Co zostało z naszych podwyżek - propozycje MF z 10.07.09r.

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
MF zaproponował równanie kominów płacowych.
Ustalił uposażenia zasadnicze mininimalne na poszczególnych stanowiskach:
referent - 2450
MKC - 2550
KC - 2700
SKC - 2850
Inspektor - 3100
ekspert celny - 3400
pełnomocnik ds inf. niejawnych - 3600
rzecznik prasowy - 3600
audytor - 3700
radca prawny - 4000
kapelan - 3400
kierownik zmiany - 3400
kierownik referatu - od 3400 do 4000
kierownik OC - od 3400 do 4100
naczelnik wydziału - 4000
z-ca nacz. UC - od 4100 do 4800 w zależności od liczebności UC
Główny księgowy - 5000

Średnie podwyżki na stanowiskach wyniosą:
referent- 329
mkc - 245
kc - 149
skc - 132
inspektor - 145
ekspert - 202
pełnomocnik ds inf. niejawnych - 252
rzecznik prasowy - 282
audytor - 363
radca prawny - 163
kapelan - 449
kierownik zmiany -232
kierownik referatu - 220
kierownik OC - 158
nacz. wydziału -274
z-ca nacz - 259
gł. księgowy - 352
jesli oczywiście MF pozostanie ostatecznie przy tej propozycji.

Wydzielono też kwotę 111 tys zł w skali miesiąca na awanse we wrześniu.

Pracownicy cywilni nie są objęci tą regulacją.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, wiem że wiele to nic nie da, ale co tu na liście płac robi kapelan?
Dorabia do emerytury, modli się by go nie zwolnili?
Gdyby nie celibat, to byłaby największa fucha w tym kraju.

heheh

jaki celibat:confused:

toż oni niejedna agencje utrzymują:o

agencje towarzyska , nie mylić z celną ( heheheh)

a i jeszcze jedno od kiedy to niby mamy ewentualnie dostać ??

Ostatnia edycja:
Dajcie spokój, jaki sens mają te wpisy.
Lepiej wypowiedzcie się na temat propozycji MF, bo chcemy się do niej odnieść, wysłuchawszy uwag środowiska.

pytanie

Sławek, mam pytanie to znaczy , ze będą podnosili do minimalnych , ale nie ma maxymalnych uposażeń i każdy coś otrzyma?

re

mam pytanie,czy zastepcy naczelnika wydziału( nieetatowi)
też są wymienieni do podwyzki o te 259zł?

(Nieetatowi) raczej nie.
regulacja ma na celu dążenie do ww. stawek uposażeń na danym stanowisku, z tym, że max. wymiar podwyżki to 500zł - to jest ograniczenie.

Nadto MF zaproponował dodatki zadaniowe:
- za realizację zadań z zakresu zgłoszęń celnych, procedur uproszczonych, kontroli osób w Oc granicznych 300zł
- za obsługę RTG do prześwietlania kontenerów i sam. ciężarowych - 300zł
- za realizację zadań kontrolnych w GM - 350zł
- za służbę na jednostce pływającej - 300zł
- za realizację zadań z zakresu egzekucji - do 50% uposażenia zasadniczego

Nie powinno być żadnych widełek.

To znaczy do danego stanowiska przyporządkowane jedno dla wszystkich uposażenie zasadnicze. Bo czemu mają służyć minimalne, czy maksymalne? Tylko właśnie po to by dawać "swoim". Każdy inspektor, mkc, kc, itd. powinien mieć taką samą podstawę, jak jego kolega inspektor, mkc, czy kc zza przysłowiowego biurka.

Na stanowisku inspektora mam podstawe 2800,a tu widze jakies srednie podwyzki 145 zł..... U mnie stkc ma wiecej niz ja.....jakos nie wierze,ze to wyrownaja. :rolleyes:

!

Rozumiem Was, że dzielicie skórę na niedźwiedziu, jest kryzys, nie żyje nam się łatwo, ale proszę Was odpowiedzcie mi na pytanie, czy NAPRAWDĘ was to satysfakcjonuje?:eek:

ukryte wartościowanie

wystarczy tylko dobrze przyjrzeć się ,, skokom,, uposażenia dla stanowisk powyżej inspektora celnego- to przecież ,,wartościowanie po cichaczu,,- tylnymi drzwiami.

chyba już to znamy ?
Szef SC wraz TW Bonim stawia na wykwalifikowany korpus oficerski ?

ani wykwalifikowany , ani oficerski.- w dużej mierze.

Żenujące...

Po pierwsze żenujące jest to że jak zwykle kadra kierownicza jest niedofinansowana a taki ja "KC" pracujący w terenie i robiący tzw. "wyniki" dla mojego kierownika dostanę wielki ...

Drugą żenującą kwestią jest, iż sprawa dodatków zadaniowych dostyczy wszystkich ale nie funkcjonariuszy pełniących służbę w referatach SNP (wykonuję te same a nawet więcej czynności jak GM - przynajmniej u mnie w Urzędzie tak jest [jeżdżę na targowiska, na dyskoteki, zajmować automaty, paliwa i wiele więcej]) a mnie i moich kolegów z SNP w całym kraju MF ma w dupie. Przykre to jest jak fakt że na każdym kroku ktoś z góry próbuje skłócić pracowników cywilnych z funkcjonariuszami - choćby nawet głupim faktem zakupu wody dla cywili a funkcjonariuszy nie.

