Niestety Zuziazoll ale ja naprawdę byłem zwykłym szarym zollem bez układów, znajomości i protekcji.Spokojnie Ci to teraz wyjaśnię.Jak w 2010 roku robili wartościowanie to byłem starszym kontrolerem celnym ze współczynnikiem 1,708. Zwartościowali mnie na starszego specjalistę SC zostawiając współczynnik 1,708 / wtedy za Kapicy najniższy współczynnik dla starszego specjalisty wynosił 1,707 , wiec miałem prawie najniższy współczynnik w grupie /. Wtedy to dawało zasadniczą 3200zł brutto.Jak podciągnęli nas pod mundurówkę i przestaliśmy płacić składki emerytalne to zasadnicza wyszła mi 2840zł brutto.I tak było przez kilka lat.Dopiero w ostatnich latach jak dostaliśmy podwyżki moja zasadnicza wzrosła i jak odchodziłem na emeryturę 1 maja 2020r to zasadnicza moja wynosiła dokładnie 3290,00zł brutto / wtedy jeszcze nie było podwyżek wynikających z podniesienia kwoty bazowej /.
Inną kwestią jest posiadany stopień.Gdy były nadawane nowe stopnie bodajże w 2009r. to nadano mi stopień młodszego aspiranta a jak odchodziłem na emeryturę to miałem starszego aspiranta.Ponadto ze względu na staż służby miałem pod koniec służby maksymalną wysługę 25%.
Dodatkowo muszę Cię poinformować że służyłem w OC granicznym przy odprawach i przysługiwał mi dodatek graniczny , a później nazwany kontrolerskim w kwocie początkowo 300zł brutto / 200zł netto /.
Myślę że twoje średnie zarobki tj. 96,45% wynikają z faktu że pracowałaś w OC wewnętrznym i byłaś pozbawiona dodatku kontrolerskiego i miałaś prawdopodobnie niższy ode mnie stopień służbowy / podejrzewam że byłaś w grupie rachmistrzów /.
Mój kolega z pokoju który robił to co ja , też był starszym specjalistą , miał podobny staż do mojego , brał taki sam dodatek graniczny ale niestety załapał się tylko na rachmistrza i średnia z 10-ciu najlepszych lat wyszła mu 105%.
Na sam koniec pragnę Cię poinformować że jak dostałem z finansów wykaz swoich zarobków z wszystkich lat służby to średnia za 2019r wynosiła tylko 99,60% / razem z dodatkiem kontrolerskim który wynosił w 2019r w moim przypadku 290,00zł brutto/. A na odejściu jak się naczelnik dowiedział że złożyłem podanie o zwolnienie to mi złośliwie obniżył dodatek kontrolerski do najniższego poziomu tj.100zł brutto / tak więc moje średnie zarobki na odejściu były chyba zbliżone do twojej średniej /.
Pozdrawiam i życzę wysokiej emerytury-były zwykły szary Zoll
.