Witam, postaram się tu odpowiedzieć na wszystkie zadane pytania.
Aktem prawnym regulującym "wszystko co dotyczy ruchu drogowego" jest UPoRD. Ustawa o SC tylko się do niej odwołuje, przywoływany jest tu art. 46 UoSC. (ust 1 i ust 2) - ust 1 to wszystkie drogi publiczne (bo tylko na takich działa UPoRD) ust. 2 to cała reszta (np droga gruntowa, leśna ) tak więc wymóg dokonywania kontroli przez umundurowanego funkcjonariusza w oznakowanym pojeździe/znajdującego się przy pojeździe dotyczy tylko miejsc w których nie działa UPoRD na przykład w lesie.
1. Zatrzymanie na drodze publicznej - tylko umundurowany funkcjonariusz SC, tu nie ma wymogu przebywania w pojeździe lub obok, kontrole wykonuje umundurowany funkcjonariusz nie pojazd , na drodze niepublicznej (miejsca nie opisane w UPoRD) jak wyżej.
2. kontrola dynamiczna, nie ma znaczenia czy funkcjonariusz stoi, jedzie pojazdem, motorem itp ważne aby w przepadku funkcjonariusza SC był on umundurowany. Teren zabudowany/niezabudowany nie ma tu znaczenia Tylko policjant nieumundurowany może zatrzymać pojazd w zabudowanym. Zatrzymywanie do kontroli pojazdem nieoznakowanym przez umundurowanego f-sza SC jest prawnie dozwolone (analogicznie do policyjnych videorejestratorów) pytanie tylko czy my mamy w SC takie pojazdy (kwestia wyposażenia takiego pojazdu w słynne już tablice, wyświetlacze, błyski i dźwięki.
3. Prowadzenie działań pościgowych opisane jest w instrukcji dla funkcjonariuszy WZP, co do innych komórek SC nie mam wiedzy. W zakresie obowiązków większość z nas ma zwalczanie zapobieganie ujawnianie przestępstw, wykroczeń ....... oraz ściganie ich sprawców (ściganie to nie tylko pojazdem służbowym ale np też pieszo). Kwestia opisania procedury takich działań. Czy można ścigać pod prąd na A lub S? - pod względem prawnym tak, gdyż pojazd uprzywilejowany pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności może się nie stosować do przepisów ruchu drogowego. Inną sprawą jest poruszane tu bezpieczeństwo innych uczestników ruchu podczas pościgu. Np w sytuacji jak by pojazd uciekał w zabudowanym po chodnikach to byście kontynuowali? bo ja bym odpuścił - nie warto. Uprzedzając pytania żaden pościg z definicji nie jest bezpieczny i wiąże się z zagrożeniem dla pozostałych uczestników ruchu, ale to od oceny funkcjonariusza który ściga zależy czy będzie ten pościg kontynuował czy nie, biorąc pod uwagę wszystkie zaistniałe okoliczności w trakcie jego trwania.
mam nadzieje że trochę pomogłem w temacie. Niestety nie miałem jak wcześniej odpisać, pozdrawiam
po tak błyskotliwej wykładni jestem zmuszony spasować. z ........... się bowiem nie dyskutuje.