Trzecią kwestią na myśl której zbiera mi się na wymioty jest sprawa podzwyżek dla kapelanów. Przecież kwota ich podwyżek jest najwyższą z proponowanych. To jest chore. Jakie muszą być w takim razie kominy płacowe na tym stanowisku?

Panie Sławku i inni przedstawiciele Związków związanych z Naszą "służbą". Życzę powodzenia w negocjacjach. Wiem że robicie co możecie w Naszej sprawie. Pozdrawiam

Zawsze domagalismy sie rownania kominów. Uważam że właśnie tego typu działania są najuczciwsze. Podnoszenie minimalnych uposażeń na stanowiskach jest zmniejszaniem rozpietosci widełek. Działanie takie jest jak najbardziej sprawiedliwe, poniewaz równa uposazenia w skali calego kraju (KC z Dorohuska ma zarabiać jak KC ze Szczecina) oraz odbiera podwyzki kominiarzom. Tyle tylko, ze postepowanie to jest własciwe pod warunkiem, ze wszyscy mają sprawiedliwie przyznane stanowiska, a z tym jest różnie.

MF zaproponował równanie kominów płacowych.
Ustalił uposażenia zasadnicze mininimalne na poszczególnych stanowiskach:
referent - 2450
MKC - 2550
KC - 2700
SKC - 2850
Inspektor - 3100
ekspert celny - 3400
pełnomocnik ds inf. niejawnych - 3600
rzecznik prasowy - 3600
audytor - 3700
radca prawny - 4000
kapelan - 3400
kierownik zmiany - 3400
kierownik referatu - od 3400 do 4000
kierownik OC - od 3400 do 4100
naczelnik wydziału - 4000
z-ca nacz. UC - od 4100 do 4800 w zależności od liczebności UC
Główny księgowy - 5000

Średnie podwyżki na stanowiskach wyniosą:
referent- 329
mkc - 245
kc - 149
skc - 132
inspektor - 145
ekspert - 202
pełnomocnik ds inf. niejawnych - 252
rzecznik prasowy - 282
audytor - 363
radca prawny - 163
kapelan - 449
kierownik zmiany -232
kierownik referatu - 220
kierownik OC - 158
nacz. wydziału -274
z-ca nacz - 259
gł. księgowy - 352
jesli oczywiście MF pozostanie ostatecznie przy tej propozycji.

Wydzielono też kwotę 111 tys zł w skali miesiąca na awanse we wrześniu.

Pracownicy cywilni nie są objęci tą regulacją.
Najmocniej przepraszam czy to są kwoty brutto czy netto?Zresztą to i tak jest jakiś totalny żart!!!No cóż protestujmy.Nie podejrzewałem , że będą chcieli nam zatkać gęby takim gównem!!!

brutto to być nie może,do tego jeszcze duperele,ale i tak nie ma średniej krajowej,a i trza teraz wysłać kapelana z związkowcami na nastepne spotkania z pod i komisjami na pewno poprawi to pozycję.

"śniło mi się że... jestem na bezalkoholowym weselu"

ku pokrzepieniu
http://www.youtube.com/watch?v=W9laFXvPgCU

podwyżki

każdy ma prawo mieć swój pogląd więc ja także :
1.trudno mówić o sprawiedliwym dzieleniu "nędzą" co do zasady
2.To miały być podwyżki nie "regulacje" płac wiec 500 zł obiecane przez rząd 1,5 roku temu powinni otrzymać wszyscy zaś środki dodatkowe powienien MF zdobyć na regulacje (zminimalizowanie kominów, różnic miedzy izbami itd)
3. Chcecie podziału "nie rówengo" OK - tylko że przy braku jasnych kryteriów a tych nie ma najwięcej dostaną nie co co mają najmniej ale raczej przeciwnie - lizusy i "swoi"
4. Naprawdę podrajcowało mnie to ustępstwo rządu pt: "wyrównanie od lipca"
A jakie miesiąc mamy ....grudzeń ? :D
To już moje przwidywnaie ale z obiecanych 500 na rękę dostaniecie może 100, ale to ma was spacyfikować do uchwalenia ustawy.
Ustawa zaś pozowoli abyście nie mieli już szansy walczyć o swoje bowiem to nie reforma ale wzięcie "na uzdę" i w "ostrogi" i "pejcz"
Nie mam co do tego wątpliwości. To jest cel J. Kapicy i rządu który przekonał swymi manipulacjami.
O posłach nie wspomnę bo tam nie było o czym mówić.
Członkowie specjalnej komisji zadawali pytania (dosłownie) : "a aobecnie nie ma żadnej ustawy na podstawie której działacie" ? Podkomisja fachowców bo wiadomo że to ona miała merytorycznie ukierunkować ustawę. Ręce opadają stąd Soidarność, opuściła i pisemnie zrezygnowała prtestując przeciwko temu cyrkowi.

Back
Do góry