AdamDworcow
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 962
czy ktoś próbował zmienić dec. o emce na podst. art. 155 KPA? Jakieś doświadczenia?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Pisałem wcześniej o takiej możliwości i ręczę, że efekty są znakomite. Warto walczyć.czy ktoś próbował zmienić dec. o emce na podst. art. 155 KPA? Jakieś doświadczenia?
Zmiana dec.w jakim zakresie?Pisałem wcześniej o takiej możliwości i ręczę, że efekty są znakomite. Warto walczyć.
a ja myślałem, że zapłatę (stosowny przywilej) dostaje się za pracę (emki mundurowe za uciążliwości służby= zagrożenie dla zdrowia i życia, dyspozycyjność na każde wezwanie = zmiany grafików codziennie lub 3 razy dziennie, za wyjazdy na granicę na kilka tygodni, za to że dzisiaj robisz w dochodzeniówce, jutro na oddziale, pojutrze w czr, ckr, czo... i musisz być gotowy na wszystko i znać się na wszystkim), a nie za siedzenie 8 godzin w pracy i robienie tego co robi każda sekretarka w zakładach cegielskiego, w hucie katowice... czy każdy informatyk w tych zakładach i naszej "służbie"! Jacy z nich funkcjonariusze??? Ty co kilka lat / miesięcy w innej komórce na pierwszej linii, sekretarki, informatycy 15, 20, 25 lat zawsze w tym samym miejscu, ta sama robota... ciekawe czym na te emerytury mundurowe zapracowały??? jak napisałeś kwitkiem nazwanym aktem mianowania a czym się on różni dla celnika z świecka, terespola, dorohuska... z wzp, od umowy o pracę sprzed 1999 roku???Powiem tak, sekretarki siedzące w mundurze przez całą swoją służbę za biurkiem w sekretariatach dostały emke bo im się należała i bardzo dobrze, że ją dostały. Bo emki nie dostaje się za wykonywane czynności tylko za służbowy stosunek zatrudnienia i tak jest w każdej normalnej służbie mundurowej. Tylko w tym cudaku celno-cos tam wymyślają takie głupoty. Zresztą min. Wąsik chyba jasno to powiedział. I teraz wszyscy którzy mieli stosunek zatrudnienia służbowy dostaną emki, ci co byli na normalnym stosunku zatrudnienia nie dostaną. Proste. Czego nie rozumiesz?
Masz rację etat sekretarki powinien być cywilny, ale nie był. Tak też było w innych służbach, w kadrach w księgowości siedziały w ciepełku oficerki. Zostało to wszędzie zmienione, ale ewolucyjnie. Czekano, aż Pani Krysia pójdzie na mundurową emeryturę i jej etat stawał się cywilny. Nigdzie nie było, tak jak u nas bandyckiego ucywilnienia. Pamietaj, że do sekretariatów trafiały też osoby po iluś latach spędzonych na pasie na granicy. Teoretycznie, każda sekretarka, jako funkcjonariuszka mogła być na ten pas przeniesiona, czyli to, że pełniły w sekretariacie służbę (a nie pracowały) miało znaczenie.a ja myślałem, że zapłatę (stosowny przywilej) dostaje się za pracę (emki mundurowe za uciążliwości służby= zagrożenie dla zdrowia i życia, dyspozycyjność na każde wezwanie = zmiany grafików codziennie lub 3 razy dziennie, za wyjazdy na granicę na kilka tygodni, za to że dzisiaj robisz w dochodzeniówce, jutro na oddziale, pojutrze w czr, ckr, czo... i musisz być gotowy na wszystko i znać się na wszystkim), a nie za siedzenie 8 godzin w pracy i robienie tego co robi każda sekretarka w zakładach cegielskiego, w hucie katowice... czy każdy informatyk w tych zakładach i naszej "służbie"! Jacy z nich funkcjonariusze??? Ty co kilka lat / miesięcy w innej komórce na pierwszej linii, sekretarki, informatycy 15, 20, 25 lat zawsze w tym samym miejscu, ta sama robota... ciekawe czym na te emerytury mundurowe zapracowały??? jak napisałeś kwitkiem nazwanym aktem mianowania a czym się on różni dla celnika z świecka, terespola, dorohuska... z wzp, od umowy o pracę sprzed 1999 roku???
Masz rację w tym dziwnym świecie KWIT robi różnicę, jak "prawie robi różnicę".
Chyba Agacie Flis o to chodziło, że praca sekretarki w SC czy SCS niczym nie różni się od pracy innych sekretarek i zawsze powinno to być stanowisko cywilne, jak wiele innych: informatyk, księgowa, logistyk... gdyż ich czynności zawodowe nie mają nic wspólnego z pragmatyką mundurową, mają tylko tego samego pracodawcę. Jednak kwit dla "sekretarek" o wykonywaniu zadań policyjnych szybko się znalazł, choć miały baaardzo dużo wspólnego z zadaniami policyjnymi... a wiele innych kwestii, doli / niedoli celników tych z pierwszej linii zamiata się pod dywan!! Stefan tu nie chodzi o KWIT, tylko PLECY, które wszędzie zawsze mają się dobrze
chodzi o to, że teraz funki w potrzebie muszą udowadniać przed sądami jakie wykonywali czynności aby mieć emkę, a jedna sekretarka z drugą miały wpisany pełen wachlarz w zakres obowiązków, których w życiu nie robiły - całą swoją karierę spędziły w sekretariacie na obrabianiu korespondencji i parzeniu kawek naczelnikowi - a co z tymi, co przed 99 rokiem zasuwali non stop na granicy ? tu widać całą hipokryzję i niesprawiedliwość !! sam mundur nie daje prawa do emki, tylko czynności, a najlepiej czynności połączone z mundurem - w innym przypadku każdy konduktor na kolei miałby emeryturę mundurowąMasz rację etat sekretarki powinien być cywilny, ale nie był. Tak też było w innych służbach, w kadrach w księgowości siedziały w ciepełku oficerki. Zostało to wszędzie zmienione, ale ewolucyjnie. Czekano, aż Pani Krysia pójdzie na mundurową emeryturę i jej etat stawał się cywilny. Nigdzie nie było, tak jak u nas bandyckiego ucywilnienia. Pamietaj, że do sekretariatów trafiały też osoby po iluś latach spędzonych na pasie na granicy. Teoretycznie, każda sekretarka, jako funkcjonariuszka mogła być na ten pas przeniesiona, czyli to, że pełniły w sekretariacie służbę (a nie pracowały) miało znaczenie.
