiego napisać to proszę niech Pan się nie wypowiada na forum- jednym słowem -dał Pan plamę, ludzie Panu tego nie zapomną

Wiecie co może być dalej, po nie przyjęciu oferty i kontunuacji absencji?
Minister Finansów może rozszerzyć zakres wykonywania funkcji ogranu celnego przez SG. Sytuacja ociera sie o stan kryzysowy, więc i mogą zostać przyjęte rozwiązania nadzwyczajne.
Nie mamy sprzymierzeńców w społeczeństwie, więc nikt nie będzie po nas płakał. W tej chwili ludzie i media martwią sie juz losem kierowców, a nie celników.

Kapica napisał:
Wynegocjowane porozumienie daje wiele SC. I trzeba pracować nad jego realizacją.
Jak można być tak obłudnuym!Sam likwidował SC a teraz będzie realizował.......!Panie Dyrektorze daj Pan spokój !
Może "catering" to lepsze zajęcie!
A czy w poniedziałek planuje Pan 'cyrk"?

Upewnijcie sie najpierw, czy na spotkaniu w dyrektorskim gabinecie będą kawa i ciasteczka. Chyba, że dyrektor planuje spotkanie w teatrze, żebyście sie wszyscy pomieścili. Wtedy proponuję kocioł z grochówką. Wystarczy dla wszystkich zaproszonych, a może i wiatry przyjazne zawieją...

Minister Finansów może rozszerzyć zakres wykonywania funkcji ogranu celnego przez SG. Sytuacja ociera sie o stan kryzysowy, więc i mogą zostać przyjęte rozwiązania nadzwyczajne.
Nie mamy sprzymierzeńców w społeczeństwie, więc nikt nie będzie po nas płakał. W tej chwili ludzie i media martwią sie juz losem kierowców, a nie celników.
To świetnie. Niech dokonują odpraw. :lol: Niech Pan przekona dominika i kolegów z Mfu żeby złożyli poważną ofertę.

Drodzy Państwo!
Po co ta dyskusja? Gość udający celnika za jedyne 6-7 tys. miesięcznie i przywieziony w teczce z Warszawki nigdy nie zroumie robola za 1600-2000 miesięcznie. Jemu jest dobrze i tak ma pozostać. Mimo że dok. Sad widział jedynie w telewizji, uważa że jest ostoją celnictwa.
A w sprawie preferencji awansowych - wszystko widać jak na dłoni - zagęszczenie od awansów w informatyce (byle chłptaś po pięciu latach pracy jest tam inspektorem), a na oddziałach - ochłapy z odrzutu. Ignorujcie wpisy dyletanta. Niech jedzie po instrukcje do Warszawy.

nie pękajcie deFektor nic niemoże zrobić ale musi nas namawiać do przerwania protestu bo takie dostał polecenie z MF

Zadam panu Panie Dyrektorze pytanie: jest pan za funkcjonariuszem czy przeciwko niemu?
W tej chwili nie znam jeszcze odpowiedzi, może jej nie poznam. Zastanawiam sie tylko nad jednym, na jakiej zasadzie nowowcielonym funkcjonariusom przyznano pensję zasadniczą w wysokości średniej pensji zasadniczej starszego kontrolera celnego z kilkunastoletnim stażem?
- Czyżby za pensję zasadniczą kontrolera celnego z kilkuletnim stażem nikt niechciał się zatrudnić do służby, nie wspominając o pensji młodeszego kontrolera z 4 letnią słuzbą?
przy wcześniejszych awansach wspomniał pan, że trzeba awansować funkcjonariuszy którzy dawno niebyli awansowani, nasuwa sie tu inne pytanie: czy zna pan ilość funkcjnariuszy, którzy nie dostali awanu na przełomie ostatnich 10 lat, ani w stopniu ani w stanowisku, a pracuję po kilkanaście lat i jeszcze jedno jakie jest ich odczucie jak ludzie po kilku latach służby są już inspektorami

do "stary śrubokręt"

Masz Kolego rację w 100%, najgorsze jest to że Tym w większości niczemu nie winnym ludziom naopowiadano bajek o ścieżce awansu i jacy to są zaje...ści, ale Ci których poznałem sami mają świadomość co z nich zrobiono i to jest pocieszjące!

1. A ile taki dyrektor zarabia- pytanie do samego dyrektora?
2. Jak zdobył Pan (ale tak powaznie) stanowisko dyrektora i jakimi sie pan to NIBY kompetencjami wykazał ze nim został?

W Poznaniu mamy takiego banasiowego z teczki a niby wciskają ze w konkursie...

sam Pan widzi ze PATOLOGIA powstaje na poziomie niekompetentnego SSC który namaszcza dyrektorów z ta samą skazą- raczej braku przygotowania do tak odpowiedzalnej roli.

Pisze Pan ze trzeba negocjować i do pracy wrócić. Ile to juz tak negocjowaliśmy...6 lat 8? I co pstro. Bo jak wracamy do pracy to tacy jak Pan przytula co miesiąc 5000 nie liczac niemałych premii - przypomnę że 13 pensja płacona od 5000 a nie 1400!- i nam mówi, ze jak nam ktoś ochłap rzuci to żeby było miło mamy wracać.
A ile Pan wypłaca pracownikom SNP za używanie własnych samochodów
na dojazd do gorzelni gdzie PKS PKP i inne dziwa nawet nie docierają? 40-groszy? No brawo- łaska Pana nie zna granic! A starcza to chociaż na paliwo - nie każdy jeździ na gazie!

O czym TY człowieku piszesz? Oczywiście chce Pan zakończenia sporu i niech nadal będzie STATUS QUO- no bo przy takiej pensyjce problemiki daleko od siebie i niech tak bedzie do końca świata!

Nie ma Pan moralnego prawa mówić nam co robimy dobrze a co źle. Na pas za 1500 narażając sie na art. 25 SC. Po roku wysłuchamy i porozmawiamy- sprawdzimy czy sie punkt widzenia oby nie zmienił

SG nasze zadania przejmie.... ta już od jutra! Prosze nie obrażac naszej inteligencji!
Niech pan juz pisze projekty zmain kilkunastu ustaw, zapewni odprawę dla 16 000 zwalnianych celników, wypisze zakres obowiązków dla SC i uszykuje plan przeszkolenia tak na poczatek 4000 funkcjonariuszy SG co by celników zastąpili.
Do poniedziałku da Pan radę?

do kapicy

Kapica gdzie się podziały środki na podwyżki 3 x średnia zarezerwowane na wypadek wejścia KAS????? jak był banas to operowaliscie bajonskimi sumami a Dziś dajecie tylko 500 zl i pierniczycie, że to super oferta!!!!!! Ja się pytam orędownika KAS gdzie sa te pieniądze???

postulat do MFu Kapica musi odejsć!!!!!!!!!

Orędownik KAS? Wszystko jasne! Na nowe stanowisko z automatu miał sie załapać to na oślep pchał realizując partykularny interes

Kapica napisał:
Ja wiem co będzie kiedy SG przejmie nasze zadania.
Pragnę Pana uspokoić Panie Dyrektorze. Będzie Pan Komendantem SG na woj. szczecińskie.
Niech się Pan uspokoi i przestanie nerwowo przebierać nogami - mam na myśli te absurdalne dywagacje. Dobrze Pan wie, że to nie nastąpi. A nawet gdyby, to cały proces legislacyjny i przystosowawczy potrwa kilka miesięcy. A w tym czasie co? Paraliż, taki jak jest teraz.
Dlatego spokojnie Panie Dyrektorze bez wizjonerstwa.
Pozdrawiam

Oj wielu w Szczecinie ma krótką pamięć. Przypomnijcie sobie jakie były awanse w 2002, 2003, 2004, 2005 roku? Ktoś był szczęśliwy, jaki był ich rozdział? Czy ktoś sie martwił o ich równy rozdział między UC i IC, ktoś je uzasadniał? Skąd sie wzięły te zaległości? Wszyscy truchleli czy czasem nie będą alokowani.
Do starego śubokręta - nareszcie ciekawe pytanie. Wiesz ilu jest kc w IC Szczecin jeszcze sprzed 2000 roku - około 130. Ogromna większośc z nich zasługuje na stanowisko st. k.c. Tyle, że dyr. IC w jednym roku nie ma na to kasy, a potrzeba by ok. 30000 zł więcej miesięcznie w budżecie płac. Dlatego rzeźbimy jak możemy nadrabiając zaległości. A zatrudniam ludzi na wyższe wynagrodzenia mkc żeby nie pogłębiać tych zaległości i nie byc skazanym na rekrutów, którzy zrezygnują z pracy lub nie spełniających podstawowych wymagań.

