Przepraszam, że nie pisałem ale dojechaliśmy dopiero na godz. 6-ą.
Projekt na wniosek wszystkich KP trafi do KFP i KSWiA. Poseł PO Robert Węgrzyn złożył nadto wniosek o udział Kom. Sprawiedliwości i Praw Człowieka. Wniosek ten będzie głosowany w piątek. To bardzo ważne głosowanie i chyba nie muszę uzasadniać dlaczego. To głosowanie będzie miało istotny wpływ na dalsze procedowanie prrojektu i możliwości realnej jego zmiany lub wycofania.
PROPONUJĘ KOLEŻANKOM I KOLEGOM, DOTKNIĘTYM NIESPRAWIEDLIWOŚCIĄ WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI I ORGANÓW ŚCIGANIA, ABY ROZWAŻYLI LICZNE STAWIENNICTWO W SEJMIE PODCZAS TEGO GŁOSOWANIA.
PISZCIE LUB DZWOŃCIE DO MNIE I JESLI BĘDZIE TROCHĘ CHETNYCH TO ZORGANIZUJEMY WIZYTĘ NA GALERII i BĘDZIEMY KOORDYNOWAć SPRAWĘ.
W PIĄTEK GŁOSOWANIE, MAMY WIEC JESZCZE DZISIEJSZY DZIEŃ, ABY KAŻDY KTO MA ZNAJOMEGO POSŁA, ZWRÓCIŁ SIĘ DO NIEGO Z PROŚBĄ ABY POPARŁ TEN WNIOSEK, w szczególności Posła koalicji
DZWOŃCIE DO SWOICH POSŁÓW, KONTAKTUJCIE SIĘ Z NIMI POPRZEZ ZNAJOMYCH, INTERWENIUJCIE.
Moje spostrzeżenia z posiedzenia w dniu wczorajszym są następujące. Mimo, iż wszystkie KP skierowały projekt do Komisji, po wypowiedziach SSC maleją szanse na sensowne poprawki, których wprowadzenie pozwoliłoby na normalne traktowanie funkcjonariuszy i fatyczne usprawnienie służby. Dla SSC najważniejsze jest bowiem jedno, mianowicie to aby jak najszybciej wprowadzić w życie ten niebezpieczny dla nas i kraju projektu. W kwestii wniosku do KSiPCZ nasz SSC odradzał z mównicy taki wniosek i proponował jedynie opinię Komisji. To oczywiście za mało, bo opinia jest nie wiążąca i nie będzie głosowana, po prostu moze zostać pominięta.
W dniu 12.01. dojedzie do spotkania związków z członkami Rady Celno-Akcyzowej. Pan Tomasz Cecelski i Artur Wrochna chcą wysłuchać i poznać uwagi środowiska. Może uda się ich przekonać do realnej pomocy celnikom podczas prac Komisji. Znam treść uchwały Rady Celno -akcyzowej, w której Rada popiera ten projekt, nie oznacza to jednak, że wszyscy członkowie Rady wyrażają takie zdanie.
PS.
SSC w Sejmie wcale nie wycofał się z ucywilnienia, wręcz przeciwnie.
Opowiadał na temat emerytur w przyszłości, zapowiedział również, że alokowani nie mają co liczyć na kwatery czy lokale mieszkalne.
Słowem modernizację dla modernizacji, reformę dla reformy czas zacząć. Kolejne grube miliony będą wyrzucone w błoto.
Powalczymy oczywiście w Komisjach, ja osobiście będę nadto przekonywał Koleżanki i Kolegów związkowców do ostrzejszych działań.