Hmmm...czyżby... konfrontacja?!

hunter

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
Witam forumowiczów... Sytuacja robi się bardzo...dynamiczna... Już nawet nie w skali tygodnia, ale... dni... Baaa nawet godzin. Przypomina mi się ostatnia na masową skalę akcja protestacyjna... Były telefony... mnóstwo telefonów do koleżanek i kolegów z innych izb... Odbywało się to na zasadzie... kuli śnieżnej... I trochę mi ta sytuacja przypomina tamtą... atmosferę... Pewnie czytają to forum również ludzie...nieprzychylni, ale niech widzą, że f-sze mają tak naprawdę już dosyć... Wydaje mi się,że jednak może poczekać na jakiś sygnał od Sławka... On jest bliżej, lepiej zna obecną sytuację. Pomyślałem może aby nie uprzedzać przeciwnika, jakieś konkretne propozycje może przesyłać na e-maila do Sławka. Na forum tylko...ogólnie. Aby taka akcja wstrząsnęła rządzącymi, zgadzam się z opinią poprzednika, by ewentualnie połączyć siły z koleżankami i kolegami "skarbowcami". Oni też są w podobnej jak my sytuacji... pzdr:cool:

W Polsce nie tylko my zaczniemy protest w TV Panoramie był program, że też oszukali Górników. Związki zawodowe rozpoczęły strajk. Brawo kolejny przykład obłudy przedwyborczej. Cyrk na kółkach i obłuda a nie dobra zmiana. Z tą różnicą, że górnicy pobierają wynagrodzenie z budżetu a my generujemy 40% wpływów. Kolejna informacja TV Panorama "Polska na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ilość osób chorujących na depresję". Niech PIS wyciągnie wnioski bo będzie za późno.

W Polsce nie tylko my zaczniemy protest w TV Panoramie był program, że też oszukali Górników. Związki zawodowe rozpoczęły strajk. Brawo kolejny przykład obłudy przedwyborczej. Cyrk na kółkach i obłuda a nie dobra zmiana. Z tą różnicą, że górnicy pobierają wynagrodzenie z budżetu a my generujemy 40% wpływów. Kolejna informacja TV Panorama "Polska na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ilość osób chorujących na depresję". Niech PIS wyciągnie wnioski bo będzie za późno.
kolego. nie zaśmiecaj forum identycznymi wpisami

Plują nam w twarz dlaczego wszystkie związki zawodowe milczą? Nie ma już czasu na spokojne posunięcia! Obudźcie się! Wzywam was! Połączcie swoje siły i walczmy o nas o nasze rodziny! O nasz byt i szacunek! Walczmy o naszą formację! Wszyscy pójdą za wami bo jesteśmy jednym organizmem. Bez nas nie ma wpływów do budżetu.

Ewentualny... w jakiejkolwiek formie protest musi być przede wszystkim skuteczny. Aby taki był trzeba nim troszkę... pokierować. Dlatego też poczekajmy chwilę. Niech w tej sprawie zabierze głos Sławek. Przygotowujmy się na taką ewentualność, ale czekajmy na sygnał. Inne związki??? Hehehe... to jest moje zdanie na ten temat. Nie są warci, tego aby chociaż o nich wspominać... Chyba ,że mówimy ewentualnie o związkach... skarbowców. To jest szansa... Ich sytuacja również... niepewna... A młodzi f-sze??? Chowanie ewentualne przez nich głowy w piasek zemści się na nich samych... Ale chyba nie chcą tego wiedzieć... :cool:

Ewentualny... w jakiejkolwiek formie protest musi być przede wszystkim skuteczny. Aby taki był trzeba nim troszkę... pokierować. Dlatego też poczekajmy chwilę. Niech w tej sprawie zabierze głos Sławek. Przygotowujmy się na taką ewentualność, ale czekajmy na sygnał. Inne związki??? Hehehe... to jest moje zdanie na ten temat. Nie są warci, tego aby chociaż o nich wspominać... Chyba ,że mówimy ewentualnie o związkach... skarbowców. To jest szansa... Ich sytuacja również... niepewna... A młodzi f-sze??? Chowanie ewentualne przez nich głowy w piasek zemści się na nich samych... Ale chyba nie chcą tego wiedzieć... :cool:

badzo słusznie - ostrożnie, privy i maile, telefony, i - nic bez Sławka

Plują nam w twarz dlaczego wszystkie związki zawodowe milczą? Nie ma już czasu na spokojne posunięcia! Obudźcie się! Wzywam was! Połączcie swoje siły i walczmy o nas o nasze rodziny! O nasz byt i szacunek! Walczmy o naszą formację! Wszyscy pójdą za wami bo jesteśmy jednym organizmem. Bez nas nie ma wpływów do budżetu.

