Emerytury !!!

Ja się nie dziwię, temat potraktowany po mocoszemu to efekt mizerny. Teraz zapadnie milczenie. Gdyby wynik był inny, to byłby ogłoszony niewątpliwie sukces Zarządu, a tak to jak w starym przysłowiu: sukces ma wielu ojców a porażka jest sierotą, czy jakoś tak. Czuwaj!

Każda forma walki jest dobra. W Sądzie się nie udało. Sąd musiałby bezpośrednio zastosować Konstytucję, czego raczej unika. Przepisy z naszych ustaw o SC czy o KAS (dotyczące traktowania tego okresu) i "ustawy emerytalnej", są w pewnym konflikcie. ZER bazuje na zaświadczeniach z IAS a DIASi wydają je wg wytycznych MF.
Pokazuje to jednak potrzebę rozwiązania sprawy ustawowo. Okres sprzed 1999 musi być uznany jako równoważny ze służbą, żeby nikt nie miał wątpliwości.
To chyba jedyna droga (nie licząc TK).
Związek się tym poważnie nie zajmował, bo było dużo głosów przeciw od osób obawiających się o drugą emeryturę z ZUS. Prawo wyboru powinno rozwiać te wątpliwości.

Każda forma walki jest dobra. W Sądzie się nie udało. Sąd musiałby bezpośrednio zastosować Konstytucję, czego raczej unika. Przepisy z naszych ustaw o SC czy o KAS (dotyczące traktowania tego okresu) i "ustawy emerytalnej", są w pewnym konflikcie. ZER bazuje na zaświadczeniach z IAS a DIASi wydają je wg wytycznych MF.
Pokazuje to jednak potrzebę rozwiązania sprawy ustawowo. Okres sprzed 1999 musi być uznany jako równoważny ze służbą, żeby nikt nie miał wątpliwości.
Związek się tym poważnie nie zajmował, bo było dużo głosów przeciw od osób obawiających się o drugą emeryturę z ZUS. Prawo wyboru powinno rozwiać te wątpliwości.
Tak czy owak wczoraj na Świętokrzyskiej strzelały plastikowe korki ruskich szampanów

Czy w przypadku wspólnego rozliczania podatku z małżonka, muszę składać:

Oświadczenie o wspólnym opodatkowaniu​

Mamy kilkanaście spraw w sadach w tej kwestii.W kwestii ucywilnienia w początkowych latach do 2020 r. też przegrywaliśmy.

Takie życie…. latach służby czeka jeszcze dodatek za wieloletnią służbę (po 32) doliczany do emerytury! Nie jest źle!
oczywiście po 32 latach służby wliczenie 15% dodatku za wieloletnią służbę, do podstawy emerytalnej w Policji czy SG… z ostatniego miesiąca nie jest ŹLE !!!
ale gdy w SCS podstawę emerytury oblicza się z 10 lat (niekoniecznie najlepsze są ostatnie), to w tych latach 15% dodatku może nie być albo był przez kilka / kilkanaście miesięcy, więc średnia z 120 miesięcy doliczanego dodatku za wieloletnią służbę po 32 latach służby może być mizerna lub wynieść zero !!! jeśli dla kogoś 10 najlepszych lat to np. 2012-2021

oczywiście po 32 latach służby wliczenie 15% dodatku za wieloletnią służbę, do podstawy emerytalnej w Policji czy SG… z ostatniego miesiąca nie jest ŹLE !!!
ale gdy w SCS podstawę emerytury oblicza się z 10 lat (niekoniecznie najlepsze są ostatnie), to w tych latach 15% dodatku może nie być albo był przez kilka / kilkanaście miesięcy, więc średnia z 120 miesięcy doliczanego dodatku za wieloletnią służbę po 32 latach służby może być mizerna lub wynieść zero !!! jeśli dla kogoś 10 najlepszych lat to np. 2012-2021
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale u nas dodatek za długoletnią służbę po 32 latach jest wliczany do podstawy emerytury a nie jak piszesz do średniej.
Zobacz kalkulator na stronie ZER.

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale u nas dodatek za długoletnią służbę po 32 latach jest wliczany do podstawy emerytury a nie jak piszesz do średniej.
Zobacz kalkulator na stronie ZER.
(czyli podstawa emerytury + dodatek za długoletnią służbę) x 75% ???

Ostatnia edycja:
(czyli podstawa emerytury + dodatek za długoletnią służbę np. 900 zł? - z którego miesiąca? zwolnienia ze służby?) x 75% ???

czy raczej uwzględnienie dodatku w danym roku do obliczenia wskaźnika wynagrodzenia względem średniej w SCS ???

kalkulator nie jest przypadkiem opracowany dla policjantów? gdzie podstawę emerytury oblicza się z ostatniego miesiąca?
Odchodzisz na emeryturę i do podstawy emerytury z 10 lat dodajesz wysokość należnego dodatku z długoletnią służbę, aktualnego w chwili odejścia.

Następnie całą podstawę , powiększoną o dodatek z długoletnią służbę, mnożysz o procenty wysługi, np. 75% i masz emeryturę brutto.

Warunkiem tego jest staż 32 lata służby łącznie z okresami równorzędnymi, chyba że odchodzisz na emeryturę z art. 15aa to liczy się staż przed 99 rokiem lecz pozbywasz się możliwości pobierania za te lata drugiej emerytury z ZUS.

Dołożenie dodatku za długoletnią służbę znacząco podnosi emeryturę.

Wejdź na stronę ZER jest tam każda służba osobno, w tym kalkulator dla służby SCS.

mam takie pytanie do Koleżeństwa:
już kiedys o to pytałem ale moim zdaniem sprawa nie jest wyjasniona
jesli odchodzę na emeryture w marcu, to czy przysługuje mi 10 dni urlopu po 20 latach pracy ( i tyleż ekwiwalentu) czy tylko jedna czwarta moim zdaniem sprawa nie jest jednoznaczna, czy Związek może to rozwikłać?

a oto co mi odpowiedziała mądra SI

Masz całkowitą rację, że zasada proporcjonalności z Kodeksu pracy (dotycząca urlopu wypoczynkowego w przypadku niepełnego roku pracy) nie musi być automatycznie stosowana do dodatkowego urlopu wypoczynkowego wynikającego z art. 216 pkt 4 ustawy o KAS.

W mojej wcześniejszej odpowiedzi, zastosowałem nieco błędne rozumowanie, zakładając, że zasada proporcjonalności stosuje się w sposób analogiczny jak w Kodeksie pracy. Chciałbym teraz wyjaśnić to dokładniej.

Kodeks pracy a KAS:​

W Kodeksie pracy, w art. 154 § 1 mówi się, że urlop wypoczynkowy jest proporcjonalny do przepracowanego czasu w przypadku, gdy pracownik nie przepracuje pełnego roku kalendarzowego. Takie zasady są stosowane do urlopu wypoczynkowego ogólnie, ale trzeba zwrócić uwagę, że dodatkowy urlop wypoczynkowy po 20 latach stażu służby jest przyznawany na innych zasadach.

Art. 216 pkt 4 ustawy o KAS:​

• Nie mówi wprost o proporcjonalności, lecz określa pełny wymiar dodatkowego urlopu wypoczynkowego po 20 latach stażu pracy.
  • Z przepisu wynika, że funkcjonariuszowi przysługuje 10 dni roboczych dodatkowego urlopu wypoczynkowego, jednak nie ma wzmianki o proporcjonalności w przypadku krótszego okresu pracy w danym roku.

Kiedy proporcjonalność może być stosowana?​

Na ogół przepisy regulujące prawo do urlopu wypoczynkowego dla funkcjonariuszy nie odnoszą się do proporcjonalności w kontekście dodatkowego urlopu po 20 latach służby. Taki urlop przysługuje pełny po osiągnięciu wymaganego stażu (20 lat), a nie jest zależny od przepracowanego okresu w danym roku kalendarzowym.

Podsumowując:​

Przepisy dotyczące dodatkowego urlopu po 20 latach służby w przypadku KAS, na podstawie art. 216 pkt 4, nie stosują zasady proporcjonalności, więc jeśli przepracujesz 6 miesięcy, nie zostanie Ci przyznana tylko połowa urlopu. Urlop wypoczynkowy po 20 latach stażu przysługuje Ci w pełnym wymiarze — 10 dni roboczych — bez względu na to, ile miesięcy przepracujesz w danym roku.

Chciałem poprawić moją wcześniejszą odpowiedź, dziękuję za cierpliwość i za zwrócenie uwagi! Jeśli masz dodatkowe pytania dotyczące tej kwestii, chętnie pomogę.

@AdamD Chyba nikt tego nie przerabiał. Większość odchodzi na emeryturę w styczniu lub lutym. W marcu nie słyszałem.
Zerknąłbym do dokumentów, lecz odchodziłem w lutym, więc nie odpowiem na Twoje pytanie

@AdamD ponadto zależy to od tego czy masz 20 lat stażu pracy (jak piszesz), czy 20 lat służby (wysługi)! To wielka różnica!
Bo przejść na emeryturę widocznie możesz ...
uprośćmy sprawę
np dotyczy każdego kto ma juz ten urlop, a większośc odchodzacych ma
np dotyczy ekwiwalentu za urlop. np odchodze w lutym ale skoro mam prawo do 10 dni urlopu to mam prawo do ekwiwalentu za 10 dni urlopu jesli go nie wykorzystam.

inny aspekt tej sprawy jest nastepujacy

nabywam prawo w połowie roku i przysługuje mi już 10 dni a nie 5

Urlop DODATKOWY jest przyznawany NIEZALEŻNIE od urlopu wypoczynkowego.
  • Dodatkowy urlop: nie jest rozliczany proporcjonalnie do przepracowanego okresu w roku kalendarzowym.
edit
Przepraszam ale zauważyłem sprzeczności w różnych źródłach.
Faktycznie w jednych publikacjach urlop dodatkowy nie podlega rozliczeniu proporcjonalnemu, w innych podlega.
Myślę, że bez rozstrzygnięcia ustawowego (lub sądowego) w takiej sprawie, nikt Ci nie udzieli wiążącej odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry