w tym zakresie zgłaszamy poprawki, ale tutaj na razie nie mam pozytywnych informacji zwrotnych. Nie odpuścimy tego do samego końca.
tak trzymać,powodzenia
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
w tym zakresie zgłaszamy poprawki, ale tutaj na razie nie mam pozytywnych informacji zwrotnych. Nie odpuścimy tego do samego końca.
Nie tylko Ministra i zobaczymy jak będzie.to cudowna wiadomosc, mamy kolejna obietnice ministra!
Nie tylko Ministra i zobaczymy jak będzie.
Z tą sprawą jest tak, że to MSW w ostatniej chwili zgłosiło na podstawie uwag z ZER MSW, że nie dadzą rady z systemami w terminie do stycznia 2018, ale mam nadzieję, że uda się tą sprawę pozytywnie załatwić.
no ok, a co Sławek sadzisz o tym by ktos, kto nie przyjmie propozycji poszedl do sądu w kwestii emki i uzyskał pomoc Związku.Nie tylko Ministra i zobaczymy jak będzie.
Z tą sprawą jest tak, że to MSW w ostatniej chwili zgłosiło na podstawie uwag z ZER MSW, że nie dadzą rady z systemami w terminie do stycznia 2018, ale mam nadzieję, że uda się tą sprawę pozytywnie załatwić.
Nie tylko Ministra i zobaczymy jak będzie.
Z tym ZER to prawda. W tej chwili ZER ma inny problem na głowie, testują nowy program do wprowadzenia dezubekizacji więc my jesteśmy na szarym końcu ich problemów. Wiem bo mam koleżankę, która pracuje w ZER.
no ok, a co Sławek sadzisz o tym by ktos, kto nie przyjmie propozycji poszedl do sądu w kwestii emki i uzyskał pomoc Związku.
w tym kraju wszyscy wszędzie mają problem. za wyjątkiem misiewiczów. w monie i resorcie finansów. zgadnijcie, o jakim miśku myślę ?
Ale problem misiewicza już został rozwiązany, teraz rzecznikiem mon jest urodziwa Pani major, czyli jest dobrze, mądra ładna, nie czepiać się prostaki xD
802
USTAWA
z dnia 24 lipca 1999 r.
o Służbie Celnej.
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1. 1. Tworzy się jednolitą umundurowaną Służ*
bę Celną w celu zapewnienia zgodności z prawem
przywozu towarów na polski obszar celny oraz wywozu
towarów z polskiego obszaru celnego.
2. Do zadań Służby Celnej należy realizacja polityki
celnej państwa w części dotyczącej przywozu i wywozu
towarów, a w szczególności:
1) kontrola przestrzegania przepisów prawa celnego
oraz innych przepisów związanych z przywozem
i wywozem towarów,
2) wykonywanie czynności związanych z nadawaniem
towarom przeznaczenia celnego,
3) wymiar i pobór należności celnych i innych opłat
związanych z przywozem i wywozem towarów,
4) rozpoznawanie, zapobieganie i wykrywanie przestępstw
i wykroczeń związanych z przywozem i wywozem
towarów oraz ściganie ich sprawców, w zakresie
określonym innymi ustawami,
5) zapobieganie wprowadzaniu na polski obszar celny
oraz wyprowadzaniu z polskiego obszaru celnego
towarów objętych ograniczeniami lub zakazami,
w szczególności takich jak: odpady szkodliwe, substancje
chemiczne, materiały jądrowe i promieniotwórcze,
środki odurzające i substancje psychotropowe
oraz broń, amunicja, materiały wybuchowe
i technologie objęte kontrolą międzynarodową,
Sławek czy nie warto by było wyjaśnić czy do otrzymania emki mundurowej należy mieć dokładnie takie zapisy jak są w ustawie o Służbie Celnej z 1999r. przez pięć lat tzn pkt 4 i 5 czy wystarczy zapis ,, zwalczanie i ściganie przestępstw i wykroczeń w zakresie ustalonym Kodeksem karnym-skarbowym.
A druga sprawa związana jest z możliwością przeniesienia na pas, czy wcześniej nie powinno być powiedziane przez kadry kto ma ile służby w tych czynnościach żeby wszystko było jasne. Bo patrząc na to z perspektywy ludzi którym w 2004 roku zlikwidowano granice i przeniesiono do biur a którym będzie brakować około 4 m do uzyskania uprawnień emerytalnych ( licząc 15.09.1999r do 01.05.2004r ) To na miejscu tych ludzi chyba warto pojechać na te brakujące miesiące i dosłużyć na pasie do pełnych 5 lat.
I dla tego proszę żeby związki jak najszybciej wystąpiły o określenie przez kadry kto ma ile słuzby w czynnościach z tych wymienionych punktów.
Wyrok TK wskazał zadania z ustawy z 2009 - art. 2 ust. 4-6. A tam ust.5 wprost dotyczy rozpoznawania, wykrywania, zapobiegania i zwalczania przestępstw i wykroczeń z kks. Taki zapis w zakresie obowiązków po 1999 powinien w zupełności wystarczyć.
To jeszcze dla mało inteligentnych może być za mało, dlatego w następnym ustępie (drugim) ustawy o SC dopisano dla pełnego wyjaśnienia, że;
cyt. "2. Zadania określone w ust. 1 wykonuje się, podejmując odpowiednio czynności kontrolne, czynności audytowe, prowadząc postępowania przygotowawcze zgodnie z przepisami ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. â Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 2016 r. poz. 1749), zwanej dalej âKodeksem postępowania karnegoâ, Kodeksu karnego skarbowego lub ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. â Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1713), zwanej dalej âKodeksem postępowania w sprawach o wykroczeniaâ, lub prowadząc postępowania celne, podatkowe lub administracyjne." k. cyt. Powyższe określa wyraźnie i bez niedomówień w jaki sposób funki realizują zadania policyjne. Prowadzenie postępowań ( w tym podatkowych - czyt. akcyzowych) jest pełną realizacją zadań policyjnych. Tylko idiota może interpretować "ściganie" jako bieganie za bandytami. Proces ścigania w nowoczesnych służbach odbywa się na wielu płaszczyznach, w tym poprzez analizy działań przestępczych, które to analizy prowadzi się zza biurka przy kompach i danych zawartych w dokumentach i informacjach z nośników. Aresztowanie przestępcy, czy przedstawienie mu konkretnych zarzutów lub wydanie decyzji podatkowej, to jedynie finał pracy wielu zespołów funków na wszystkich płaszczyznach, które wymagały oceny, analiz i wniosków końcowych. To jest prawidłowa interpretacja naszych zadań i pelnego brzmienia całego przepisu. To powinniśmy nagłaśniać i wymagać respektowania ustawy, która nas obowiązywała, dla poszanowania dotychczasowej służby wszystkich funków.