Od całości emerytury brutto odliczamy 9% składki zdrowotnej, a od nadwyżki emerytury brutto ponad 2500 zł odliczamy podatek 12%- 9% i 12% liczone od tej samej podstawy
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Od całości emerytury brutto odliczamy 9% składki zdrowotnej, a od nadwyżki emerytury brutto ponad 2500 zł odliczamy podatek 12%- 9% i 12% liczone od tej samej podstawy
Strasznie to komplikujeszOd całości emerytury brutto odliczamy 9% składki zdrowotnej, a od nadwyżki emerytury brutto ponad 2500 zł odliczamy podatek 12%

O OFE zapomnij. Wszystkie środki za okresy uznane za uprawniające do emki mundurowej przechodą na rzecz Państwa. Zostaje tylko za okres 1 stycznia 1999 do wejścia ustawy o służbie celnej (chyba 9 miesięcy)Czytając przepisy i przeglądając forum wiesz dobrze , że pisiory się zagalopowały z tą drugą
emeryturą z ZUS . teraz rząd liczy na przejścia tylko na jedną emeryturą .
Dopisują Ci procentów wysługi , które nijak się mają z wysokością emerytury /200-300zł
różnicy/ . Jak zrezygnujesz z drugiej emki z zus stracisz kapitał poczatkowy, stracisz
kapitał emerytalny, stracisz OFE czyli dorobek Twojego życia . Na dodatek są to rzeczy
Dziedziczone przez rodzinę . Czy doczekamy powszechnego wieku emerytalnego , to tylko
życie pokaże . Rodzina stratna nie będzie , a wręcz przeciwnie .
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Skasuj swój wpis, bo kłamiesz.O OFE zapomnij. Wszystkie środki za okresy uznane za uprawniające do emki mundurowej przechodą na rzecz Państwa. Zostaje tylko za okres 1 stycznia 1999 do wejścia ustawy o służbie celnej (chyba 9 miesięcy)
No to wyjaśnij ludziom. Wyprowadź z błędu.Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Skasuj swój wpis, bo kłamiesz.
Środki z OFE przekazane do ZUS gromadzone są na subkoncie, z którego po przejściu na emeryturę i osiągnięciu wieku emerytalnego ZUS wypłacana jest kobietom do 65 r. tzw. emerytura kapitałowa (oprócz emerytury zwykłej wyliczanej z kapitału początkowego i części składek emerytalnych). Kobietom, które pobierały emeryturę kapitałową, po osiągnięciu 65 r. środki z OFE są sumowane z pozostałymi środkami i wyliczana jest jedna emerytura. Mężczyznom jako że oni przechodzą w ZUS na emeryturę po osiągnięciu 65 r. wyliczana jest od razu jedna emerytura. Można się zalogować na swoje konto w ZUS i sprawdzić stan subkonta, składek emerytalnych i kapitału początkowego. Te środki podlegają waloryzacji podobnie jak składki emerytalne i kapitał początkowy.No to wyjaśnij ludziom. Wyprowadź z błędu.
Wyjaśnienie nt. środków z OFE zawiera dołączone pismo ZUS - odpowiedzi Ad. 7 oraz Ad. 10.No to wyjaśnij ludziom. Wyprowadź z błędu.
Moją sprawę i to bez odwoływań, prowadzili prawie trzy lata.Koledzy. Przeszedłem na emeryturę w 2024 roku, zaraz będą 2 lata. Byłem na komisji lekarskiej w połowie 2024 (nie uznali mi dodatku 15 procent do emerytury, chociaż stwierdzili, że coś jest na rzeczy). Złożyłem odwołanie, które poszło do Warszawy i cisza. Dopytuje co pół roku, ale jedyna odpowiedz- to taka, że jeszcze nie rozpatrzono. Ile oni mają na to czasu? Czy z automatu uznają jak nie wyrobią się w jakimś terminie? Np. 2 lata.
Dziękuję za odpowiedź będę czekał. PozdrawiamProszę uzbroić się w cierpliwość . Tak długie rozpatrywanie odwołanie to dobry prognostyk.
Jeżeli będzie uznane za "w związku ze slużbą" to wypłacą z wyrównaniem od dnia
Orzeczenia /co najmniej/ .
Dziękuję za odpowiedź będę czekał. Pozdrawiam![]()
Z tego co pamiętam, za absencję chorobową do celów emerytalnych podaje się uposażenie w pełnej wysokości (100%). Nie wchodzą nagrody jubileuszowe. Pozostałe dodatki o charakterze stałym wchodzą.witam. dostałem z kadr na moj wniosek uposazenie należne za 10 lat służby do celów emerytalnych. Czy może ktors wie co wchodzi w skład tego uposazenia należnego? Czy jesli byłem na zwolnieniu miałem płacone 80 % to też bedzie to ucięte do emerytury? wiem że nagrody(oprócz trzynastki) nie wchodzą do podstawy, pkp bilety , ale co jeszcze jeszcze nie wchodzi? dzieki z góry za odpowiedz
Na fiszkach masz kwoty uposażenia i świadczenia( motywacyjne, za długoletnią służbę).witam. dostałem z kadr na moj wniosek uposazenie należne za 10 lat służby do celów emerytalnych. Czy może ktors wie co wchodzi w skład tego uposazenia należnego? Czy jesli byłem na zwolnieniu miałem płacone 80 % to też bedzie to ucięte do emerytury? wiem że nagrody(oprócz trzynastki) nie wchodzą do podstawy, pkp bilety , ale co jeszcze jeszcze nie wchodzi? dzieki z góry za odpowiedz
Tak. Ale już nie dostaniesz drugiej emerytury z ZUS.Do tych 32 lat wysługi emerytalnej możecie teraz doliczyć lata przed służbą z innej pracy?
Po niespełnieniu wymogu do emerytury zaopatrzeniowej (25lat służby minimum), otrzymasz w powszechnym wieku emerytalnym emeryturę powszechną, lecz nie wiem czy w opisywanym przez Ciebie przypadku DIAS zobowiązany jest do wpłacenia na fundusz ubezpieczeń społecznych składki za Ciebie.Dzien dobry.Mam do Panstwa pytanie odnosnie emerytur w KAS. Jesli pracowałem w cywilu i teraz dostałem się do SCS to muse pracowac 25 lat aby przejśc na emeryturę, ale jeśli no różnie może byc i np. po 15 latach nie dam już rady to po osiagnieciu wieku emerytalnego bedzie mi sie naleała emka cywilna a ze skłądek które odprowadzane były w SCS czy cos bede mógł skorzystac? dziekuje z góry za odpowiedz
Po prostu nie wiem, czy to nie było w przepisach przejściowych. Może reguluje to przepis ogólny, ważny do odwołania przez mniej lub bardziej ważne rozporządzenie lub ustawę. Nasze państwo lubi taką deregulację.Po niespełnieniu wymogu do emerytury zaopatrzeniowej (25lat służby minimum), otrzymasz w powszechnym wieku emerytalnym emeryturę powszechną, lecz nie wiem czy w opisywanym przez Ciebie przypadku DIAS zobowiązany jest do wpłacenia na fundusz ubezpieczeń społecznych składki za Ciebie.
Co do celników, którzy mogliby odejść z art.15d, ale decydowali się na emkę powszechną taki obowiązek na DIAS spoczywa/spoczywał.