"wszyscy pójdą za WAMI"? to kto ty w końcu jesteś? o "NASZĄ formację" czy "za WAMI"?

gdzie byłeś wcześniej? przez tyle lat? nie wyskakuj przed Sławka

Napisał min. bolo1999 "wszyscy pójdą za WAMI"? to kto ty w końcu jesteś? o "NASZĄ formację" czy "za WAMI"?

gdzie byłeś wcześniej? przez tyle lat? nie wyskakuj przed Sławka

Dziwne, już wcześniej po tym "hura" wpisie miałem podobne skojarzenia, ale pomyślałem eee stary celnik

Witam... pewnie będą pojawiały się i w tym temacie jakieś dziwne wpisy... Myślę,że powinno się podchodzić do nich ostrożnie i nie dać się sprowokować... Jakakolwiek władza wie i zdaje sobie sprawę z niosącego dla niej niebezpieczeństwa, jakie niesie:cool: solidaryzowanie się ludzi i czym skutkuje... Logiczną konsekwencją tej wiedzy jest dezinformacja... Formy jej mogą być różne... Informacje " puszczone do obiegu" na zasadzie "bo ktoś mówił komuś", wpisy na forach... Ważne aby zasiać... ziarno wątpliwości. Gdy to się uda pójdzie już łatwiej. Po co było m.in. ... wartościowanie? W poprzednim proteście sprzyjała "zwykłym" f-szom również... kadra! Aby zlikwidować potencjalne zagrożenia, należy podzielić... ludzi... Stara jak świat maksyma. Dlatego może rozmawiajmy wśród siebie, zaufanych f-szy, rozmawiajmy... konstruktywnie, aby w razie potrzeby tą wiedzę... wykorzystać... pzdr

Dzielić i rządzić - stara rzymska maksyma wciąż jest aktualna. Wydaje mi się, że jak ktoś nawołuje do walki powinien czynić to z otwartą przyłbicą. Ja decydując się na czynny udział w forum związku pomyślałem sobie tak: nie mam zamiaru kłamać, przeklinać i obrażać innych ( no może czasem dam do zrozumienia, że ktoś jest idiotą ... ), więc postanowiłem pisać pod swoim nazwiskiem. Tak jak mój przedmówca twierdzę, że wskazana jest ostrożność w obdarzaniu zaufaniem tych co najwięcej krzyczą. A co do konfrontacji myślę, że na początek wystarczy jak wszyscy funkcjonariusze wyślą pisma do posłów, premiera i prezydenta. A tak na marginesie jestem ciekaw ilu z nich to uczyni? Kiedy trzeba będzie umieścić swoje dane w piśmie ( patrz wzór na celnikach pl ). Ja to już zrobiłem

„Jeśli chcesz pokoju, przygotuj się do wojny” – przysłowie łacińskie... Oczywiście, konfrontacja jako taka może mieć różne formy... Wysyłanie pism według mnie nie jest stratą czasu, a jednocześnie pokazuje naszą postawę - jak napisał mój przedmówca- "... trzeba będzie umieścić swoje dane w piśmie..." :rolleyes: Ważna jest gradacja działań... Ewentualny protest, każdy zdaje sobie sprawę, to ostateczność... Bardzo wiele zależy od postawy rządzących... Ale wykluczyć się tego nie da... Patrząc wstecz... gdy nie wykorzystamy obecnej szansy... drugiej już nie będzie... Myślę, że z tego większość zdaje sobie sprawę... "Zostaniemy zaorani"... Sławek posiada na pewno większą wiedzę od wielu z nas na temat obecnej sytuacji... rozmawia z ludźmi... monitoruje forum więc zna nastroje f-szy... Pewnie, gdy zajdzie taka potrzeba "delikatnie" nas o tym poinformuje... pzdr:cool:

teraz jest czas by Sławka wesprzeć, a nie czekać .......
co do reszty zgoda.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

teraz jest czas by Sławka wesprzeć, a nie czekać .......
co do reszty zgoda.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

To co napisałem, nie oznacza oczywiście tylko beztroskiego... oczekiwania na sygnał... W domyśle uznałem, że każdy f-sz powinien spojrzeć w lustro i odpowiedzieć sobie na pytanie: " Co do chwili obecnej zrobiłem dla siebie i innych f-szy ?" Rozumiem, że takie minimum to w chwili obecnej wysłanie pisma do MF i innych, wstąpienie w szeregi ZZ Celnicy PL oraz przekonywanie niedowiarków, że wspólnie naprawdę możemy coś... osiągnąć... Nie napisałem o tym wszakże... Może powinienem... :cool:

