Emerytury !!!

Projekt nie jest formalnie dostępny, ale lada dzień (:)) ) powinien pojawić się na RCL, wtedy będzie tekst projektu,
chociaż niekoniecznie tak szybko :unsure:, ponieważ przyjęcie tego rozporządzenia planowane jest na III kwartał 2025, więc jest to pewnie bardzo złożona materia no i bardzo obszerny materiał do opracowania (kilka wierszy), cierpliwości :ROFLMAO:
Ryśku, masz rację, baaardzo złożony problem to jest.
Jakiś zespół pewnie powołają. Jakby nad każdym zdaniem pracowali przez miesiąc, to w trzy powonni się wyrobić.
A jeszcze dla ułatwienia podsunąłem im wzór do obliczeń. Może w MF jest ktoś kto pamięta coś jeszcze z matematyki na poziomie początku podstawówki?

K 39/13

3 marca 2015 r. o godz. 9:00 Trybunał Konstytucyjny rozpoznał połączone wnioski: grupy posłów na Sejm RP, Związku Zawodowego Celnicy PL, Zrzeszenia Związków Zawodowych Służby Celnej Rzeczypospolitej...

Ostatnia edycja:
W załączeniu odp. ZUS na nasze pytania. Pozdrawiam
Dzień dobry . Chciałbym zapytać czy to prawda , że gdy funkcjonariusz celno-skarbowy osiągnie pełną , 75 % wysługę emerytalną , wtedy nie może otrzymać drugiej emerytury z ZUS ? Niektórzy z nas mający 2 lata wojska już w tym roku będą mieć dylemat , czy dalsze pozostawanie w służbie nie spowoduje utraty możliwości skorzystania z drugiej , zusowskiej emerytury? . Bardzo dziękuję za odpowiedzi .

Witam czy ktoś mógłby mi w skrócie wytłumaczyć jak to jest. Przychodzi funkcjonariusz w wieku 21 lat do służby i będzie służył do 55 roku życia zgodnie z rozporządzeniem. Czyli na emeryturę przechodzi po 34 latach służby. 75% czyli maksa osiągnie po 30 latach? W związku z tym te pozostałe 4 lata nie mają już wpływu na emeryturę?

Witam czy ktoś mógłby mi w skrócie wytłumaczyć jak to jest. Przychodzi funkcjonariusz w wieku 21 lat do służby i będzie służył do 55 roku życia zgodnie z rozporządzeniem. Czyli na emeryturę przechodzi po 34 latach służby. 75% czyli maksa osiągnie po 30 latach? W związku z tym te pozostałe 4 lata nie mają już wpływu na emeryturę?
Takie życie. Przepis wymyślony dla 23 latków.
No, po 30 latach służby czeka jeszcze dodatek za wieloletnią służbę (po 32) doliczany do emerytury! Nie jest źle. Mieć 55lat i pełną emeryturę!

Ostatnia edycja:
Takie życie. Przepis wymyślony dla siedemnastolatków.
No, po 30 latach służby czeka jeszcze dodatek za wieloletnią służbę (po 32) doliczany do emerytury! Nie jest źle. Mieć 55lat i pełną emeryturę
Spytałem tylko z ciekawości, do czasów mojej emerytury jeszcze daleka droga i różne rzeczy mogą się wydarzyć, dzięki za odpowiedź 🙂

Przepraszam ale chyba się pogubiłem.
Gdzie jest zapisany wymóg służby do wieku 55 lat ?!
Wydawało mi się, że to już usunięto ...

Przepraszam ale chyba się pogubiłem.
Gdzie jest zapisany wymóg służby do wieku 55 lat ?!
Wydawało mi się, że to już usunięto ...
Usunięty jest ten wymóg w starych zasadach. Ci w służbie po 01.01.2013 mają wymóg minimalny 25 lat służby i 55 lat życia.

Usunięty jest ten wymóg w starych zasadach. Ci w służbie po 01.01.2013 mają wymóg minimalny 25 lat służby i 55 lat życia.

W takim razie odpowiadając na pytanie @Macristo:
- wspomniane 4 lata nie mają wpływu na % emerytury ale mogą mieć wpływ na jej podstawę, liczoną z 10 kolejnych lat.
Dają one też okazję do zmiany zatrudnienia, bez wpływu na przyznaną EM w wieku 55 lat ...

W załączeniu odp. ZUS na nasze pytania. Pozdrawiam
Dzień dobry . Chciałbym zapytać czy to prawda , że gdy funkcjonariusz celno-skarbowy osiągnie pełną , 75 % wysługę emerytalną , wtedy nie może otrzymać drugiej emerytury z ZUS ? Niektórzy z nas mający 2 lata wojska już w tym roku będą mieć dylemat , czy dalsze pozostawanie w służbie nie spowoduje utraty możliwości skorzystania z drugiej , zusowskiej emerytury? . Bardzo dziękuję za odpowiedzi .

Dzień dobry . Chciałbym zapytać czy to prawda , że gdy funkcjonariusz celno-skarbowy osiągnie pełną , 75 % wysługę emerytalną , wtedy nie może otrzymać drugiej emerytury z ZUS ?
I tak i nie. Jeśli ktoś skorzysta z art 15aa (na własną prośbę) to dobrowolnie rezygnuje z emki z ZUS. Podobnie z art.15 ale to dotyczy wąskiej grupy która przed 1999 pełniła inną służbę. W pozostałych przypadkach można mieć emkę z ZER i z cywilnego stażu z ZUS.

Chyba tak jest , mając dwa lata wojska trzeba do marca 2026 przejść na emeryturę (28,5 roku służby to pełna emka)

Nic nie trzeba. Składając wniosek o emeryturę sam zainteresowany
deklaruje za jaki okres i jakie służby mają posłużyć zer do wyliczenia
emerytury mundurowej - to po pierwsze.
Po drugie licząc SC i SCS od 15.09.99r dopiero minęło 25 lat z hakiem.
Po trzecie skąd pomysł z tą pełna emką i brakiem zusowskiej.
A co z kapitałem początkowym ? A co z OFE ? Coś , ktoś miesza !

EDIT .. Gdy ktoś sam przechodzi na jedną emkę art.15 lub 15aa
To wtedy nie ma zusowskiej, składki przepadają na skarb państwa .

Ostatnia edycja:
Zgadza się art.15 i 15aa. Większość jednak przechodzi z art.15d, nawet jeżeli na doliczony okres zasadniczej służby wojskowej. I mamy prawo do emerytury z ZUS. Kilka postów wyżej są dokładne wyjaśnienia z centrali ZUS jak to wygląda.

Ostatnia edycja:
Zgadza się art.15 i 15aa. Większość jednak przechodzi z art.15, nawet jeżeli na doliczony okres zasadniczej służby wojskowej. I mamy prawo do emerytury z ZUS. Kilka postów wyżej są dokładne wyjaśnienia z centrali ZUS jak to wygląda.
Sprostuj! Większość przechodzi jednak z 15d. Z 15 odchodzą Ci , którzy służyli zawodowo przed 99' i níe ubiegają się bo nie mogą o ZUS. 15aa świadomie pozbywają się tego gołębia na dachu, bo mają wróbla w garści. Pozostali jak dożyją, niezależnie czy z pełną czy niepełną emką mundurową zdobędą gołębia z dachu. Pozdrawiam

Back
Do góry