GALERIA SEJMU RP - 07.01.2009r. - ZAPRASZAMY

Nie bo nie....

czytaliście uzasadnienie do ustawy? pisze mniej więcej tak ,w ustawie nie ma zapisów dotyczących emerytur ponieważ nie ma takiej możliwości-podpisano Tusk.
Zobowiązania rządu RP śmiech na sali,nie miejcie złudzeń,ale idżćie chłopaki se na pogrzeb -odprowadżcie sobie wzrokiem trupa
Witam Digital,powiem tak: z reguły nie chodzę na pogrzeby,chyba że bliskich znajomych,ale na ten pójdę, bo w cle spędziłam wiele lat.Jak będę już stara to przynajmniej nie będę wypominała sobie tego,że odpuściłam.Walczyć trzeba do końca,a nie się poddać, bo ktoś coś tam napisał - nie bo nie.

W związku z procedowaniem projektu ustawy zaczynają zwracać się do nas różne kręgi parlamentarne. Wiemy już jakie stanowisko zajmie opozycja. Mamy sygnały także z koalicji. Może dojdzie jutro do spotkania z każdym KP. Otrzymaliśmy też zaproszenie od Przewodniczącego Z. Chlebowskiego na godzinę 14-tą. Problem w tym, że zaproszenie telefoniczne zostało złożone tylko mi i Basi Smolińskiej.
Uważam, że mimo wstępnego zapewnienia o przyjęciu zaproszenia powinniśmy odwołać się do porozumienia z 20 listopada i w ślad za wspólną reprezentacją związkową, która notabene podpisała pismo do Marszałka w sprawie projektu i występuje razem od jakiegoś czasu, poprosić Przewodniczącego o zaproszenie wszystkich sygnatariuszy Porozumienia. Takie też ograniczenie przyjmie nasz Zarząd.
Sądzę, że wszelkie znaczące spotkania, bo wiadomo, że nie każde, winny bezwzględnie odbywać się w gronie wszystkich ZZ.
Miejmy nadzieję, że uprzejma prośba do Przewodniczącego o zapraszanie wszystkich reprezentantów środowiska zostanie przyjęta ze zrozumieniem.

...
Uważam, że mimo wstępnego zapewnienia o przyjęciu zaproszenia powinniśmy odwołać się do porozumienia z 20 listopada i ... poprosić Przewodniczącego o zaproszenie wszystkich sygnatariuszy Porozumienia. ...

To oczywiste Panie Sławomirze!
Sądzę jednak, iż sygnatariusze Porozumienia są ludźmi myślącymi i w wypadku konieczności ograniczenia składu delegacji, wyrażą zgodę na rozmowę w mniejszym gronie. Dopiero w razie potrzeby podpisania jakiś ustaleń, może Pan zastrzec niezbędność pełnego przedstawicielstwa.

o nas w Sejmie

marszałek Sejmu właśnie przedstawił porządek dzisiejszych obrad.
Ustawa o SC jest ostatnim punktem dzisiejszych obrad, zaraz po ustawie o bateriach i akumulatorach !!!

zapraszanie niepełnej reprezentacji ZZ do rozmów ma swój cel-skłócić ZZ to jak mieszanie w worku... jakoś brak mi wiary w powodzenie tych rozmów, to jest tylko pozoracja dobrych chęci i zrozumienia problemu SC, no nic, trzeba nam zaczekać na obrady sejmu i wtedy zobaczymy być może prawdziwe oblicze pseudo reformatorów.

Dacie Radę...

Przedstawiciele wszystkich działających ZZ w SC bądzcie jednomyślni,liczymy na waszą odpowiedzialność za losy całej społeczności zawodowej.Trzymamy kciuki.

Poprosiliśmy Posła Chlebowskiego o spotkanie w gronie wszystkich sygnatariuszy pisma do Pana Marszałka.
Odnośnie dzisiejszego czytania. jeżeli zostanie złożony wniosek o odrzucenie przy I czytaniu sprawa rozstrzygnie się dopiero w piątek w bloku głosowań. Oczywiście szanse na odrzucenie są znikome - bo to projekt rządowy. Szanase na poprawianie projektu też oceniam jako minimalne, ale nie ze względu na niechęć koalicji, lecz z uwagi na fakt, iż projekt jest zły i jego naprawianie niewiele zmieni - to swoiste łatanie dziur, które nie poprawi zasadniczo reformy.
Jak będzie, okaże się niebawem. I czytanie zaplanowano na 20:00.
Jeżeli ktoś z Warszawy ma jeszcze ochotę wstąpić do Sejmu, moze to zrobić dzwoniąc do mnie, jest jeszcze kilka miejsc.