To co napisałem, nie oznacza oczywiście tylko beztroskiego... oczekiwania na sygnał... W domyśle uznałem, że każdy f-sz powinien spojrzeć w lustro i odpowiedzieć sobie na pytanie: " Co do chwili obecnej zrobiłem dla siebie i innych f-szy ?" Rozumiem, że takie minimum to w chwili obecnej wysłanie pisma do MF i innych, wstąpienie w szeregi ZZ Celnicy PL oraz przekonywanie niedowiarków, że wspólnie naprawdę możemy coś... osiągnąć... Nie napisałem o tym wszakże... Może powinienem... :cool:

trzeba o tym pisać, przypominać, 4 tys członków celnicy.pl na 14 tys funków to dużo, bardzo dużo jeśli porówna się z członkami wszystkich in związków, nawet razem wzietych

ale na co czeka te pozostałe 10 tys? potrzebne właśnie teraz są nie tylko Wasze składki, ale sam fakt konsolidacji i solidarności - to przemawia i do posłów, i do rządu, i do SSC, a i nam samym jest potrzebne poczucie wspólnoty

nie dopuśćmy, by zasada dziel i rządź była maksymą adekwatną dla reformy KAS i naszych emek

... Wiem, że wielu f-szy nie wstępuje do związku ponieważ się po prostu... obawia! Bywają próby wpływania na f-szy przez przełożonych i "delikatne" sugestie, aby jednak do związku nie wstępowali... Należy spojrzeć, ilu f-szy jest w związku ZZCelnicy PL... Koledzy, z którymi pełnimy służbę... I co??? Zwolnili ich wszystkich ze służby? Tak prawdę mówiąc w obecnej sytuacji, jeżeli chodzi o emki, to kadra jest w lepszej sytuacji od nas (tej finansowej)... Zastanówmy się logicznie, czy w ich interesie jest, aby tych emek nie było? Każdy niech sobie odpowie... Sytuacja się zmienia... Świadomość ( kadry) również... Oni też potrafią... liczyć... I jeszcze jedno... Można sprawdzić, ilu funkcjonariuszy Policji, na ogólną ilość pełniących służbę jest w... związkach zawodowych... Jak napisał mój poprzednik, nie chodzi tylko o składki, chociaż trochę też... Chodzi bardziej o związek reprezentatywny... silny... , a z silnymi się rozmawia... Ktoś kiedyś powiedział: "... Duży może więcej..." Chyba... coś w tym jest... Postarajmy się coś zrobić teraz, aby nie żałować, że czegoś nie zrobiliśmy, gdy możliwość była... Czasu nie cofniemy... Dobranoc :cool:

To jak? Mamy - jako grupa zawodowa - przewalone? Nadzieje na dotrzymanie słowa przez nowy rząd upadają? Projekt obywatelski (podpisałem się i dołożyłem sporo podpisów znajomych) pójdzie pod kształtny nóż? Dla mnie nie ma zdziwienia. Pisałem już o tym nie raz na tym forum. Skoro siła argumentów nie jest w stanie oprzytomnić naszych wodzów - trzeba sięgnąć po argument siły. Trzy i pół dnia bez CELINY dotarły do mediów, to co może zrobić trzy i pół dnia bez SC? Skarbowców przez ten czas nie zauważą, ale nas - zawsze. Niemniej... Ta władza ma misję, mogą nas zamieść po tych trzech dniach nie bacząc na skutki. Pytanie: co wybrać? Konformizm i spolegliwość czy upartą walkę o swoje? Dziś w robocie przeważała opcja walki o swoje.

Sławek napisał "...W tej sytuacji gorąco apeluję i ponawiam Apel o wysyłanie przygotowanego pisma do Ministra Finansów. Na tym etapie, gdy nie ma jeszcze stanowiska Ministra Finansów, jest to odpowiednia metoda działania. Oby nie było potrzeby wdrażać dalszych..." Czy coś więcej jeszcze trzeba wyłuszczyć tym... NIEZDECYDOWANYM ??? Zwracam uwagę na ostatnie,,, zdanie... Wszystko zostało w tym fragmencie zawarte. "Nic o nas bez nas..." to też kiedyś ktoś powiedział... Spójrzmy na naszą formację przez pryzmat osób po drugiej... stronie stołu... około 14.000 f-szy... Jedyny związek, który coś zrobił DLA NAS!!! Dalej: Związek nadzwyczaj skutecznie działa... rezultaty znane... osiągnięcie celu przez f-szy na wyciągnięcie ręki... Ale...Ale... związek reprezentuje... 3200 f-szy!!! Czyli... idźmy dalej... Testujemy związek i f-szy... zobaczymy na ile da się ich...nagiąć. Teoretycznie związek może liczyć na poparcie... tylko 3200 f-szy!!! To jest bardzo dobra informacja dla tych po drugiej stronie... stołu! Czy nie mieliśmy w naszym życiu do czynienia z osobami dorównującymi nam "siłą"? Jak ich postrzegamy? Ano musimy się z nimi...liczyć. A co z osobami słabszymi? Hmmm... nie mają zbyt wiele do powiedzenia... Taka jest prawda... W kontekście tego, co nagryzmoliłem: I w takiej sytuacji oczekujemy jakiegoś... poważania... szacunku... i liczenia się z nami??? Ruszmy dupska i zróbmy coś dla siebie i dla nas! Wysłanie pisma z własnymi danymi i wstąpienie w szeregi ZZ Celnicy PL, celem poparcia naszej sprawy... to takie wyzwanie??? Jeżeli uznacie, że tak to sami sobie odpowiedzieliście ile znaczycie i co sobą reprezentujecie. :cool:

