Czy jesteśmy jak Kali?

Sędzio , że tak spytam nieśmiało czy Ty na skarbowcach nie funkcjonujesz jako radny ?

Jakim prawem w tym filmie komediowym występują jacyś ludzie z elementami umundurowania
nieistniejącej od czterech lat Służby Celnej. Czy to jest forma zastraszania ?
Przecież te mundury miały zostać odesłane do Banasia .

Jakim prawem w tym filmie komediowym występują jacyś ludzie z elementami umundurowania
nieistniejącej od czterech lat Służby Celnej. Czy to jest forma zastraszania ?
Przecież te mundury miały zostać odesłane do Banasia .
"Występują", bo nadal tak mogą.
Pozwalam sobie jednak zauważyć, iż te osoby starają się odwracać tyłem do kamery.
Może niedowidzę, więc nie mam pewności kim jest ten dyskutujący nieszczęśnik, co
wziął na siebie rolę rzecznika. Nota bene - ponieważ się nikomu nie wylegitymował,
może być kimkolwiek ...

Strzelałem w potylicę, bo taki miałem rozkaz.... słabe to. Kontroler nie był przygotowany na przygotowanego obywatela. Na warzywniaku może by sobie poradził. Nasz kolega przyznał, że prowadził czynności kontrolne przed przystąpieniem do kontrolki, czyli wykonywał czynności operacyjno-rozpoznawcze, do których z pewnością nie ma uprawnień. Reasumując- przekroczył rażąco swoje uprawnienia. Ciężko będzie mu szukać nowej pracy ..... Każdy sam musi decydować, jak daleko się wychylić poza przepisy prawa, dla kariery.

I nie pisać, że inaczej kontroli by nie zrobił, bo to bzdurne tłumaczenie na brak przygotowania do wymagającej kontroli zważywszy na czas i miejsce!
U S T A W Az dnia 16listopada2016r.o Krajowej Administracji Skarbowej
Art.2.1.Do zadań KAS należy:
13) rozpoznawanie, wykrywanie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych, zapobieganie tym przestępstwom i wykroczeniom oraz ściganie ich sprawców;

@Sedzia, - i gdzie w którym to momencie ten funkcjonariusz przekroczył swoje uprawnienia ????? Kolego nieznajomość prawa szkodzi a w szczególności tobie.
1. Funkcjonariusz nie musi podawać tobie podstaw prawnych na podstawie których prowadzi swoje czynności., działa na podstawie upoważnienia i polecenia (rozkazu).
2. rozpoznawanie, wykrywanie i ściganie - w to są wpisane czynności jak to nazwałeś "operacyjno-rozpoznawcze"

Jeszcze jedno co to znaczy 2 zł, to mało można kraś??????? Jesteś bardziej uczciwy a mniej złodziejem?
Nie ma znaczenia czy jest to 2 złote czy 2 miliony, albo jesteś uczciwy albo nie.

Ten funkcjonariusz popełnił tylko jeden błąd, że wdał się w polemikę, powinien wylegitymować się na żądanie gościa i odesłać gościa do rzecznika KAS i robić swoje.

PS. Agata Flis and stefan 123 dziwię się waszej łapce w górę przy tym poście.

Ostatnia edycja:
U S T A W Az dnia 16listopada2016r.o Krajowej Administracji Skarbowej
Art.2.1.Do zadań KAS należy:
13) rozpoznawanie, wykrywanie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych, zapobieganie tym przestępstwom i wykroczeniom oraz ściganie ich sprawców;

@Sedzia, - i gdzie w którym to momencie ten funkcjonariusz przekroczył swoje uprawnienia ????? Kolego nieznajomość prawa szkodzi a w szczególności tobie.
1. Funkcjonariusz nie musi podawać tobie podstaw prawnych na podstawie których prowadzi swoje czynności., działa na podstawie upoważnienie i polecenia (rozkazu).
2. rozpoznawanie, wykrywanie i ściganie - w to są wpisane czynności jak to nazwałeś "operacyjno-rozpoznawcze"

Jeszcze jedno co to znaczy 2 zł, to mało można kraś??????? Jesteś bardziej uczciwy a mniej złodziejem?
Nie ma znaczenia czy jest to 2 złote czy 2 miliony, albo jesteś uczciwy albo nie.

Ten funkcjonariusz popełnił tylko jeden błąd, że wdał się w polemikę, powinien wylegitymować się na żądanie gościa i odesłać gościa do rzecznika KAS i robić swoje.

PS. Agata Flis and stefan 123 dziwię się waszej łapce w górę przy tym poście.
Nie pisałem, że KAS nie może tylko raczej ten funkcjonariusz (jeśli jest funkcjonariuszem, bo tego nie wiemy). Czy ktoś z płac może iść i założyć Ci podsłuch na polecenie przełożonego, bo w ustawie o KAS jest takie zadanie? Zdecydowanie NIE!

Odróżnij proszę uprawnienia służby od działań funkcjonariusza. Nie wszystko co może KAS może każdy funkcjonariusz bo takie polecenie ma od szefa.

