Emerytur nie budiet!!!!

SARA1900

Użytkownik
Punkty reakcji
11
I co Wy na to,dzisiaj w dziale Dialog z SSC,Pan J.Kapica napisał że emerytur mundurowych nie będzie...Co na to Zwiazki Zawodowe,jakaś cisza,nikt tego nie komentuje,a powinien.Przyjmując się do SC, kazdy z nas miał nadzieję ,że po jakimś czasie ta Służba przeistoczy się w Służbę mundurową.A tu taka wiadomość,która daje dużo do myślenia...

Mnie juz dała dość skutecznie, daje sobie czas w tej firmie do lata, max wczesnej jesieni i zwijam sie, mam serdecznie dosc alokacji i kolejnej zimy na Medyce. :mad:

Niespodzianka ? No co wy panowie

Przepraszam ale czy ktoś z was oprócz pana Sławka ( bez obrazy proszę , robi pan bardzo wiele dobrego dla naszej braci celniczej) liczył na wcześniejsze emerytury ? Powtarzam poraz kolejny walczmy o godziwe pensje bo to jest niestety podstawa godziwego bytu . Za rok podobno ma być znowu podwyzka w podobnej kwocie , tylko pozostaje pytanie co znowu zostanie do niej zaliczone , może dopłata do wypoczynku, może trzynastka przecież te pieniądze i tak trafiają do nas, prawda szanowny panie SSC ?

Coś w tym jest. Zatrudniając się w SC nie liczyłem na wcześniejszą emeryturę, ale w międzyczasie kilka razy miałem podstawy do "złudzeń". I choć dotychczas nie podniecałem się zbytnio obietnicami i plotkami, to przyznaję, że w styczniu trochę mi zadziałała wyobraźnia. Ale już wróciłem na swoje miejsce i nie liczę na zmiany powalające na kolana. Pierwej moje kolana odmówią posłuszeństwa i zacznę się leczyć kompleksowo, a może w międzyczasie nasza służba ulegnie samouleczeniu (urodziłem się niepoprawnym marzycielem). A na razie obserwując rosnące kolejki zastanawiam się, jakie kroki podejmie kierownictwo, aby temu zaradzić przy użyciu posiadanych sił i środków. Ja nie mogę nic podpowiedzieć, jestem tylko realizatorem wytycznych, niestety. Są mądrzejsze głowy i na pewno wymyślą kolejne sprawozdanie i meldunek specjalny, który zdecydowanie poprawi sytuację.
Pamiętajcie o nasączeniu poduszek tuszem specjalnym ;)

Czy MF jest w stanie zaproponować takie warunki finansowe funkcjonariuszom i pracownikom aby na dłużej związać ze służbą wykwalifikowane kadry?
Czy jest w stanie zapobiec zwalnianiu się ze służby specjalistów, za których szkolenie państwo sowicie zapłaciło, a poza służbą czekają bardziej korzystne propozycje pracy?
Słyszymy, że jest wielu chętnych do służby. Ilu z nich rozstaje się mundurem przed upływem 3 lat? Ilu na ostatnich egzaminach oddaje puste kartki? Wprowadzenie odpłatności za szkolenia w przypadku niezdania egzaminu nie zatrzyma ludzi.
Może te emerytury nie są najgorszym pomysłem na skuteczną Służbę Celną. Dlaczego w innych krajach funkcjonariusze celni są taką samą formacją jak inne służby mundurowe? Inne kraje są tak bardzo rozrzutne, czy może tam są mądrzejsi od Polaków. I wiedza, że to się państwu opłaca.

Dlaczego uparcie unika się tematu emerytur mundurowych? Może nie po 15 latach, może 20 lub 25. Może nie za służbę we wszystkich jednostkach, ale z możliwością przenoszenia uprawnień w razie przeniesienia. Np. emerytura wcześniejsza po 30 latach służby, w tym rok na granicy, w OC lub w mobilnych liczony jest za 1,5- emerytura wychodzi po 20 latach. Jeżeli ktoś 10 lat służył na przejściu a później przeszedł na "zaplecze" - to na emeryturę wcześniejszą odejdzie po 25 latach w służbie. Mamy dwa w jednym- emerytury i możliwość kariery. Emerytura wcześniejsza w niepełnej wysokości wiąże ze służbą, daje poczucie bezpieczeństwa. Groźba utraty uprawnień to najskuteczniejszy bat antykorupcyjny. Przecież wiadomo, że po tych 20 latach ludzie nie odejdą od razu do cywila. A tak, wkrótce zostaną tylko funkcjonariusze, którzy nie mają szans na pracę poza służbą.

I jeszcze jedno- ilu dzisiaj mamy funkcjonariuszy z 35 letnim stażem, którzy swoje na granicy odsłużyli, mają bardzo wysokie pobory. Ich wiedza i doświadczenie nie są przydatne przy nowych zadaniach. Inwestować w ich szkolenie i przekwalifikowanie się już nie opłaca. Nie powinno się ich zwolnić (chociaż niektórzy zwalniają przez areszt by "lepiej" wyglądało). Chodzą więc do służby, niewiele mogą zrobić, kłują w oczy młodszych kolegów ich wysokie zarobki zarobki, co "doskonale" wpływa na pogorszenie jakości wykonywanych obowiązków. Zaś dla tych osób sytuacja taka często jest bardzo poniżająca. Emerytury mundurowe pozwolą na godne pożegnanie się ze służbą, uwolnienie kilkuset etatów, poprawę atmosfery. Oszczędności można wykorzystać na awanse i motywowanie młodszych.

Jaki jest dzisiaj ustawowy wiek emerytalny nauczycieli- a jaki rzeczywisty? Nie pamiętam dokładnych liczb, ale statystyczny nauczyciela pracuje o kilka lat dłużej niż musi pracować zgodnie z Kartą Nauczyciela. Emerytura jest przywilejem, nie przymusem. Nie od razu wszyscy korzystają z tego prawa.

Przepraszam ale czy ktoś z was oprócz pana Sławka ( bez obrazy proszę , robi pan bardzo wiele dobrego dla naszej braci celniczej) liczył na wcześniejsze emerytury?
Byłem w W-wie w czasie protestu i powtórzę jeszcze raz:
TO BYŁ NAJWAŻNIEJSZY POSTULAT W CZASIE PROTESTU. NA DRUGIM PLANIE OCHRONA PRAWNA I ZWIĘKSZENIE BEZPIECZEŃSTWA PRZY WYKONYWANIU OBOWIĄZKÓW SŁUŻBOWYCH, WBREW TEMU CO MÓWIŁY W MEDIACH NASZE PANIE Z PB.
ZZ Celnicy PL nie zamierza zmieniać zdania w tej kwestii.

A tak na marginesie. MF w dniach 31.03. -02.04. w Świdrze zaproponowało wzrost wielokrotności kwoty bazowej pozwalającej na wzrost płac o około 1500zł brutto w okresie czterech lat, a moim zdaniem ta kwota powinna stanowić wyrównanie dotychczasowego wieloletniego realnego braku wzrostu płac w SC.
Nie jest to też żadne równanie do wysokości poborów SG, gdyż oni nie płacą składek ZUS i mają całkiem sporo innych świadczeń socjalnych i przede wszystkim emerytury mundurowe, co oczywiście zostało pominięte w rozważaniach.

Ostatnia edycja:
Postulat

Zgadzam się z panem że jest to bardzo ważny postulat nasze emerytury, ale moim zdaniem pozostanie tylko postulatem. Oczywiście walczmy o nie , każdego dnia , ale nam szarym ludziom z SC pod tej dziwnej grze z podwyżkami 2008 chyba zgasła ostatnia iskierka...........

ZOLNIK wszystko w tej kwestiii wyjaśnił i wytłumaczył. Dodać można jedynie, że przy np. emeryturach epizodycznych odejścia mogłyby następować rocznikowo. Poza tym nic dodać nic ująć.

Ostatnia edycja:
I w emeryturach usłyszymy niet dlaczego?bo władza musi być władzą choćby płacili rocznie miliardy odszkodowań .Są zajęci sobą panowie ,a nas i reszte mają głęboko w d-e.Ale pewna jest tylko śmierć i podatki których jesteśmy częścią,określam nasze szanse na emerytury jako 1 do 200

A czerwona tabletkę dostali celni od SSC w temacie emerytur dla SC.
Celnicy obódźcie się wreszcie , zobaczcie w jakim bagnie pracujecie.

Psy....

Przecież psy nie idą na emeryturę,wiernie słuzą swojemu panu,az do końca swoich dni.Mają budę,miskę,krótką smycz,kolcztkę,a czasami pan im zakłada kaganiec.

SSC napisał w sprawie emerytur:
"Ale jak to się ma osoby o statusie funkcjonariusza celnego pracującego w kancelarii, finansach, rozliczeniach ceł, postepowaniu etc.?
Nie odrzucam postulatu, że emerytury sie Służbie Celnej należą, ale tym co maja takie warunki jak opisał Poul, a nie urzędnikom w uniformach. Póki SC będzie hybrydą służby mundurowej i urzedników w uniformach to nikt nie da SC uprawnien emerytalnych, bo potem będa oczekiwania urzedników administracji podatkowej w US i IS, bo przecież wykonują to samo, tylko stworzyć im służbe mundurową i dać uprawnienia. Osobom pracującym za biurkiem, w bezpiecznym otoczeniu nikt nie da uprawnień. To trzeba sobie uświadomić. Najpierw SC musi się zmienić, a potem mówić, że jesteśmy podobni do SG (bo dziś nie w większości nie jesteśmy) i żądać uprawnień." ----------------------------------------------------------------------------Pytam się: Czy w SG nie ma stanowisk biurowych ? Czy stanowiska biurowe w SG są pozbawione uprawnień emerytalnych i innych przywilejów?

Ostatnia edycja:
SSC pyta sie w jednym z postów- dlaczego żądamy służby mundurowej a nie potrafimy zwracać sie do siebie stopniami (jak inne słuzby)tylko stanowiskami,albo pan,pani?.
Dlaczego nie oddajemy honorów starszym stopniem itp.itd.
Zrób Szefie z cła służbę mundurowa-to bedę salutował....strażakowi,listonoszowi i nawet plebanowi!.(bo mają na sobie...też mundury!). Tylko wreszcie zrób!.

SSC napisał w sprawie emerytur:
"Ale jak to się ma osoby o statusie funkcjonariusza celnego pracującego w kancelarii, finansach, rozliczeniach ceł, postepowaniu etc.?
Nie odrzucam postulatu, że emerytury sie Służbie Celnej należą, ale tym co maja takie warunki jak opisał Poul, a nie urzędnikom w uniformach. Póki SC będzie hybrydą służby mundurowej i urzedników w uniformach to nikt nie da SC uprawnien emerytalnych, bo potem będa oczekiwania urzedników administracji podatkowej w US i IS, bo przecież wykonują to samo, tylko stworzyć im służbe mundurową i dać uprawnienia. Osobom pracującym za biurkiem, w bezpiecznym otoczeniu nikt nie da uprawnień. To trzeba sobie uświadomić. Najpierw SC musi się zmienić, a potem mówić, że jesteśmy podobni do SG (bo dziś nie w większości nie jesteśmy) i żądać uprawnień." ------------------------------------------------------------------Tak podpisuję się pod tym co napisał SSC. Ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze pracownicy urzędów skarbowych którzy zasilili szeregi SC jako cywile powinni zostać wydaleni ze SC do US. Po drugie takie działy jak kadry, finanse, logistyka itp. powinny zostać wyłączone ze służby mundurowej ale w sposób naturalny ( tzn. bez pozbawiania ludzi już nabytych praw, nowi przyjęci na stanowiska w tych działach nie są juz funkcjonariuszami ). Po trzecie funkcjonariuszami mundurowymi zostają osoby pracujące w oddziałach celnych wewnętrznych jak i granicznych majace do czynienia z obrotem towarowym z zagranicą oraz grupy mobilne. Po czwarte organizacja SC na wzór policji.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Czemu nikt u nas nie odnosi sie do siebie stopniami jak w innych słuzbach mundurowych tylko stanowiskami lub pani/panie jak w innych urzędach?. Czemu nikt starszemu rangą nie oddaje honorów?
Jeśli to napisał SSC to wykazał się daleko idącą ignorancją indolencją itp. widzę jak SOK jest słuzba mundurową , badź będzie w niedługim czasie i nie widzę stopni ani oddawania honorów, nie protestowali a emerytury mundurowe bedą mieć. Jak się to czyta to ciężko sie pogodzić z tym, że pisze to SSC.

sprawa emerytur w służbach celnym była sprawą najważniejszą ze wszystkich postulatów ale biorąc pod uwagę to co mówiłem,że tutaj chodzi raczej o likwidację tych służb niż ich modernizowanie, to jestem przekonany ,że właśnie taką metodę wybrali rządzący aby bez kosztowo oddalić ten problem...obiecać coś bliżej nieokreślonego...zgodzić się na pewne ustępstwa nic nie wnoszące i nic nie dające a później i tak słowa nie dotrzymać i służby te rozwiązać...ci co jeszcze się łudzą obiecankami niech już zaczną rozglądać się za jakąś pracą by ich później nie zaskoczono...np. obniżką płac lub nagłą alokacją np. ze Szczecina do Przemyśla na czas nie określony czy coś w tym rodzaju

no bo szef służby celnej musi mówić tak jak mu nakazuje stanowisko i MF a co za tym idzie....musi być posłuszny by jak najniżej zdegradować te służby za wszelką cenę

Najgorsze jest to że nikt nawet nie chce z nomi o emeryturach mundurowych rozmawiać- tylko nie bo nie ( bo SC nigdy takich uprawnień nie miała).Z emerytur mundurowych nie należy rezygnować- tylko co zrobić żeby ktoś nami o tym zechciał rozmawiać na poważnie ( bo co warte są obietnoce to wszyscy widzimy po naszych podwyżkach). Jest nas bardzo niewielka grupa ( w porównaniu z policją czy nawet sg)dlatego jest o co walczyć. Szkoda że zz (stare i nowe) nie chcą się bardziej zająć tą sprawą- czekanie na ustawę "modernizacyjną "-tak mi sie wydaje że znowu przybędzie obowiązków a przywileje słuzby dalej będż mieć prawdziwi mundurowi. Służba mundurowa bez wcześniejszych emerytur to parodia słuzby i tak będzie niezależnie od tego ile ustaw modernizacyjnych zostanie uchwalone.

Back
Do góry