Witam... temat założyłem kilka dni wcześniej... Atmosfera od tego czasu... naprawdę szybko...gęstnieje... Zastanawiam się, czy rządzący tego nie widzą... albo są "godnymi pokerzystami"... Wytrzymują nas?... W takiej partyjce można ugrać swoje, będąc dobrze... przygotowanym i w sposób... przemyślany... Samo machanie szabelką nie przerazi... przeciwnika. Trzeba zdawać sobie sprawę, że może nastąpić "sprawdzenie naszych...kart"...
I wtedy musimy być...zdecydowani... Nie będzie czasu na...zawahanie... A my sami będziemy musieli ewentualnie podjąć kluczową decyzję: ruszmy w pierwszej linii, czy... chowamy się za... plecami koleżanek i kolegów. Czas pokaże... Teraz kilka słów na temat wydarzenia, które obiegło świat, pozornie bez związku z tym... tematem... cytat:"... Ukraińcy nazywają ich Spartanami, bo przez 242 dni bronili donieckich Termopil do ostatniego żołnierza mimo przewagi sił separatystów. Stali się legendą bohaterskiej walki o wolność..." Powiem krótko... Nie chodzi mi , aby powiało patosem... Oni wiedzieli za co i dla kogo... walczą... Byli zdecydowani w działaniu i...zdesperowani... Mogli się od razu...poddać... Teoretycznie byli... bez szans... na tak długą walkę... Ich przeciwnicy? Odwrotnie... walczyli bo... walczyli... taki mieli... rozkaz. Nasza "walka" nie rodzi się na forach, w artykułach w opowieściach... kolegów. Ona jest w...nas tylko trzeba ją... odnaleźć... pzdr :cool:

Witam... w oddziałach... urzędach robi się jakby trochę... "goręcej". To w sumie pozytywne zjawisko. Znaczy,że część f-szy otrząsa się z... letargu... część zauważa, że zmiana może mieć również dla nich niekorzystny... obrót, część zastanawia się nad sobą i swoim zaangażowaniem, którego często... nie było. Tak obserwuję forum... Eskalacja emocji może być... To jak wypicie...mocnej kawy... Ale wydaje mi się, że częstokroć bicie piany jako mało... konstruktywne ... powiększa jedynie... ilość postów :rolleyes: To jedyny... efekt. Wyjaśnianie wątpliwości (merytoryczne), wspieranie się... przekazywanie istotnych informacji... to jest chyba sens istnienia... forum. A teksty w stylu... "bazarowych przekupek"... Hmmm... odpowiedzcie sobie sami. Aby jakiekolwiek działanie miało sens powinno być... pokierowane. Bądźmy szczerzy... jedyną (według przynajmniej mojej opinii) osobą, do której można mieć zaufanie jest... Sławek. Przeszedł już swoje... to wiemy... mógł się... zaprzedać... nie zrobił tego... Z historii wiemy, co to było i jakie było skuteczne... "pospolite ruszenie"... Chciałem podkreślić ponownie i zwrócić się do machających teraz szabelką, że może przyjść czas... próby. Czy wtedy też będzie taki... zapał i... zaangażowanie? Życzyłbym tego... nam wszystkim. A pewnie łatwo nie będzie... Z resztą poprzednio też nie była... sielanka Może bardziej wspierajmy się nawzajem i obserwujmy co się dzieje... wsłuchujmy się w docierające ze sprawdzonych źródeł... informacje. Wysyłajmy na razie te pisma i zapisujmy się do ZZCelnicy PL... Powód znacie... To jest teraz wsparcie dla osób nas... reprezentujących... to też jest dla nich argument. Jest to też sygnał... dla rządzących. Dodatkowo, gdyby się udało faktycznie ustalić wspólny front ze związkami "skarbowców"... to też byłby argument (siły?) pzdr :cool:

Back
Do góry