Emerytury mundurowe - interwencja Związku w MSWiA

Status
Zamknięty.
W Grecji system emerytalny był bardzo korzystny szeroko pojęty 60-62 wszyscy,
czyli tak samo jak we Francji o ile się nie mylę :D

co do zusu - wiem , ze jesteśmy ale właśnie jako warunek pozostania w nim a nie przejscia do mundurówek postawił bym postulat "odpuszczenia" nam wszelkich obostrzeń stricte mundurowych. tyle możemy jeszcze ugrać, bo nie chcemy kasy (ewentualnie kasy na emerytury) tylko tego,:
- żebyśmy nie musieli być dyspozycyjni,
- braku przymusowych wycieczek na wschodnią granicę (albo inne miejsca w kraju oddalone od naszych domów o 400-500 km
- możliwości dorabiania legalnego (oczywsicie bez zwiazku z wykonywanymi przez nas obowiazkami służbowymi)

Francja jeszcze nie musi ciąć wieku emerytalnego choć są coraz silniejsze próby,
nikt się celnictwa nie pyta i nie będzie pytał co do ZUS
wobec tych dziecinnych postulatów to albo wschód oraz wykonywanie ustawy SC ALBO WEZ SIĘ PAN ZWOLNIJ,
nikt z nami nie będzie polemizował gwarantuje
Jedyne co związki oraz kierownictwo mogą to ubieganie się o właczenie SC do nowego systemu emerytalnego mundurowego w ramach ZUS jeśli takowy powstanie,pomijając oczywiście nieustanne molestowanie o podwyżki kasy ,jest tu nawet temat w związku z urlopem na żadanie--posłowie szykują poprawke że poprostu szef przełozony moze odmówić,

Mnie na szczeście wschód nie dotyczy bo juz tam jestem.

Ostatnia edycja:
Obojętnie jakie mundury miały by mieć uprawnienia emerytalne w przyszłości my musimy być razem z nimi. Czy to będzie15, 20, 25 lat służby czy 65-ty rok życia musimy tam być. Osobiście nie wierzę żeby kazali im pracować do 65-go roku życia, bo jest to nierealne. Czy 60-paro letni strażak będzie tak wydajny jak młody dwudziesto paro letni człowiek? Ale zakładając że tak się stanie będzie dużo ludzi którzy ze względu na zdrowie nie będą w stanie dalej służyć w tych formacjach. I co z nimi będzie? Zostaną zwolnieni, ale będą jakiś programy które będą zabezpieczały ich przyszłość ( nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej ). Może będą to zagwarantowane stanowiska cywilne lub przyuczenie do innego zawodu z zabezpieczonym miejscem zatrudnienie. Z tymi samymi pieniędzmi. Warto o to walczyć, może dzięki temu ludzie pracujący dziś na pasach a mający już odpowiedni wiek, zostaną przesunięci na inne cywilne lub spokojniejsze miejsce pracy lub służby, a ludzie alokowani będą mieli szansę powrotu do swoich rodzinnych stron. Jeszcze raz apeluję nie można zrezygnować z emerytur. Trzeba o to walczyć. Proponuję zorganizowanie pikiety pod sejmem i przypomnienie decydentom o tym że jeszcze istniejemy i o tym że coś nam obiecali.

do digital

10/06/2010 digital w/s emerytur pisał
dobrze że zauważyłeś o to trzeba powalczyć ,temat czołowy,jak teraz przegramy to zostaniemy z ręką w nocniku chociaż te nowe emerytury prędzej nam dadzą,
Siwy skrzyknij drużynę i do boju.

to, że w ciągu miesiaca zeszła ci para misiu, nie upoważnia cię do pretekcjonalnego i lekceważącego traktowania innych per "dziecko drogie"

nie wiem jak ty, ale ja mam już na tyle dorosłe dzieci, że obruszyłyby się mocno słysząc od kogoś taki tekst

zachowuj się dojrzale i nie cwaniakuj w sieci - nie wypowiadaj się w sposób, w który nie wypowiedziałbyś się w realu

a gdybyś jednak tak do mnie szczeknął w realu to byłoby to pierwszy i ostatni raz

używaj przestrzeni międzyusznej do myślenia PRZED klikaniem

wracając do meritum

pozwolę sobie powtórzyć bo dyskusja zeszła zbyt nisko

nie dajcie się omamić magią 2012 - że wtedy skończą się mundurowe - ile już takich zapowiedzi było ?
znowu to przesuną i przesuną a do zus mundury nigdy nie wejdą

dla polityków istnieją wyłącznie periody między wyborami, do wyborów, nikt nie myśli o np. 30 letniej perspektywie i każdy rząd to odsuwa do momentu utraty władzy, zostawia dla kolejnego rządu z innej opcji politycznej, takie podrzucane zgniłe jajko

walczmy o spełnienie wielokrotnych obietnic

ALBO

wykreslenie dyspozycyjności, przeniesień itp - regulacje prawa pracy jako minimum + ew przywileje branzowe - a jeśli obostrzenia i wymogi zw z ograniczeniem praw pracowniczych - to mundurówki

a tak hipotetycznie - w 2012 służby do zus - tzn nowo przyjęci - celnicy również na takich samych zasadach - przyjęci wcześniej zachowują uprawnienia mundurowe - to ja się qrwa pytam - co z celnikami przyjętymi przed 2012?

zapieprz w ZUS do 65 ?

Dobrze Siwemu odpisali z MSWiA że nie prowadzą prac nad nowymi emeryturami
bo MSWiA nie będzie płaciło po 2012 emerytur mundurowych dla przyjętych po 2012,[/quote]

Co z emeryturami mundurowymi dla celników? Rozmawiałem na ten temat z ministrem Bonim
Rozwiązania emerytalne dla nowych funkcjonariuszy służb mundurowych powinny dotyczyć też Służby Celnej.-wypowiedz SSC do Gazety Prawnej

Jakie to wszystko jest tajemnicze i enigmatyczne.Poważne zagadnienie dotyczace emerytur mundurowych w SC niemal przez wszystkie organy państwa są odsuwane w czasie.Ja się pytam,!!!! kiedy wreszcie nasze środowisko, które poważnie traktuje prawo i obowiązki dostanie gwarancję w postaci zapisu ustawowego dotyczącego tak istotnej kwestii.Przecież, taki pin pong nie może trwać przez koleje lata.Ciągłe zapewnienia o toczących się pracach nad włączeniem SC do systemu służb mundurowych, dzisiaj czytamy : Rozmawiałem na ten temat z ministrem Bonim.Przecież każdy z nas może się umówić na spotkanie z politykiem np. z panem ministrem Boni i napisać, że na temat emerytur rozmawiał i co z tego wynika, ano nic....Może do roboty wezmą się wszystkie związki zawodowe działające w cle.Zamiast jechać na pielgrzymki w sierpniu zorganizujecie spotkanie z politykami w sprawie, która żywotnie nas dotyczy.Niech wszyscy przestaną bić pianę,bo i tak nic z tego nie wynika od ponad 10 lat.

10/06/2010 digital w/s emerytur pisał
dobrze że zauważyłeś o to trzeba powalczyć ,temat czołowy,jak teraz przegramy to zostaniemy z ręką w nocniku chociaż te nowe emerytury prędzej nam dadzą,
Siwy skrzyknij drużynę i do boju.

to, że w ciągu miesiaca zeszła ci para misiu, nie upoważnia cię do pretekcjonalnego i lekceważącego traktowania innych per "dziecko drogie"

nie wiem jak ty, ale ja mam już na tyle dorosłe dzieci, że obruszyłyby się mocno słysząc od kogoś taki tekst

zachowuj się dojrzale i nie cwaniakuj w sieci - nie wypowiadaj się w sposób, w który nie wypowiedziałbyś się w realu

a gdybyś jednak tak do mnie szczeknął w realu to byłoby to pierwszy i ostatni raz

używaj przestrzeni międzyusznej do myślenia PRZED klikaniem

trzęsidupo siedzisz za biureczkiem czy gdzieś cię tam postawili i trzęsiesz porami ze strachu,nikogo nie tkniesz małym paluniem bo cie wywalą na zbity pysk,

a gdybyś jednak tak do mnie szczeknął w realu to byłoby to pierwszy i ostatni raz----dla ciebie przyjacielu na pewno skończył by się przykro.

I nie pisz tych bzdur o emeryturach bo szkoda to czytać

Sławku czy jest już jakaś odpowiedz na Twoje pismo w sprawie naszych emerytur?

pozwolę sobie powtórzyć bo dyskusja zeszła zbyt nisko

nie dajcie się omamić magią 2012 - że wtedy skończą się mundurowe - ile już takich zapowiedzi było ?
znowu to przesuną i przesuną a do zus mundury nigdy nie wejdą

dla polityków istnieją wyłącznie periody między wyborami, do wyborów, nikt nie myśli o np. 30 letniej perspektywie i każdy rząd to odsuwa do momentu utraty władzy, zostawia dla kolejnego rządu z innej opcji politycznej, takie podrzucane zgniłe jajko

walczmy o spełnienie wielokrotnych obietnic

ALBO

wykreslenie dyspozycyjności, przeniesień itp - regulacje prawa pracy jako minimum + ew przywileje branzowe - a jeśli obostrzenia i wymogi zw z ograniczeniem praw pracowniczych - to mundurówki

a tak hipotetycznie - w 2012 służby do zus - tzn nowo przyjęci - celnicy również na takich samych zasadach - przyjęci wcześniej zachowują uprawnienia mundurowe - to ja się qrwa pytam - co z celnikami przyjętymi przed 2012?

zapieprz w ZUS do 65 ?

Dokładnie nie wiem jak wy ale ja te emerytury czarno widzę. Nie mamy uczciwego socjala tj. uczciwie zwracabych kosztów dojazdu tak jak inni mundurowi, zamiast sodatku na wczasy dostajemy kiszonkowe na weekendowego grilla o innych świadczeniach już nie wspomnę. Na tym przykładzie widać jak nas traktują poważnie szefowie. Nie ma co mażyć o emeryturach.:(

Dokładnie nie wiem jak wy ale ja te emerytury czarno widzę. Nie mamy uczciwego socjala tj. uczciwie zwracabych kosztów dojazdu tak jak inni mundurowi, zamiast sodatku na wczasy dostajemy kiszonkowe na weekendowego grilla o innych świadczeniach już nie wspomnę. Na tym przykładzie widać jak nas traktują poważnie szefowie. Nie ma co mażyć o emeryturach.:(
Dokładnie o emeryturze "mundurowej" nie macie co marzyć... zejdźcie na ziemie. Innym służbą chcą zabrać a Wam dadzą... nie bądźcie naiwni.
Niech uczciwe zaczną zwracać koszty dojazdów i tak jak napisał zacytowany przedmówca.

Człowieku zastanów się nad tym co wypisujesz. Czemu nie mamy co marzyć o emeryturach? Nie wiem co zamierzają zrobić POpaprańcy z emeryturami mundurowymi ale wiem jedno, że my tam mamy być cokolwiek by nie zrobili, i to nie są żadne tam mrzonki. Nie ważne czy to będzie 15, 20, 25 czy do 65-tego roku życia. Są zawody w których nie da się pracować do 65-tego roku życia i będzie musiał być wprowadzony jakiś program osłonowy. Choć by nawet po to żeby 60 -cio paro letni gość który ledwo żyje nie musiał zasuwać na pasie. A alokant pracujący 600 km od domu mógł wrócić do rodziny.Proste!

Ostatnia edycja:
popieram mario97 , jakie by plany nie były w rządzie odnośnie tego tematu my tam musimy być i walczyć o te emerytury bo zgodnie z ustawą jesteśmy tak samo mundurówką jak Policja czy SG!!

Dokładnie o emeryturze "mundurowej" nie macie co marzyć... zejdźcie na ziemie. Innym służbą chcą zabrać a Wam dadzą... nie bądźcie naiwni.
Niech uczciwe zaczną zwracać koszty dojazdów i tak jak napisał zacytowany przedmówca.

