EMERYTURY MUNDUROWE DLA CELNIKÓW - czyżby a jednak???

cały czas trwa- tzw.polityka informacyjna

"Wyższa emerytura zamiast przywilejów"
POLITYCY O ZMIANACH W EMERYTURACH MUNDUROWYCH

Politycy są za zachowaniem części przywilejów służb mundurowychTVN24

- Zmiany nad przepisami emerytalnymi służb mundurowych nie powinny prowadzić do całkowitego pozbawienia ich przywilejów - ocenili politycy w niedzielę w "Radiu ZET". O projekcie zmian w emeryturach napisała w sobotę "Gazeta Wyborcza".
- Przywileje dla grupy mundurowych są niezbędne, ale nie na takich zasadach. Chcemy ograniczyć je tylko wyłącznie do funkcjonariuszy, którzy pełnią swoją służbę i są na tej służbie narażani, ale trzeba ten system uszczelnić i tu możliwości zaoszczędzenia pieniędzy są naprawdę ogromne - powiedział szef klubu PO Zbigniew Chlebowski.

MSWiA obetnie przywileje emerytalne służbom mundurowym.

W sobotę rzeczniczka Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA) Wioletta Paprocka powiedziała, że prace nad projektem zmian w emeryturach mundurowych nadal trwają. MSWiA czeka na konsultacje ze wszystkimi służbami i ze związkami zawodowymi.

O projekcie zmian w emeryturach dla służb mundurowych napisała w sobotę "Gazeta Wyborcza", według której projekt przewiduje przechodzenie funkcjonariuszy na emerytury po 25 latach pracy. Obecnie prawa emerytalne uzyskują oni po 15 latach.

PiS nie chce całkowitego odebrania przywilejów Musimy zwracać uwagę, że zapraszamy ludzi do odpowiedzialnej pracy za relatywnie niskie pieniądze, niektórzy naprawdę narażają życie. O ile zgadzam się, że nie należy dawać ludziom nienależnych przywilejów, to uważam, że jako obywatele możemy płacić więcej tym, którzy dla nas ryzykują. Minister Michał Kamiński

Zdaniem Chlebowskiego, "15 lat służby to jednak zbyt mało". W projekcie, z tego co wiem, ten minimalny okres ma wynosić 25 lat -powiedział w niedzielę w Radiu ZET. - Sprawa jest kontrowersyjna. (...) Musimy stworzyć mechanizmy, że jeśli osoba ma możliwości psychofizyczne do wykonywania swojej służby i chce, to powinna wykonywać ją dłużej niż 15 lat. Jesteśmy przeciwni całkowitemu odebraniu przywilejów - uważa przewodniczący klubu PiS Przemysław Gosiewski.

"Narażają życie za niskie pieniądze"

Zdaniem prezydenckiego ministra Michała Kamińskiego, należałoby zastanowić się nad wysokością wynagrodzenia dla policjantów.

- Musimy zwracać uwagę, że zapraszamy ludzi do odpowiedzialnej pracy za relatywnie niskie pieniądze, niektórzy naprawdę narażają życie. O ile zgadzam się, że nie należy dawać ludziom nienależnych przywilejów, to uważam, że jako obywatele możemy płacić więcej tym, którzy dla nas ryzykują - podkreślił Kamiński.

Zemke: podyskutujmy z samymi mundurowymi

Podobnego zdania jest poseł Lewicy Janusz Zemke. - Trzeba inaczej podejść do tych, którzy dzisiaj służą i do tych, którzy kiedyś przyjdą. Czy można w trakcie gry zmieniać reguły gry? Trzeba powiedzieć, co ci ludzie otrzymają w zamian. Może emerytura mogłaby być wyższa? - powiedział.

Jego zdaniem należałoby o ewentualnych zmianach dyskutować z samym środowiskiem mundurowych. - Ważne jest podniesienie świadczeń emerytalnych. I tu bardzo ważna sprawa: nie można odbierać świadczeń obecnym emerytom żadną miarą - podkreślił. Jest kwestia naszej świadomości, że przywileje kosztują zawsze wszystkich Polaków, dla wąskiej grupy uprzywilejowanych reszta ciężko pracujących obywateli musi się zrzucać. One są niezbędne. Ale nie może być tak, że trzydziestokilkuletni funkcjonariusze idą na emeryturę. Zbigniew Chlebowski (PO)

Trzydziestolatkowie na emeryturze? Nie!

Chlebowski zaznaczył, że "nie ma mowy o całkowitej likwidacji tych przywilejów". - Jest kwestia naszej świadomości, że przywileje kosztują zawsze wszystkich Polaków, dla wąskiej grupy uprzywilejowanych reszta ciężko pracujących obywateli musi się zrzucać. Nie może być tak, że trzydziestokilkuletni funkcjonariusze idą na emeryturę - powiedział.

W opinii szefa klubu PSL Stanisława Żelichowskiego "nie da się jednak utrzymać przywilejów z dawnego systemu dla wszystkich".

Kontrowersyjna reforma

Reforma ma objąć funkcjonariuszy policji, straży granicznej, straży pożarnej, ABW, CBA, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Więziennej oraz BOR przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 roku.

Szef MSWiA Grzegorz Schetyna już w grudniu zapowiadał projekt reformy emerytur mundurowych. - Nie chcę zabierać ludziom mundurowym emerytur, tylko chcę dać im możliwość godnej płacy, żeby mogli dłużej pracować i lepiej zarabiać - tłumaczył Schetyna.

Do Obi Wann Zollobi!

Chyba pracujesz w ciepłym pomieszczeniu i po 8- miu godzinach idziesz do domu, więc emerytury Cię nie interesują. Ale pamiętaj że są też inni funkcjonariusze którzy pracują na pasie. Dla mnie emerytury są najważniejsze! A dojazdy czy jakieś inne pierdoły mogą poczekać.

Mario ty chyba się z gry urwałeś (Nintendo) , otóż koleżko pracowałem i na mrozie , i na wodzie , i na granicy, i w porcie, i w wewnętrznym a więc zanim wydasz wyrok na kogoś spójrz w lustro:eek:
Emerytury nam się należą , ale jak juz pisałem do pana Sławka kilka miesięcy temu chcę mieć taką samą wcześniejszą emeryturę jak mój kolega z SG z kórym w tych samych warunkach na granicy stojąc ramię w ramię kontrolowałem podróżnych , skoro on odszedł na emeryturę po 15 latach i teraz ma wszystko w d....e to i ja chcę odejść po 15 latach mając wszystko w d....e. Nie interesuje mnie 25 lub 30 lat pracy , KONIEC KROPKA. Jeżeli Mario tego nie rozumiesz to sorki ale nie mamy o czym gadać
A skończy się tak że emerytura będzie po 25 latach służby, zostaniesz Mario zwartościowany ......, zabiorą ci mundurówkę, i dostaniesz 2% podwyżki JEŻELI TO JEST CEL TWOJEJ AKTYWNOŚCI NA FORUM TO POWODZENIA!!!!

Ostatnia edycja:
... Nie interesuje mnie 25 lub 30 lat pracy , KONIEC KROPKA. Jeżeli Mario tego nie rozumiesz to sorki ale nie mamy o czym gadać ...

Do stracenia nic Szanowny nie masz Obi Wannie. Prawe to i Zacne, OBIETNICOM nie sprzeczne.
Świętości lecz Jasnej Strony Mocy wyrzec się nie możesz, gdyż mądrości wiekowi należne, młodzieńczą niecierpliwość zrozumieniem nie gniewem Stronie Ciemnej przeczą. Zatem ucz- nie nauczaj, pokazuj wpierw nim wymagasz, a nikt dzięki Strony Ciemnej pokusom nie zwiedzie Mistrza Prawdy ...

emerytury

Reforma emerytur mundurowych, w tym wojskowych, jest absolutnie potrzebna; zmiany nie dotkną tych, którzy już nabyli uprawnienia - powiedział w sobotę premier Donald Tusk po spotkaniach z ministrami, w tym z szefem MON Bogdanem Klichem.

Dłuższy czas pracy, ale wyższe wynagrodzenia i wyższe emerytury - na tym według premiera polega rządowy pomysł zmian w emeryturach mundurowych.

Dłuższy czas pracy, ale wyższe wynagrodzenia i wyższe emerytury - na tym według premiera polega rządowy pomysł zmian w emeryturach mundurowych.
"Czego my tak naprawdę chcemy dla mundurowych? Nie, żeby po 15 latach 35-letni emeryt wychodził ze służby mundurowej, tylko żeby pracował tak długo jak może pracować za lepsze pieniądze i odchodził na dużo wyższą emeryturę" - powiedział Tusk.
W jego opinii, dziś emerytura mundurowa jest "w dużej mierze świadczeniem socjalnym dla młodego emeryta, który później idzie do innego miejsca pracy".
Dlatego - według premiera - propozycja rządowa jest "bardzo uczciwym postawieniem sprawy". "Nikomu nic nie chcemy zabrać, chcemy się umówić na wyższe wynagrodzenia, wyższe emerytury i dłuższy czas pracy, bo ten który jest, dziś jest nienormalny" - ocenił Tusk.
Jak dodał, tak naprawdę to jest krok w stronę oczekiwań funkcjonariuszy służb mundurowych. "To nie jest wymierzone przeciwko ich interesom, choć wiem, że niektórzy działacze związkowi pewnie będą na początku trochę malkontentami" - stwierdził Tusk.

Źródło: PAP

Prosty układ, fukcjonariusze proponuję wzrost wynagrodzenia o tyle i tyle , emerytura za 25 lat , koniec kropka. Nie trzeba wartościowania , itp.

Ostatnia edycja:
Nie doczytałem nigdzie,że reforma emerytur mundurowych ma dotyczyć SC.Znając życie celnicy będą mogli przechodzić na emeryturę podobnie jak inne służby ---- 65 lat życia lub min 35 lat pracy.Pytanie tylko,czy do tego czasu jeszcze będzie SC?

Chciałem przypomnieć Kolegom, że z założenia, od samego początku REFORMA SŁUŻBY CELNEJ NIE BYŁA PLANOWANA!!!
Mowa była jedynie o modernizacji (zabieg kosmetyczny), a to spora różnica.
Myślę jednak, że teraz nie ma to żadnego znaczenia. Dziś (01.02.2009) przewiduję (obym się mylił): obecny "kryzys" jest bardzo "na rękę" naszym włodarzom i zostanie wykorzystany przeciwko nam w sposób znacząco dotkliwszy, niż wszystkie dotychczasowe "pomysły" (KAS'y, modernizacje i t.p.) razem wzięte! Co gorsza przewiduję, że uda im się to "bez mydła", bo reakcji środowiska celniczego ... nie przewiduję!
Ktoś zapewne zechce mnie zakrzyczeć, ale wyraziłem swoje zdanie!

Tak tylko nieśmiało zapytam. Brałeś coś?

Modernizacja to nie zabieg kosmetyczny! Nie rób ludziom wody z mózgu - są być może tacy, którzy czytają twoje wypowiedzi bezkrytycznie.

Reforma i modernizacja w znaczeniu jaki dotyczy tego co dzieje się ze SC to synonimy.

Świat się zmienia i nie ma już takiej Polski jak za czasów PRL-u, Balcerowicza czy sprzed 1 maja 2004 r.
Na zachodzie i południu nie ma granicy celnej. Świat co rusz umawia się na dalsze towary z zerowymi stawkami, tworzą się strefy wolnego handlu. Niektórzy określają to terminem globalizacja.
Stąd i SC musi ulec zmianie. Nie istniejemy sami dla siebie, tak tylko po to by być.

Nawet do umysłu mojego konserwatywnego teścia dotarło, że trzeba oszczędzać. Zbulwersowały go ostatnio słowa lidera górniczych ZZ, który domaga się podwyżek dla górników, bo "węgiel sprzedaje się dobrze".

Kryzys jest i próżno z tym dyskutować. Tym bardziej dziwi mnie użycie cudzysłowu, ale niech będzie. Szkoda tylko, że nie widzisz prócz swojego nosa nic dalej, bo tak można odczytać twoje słowa.

P.S.
W żadnym razie nie krzyczę.
Wymieniasz różne takie: KAS'y, modernizacje i t.p. Co to to "t.p."
Możesz wyjaśnić bliżej?

... Modernizacja to nie zabieg kosmetyczny! Nie rób ludziom wody z mózgu - są być może tacy, którzy czytają twoje wypowiedzi bezkrytycznie.

Reforma i modernizacja w znaczeniu jaki dotyczy tego co dzieje się ze SC to synonimy ...

TAK! Masz rację, generalnie to synonimy i modernizacja to nie zabieg kosmetyczny!
Jeżeli Ci jednak odpowiem, że TA modernizacja we wszystkich kwestiach dotyczących oczekiwań funkcjonariuszy (np. w tym temacie przewodnim- bo TAKIE sprawy zwykłego, szarego celnika jak ja interesują) JEST jednak zabiegiem kosmetycznym?! Owszem, dla ewentualnie przyszłej "kadry oficerskiej", jakże nielicznej- to zmiany są kolosalne, ale dla większości oznaczają jedynie:
chcą mnie wysłać na wschód, to wyślą - chcą mnie zgnoić, to zgnoją
nie chcą awansować, nie awansują - chcą załatwić, powód się znajdzie
nie dali przywilejów - wciąż ich nie będzie
mają mnie w d... - nadal będą mnie mieć w d...
Wcześniej użyłem pewnego "skrótu myślowego" i miałeś prawo o "coś" mnie podejrzewać. Czy nadal uważasz, że brałem?

Nie jestem też konserwatywny i sam oczekuję zmian; mentalności urzędników, nowoczesności w zarządzaniu i wszystkiego innego o co mogło Ci chodzić wspominając o globalizacji. Rozumiem "dobroć" takich zmian, lecz jestem przeciwny oderwaniu tego wszystkiego od elementów pokrewnych!!! O co tym razem chodzi? Pomyśl proszę. Czy nienormalnym jest, gdy ktoś chce za podobne obowiązki podobnych praw? W ringu słabszy musi przegrać, tylko że jest tam jeszcze sędzia, który ma nie dopuścić do walki nie "fair"!!! Nie jest w porządku gdy ten "słabszy" jest słabym, ponieważ ktoś z ukrycia rzuca do niego kamieniami, a inni udają że nic nie widzą!!!!! Ja tak to widzę.

Acha, WIEM ŻE JEST KRYZYS! Co więcej - rozumiem jakie konieczności muszą być brane pod uwagę przez rząd!
Uważam jedynie, że (jak zwykle!!!!!) pod przykrywką kryzysu będzie się nam wciskać kolejny kit, dlatego napisałem->"kryzys" jest bardzo "na rękę" naszym włodarzom<.

P.S.: do tym podobnych zaliczam nieprzemyślane: upierdliwe statystyki, wskaźniki i normy pracy, wartościowanie(którego schemat nie wiedzieć czemu kilkakrotnie już zmieniano) oraz każde działanie mające na celu poróżnienie między ludźmi.
Czy nadal uważasz, że brałem? Czy wystarczająco dałem się Tobie sprowokować?

Ostatnia edycja:
ad. Zdobywca Kosmosu.... (ODLOT?!)

... a jednak ?!

Dość drobiazgowo wyjaśniłeś o co ci chodzi. Jest lepiej, dużo, dużo lepiej.
Niemniej jednak forum to miejsce publiczne. Lepiej pisać od razu o co chodzi a nie później tłumaczyć się z tego co chciało się powiedzieć i czego się nie powiedziało.

Zapewniam cię że nawet po najlepszej modernizacji, restrukturyzacji i reformie znajdą się sposoby, które można wykorzystać do tych wszystkich chciejstw o których wspominasz. Realny świat to nie utopia, w której czarne jest czarne a białe jest białe - składa się wszystkich pośrednich barw. Mentalności urzędników nie zmieni nawet najlepsza ustawa. Właściwie przeprowadzone wartościowanie stanowisk nie zmieni ludzi je zajmujących (wszak wartościowane są stanowiska a nie ludzie, co zdaje się nie do wszystkich dociera, może z wyjątkiem tych przyspawanych, którzy wiedzą, że po wartościowaniu odpadną w C-otchłań).

A takiego grzechniksa w całym zamieszaniu stać :eek: na nieśmiałe piśnięcie z jego kącika. Tak. Niestety również i tak można odebrać jego nader skromny wkład w toczącej się dyskusji, popełniony po uzyskaniu drobiazgowych wyjaśnieniach o co właściwe tobie chodziło i co chciałeś przez to, czego tak właściwie wcale nie napisałeś, powiedzieć.

Zgadzam się z tobą, że kryzys zostanie odpowiednio wykorzystany i będzie przykrywką. Wszak każdy smaży na nim swoją pieczeń :( . Zresztą trudno by było tak przebiegłych ministrów podejrzewać, że nie wykorzystają okazji.
Uważam jednak, że bardziej chodzi tutaj o minimalizowanie niekorzystnej sytuacji niż o to, że kryzys będzie sprzyja w dojściu do celu.

P.S.
Takie i t.p. Kto oprócz ciebie wie co to za skrót. No tak teraz wiedzą wszyscy ale jak jakiś Grześ popełni go znowu za jakieś 20 wpisów to nikt nie zorientuje się w jego intencjach i bez tłumaczenia nie obejdzie się. I dlatego właśnie lepiej używać symboli graficznych powszechnie przyjętych i przez to zrozumiałych dla ogółu - zamiast "i t.p." używać "itp.":)

Śmiem twierdzić czy ... wie że Służba Celna nie jest służbą mundurową
laie_67.gif

"MSWiA przedstawiło założenia reformy emerytur mundurowych
(PAP, ak/02.02.2009, godz. 17:29)
Prawo do emerytury mają nabywać funkcjonariusze, którzy ukończyli 55 lat i przepracowali w służbie co najmniej 25 lat - wynika ze wstępnych założeń do projektu ustawy o emeryturach i rentach dla funkcjonariuszy służb mundurowych. Obecnie prawa emerytalne uzyskują oni po 15 latach pracy.

Przygotowany przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji projekt zakłada późniejsze przechodzenie na emeryturę funkcjonariuszy dziewięciu służb mundurowych.

Wstępny projekt przedstawiono podczas corocznej odprawy policji w podwarszawskim Legionowie, gdzie w ostatni weekend komendanci wojewódzcy spotkali się z wicepremierem Grzegorzem Schetyną i wiceszefem MSWiA Adamem Rapackim.

Jak podała Komenda Główna Policji, komendanci wojewódzcy i powiatowi mają przekazać założenia emerytalne do debaty policjantom i wypracować ewentualne zmiany i propozycje.

Reforma ma objąć funkcjonariuszy policji, straży granicznej, straży pożarnej, ABW, CBA, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego oraz BOR, przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 roku. Na dotychczasowych warunkach - według wstępnej propozycji - pozostaną funkcjonariusze przyjęci do służby przed 1 stycznia 1999 roku i urodzeni przed 31 grudnia 1967 r.

Okres przejściowy proponowany jest funkcjonariuszom urodzonym po 1 stycznia 1968, a zatrudnionym przed 1 stycznia 1999. Ci policjanci mogą wybrać pomiędzy nowym systemem, a starym. Jeśli nie zdecydują się na nowy system emerytalny, będą mogli pozostać w służbie na starych zasadach.

Prawo do pełnej emerytury będą mieli funkcjonariusze po osiągnięciu 55 lat (zarówno mężczyźni jak i kobiety), którzy przepracowali w służbie co najmniej 25 lat. Wówczas emerytura wyniesie 80 proc. średniego wynagrodzenia.

Jak podkreślono w założeniach do projektu, wprowadzenie wielu emerytalnego "jest istotne dla zachęcenia do dłuższego pełnienia służby w formacjach mundurowych. Obecnie jedynie ponad 1 tys. (ze 154 tys.) pełniących służbę funkcjonariuszy ukończyło 55 lat".

Wysokość emerytury ma być określana procentowo, a podstawą będzie średnia pensja z ostatnich 3 lat wraz ze stałymi dodatkami i nagrodami rocznymi.

Według danych na koniec 2008 r. funkcjonariuszy, którzy nie przekroczyli 15 lat stażu w służbie było ponad 97 tys. (z tego 60 tys. przyjęto do służby po 1 stycznia 1999 r.).

Pierwsze emerytury w nowym systemie na rzecz przyjętych do służby po 1 stycznia 1999 r. (oraz tych którzy dobrowolnie się na to zdecydują) mają być wypłacane od roku 2024.

MSWiA przewiduje także możliwość przechodzenia na wcześniejszą emeryturę - przed osiągnięciem wieku emerytalnego i przepracowaniu w służbach mundurowych co najmniej 25 lat. Wówczas emerytura nie mogłaby być wyższa niż 75 proc. średniego wynagrodzenia.

Miałoby to dotyczyć m.in. funkcjonariuszy zajmujących się zwalczaniem terroryzmu, personelu lotniczego i jednostek pływających oraz pracujących w szczególnych warunkach. Według MSWiA "należałoby rozważyć rozszerzenie katalogu szczególnych warunków służby, z tytułu której przysługują zwiększenia".

MSWiA czeka na konsultacje ze wszystkimi służbami i ze związkami zawodowymi - powiedziała PAP rzeczniczka MSWiA Wioletta Paprocka. "Chcemy, żeby już w najbliższych kilku tygodniach ujrzał światło dzienne całościowy projekt i żeby wszedł w życie z dniem 1 stycznia 2010 roku" - dodała Paprocka.

Szef MSWiA Grzegorz Schetyna już w grudniu zapowiadał projekt reformy emerytur mundurowych. "Nie chcę zabierać ludziom mundurowym emerytur, tylko chcę dać im możliwość godnej płacy, żeby mogli dłużej pracować i lepiej zarabiać" - tłumaczył wówczas Schetyna.

Także w grudniu szef Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Policjantów Antoni Duda nie wykluczył protestów z powodu projektów MSWiA.
"

Back
Do góry