Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Do nabycia praw emerytalnych funkcjonariusza "drugiego sortu" zostały mi 4 lata, ale rozważam odejście z dniem 01.01.2018 r. i mam w związku z tym pytanie - czy po dniu wejścia ustawy mogę dowiedzieć się od ZER jak wygląda symulacja wysokości mojej emerytury na dany moment czy jednak bez ważnego wniosku w ZER nie kiwną palcem? Najchętniej wyliczyłbym sobie sam, ale nie mam bladego pojęcia jak to zrobić
Zakładając, że np chcę odejść w styczniu 2018 na emkę i pracując od 1991 a zatem 1999 jest "startowym" rokiem dla wyliczenia. Zebrałem te....."5 lat policyjnych" a zatem jaki procent emerytury?
Cześć,
wg ustawy na 15.09.2017, wszyscy którzy do służby byli przyjęcie przed 15. 09. 1999 r., mamy 18 lat służby wg. ustawy emerytalnej. Zakładając że chcesz odejść 01.01.2018 to będzie dodatkowo jeden kwartał czyli: 15 lat = 40%, 3 lata x 2,6 %= 7,8 %, kwartał = 0,87% razem 48,67 %. Wcześniejsze i późniejsze lata , zakładając że pójdziesz do pracy i będą składki to emerytura z ZUS. Nie wiem tylko jak będzie się wyliczało średnią z 10 lat .Czy pensja z dodatkami- czyli to co na PIT, czy bez dodatków ? Jak średnia z samego uposażenia to będzie lipa.[/QUO
no właśnie od jakiej kwoty ?
USTAWA
z dnia 11 maja 2017 r.
o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji
Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu
Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura
Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej
Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin
oraz niektórych innych ustaw
......................
Art. 25. 1. Funkcjonariuszowi Służby Celno-Skarbowej w przypadku:
1) zwolnienia ze służby na podstawie art. 179 ust. 1 pkt 1 ustawy zmienianej w art.
20,
2) zwolnienia ze służby na podstawie art. 179 ust. 1 pkt 10 ustawy zmienianej w
art. 20 – w związku z osiągnięciem 55 lat życia oraz 15 lat służby, w tym co
najmniej 5 lat:
a) przy wykonywaniu zadań, określonych odpowiednio w art. 1 ust. 2 pkt 4 i 5
ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej lub w art. 2 ust. 1 pkt 4–6
ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej lub
b) służby w Służbie Celno-Skarbowej
3) wygaśnięcia stosunku służbowego na podstawie art. 170 ust. 1 i 2 ustawy z dnia
16 listopada 2016 r. – Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji
Skarbowej (Dz. U. poz. 1948 i 2255 oraz z 2017 r. poz. 379) i osiągnięcia 55 lat
życia oraz 15 lat służby, w tym co najmniej 5 lat:
a) przy wykonywaniu zadań, określonych odpowiednio w art. 1 ust. 2 pkt 4 i 5
ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej lub w art. 2 ust. 1 pkt 4–6
ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej lub
b) służby w Służbie Celno-Skarbowej
– jednostka organizacyjna Krajowej Administracji Skarbowej, w której
funkcjonariusz pełnił służbę, wypłaca co miesiąc, po zwolnieniu ze służby lub
wygaśnięciu stosunku służbowego, od miesiąca złożenia wniosku o emeryturę
policyjną lub policyjną rentę inwalidzką, nie wcześniej jednak niż od dnia
następującego po dniu zwolnienia ze służby lub wygaśnięcia stosunku służbowego,
do miesiąca poprzedzającego miesiąc podjęcia przez organ emerytalny wypłaty
emerytury policyjnej lub policyjnej renty inwalidzkiej, nie dłużej niż przez 12
miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, świadczenie pieniężne
w wysokości 40% średniego uposażenia funkcjonariusza obliczonego na zasadach
określonych w art. 18f ustawy zmienianej w art. 1.
Ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego,
Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura
Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby
Więziennej oraz ich rodzin
Art. 18f [Podstawa wymiaru emerytury]
1. Podstawę wymiaru emerytury stanowi średnie uposażenie funkcjonariusza należne przez okres kolejnych 10 lat
kalendarzowych, wybranych przez funkcjonariusza.
2. W przypadku niewskazania przez funkcjonariusza kolejnych lat kalendarzowych podstawę wymiaru emerytury
stanowi średnie uposażenie funkcjonariusza należne przez okres kolejnych 10 lat kalendarzowych,
poprzedzających rok zwolnienia ze służby.
3. W celu ustalenia podstawy wymiaru emerytury:
1) oblicza się sumę kwot uposażeń należnych funkcjonariuszowi w okresie każdego roku z wybranych przez
niego lat kalendarzowych;
2) oblicza się stosunek każdej z tych sum kwot do rocznej kwoty przeciętnego uposażenia funkcjonariuszy
obowiązującego w danym roku kalendarzowym wyrażając go w procentach, z zaokrągleniem do setnych części
procentu;
3) oblicza się średnią arytmetyczną tych procentów, która stanowi wskaźnik wysokości podstawy wymiaru
emerytury;
4) wskaźnik, o którym mowa w pkt 3, mnoży się przez kwotę przeciętnego uposażenia obowiązującego w dniu
zwolnienia funkcjonariusza ze służby.
4. W przypadku funkcjonariusza, o którym mowa w art. 18d, wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury,
obliczony w sposób określony w ust. 3 pkt 1-3, mnoży się przez kwotę przeciętnego uposażenia funkcjonariuszy
obowiązującego w dniu osiągnięcia przez tego funkcjonariusza 55 roku życia.
5. W przypadku gdy funkcjonariusz w ciągu roku, o którym mowa w ust. 3 pkt 1, pełnił również inną służbę
uwzględnianą przy ustalaniu prawa do emerytury lub emerytury wojskowej, stosunek, o którym mowa w ust. 3 pkt
2, oblicza się proporcjonalnie do poszczególnych okresów służby
Dzięki,
mógłby ktoś rozkminić art.18f pkt.3 na praktycznym przykładzie