Kolego Paszczak my nie musimy schodzić na ziemie, my na niej jesteśmy.A marzyć można każdemu i zawsze.Innym służbą nic nie zabierają tylko chcą dołożyć 10 lub 5 lat i to od 2012 r zatrudnionym po 01.01.1999 i Nikt tu nie jest naiwny, walcząc o włączenie Naszej służby do służb mundurowych taka jest potrzeba chwili i jedyna okazja po 1989 r.i 2004r.Niech będzie 55lat/20 lat służby ale niech coś w końcu będzie postanowione a nie wisimy w próżni ile tak można wytrzymać.Załatwiony byłby problem 50+,w większości alokowanych temat by znikł. Trzeba pamiętać nie zawsze się będzie młodym, czy wcześniej czy pożniej i tak ta sprawa będzie dotyczyć wszystkich.
A jeżeli chodzi o koszty dojazdów to jest inny temat tkz.drugorzędny ale też ważny dla dojeżdzających z dalszych miejscowości. Najważniejsze są w tej chwili emerytury dla Nas i musimy pilnować, walczyć i pilotować temat do pomyśnego zakończenia.Pozdrawiam.

Czy ktos wie, jaka jest dominujaca grupa wiekowa w sluzbie? Czy sa to 20latkowie, a moze 30, 40 czy 50 latkowie?

jak padnie budżet przez te mundurówki czy Krusy to myślisz ze szwaby czy zabojady lekką reka wyciagną setki miliardów euro aby polaczkom dupy maścić?
2012,[/QUOTE]

przepraszam,
że wyrywam Digital z kontekstu Twojego postu.
Był czas kiedy koalicja:::::: Pis z panem A. Leperem dogadała się w kwestii restrukturyzacji w rolnictwie polegało to na tym,że przekazywano ziemię rolnej na najbliższą rodzinę,notabene nawet na nieletnie dziecko,rolnik który zrzekł się ziemni w zamian dostawał około 2400 złotych renty, obecnie około 1200.Unia już wtedy biła na alarm a teraz wszyscy musimy płacić za renty rolnicze.Daj Boże,żeby mieć taką emeryturę.To nie służby mundurowe kładą budżet,tylko poczynania poprzedników,bo jak się ma lobby,to wszystko można przeforsować,elektorat wiejski to potęga.Więc nie wmawiajmy sobie, że ociążeniem dla państwa są tylko i wyłącznie mundurowi.

emerytury mundurowe...

Powinniśmy popierać Kol.Sławka Siwego, który w wywiadzie podsumującym program antykorupcyjny, jasno podkreślił przyznanie Nam emerytur mundurowych jako najważniejszy punkt tegoż programu. Możliwość utraty uprawnienia nabytego będzie działało motywująco do etycznej i sumiennej służby. Można o tym napisać w ankiecie.Pozdrawiam.

tak sobie przeczytałem tą uchwałę SN (Sygn. akt II PZP 5/10) i co mnie zdziwiło to"...Zauważyć należy, że stosunek
służbowy, w jakim pozostaje funkcjonariusz Służby Celnej, ma taki sam charakter
prawny jak stosunki służbowe w innych służbach mundurowych, a regulacje
ustawowe odnoszące się do funkcjonariusza Służby Celnej nie odbiegają od
dotyczących funkcjonariuszy innych służb..." fajnie mieć bata nad głową i żadnej marchewki :(

Jedno podstawowe pytanie: Jak Pan myśli Panie Sławku co z tego wyniknie? Czy wreszcie się doczekamy normalnego traktowania jak służby mundurowe czy dalej będą nas stawiali na równi z listonoszami czy też kolejarzami (nic nie ujmując tym grupom zawodowym), bo przecież oni też noszą mundury.

Tak przy okazji, listonoszy i kolejarzy chociaż ich klienci widzą przy pracy
A czy ktoś z zewnątrz widział funkcjonariusza z Rozliczeń czy z Analizy Ryzyka (nic nie ujmując tym grupom zawodowym)

..jestem celnik, ale z rodziny kolejarskiej

No dobra ale co z odpowiedzią na Twoje pismo? Sławek mógłbyś coś napisać. Bo ta sprawa jest bardzo ważna.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry