"gorący" Temat ?!

rybka

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Dziwię się,że do tej pory nikt nie poruszył tej sprawy na forum.
Kapica rząda o c h o t n i k ó w do zasilania wschodnich izb.Ludzie zasilający są traktowani na wschodzie jak wróg,czemu nie ma się co dziwić ale tak naprawdę,to
n i e m a ochotników!
Co jest grane?
Dlaczego ZZ nie odezwą się w tej sprawie? Dyrektorzy wymuszają tworzenie list "ochotników".Przecież wszyscy dobrze wiemy,że takie tymczasowe rozwiązania n i c nie dadzą!Kilka dobrych pomysłów widziałam nawet na tym forum,ale nikt nie chce tego podjąć.Czemu?

Próbowałem już "poruszyć" ten temat. Rzeczywiście nie było zbytniego zaiteresowania, a przynajmniej u nas jest on znowu aktualny !!! W naszym OC tyramy ostatkiem sił i jeszcze przełożeni chcą nas osłabić naborem "ochotników", których NAPRAWDĘ brak !!! Przy poprzednim poszukiwaniu chętnych przedstawiciel ZZ sam namawiał do bycia "zasilaczem", ale trudno się dziwić, skoro to te same ZZ tworzyły listy do alokacji w czasie akcesji do UE !!! Na nasze ZZ nie ma co liczyć, więc osobiście nie widzę rozwiązania. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł ???

Proszę o informację, gdzie dochodzi do tego typu przekroczenia uprawnień, a będziemy interweniowac. Już wcześniej np. przeciwko dyrektorowi IC Poznań mieliśmy składac zawiadomienie do prokuratury, nie było jednak chętnych do potwierdzenia zeznań.
A tak na marginesie, nie rozumiem jak można poddac się takiej czasowej alokacji. Każdy wytypowany, jeżeli tylko nie chce jechac, bo ma akurat ważne sprawy rodzinne lub inne, to chyba wie co ma czynic. W czym problem?

Proszę o informację, gdzie dochodzi do tego typu przekroczenia uprawnień, a będziemy interweniowac. Już wcześniej np. przeciwko dyrektorowi IC Poznań mieliśmy składac zawiadomienie do prokuratury, nie było jednak chętnych do potwierdzenia zeznań.
A tak na marginesie, nie rozumiem jak można poddac się takiej czasowej alokacji. Każdy wytypowany, jeżeli tylko nie chce jechac, bo ma akurat ważne sprawy rodzinne lub inne, to chyba wie co ma czynic. W czym problem?

Ja na przykład się zwalniam.

U mnie na listy nikt się nie wpisał. Ciekawe co będzie dalej? Siłą będą wysyłać na wschód?

Rządowi marzy się styczniowy scenariusz to będzie go miał. I to jesienią. Zamiast dać podwyżki żeby ludzi zachęcić to oni alokacje szykują. Wstyd panie Premierze. Gdzie to obietnice? Znowu bez pokrycia?

tak powstanie styczniowe było,teraz panowie listopadowe wskazane jak najbardziej.

Kolego!
W listopadzie, to dawno minie termin odwołania od decyzji o przeniesieniu.
Mam obawy czy pomoże tu nawet rewolucja październikowa!
Listy "ochotników" mają być przekazane dzisiaj, więc lada chwila możemy się spodziewać roznoszenia wiadomych "kopert"!

Osoby, które zostaną wyznaczone, a z różnych względów nie jest im po drodze być przeniesionym w chwili obecnej proszę o kontakt ze mną. Po rozmowie, będę interweniował u dyrektorów, wszak Ci w wielu przypadkach nakazują naczelnikom wyznaczenie "prawie ochotników" i kadra w tym z-cy dyrektorów uciekają się do różnych form szantażu, celem wyznaczenia "prawie ochotników" do alokacji.
Przypomnę, że przy naborze do MGK-SR doszło do nadużyć w IC K-ce i Poznań (te przypadki mamy zgłoszone, nie wiem czy podobnie było w innych IC). Jeżeli do jakichkolwiek gróźb, metod zastraszania itp. dojdzie także teraz, będziemy informować organy ścigania.

Zawiadomienie mamy gotowe, czekam tylko na Wasze interwencje:
http://zz.celnicy.pl/tekst-81.html

Zawiadomienie nie trafiło wówczas do prokuratury, gdyż jak mnie informowano w sposób wystarczający poskutkowało, ponieważ groźby jakie były kierowane do osób, które nie chciały wstąpić do MGK-SR nie były wdrożone w życie.
Ludzie zrezygnowali też ze składania zeznań.

Ostatnia edycja:
A jak ma się do tego art. 18 ustawy o służbie celnej ? Jeżeli ktoś nie wie o o chodzi to pokrótce przypomnę, że zgodnie z ww. art. każdego z nas można przenieść na 6 miesięcy gdzie się chce.

rozwiązanie?!

A jak ma się do tego art. 18 ustawy o służbie celnej ? Jeżeli ktoś nie wie o o chodzi to pokrótce przypomnę, że zgodnie z ww. art. każdego z nas można przenieść na 6 miesięcy gdzie się chce.

Taaak! Można to zrobić robiąc jaja "jajacku" i polecając wyjazd za trzy dni?! Pchając ludzi do miejsc, gdzie zamyka się siedmiu celników tygodniowo?! Wysyłając "mięso armatnie" na pastwę "turystów", dosyłając w miarę ubywania pomówionych kolejne transze "zasilaczy"?!
TO JEST ROZWIĄZANIE ???
To dlaczego w czasie już półrocznych zasileń nikt nie uczył "systemów" miejscowych, tylko bazuje na przyjezdnych??? Zasilanie miało być POMOCĄ, a nie ROZWIĄZANIEM!!! Sprawa wschodu NIE POSUNĘŁA SIĘ NAWET PÓŁ KROKU NAPRZÓD, więc takie półśrodki, tymczasówki dobre NA TYDZIEŃ, będą trwały do świętego Wygdy (co go nie ma NIGDY)! W takim układzie problem nie będzie rozwiązany choćby setki "zasilaczy" jechało na wschód ...

Do RYBKI

Moje pytanie było retoryczne. Nie miałem zamiaru nikogo tu straszyć art.18 ust. o SC. Chciałem tylko uświadomić niektórym ludkom na tym forum, że miłościwie nam panujący jak będą chcieli to wywalą kogo chcą, gdzie chcą i nie pomoże tu żaden ZZ.

A moja odpowiedź nie była tylko do Ciebie Szanowny jajacku!
Teraz odpowiem Tobie; ZZ POMOGĄ choćby swoim istnieniem, bo jak się WSZYSCY uprą, że nie pojadą na pół roku, to NIE POJADĄ !!!!! Oczywiście nie myślę tu o tych sparszywionych ZZ które tworzyły "listy alokacyjne". Na te ZZ już teraz możemy się wszyscy wypiąć odpowiednią częścią ciała! NIKT mi nie zabroni zapisać się do drugiego ZZ, który będzie o mnie dbał! Takiemu nie będzie mi szkoda poświęcić coś ze swoich sił i środków!

tak powstanie styczniowe było,teraz panowie listopadowe wskazane jak najbardziej.

Ci, co się pilniej uczyli historii pamiętają pewnie, że obydwa te powstania padły :p. Mam nadzieję, że styczniowego zrywu tak żeby nie zapeszyć nikt powstaniem nie nazwie ... a już co najmniej ni ezaryzykuje nawania dziwnego zakończenia sukcesem :rolleyes:

A żeby nie oftop - sensownie napisał eresenowiec: Siwy przestań pieprzyć, ze jest fajnie, że wszystko kontrolujesz, bo takimi wzorkami wniosków, gotowcami zażaleń i jak pewnie wszyscy pamiętają - pisaninami z "podpisem na oryginale" to już Fołta kiedyś zasłynęła! Albo trzeba się zabrać do protestowania zanim się wszyscy obudzimy z ręką w latrynie, albo .... na miesiąc na wschód :cool:, modląc się, zeby Kapicy nie strzeliło do głowy nadszarpnąć jednak budżet MF i nie zafundować półrocznych wycieczek na ryby nad Bug z całą pompą i ekwiwalentami!

edit:

(...); ZZ POMOGĄ choćby swoim istnieniem, (...)
- jakoś znów siegając pamięcią wstecz widze sens tego zacytowanego - TAK zawsze ZZ istnieniem pomagały, ...podobnie jak kadzidło umierającemu

Ostatnia edycja:
SSC strzelały już do głowy różne szalone pomysły, pewnie strzelą i kolejne. Na szczęście wiele z tych pomysłów było też przysłowiowym strzałem w kolano.
A tak na marginesie, oczywiście że KONTROLUJEMY WSZYSTKO :D
Zatrzymamy alokację, przeniesienia, wprowadzimy emerytury po 10-u latach, nie będzie zatrzymań funkcjonariuszy, każdy w styczniu dostanie po 1000zł podwyżki, lokal mieszkalny, równoważnik wyniesie 20zł za dzień, dyrektorzy codziennie będą spotykać się z nami w komórkach organizacyjnych, będą faktycznie dbali o nasze bezpieczeństwo, SSC wprowadzi do ustawy zapisy gwarantujące ochronę prawną, restytucję praw z chwilą uniewinnienia, doprowadzimy do tego, że nasz zawód będzie szanowany w społeczeństwie, prokuratorzy umorzą wszystkie trwające postępowania a naczelnicy będą wnioskować o nagrody i premie za każde ujawnienie, za każdą dobrze wykonaną robotę, przemytnicy przestaną chodzić przez granicę, szara strefa przestanie istnieć, a mafia właściwie już nie istnieje z naszego powodu.

A tak na poważnie. Byłem w Federacji i mam porównanie, co znaczy odpowiedź na pismo a pismo. Uwierz mi jest ogromna różnica. Żeby nie było że się chwalę, informuję uprzejmie, że pisma ja tylko podpisuję i nie wszystkie piszę. Jest też trochę innych inicjatyw. Mam nadzieję, że je zauważacie. Odnośnie powtórki protestu. Jego forma, która rozpoczyna się 19 września ma dokładnie to na celu. Jeżeli nie zawiedziemy jako środowisko i masowo doń przystąpimy, upomnimy się następnie po raz kolejny, tym razem już w sposób zorganizowany, o to co nam się prawnie należy.

tytułem komentarza

Istnieje zasadnicza różnica pomiędzy czepianiem się słówek, a trzymaniem za słowo. W pierwszym wypadku źródłem może być np. małostkowość czy emocje. W drugim warunkiem koniecznym jest zdolność honorowa, której warunkiem koniecznym jest wystąpienie z imienia i nazwiska.

A co jest pisane/odpisane w sprawie miesięcznych-ochotniczych-alokacji?

Np to:
http://zz.celnicy.pl/tekst-125.html
http://zz.celnicy.pl/tekst-118.html

Informacje są umieszczane prawie na bieżąco na stronie www. Bardzo prosimy o ich sprawdzanie.
W kwestii ochotniczych alokacji główny problem to to, że tylko my uważamy że nie są dobrowolne. Niekt tego oficjalnie nie potwierdza. Z drugiej strony coraz mniej jest stosowania nacisków przy naborze i proces jakby się cywilizował. Powyższe interwencje może się do tego przyczyniły. Było trochę gróźb ale jak dotąd nie mamy informacji, że były wykonane.

NIE może !!!?

... Powyższe interwencje może się do tego przyczyniły...

PRZEPRASZAM! Napisałem to w PW, a powinienem też TUTAJ!
Przyczyniły się. Na razie! W naszym OC boss odpuścił, ale już na czwartek zapowiedział zebranie kierowników OC i referatów. Coś mi się zdaje, że będzie ostra jazda bez trzymanki ...

Załączam link do pisma z Dep. KCAiKG, w którym MF zwraca się do Dyrektórów Izb Celnych o zgłaszanie osób, które wyrażą zgodę na czasową alokację. Są już niestety przypadki nadinterpretacji przez część kadry ww. pisma Departamentu MF - vide UC Koszalin, pismo dostępne pod poniższym linkiem.
Zgłaszajcie nam podobne przypadki, jeśli także w innych miejscach mamy do czynienia ze zbyt gorliwą interpretacją treści pisma z MF.
http://zz.celnicy.pl/tekst-167.html

Ostatnia edycja:
To bardzo podobnie jak w IC Katowice (WZP) - gdzie w RGM-mach sporządzane są listy gdzie należy się wpisać IŻ NIE CHCE SIĘ JECHAĆ na wschód - co to ma wspólnego w pismem z MF. ( na listy mieli się wpisywać ci co chcą a nie odwrotnie).

Back
Do góry