Sejm- I czytanie na żywo

Fale długie- Radio Parlament.
Słuchajcie to będzie o Nas. Od tego zależy czy następne lata zapiszemy na konto udanych czy takich jak dotychczas. Jeśli uda się przekonać posłów do odrzucenia w pierwszym czytaniu jest szansa na poprawienie tej ustawy o postulaty pracowników. Wniosek o odrzucenie zapewne padnie i w piątek dla Nas wszystkich jest b. ważny dzień.

Na stronie internetowej TVN24 są bezpośrednia transmisje z obrad Sejmu, było słychać a nawet widać.

Projekt ustawy o SC będzie skierowany do prac w Komisjach Finansów i Praw Człowieka.Pani Poseł Marzenna Drab -PIS określiła projekt jako beletrystykę.Za nim projekt trafi do Komisji,musi się odbyć głosowanie,pewnie nastąpi to w przyszłym tygodniu.

Do komisji finansów i praw człowieka to napewno będzie skierowany projekt a głosowanie w piątek będzie nad tym czy skierować również do komisji sprawiedliwości na wniosek posła PO

Przepraszam, że nie pisałem ale dojechaliśmy dopiero na godz. 6-ą.

Projekt na wniosek wszystkich KP trafi do KFP i KSWiA. Poseł PO Robert Węgrzyn złożył nadto wniosek o udział Kom. Sprawiedliwości i Praw Człowieka. Wniosek ten będzie głosowany w piątek. To bardzo ważne głosowanie i chyba nie muszę uzasadniać dlaczego. To głosowanie będzie miało istotny wpływ na dalsze procedowanie prrojektu i możliwości realnej jego zmiany lub wycofania.

PROPONUJĘ KOLEŻANKOM I KOLEGOM, DOTKNIĘTYM NIESPRAWIEDLIWOŚCIĄ WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI I ORGANÓW ŚCIGANIA, ABY ROZWAŻYLI LICZNE STAWIENNICTWO W SEJMIE PODCZAS TEGO GŁOSOWANIA.
PISZCIE LUB DZWOŃCIE DO MNIE I JESLI BĘDZIE TROCHĘ CHETNYCH TO ZORGANIZUJEMY WIZYTĘ NA GALERII i BĘDZIEMY KOORDYNOWAć SPRAWĘ.

W PIĄTEK GŁOSOWANIE, MAMY WIEC JESZCZE DZISIEJSZY DZIEŃ, ABY KAŻDY KTO MA ZNAJOMEGO POSŁA, ZWRÓCIŁ SIĘ DO NIEGO Z PROŚBĄ ABY POPARŁ TEN WNIOSEK, w szczególności Posła koalicji
DZWOŃCIE DO SWOICH POSŁÓW, KONTAKTUJCIE SIĘ Z NIMI POPRZEZ ZNAJOMYCH, INTERWENIUJCIE.

Moje spostrzeżenia z posiedzenia w dniu wczorajszym są następujące. Mimo, iż wszystkie KP skierowały projekt do Komisji, po wypowiedziach SSC maleją szanse na sensowne poprawki, których wprowadzenie pozwoliłoby na normalne traktowanie funkcjonariuszy i fatyczne usprawnienie służby. Dla SSC najważniejsze jest bowiem jedno, mianowicie to aby jak najszybciej wprowadzić w życie ten niebezpieczny dla nas i kraju projektu. W kwestii wniosku do KSiPCZ nasz SSC odradzał z mównicy taki wniosek i proponował jedynie opinię Komisji. To oczywiście za mało, bo opinia jest nie wiążąca i nie będzie głosowana, po prostu moze zostać pominięta.

W dniu 12.01. dojedzie do spotkania związków z członkami Rady Celno-Akcyzowej. Pan Tomasz Cecelski i Artur Wrochna chcą wysłuchać i poznać uwagi środowiska. Może uda się ich przekonać do realnej pomocy celnikom podczas prac Komisji. Znam treść uchwały Rady Celno -akcyzowej, w której Rada popiera ten projekt, nie oznacza to jednak, że wszyscy członkowie Rady wyrażają takie zdanie.

PS.
SSC w Sejmie wcale nie wycofał się z ucywilnienia, wręcz przeciwnie.
Opowiadał na temat emerytur w przyszłości, zapowiedział również, że alokowani nie mają co liczyć na kwatery czy lokale mieszkalne.

Słowem modernizację dla modernizacji, reformę dla reformy czas zacząć. Kolejne grube miliony będą wyrzucone w błoto.
Powalczymy oczywiście w Komisjach, ja osobiście będę nadto przekonywał Koleżanki i Kolegów związkowców do ostrzejszych działań.

Ostatnia edycja:
Galeria ...

Jeżeli nie ma przeszkód natury technicznej, sądzę że wszyscy chcieliby zapoznać się z wypowiedzią SSC.​

Back
Do góry