Kryterium pełnienia służby na zmiany, w niedziele, w deszczu czy na mrozie (uciążliwości) jest bez sensu, bo jest wiele zawodów cywilnych tak pracujących i mają emerytury z ZUS. A za słuzbę w warunkach zagrożenia życia powinny być dodatkowe procenty do emerytury i teoretycznie są.
Bardzo ładnie napisaneLudzie przestańcie się obrażać, dzielić na takich czy srakich, starych i młodych i innych . Chwała młodym za siłę chęć i chwała starym za to, że żyją i mają siłę. Każdy o ile dozyje, przejdzie przez taką drogę. Siła jest w jedności. Nic nie osiągniemy kłócąc się i obrażając. Dajemy tylko satysfakcję tym, którzy usilnie się starają nas podzielić. Powtarzam. Dbajmy o zdrowie. Starzy i młodzi. Wtedy dopiero nas docenią. Nie biegnijmy w wyścigu, który ktoś nam zafundował. Nie dajmy się ujarzmić i spętać. Ludzie, jesteśmy wolni. Mamy swój rozum.
Fajna zabawa, w 2028 r. z założoną waloryzacją 2,5% moja netto emerytura będzie raptem wyższa o niecałe 470 pln. Założenia: podstawa do wyliczenia 7000 (3,88*1803,16), waloryzacja 2023 12,4%Małą zabawa kalkulacyjna
podajcie % wysługi na teraz
% wysługi na za 6 lat
Można pomanipulować kwotą wyjściową obecna będzie 7000 cirka
można % waloryzacji
inflacja szybko rosła ale szybko spadać raczej nie będzie to jak z cenami paliwa rozkręcą się w mig ale na spadki trzeba poczekać.
Beda ciekawe wynikli.
Mój błąd, wziąłem pod uwagę wynik 2023 i 2028 i odjąłem. Biorąc pod uwagę założoną waloryzację i nie zmienne warunki KB i ŚWKB hipotetyczna emerytura z wszystkimi waloryzacjami po drodze będzie wyższa o ponad 720 pln od tej wysłuzonej w 2028r.!Fajna zabawa, w 2028 r. z założoną waloryzacją 2,5% moja netto emerytura będzie raptem wyższa o niecałe 470 pln. Założenia: podstawa do wyliczenia 7000 (3,88*1803,16), waloryzacja 2023 12,4%
i brak podwyższenia kwoty bazowej i średniego mnożnika KB przez 6 lat...
Zastanawiające. Nieprawdaż?Mój błąd, wziąłem pod uwagę wynik 2023 i 2028 i odjąłem. Biorąc pod uwagę założoną waloryzację i nie zmienne warunki KB i ŚWKB hipotetyczna emerytura z wszystkimi waloryzacjami po drodze będzie wyższa o ponad 720 pln od tej wysłuzonej w 2028r.!
Mają się nad czym na Świętokrzyskiej zastanawiać! Jak to zrobić? Żeby wychodziło inaczej i żeby jednak ktoś w tej sp. Służbie pozostał na chwilę dłużej. Nic innego im nie pozostało jak podnoszenie KB i ŚWKB!Zastanawiające. Nieprawdaż?
chyba nie zrozumiałaś...nie obrażamy się! na "SEKRETARKI czy innych.Ludzie przestańcie się obrażać, dzielić na takich czy srakich, starych i młodych i innych . Chwała młodym za siłę chęć i chwała starym za to, że żyją i mają siłę. Każdy o ile dozyje, przejdzie przez taką drogę. Siła jest w jedności. Nic nie osiągniemy kłócąc się i obrażając. Dajemy tylko satysfakcję tym, którzy usilnie się starają nas podzielić. Powtarzam. Dbajmy o zdrowie. Starzy i młodzi. Wtedy dopiero nas docenią. Nie biegnijmy w wyścigu, który ktoś nam zafundował. Nie dajmy się ujarzmić i spętać. Ludzie, jesteśmy wolni. Mamy swój rozum.
W sumie to racja ale oni tam jeszcze nie zatrybili. Wezmą sobie nagrody za oszczędności na funduszu plac.Mają się nad czym na Świętokrzyskiej zastanawiać! Jak to zrobić? Żeby wychodziło inaczej i żeby jednak ktoś w tej sp. Służbie pozostał na chwilę dłużej. Nic innego im nie pozostało jak podnoszenie KB i ŚWKB!
Kwota bazowa i średnia wielokrotność kbCo to znaczy KB i ŚWKB ?
Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka