Co z naszymi emeryturami??

Zdaje się szanowni państwo zapominają, że służba mundurowa to nie tylko i nie głównie musztra. Jest jeszcze dyspozycyjność, szczególna odpowiedzialność i inne obostrzenia, które nas upodabniają do służb mundurowych lub wręcz prześcignęliśmy tamte służby. Znam przykłady (kilka) przenoszenia wojskowych na drugi koniec Polski - zawsze było to związane z zapewnieniem mieszkania i nierzadko pracy dla małżonki. A teraz proszę to porównać z sytuacją alokowanych w SC. Sąd Najwyższy stwierdził, że uprawnienia winny w naszej formacji być adekwatne do stosowanych ograniczeń praw pracowniczych - tymczasem nowa ustawa wprowadziła większy zamordyzm a marchewki jak nie było, tak nie ma.
Dziwicie się panującej frustracji? bo ja nie.

A ja np. jestem ciekaw ilu podoficerów SC ma np. stopień oficerski WP (rezerwy) - może byśmy zaczęli od przepisania tym ludziom stopni równorzędnych - zawsze mi się wydawało, że Prezydent RP tylko raz powinien nadawać pierwszy stopień oficerski - ale SC daje wszystkim nam jeszcze jedną taką możliwość........
Ja rozumiem, żeby przepisać stopnie i jednocześnie skierować na szkolenie korpusu oficerskiego SC - ale żeby z takich ludzi robić np. sierżantów - czegoś takiego nie ma w żadnej służbie........

Banda pojebów......???

To co zostało przedstwione w reportażu
jeżeli wprowadzą uregulowania (test sparawnosciowy)
- nie przechodzisz testu odpadasz - jezeli w wieku 45 lat
nie przejdziesz testu zaproponuja ci kurs bys sie przekwalifikował :D :D
Czyli w przelozeniu na nasze warunki jezeli po 45 roku życia zmiana warty
w cle o ile na czyms wczesniej nie powinie ci się noga......Chyba faktycznie
szukaja pasjonatów do tej roboty....:D

Jeszcze nie tak dawno SSC w sejmie mówił o włączeniu nas do modernizowanego systemu emerytalnego pozostałych służb mundurowych. Jeszcze nie tak dawno Plusk też o tym mówił, RPO także. System emerytur mundurowych miał być zmieniony ale nie zlikwidowany. Miało być 20 lub 25 lat służby i emerytura, i byłoby to uczciwe rozwiązanie. Nagle wszystko się zmieniło. Nie chcę nazywać po imieniu tego co robi Pan Plusk i jego spółka chociaż w języku polskim jest wiele określeń które mogą tu pasować, niech każdy sam sobie dopowie. Ale jedno wiem nie można budować na kłamstwie bo taka władza się nie utrzyma. Raz się mówi co innego a za pół roku co innego. Jeśli o mnie chodzi to przepraszam wszystkich że głosowałem na Pana Pluska i spółkę i w tym miejscu obiecuję że ani ja ani nikt z mojej rodziny już na tą spółkę nie zagłosuje, myślę że za to świństwo jakie chcą nam zrobić inni funkcjonariusze nie tylko SC ale innych służb mundurowych zrobią to samo. Mam jeszcze nadzieję że policjanci nie dadzą sobie odebrać swoich praw a od stycznia 2012 roku do pracy w policji nikt się nie zgłosi.

Dobrze mówisz, nie wiem czy istanieje kraj gdzie służby mundurowe jak policja nie maja przywilejów. To co u nas proponuja zakrawa na kpinę, po co ktoś ma w takim razie służyć w policji jak będzie musiał dopracować do wieku w innej firmie, chyba ich po.......:eek:Takie pomysły, mam ndzieję że nie przejdą. Teoretycznie policjant wtedy pracowałby 8 godzin, płatne nadgodziny itd, kodeks pracy obowiązuje, czy zrobili by z nich służbę pseudo munurowac jak z nas

Jest taki kraj i to całkiem nie daleko-Wielka Brytania. a tak na marginesie przywileje dla słuzb mundurowych to pozostałośc po ustroju socjalistycznym czy sie komuś to podoba czy nie- taka jest prawda. W państwach demokratychnych słuzby mundurowe nie maja tzw. przywilejów emerytalnych. Wiadomo,że 50 czy 60 latek nie będzie służył w oddziałach operwcyjnych lub prewencji i maszerował z pałką i tarczą na tłum lub ścigał złaoszieja uciekającego z łupem. I tam każdy zdaje sobie z tego sprawę- nie zaliczy testów sprawnościowych jest przenoszony na inne stanowisko lub odchodzi ze służby do innej pracy.Ale jest jedno ale: tam służba w niebezpiecznych warunkach jest odpowiednio wynagradzana i system emerytalny (ogólny) nie tak nienormalny jak u nas. I jeszcze jedno są tez kraje w których np. policja nie jest wysoko opłacana , nie ma wcześniejsczych emweytur ale tam słuzba jest traktowana jako zaszczyt, wyróżnienie.

Back
Do góry