Dziś oferta MF to 500 zł podwyżki na etat i ustawa modernizacyjna. W wyniku tej ustawy powinna być podwyżka kwoty bazowej, jak w słuzbach mundurowych. Więc podwyżka w jej konsekwencji w kolejnych latach bedzie wyższa - tak jak w innych służbach.
Nikt się dzisiaj wśród rządzących nie zgodzi na więcej niz mają inne służby mundurowe. Bo i one przyjda ze swoimi żądaniami. O emeryturach trzeba rozmawiać ale w na etapie dyskusji o kształcie ustawy modernizacyjnej.

W poniedziałek nie będzie będzie żadnych uroczystości, bo to nie czas na fetę. Ale ci co mają awanse otrzymają je w godnych warunkach, a nie w zaciszu gabinetu, czy w wydziale kadr. Szacunek dla ich pracy i wysiłku wymaga aby otrzymali awanse oficjalnie. Poza tym zaprosiliśmy emerytów UC i IC, ktorzy też są zainteresowani tym co się teraz dzieje, więc i oni, i zaproszeni pewnie zainteresowani sa oficjalnymi i aktualnymi opiniami kierownictwa. Więc spotkanie się odbędzie, choć nie będzie zgodne z ceremoniałem wręczenia awansów (ale jakie czasy taki ceremoniał).

Odpowiedzi na moje pytania sie nie doczekalem, a wątpliwości narosły- cytat: (...) powinna być podwyżka kwoty bazowej (...).

Skoro "powinna" to nie znaczy że będzie. Sam Pan przyznaje że wypowiedzi SSC to dywagacje, hipotezy, przypuszczenia i pobożne życzenia niczym nie poparte

Jak w takim wypadku można dojść do konkluzji że protest zakończony?

jak już wcześniej pisałem, na początek zgodziłbym się na to co proponuje rząd i prowadził dalej wspólne prace nad zmianą ustawy,
mamy poważny argument, że tym razem potraktuja nas poważnie - poznali naszą siłę !
ale musimy być również odpowiedzialni i wykazać dobrą wolę - sytuacja jest bardzo napięta a ludzie nas nie lubią, taka jest prawda,
w świat idzie komunikat - "proszę dostali po 500 zł i jeszcze im mało", ludzie znają realia życia i nie mają pojęcia o co nam chodzi,
dlatego ja bym ustąpił i w razie niespełnienia obietnic - głównie w przedmiocie zmiany ustawy - uderzyłbym jeszcze raz,
dlatego ja nie będę narazie brał urlopu na żądanie - trzeba mieć jakąś rezerwę na potem,

dziękuję za odpowiedź, lecz pytałem o funkcjonariuszy z ponad 10 letnim stażem bez awansu tj st.k.c. i k.c, a i m.k.c z 7 letnim stażem też można znaleźć w naszej IC. ich staż i wiedza jest nieporównywalna do wiedzy tych ludzi (z całym szacunkiem dla nowowcielonych), jednocześnie nachodzi refleksja czy przy najbliżzych podwyżkach nowo wcieleni nie będą brani pod uwagę, tzn będą wtenczas gorsi?

Panie Dyrektorze KAPICA

Nie są nam potrzebne datki w stylu 50 zł brutto lub dyplomy - śmiechu warte. Ile wydał Pan na tą stypę w foyer aby się pokazać, niech Pan zapyta czy ktoś jest zainteresowany takim blichtrem. A teraz w kwestii wyższych widełek dla nowo przyjętych, jak to się ma do zarobku kontrolera lub starszego kontrolera z 15- 20 letnim stażem, który odpowiada za aplikanta, wdraża go w arkana sztuki celnej i pracuje za 2 lub 3. Skoro jest Pan taki dobry dla młodych, to dlaczego pozwolił Pan na odejście człowieka, który był koordynatorem NCTS, ECS i nie wiem czego jeszcze można sprawdzić na intranecie- ile pieniędzy poszło w błoto na szkolenia (kto teraz go zastąpi, skoro się na tym nie zna ?), dlaczego pozwolił Pan na odejście Pani, która była dr. prawa i bardzo dobrym pracownikiem z młodszym kontrolerem celnym.
Mam nadzieję, że się Pan ustosunkuje do tego, to byli młodzi stażem pracownicy niewypaczeni, niezmanierowani. Prawda jest taka nie zna Pan swoich ludzi, mam nadzieję, że przekona się Pan o tym w poniedziałek.

Back
Do góry