Nieznajomość przepisów i uległość zaszkodzi temu koledze, co chciał kontrolować, jak go przedsiębiorca przyciśnie.

Tak - nieznajomość prawa szkodzi. Więc przypominam, że działania na zasadach prawa i w jego granicach.
Zauważ- że nie rozróżniam czy to 2 złote czy 2 miliony złotych. Pisałem tylko, że kontrola się nie przygotowała i wyszedł cyrk.

Teraz jeszcze poszukaj przepisu na podstawie którego przeprowadzasz kontrolę w siedzibie firmy, ale bez poinformowania o tym przedsiębiorcę....

Powtarzam - nie przygotowali się do kontroli wiec naginali prawo.... lub co gorsza je naruszyli. No ale polecenie przełożonego wykonali!

Nie pisałem, że KAS nie może tylko raczej ten funkcjonariusz (jeśli jest funkcjonariuszem, bo tego nie wiemy). Czy ktoś z płac może iść i założyć Ci podsłuch na polecenie przełożonego, bo w ustawie o KAS jest takie zadanie? Zdecydowanie NIE!

Odróżnij proszę uprawnienia służby od działań funkcjonariusza. Nie wszystko co może KAS może każdy funkcjonariusz bo takie polecenie ma od szefa.

Nieznajomość przepisów i uległość zaszkodzi temu koledze, co chciał kontrolować, jak go przedsiębiorca przyciśnie.

Tak - nieznajomość prawa szkodzi. Więc przypominam, że działania na zasadach prawa i w jego granicach.
Zauważ- że nie rozróżniam czy to 2 złote czy 2 miliony złotych. Pisałem tylko, że kontrola się nie przygotowała i wyszedł cyrk.

Teraz jeszcze poszukaj przepisu na podstawie którego przeprowadzasz kontrolę w siedzibie firmy, ale bez poinformowania o tym przedsiębiorcę....

Powtarzam - nie przygotowali się do kontroli wiec naginali prawo.... lub co gorsza je naruszyli. No ale polecenie przełożonego wykonali!
Może funkcjonariusz ma uprawnienia...? Poczekamy....na efekty ( oby nie było tak jak przy żarówkach).
Co do wykonywania poleceń (w zasadzie odmowy wykonania polecenia) to nie znam przypadku, żeby w przypadku prośby o pisemne polecenie do wykonania czynności sprzecznej z prawem jakikolwiek przełożony je "wysmarował"...Generalnie szuka innego "spolegliwego". Pozdrawiam. :cool:

Widzę że nie masz pojęcia o pracy funkcjonariusza UCS oraz zasad funkcjonowania służby celno skarbowej wobec powyższego jest to mój ostatni wpis w tym temacie z uwagi na fakt, że ta dyskusja staje się bezprzedmiotowa.
Rzucasz tylko puste oskarżenia w kierunku funkcjonariusza - złamał prawo!! (ale jakie?), straci pracę (to groźba), żądasz żeby informował ciebie szef kas-u o kontroli, może jeszcze będziemy wysyłać informację do przemytników że dziś u pana będziemy szukać nielegalnych papierosów ? (sarkazm)

cytat. "Odróżnij proszę uprawnienia służby od działań funkcjonariusza. Nie wszystko co może KAS może każdy funkcjonariusz bo takie polecenie ma od szefa."

Tak kolego funkcjonariusz ma być dyspozycyjny, dziś pracuje w magazynie broni, a jutro dostanie polecenie i pojedzie na kontrolę gospodarstwa celem wykrycia przemytu nielegalnych papierosów (i nie ma nic do gadania) !!!!!!!!!!!!!!!!!:mad: To jest służba, a nie dyskoteka gdzie ty sobie ustalasz własne prawo.

KONIEC TEMATU!!!!!!

Zmień kolego Wydział czy Referat na taki który zajmuje się kontrolą to uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje zarzuty. Zwróć też uwagę że to nie był początek kontroli. Widocznie już wcześniej funkcjonariusze się wylegitymowali i powiedzieli w jakim tam są celu. Jeśli tak nie zrobili to rzeczywiście ich błąd. Ale śmiem w to wątpić.

Z tego nagrania nawet nie wynika czy działał na duże upoważnienie czy na legitymację.

Z tego nagrania nawet nie wynika czy działał na duże upoważnienie czy na legitymację.
Zgadza się, a jak przesłuchasz dokładnie to funkcjonariusz powiedział że już wcześniej się wylegitymował w trakcie prowadzenia swoich czynności.

Jeśli kolega Sędzia uważa że zapisy ustawy o KAS są niezgodne z obowiązującym prawem to niech poinformuje o tym swoich przełożonych którzy pewnie zwrócą się do radców prawnych. Póki co nas obowiązuje ustawa o kas a nie słyszałem by ktokolwiek skutecznie zarzucił jej niezgodność z konstytucją. Ale teoretyzować sobie możemy. Pewnie wielu z nas miałoby ten sam kłopot z gościem nastawionym na prowokowanie nas. Wtedy po takiej sytuacji wyszłoby czy daliśmy sobie radę czy nie.

Ja widzę że z Basic mamy podobne zdanie. Pewnie pracujemy w identycznych komórkach. Jeśli Sędzia chcesz zaczep mnie na priv to wtedy wyjaśnię Ci bardziej przejrzyście dlaczego takie wpisy jak Twoje są tak wkurzające. Tutaj jest jednak forum publiczne i nie można pisać wszystkiego.

Ja widzę że z Basic mamy podobne zdanie. Pewnie pracujemy w identycznych komórkach. Jeśli Sędzia chcesz zaczep mnie na priv to wtedy wyjaśnię Ci bardziej przejrzyście dlaczego takie wpisy jak Twoje są tak wkurzające. Tutaj jest jednak forum publiczne i nie można pisać wszystkiego.
Pracowałem na przejściu granicznym drogowym, granicznym kolejowym, małego ruchu granicznego, miejsca wyznaczonego do odpraw, odprawiałem towary od paczek poprzez samochody i broń, jeździłem do firm na odprawy i kontrole, jeździłem na konwoje, byłem na wschodniej granicy, odprawiałem WPR-y, jeździłem na likwidację towarów, fajek, ubrań wódy, pracowałem w kasie urzędu, na wadze i w egzekucji, pisałem postanowienia decyzje, egzekwowałem należności skarbu państwa, tam gdzie dyro wyznaczył miejsce pracy tam się robiło.

W 2017 roku mnie ucywilniono, stwierdzili że mam zbyt ubogie doświadczenie zawodowe.:mad:

Na moje szczęście jestem już na emce i śpię bez majtek na wypadek gdyby mnie ktoś z kadry chciał pocałować w tę część ciała gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę :sneaky::whistle:😉😉😉

Ostatnia edycja:
Nie ma to jak hejtowanie. Fajnie się siedzi w pokoju i post factum zauważa minusy. Idź spróbuj a potem krytykuj. A poza tym jak na podstawie jakiegoś tam nagrania youtuberskiego, gdzie gość włącza się do akcji i prowokuje wyciągając zdania/slowa z kontekstu-każdy mądry i mistrz wnioskowania jak nie stoi na wprost prowakatora.
Brawo Basic i Krisk za zdrowy rozsądek.:cool:(y)

Zgadza się, a jak przesłuchasz dokładnie to funkcjonariusz powiedział że już wcześniej się wylegitymował w trakcie prowadzenia swoich czynności.
Widzę, że nie dotarliście do 4 minuty i 25 sekundy filmu kiedy ten ktoś mówi, że nie musi się wylegitymować i najpierw robi tajną kontrolę i stwierdza wykroczenie.... widzę, że moja dekada w kontroli to pikuś przy waszym doświadczeniu. Słuchać uchem a nie brzuchem. Najpierw zrobił po tajniacku kontrolę a potem powiedział kim jest i co robi.

No więc dla tych mniej bystrych raz jeszcze 4:25.

Jaki przepis naruszył? Przekroczył swoje uprawnienia.

Cytuje: "funkcjonariusz ma być dyspozycyjny, dziś pracuje w magazynie broni, a jutro dostanie polecenie i pojedzie na kontrolę gospodarstwa celem wykrycia przemytu nielegalnych papierosów?"
To znaczy, że może również od tak sobie prowadzić obserwację gospodarstwa? No to jesteś z wiedzą w czarnej dupie!

Bez odbioru!

Widzę, że nie dotarliście do 4 minuty i 25 sekundy filmu kiedy ten ktoś mówi, że nie musi się wylegitymować i najpierw robi tajną kontrolę i stwierdza wykroczenie.... widzę, że moja dekada w kontroli to pikuś przy waszym doświadczeniu. Słuchać uchem a nie brzuchem. Najpierw zrobił po tajniacku kontrolę a potem powiedział kim jest i co robi.

No więc dla tych mniej bystrych raz jeszcze 4:25.

Jaki przepis naruszył? Przekroczył swoje uprawnienia.

Cytuje: "funkcjonariusz ma być dyspozycyjny, dziś pracuje w magazynie broni, a jutro dostanie polecenie i pojedzie na kontrolę gospodarstwa celem wykrycia przemytu nielegalnych papierosów?"
To znaczy, że może również od tak sobie prowadzić obserwację gospodarstwa? No to jesteś z wiedzą w czarnej dupie!

Bez odbioru!
Wyobraź sobie, że może w sytuacji kiedy zachodzi ku temu uzasadnione podejrzenie i nie musi mieć "glejtu" na tego rodzaju czynność. Popytaj funkcjonariuszy z WZP i nie tylko jak kontrolowało się Wólkę Kosowską

Przeczytaj także /@Sędzia/ co jest i co było napisane w imiennym upoważnieniu funkcjonariusza wykonującego pewne czynności. Ja m.in mogłem dokonywać kontroli środków przewozowych, jednostek pływających itd...................

Back
Do góry