GALERIA SEJMU RP - 07.01.2009r. - ZAPRASZAMY

galeria

Dziękuję za informację.Przeczytam napewno.Polecam to innym,żeby być świadomym pewnych sytuacji.​

Niedoświadczony ale przerażony...

Witam wszystkich kolegów i koleżanki.
Napiszę krótko - jestem dość krótko w służbie (3 lata), ale czytając stenogram wystąpienia SSC wczoraj w sejmie jestem przerażony i nie wiem co się może stać ze mną i moją rodziną w najbliższym czasie. Nie wiem gdzie będę pracował, a jęsli będę to czy z tej pracy wrócę. Mam wrażenie, iż SSC uważa żę Nam chodzi tylko i wyłącznie o podwyżki i nic innego w nowej ustawie Nas nie interesuje. Najgorsze jest to że mówi o tym jest to ustawa modernizacyjna, która dla funkcjonariusza jest krokiem w przód - ja nieskormnie myślę żę jest to nagły upadek cła jako służby. Panie Sławku i Koledzy - co możemy zrobić żebyśmy zahamowali ten proceder i naprawdę w końcu wyglądali jak służba z prawdziwego zdarzenia a nie jako służba umundurowana bez żadnych przywilejów tylko z batem przy d... Pozdrawiam wszystkich.

Niedoświadczony ale przerażony... cd

Dodam tylko do swojego postu apropos pieniędzy które czekają na "uruchomienie" poprzez wprowadznie w życie ustawy o SC, My jako "szeregowi" fukcjonariusze wykonujący większość pracy, a nie rozsyłanie sprawozdań między Izbą a Urzędami itp. dostaniemy nędzne ochłapy, które nie starczą na czekające Nas od początku roku podwyżki prąu, jedzenia itd. bo kiedyś usłyszałem że kadra kierownicza jest niedofinansowana a co za tym idzie Naczelnicy i Dyrektorzy. Co ja mam powiedzieć kiedy pod koniec m-ca otwieram okno konta interenetowego (interentowego żeby było bezpłatne) a tu przelew 1500zł... a dziecko też chce jeść :-( i żeby tego było mało nowoprzyjęci pracownicy w moim urzędzie w służbie przygotowawczej (jestem w służbie stałej) otrzymali na początek o 400 - 500 zł netto większe uposażenie. To jest żenujące (i jak mają nie powstawać "kominy" płacowe?!)
Przepraszam że wylewam swoje bóle na forum, ale to jest moja rzeczywistość

Poczytałem sobie wypowiedzi SSC i nie napawają mnie optymizmem. Widać że reforma jest oczkiem w głowie PANA MINISTRA. Ciekawe czy przemawia za tym dobro służby czy też chęć posiadania generalskich szlifów i pokaźnej pensji.
Mam nadzieję że następny etap prac nad ustawą w parlamencie będzie bardziej owocny dla nas (zmienią ten projekt albo odrzucą). Widać jak ważna to ustawa skoro omawiana była po ustawie o akumulatorach i bateriach, przy obecności 10 posłów:D

A swoją drogą przeczytałem końcowe oświadczenia posłów (po zakończeniu porządku obrad) i zastanawiam się czy oni muszą wygłaszać takie głupoty żeby dostawać te wysokie diety?:D Przecież oświadczenie o wypadach polskiej kawalerii na Prusy Wschodnie, czy też te inne głupoty co tam wygadywali nadają się wszędzie tylko nie do Sejmu.

a spodziewał się ktoś czegoś innego? naiwnośśśśćiii!

ps. fajne wystapienie tej posłanki o Sławka Siwego sprawie .... szkoda, że nie ostrzej zagadała ;) .....

reasumując - i tyle szczekania .. karwana idzie dalej :cool:

edit- hmmm, ktoś mówił: jaki naród - tacy posłowie , .... dodając więcej ... jacy posłowie - takie wystapienia!

gniew Boży

Standard. Nikt rozsądny sie nie spodziewał, że poprą głos szaraków. Chociaż trzeba przyznać, że w wystąpieniach echo dotychczasowych działań jest dość często obecne. To jest sukces. Przedarliśmy się do sejmowej świadomości. Kwestia posłanki K. to kulisy tej rozgrywki. Tak ......................????? Jak zwykł zamiast kropki perorować doradca Premiera Pan M.Boni.

macieq22 napisał:
Dodam tylko do swojego postu apropos pieniędzy które czekają na "uruchomienie" poprzez wprowadznie w życie ustawy o SC
To nieprawda, gdyż tak być nie musi. Podwyżki powinniśmy otrzymać wraz ze styczniową pensją, jednak MF wymyślił sobie taki tani chwyt i związał podwyżki z ustawą. To oczywiście jest zwykła manipulacja, gdyż wystarczy zmienić rozporządzenia obecnie obowiązujące, a nawet nie ma takiej potrzeby, aby każdy celnik otrzymał średnio 500zł na etat(nie wypowiadam się na temat podziału owych 500zł).
Ustawa jest raczej potrzebna głównie po to, aby zawłaszczyć sporą część z ww. średniej dla pewnej subiektywnie wydzielonej mniejszości w tym oczywiście korpusów oficerskich i samych generałów.

Tak więc wiemy już kto odpowiada za brak podwyżek w styczniu i kolejnych miesiącach.

Ostatnia edycja:
„Trudno sobie wyobrazić egzekucję prawa w aparacie policyjnym i celnym, jeżeli bezkarna pozostaje znana, w tym aparacie korupcja polityków. Z drugiej strony w skorumpowanym państwie niemożliwa do przeprowadzenia jest odnowa klasy politycznej, ponieważ do tego potrzebna jest uczciwa służba celna i policyjna, bez której niemożliwe jest udowodnienie korupcji polityków.”

Pope Jeremy „Rzetelność życia publicznego. Metody zapobiegania korupcji”, ISP, Warszawa 1999,

Czy w Polsce jest możliwe zbudowanie skutecznej służby celnej? Czy jest wystarczająca liczba osób sprawujacych władzę, która nie musi się takiej służby obawiać?
Oby to nie był główny problem tej "reformy".

Nie będę miał w czasie dnia dostępu do netu, proszę aby ktoś, kto śledzi obrady, poinformował na forum jak został rozpatrzony przez Sejm ww. wniosek z dnia 07.01. złożony przez Posła Roberta Węgrzyna.

Ostatnia edycja:
Ustawa w Sejmie

Wniosek posła Roberta Węgrzyna został wycofany.Projekt ustawy został przekazany do dalszych prac w Komisji Finansów.

Tylko Komisja Finansów

Projekt ustawy o SC skierowany zostanie do K. Finansów,wnioskodawca wycofał się ze swojego wniosku skierowania projektu do K. Sprawiedliwości i Praw Człowieka.

Tego niestety się spodziewałem.
Mimo, iz każdy Poseł PO otrzymał wczoraj od nas maila o treści:

Dzień dobry.

"Jak zapowiedział Pan Marszałek Stefan Niesiołowski, w piątek 09.01. będzie głosowanie wniosku Posła Roberta Węgrzyna o wspólne procedowanie z Kom. Fin. Publicznych, Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka nad projektem ustawy o Służbie Celnej DRUK 1492.

To bardzo ważny wniosek, gdyż projekt narusza prawa człowieka i prawa Konstytucyjne, a Komisja SiPCZ zna dobrze temat, gdyż obradowała ostatnio w sprawie Służby Celnej dwukrotnie"

wniosek został wycofany.

Nie mam już żadnych złudzeń. Głosząc hasła, że projekt trzeba poprawiać
(także koalicja) nie zrobią de facto nic co nie będzie uzgodnione z MF.
Mamy wobec powyższego poważny klincz i nie wiem jak, bez uciekania się do ostrzejszych działań, z niego wybrnąć.
Oczywiście powalczymy w Komisji Fin. Publicznych, jednak szanse na sensowne poprawki, które chroniłyby funkcjonariuszy celnych tak samo jak funkcjonariuszy innych służb mundurowych przed zamordystyczną mentalnością wielu przełożonych, oceniam jako znikome.
Obawiam się, że zasadniczo ten projekt nie ulegnie zmianie i nasz niekorzystny status zostanie utrwalany.
To skandal, żeby SEJM RP nie zareagował na sygnalizowane przez środowisko naruszanie praw człowieka. To, że nie reaguje MF, to nic dziwnego, bo naruszają te prawa od lat, ale że SEJM reaguje podobnie?!

ALE TRZEBA WALCZYĆ DALEJ. BYĆ MOŻE ZBYT SCEPTYCZNIE REAGUJĘ NA WYCOFANIE TEGO WNIOSKU.

Ostatnia edycja:
W przyszłym tygodniu opublikujemy poprawki do ustawy - być może będą to poprawki wszystkich ZZ(liczę wciąż osobiście na rachunek sumienia i poprawę Federacji).

POPROSIMY WAS WSZYSTKICH, ABY W NAJBLIŻSZYCH DNIACH, DO CZASU POSIEDZENIA KOMISJI FINANSÓW PUBLICZNYCH I KOMISJI SPRAW WEWNETRZNYCH I ADMINISTRACJI CELNICY ODWIEDZALI BIURA POSELSKIE PARLAMENTARZYSTÓW Z TYCH KOMISJI.

JEŻELI ZALEŻY WAM NA WASZEJ PRZYSZŁOŚCI, KSZTAŁCIE TEJ USTAWY, A TO JEST PRZECIEŻ NATURALNE, MUSIMY RAZEM TO ZROBIĆ, BO MINISTERSTWO ZAPEWNE TEŻ WYŚLE DELEGACJE DO POSŁÓW, JAKO RZEKOMY GŁOS OGÓŁU. WNIOSKUJĘ TAK NA PODSTAWIE OSTATNICH WYPOWIEDZI, W TYM Z MÓWNICY SEJMOWEJ, PREZENTOWANYCH PRZEZ SSC.

NIE BĄDŹCIE BIERNI, W TRAKCIE TEGO PROCESU LEGISLACYJNEGO, ODWIEDZAJCIE JUŻ PARLAMENTARZYSTÓW - JUŻ DZISIAJ MOŻECIE UDAć SIĘ DO BIUR POSELSKICH Z PISMEM DO MARSZAŁKA I W ROZMOWIE Z POSŁANKĄ/POSŁEM WYRAZIĆ SWOJE OBAWY W TYM PRZEDMIOCIE.

KOLEŻANKI I KOLEDZY!!!
NIE BĄDŹCIE BIERNI, MACIE WPŁYW NA SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ, NA POPRAWĘ SWOJEGO STATUSU, MOŻECIE ZADZIAŁAĆ. WYDRUKUJCIE PISMO I UMÓWCIE SIĘ Z POSŁANKĄ/POSŁEM. WALCZCIE O SWOJE!!!

Pismo do pobrania tutaj:
http://zz.celnicy.pl/tekst-229.html
Uwagi do projektu są gotowe, jadnak czekamy na wspólne stanowisko wszystkich central, następnie opublikujemy

Ostatnia edycja:
To skandal, żeby SEJM RP nie zareagował na sygnalizowane przez środowisko naruszanie praw człowieka. To, że nie reaguje MF, to nic dziwnego, bo naruszają te prawa od lat, ale że SEJM reaguje podobnie?!

Czyżby nerwy puszczały? nie pierwszy raz zresztą? Nie przewidział Pan tego?

Po raz kolejny używa Pan mocnych słów. Sejm wybrany przez społeczeństwo się nie podoba? Może demokracja się nie podoba?

Co Pan zrobi, gdy ustawa zostanie uchwalona i wejdzie w życie? Chyba sumienie panu (jak i A.C.) nie pozwoli nadal pracować w tej formacji, bo ja bym nie chciał mieć takiego pracownika w swojej firmie (i nie będę miał:))

PS Ale czym jest godność związkowca? zawsze znajdzie usprawiedliwienie i porażkę przekuje w sukces robiąc wodę z mózgu funkcjonariuszom.

Dodam tylko do swojego postu apropos pieniędzy które czekają na "uruchomienie" poprzez wprowadznie w życie ustawy o SC, My jako "szeregowi" fukcjonariusze wykonujący większość pracy, a nie rozsyłanie sprawozdań między Izbą a Urzędami itp....

Nie wiem gdzie pracujesz, ale wiem z autopsji, że "szeregowi" funkcjonariusze (przynajmniej u mnie) robiący odprawy, mają w głębokim poważaniu swoją pracę, która generalnie polega na bezmyślnym waleniu datownikiem wszystkich SAD-ów, jakie da kierownik zmiany (bo żadnego z pól SAD też nie raczą sprawdzić, a leży to przecież w ICH interesie, kierownik zmiany też może czegoś nie zauważyć albo coś przegapić). Nie wspomnę o mękach związanych z saldowaniem zabezpieczeń czy pozwoleń. Ale za to internet, gry komputerowe, czytanie gazet i ciągłe wyjścia na papierosa - czemu nie.... Wstyd mi to mówić, ale niestety tak jest. Rzadko który naprawdę przykłada się do tego, co robi. Przyznam szczerze, że gdybym założył prywatną firmę i chciał zatrudnić kogoś z obecnie pracujących ze mną osób, to byłoby to nie więcej niż 20%.

Po raz kolejny używa Pan mocnych słów. Sejm wybrany przez społeczeństwo się nie podoba? Może demokracja się nie podoba?

Drogi Castor Troy2, jak głosowałem w wyborach do Sejmu i Senatu nie znałem ludzi, na których głosowałem, a tylko ich programy. I wybrałem tych, którzy moim zdaniem mieli najbardziej logiczne programy wyborcze. Niestety dobra reklama i marketing mogą niekiedy wprowadzić w błąd. Gdybym znał osobiście wszystkich kandydujących przez kilka ładnych lat, to wtedy być może głosowałbym na inne osoby. Niestety, tak naprawdę nigdy nie mamy pewności czy ludzie, których wybierzemy, będą rzeczywiście reprezentować nasze interesy. "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" i niestety wielu ludziom władza albo pieniądze uderzają do głowy i orientacja zmienia się wtedy o 180 stopni. I często są to ludzie, po których byśmy się tego najmniej spodziewali.
Proponuję to przemyśleć, zanim wypowie się kolejne ostre słowa :rolleyes:

Jeżeli ustawa wejdzie w życie dopiero będę miał co robić jako związkowiec. No, ale wbrew pozorom do tego jeszcze bardzo daleka droga. Do końca musimy robić wszystko, aby nie pozwolić na wdrożenie szkodliwych dla funkcjonariuszy i kraju przepisów.
Ponieważ nie było merytorycznej pracy w MF podczas rzekomych konsultacji, liczymy na taką pracę w Sejmie, jeżeli jej jednak również nie będzie w Parlamencie i nie będzie rzeczowej analizy sytuacji oraz poszczególnych zagadnień, nie omieszkam głośno o tym mówić i informować funkcjonariuszy oraz pracowników o przebiegu procesu legislacyjnego.

Funkcjonariusze i Pracownicy!!! Apeluję!!! Udajcie się do swoich Posłów, bo Castor Troy 2 i jemu podobni, na pewno odwiedzą biura poselskie.

PS. Nie dopuszczam nawet takiej myśli, żeby ustawa weszła w życie w kształcie przedłożonym Sejmowi RP.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry