CBŚ w gabinecie Jacka Kapicy: Chodzi o "jednorękich bandytów"?

spec

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
http://www.rmf24.pl/news-cbs-w-gabinecie-jacka-kapicy-chodzi-o-jednorekich-bandytow,nId,768929

Policjanci z Centralnego Biura Śledczego przeszukują od wczoraj gabinet wiceministra finansów, szefa służby celnej Jacka Kapicy - dowiedział się dziennik.pl. Funkcjonariusze pojawili się także w biurach pięciu innych urzędników pełniących kierownicze role w resorcie wicepremiera Jacka Rostowskiego.

Jacek Kapica z Ministerstwa Finansów /Tomasz Gzell /PAP
O operacji CBŚ wiadomo niewiele. Nadzorują ją prokuratorzy ze specjalnej grupy śledczej powołanej do zbadania kulis afery "jednorękich bandytów" z wydziału przestępczości zorganizowanej i korupcji Prokuratury Apelacyjnej w Białymstoku. Szukają odpowiedzi na pytanie, jak to się stało, że w krótkim czasie całą Polskę zalały dziesiątki tysięcy automatów do gier.
"Przeszukanie u ministra oznacza, że będzie on również przesłuchiwany. Na tym etapie śledztwa nie jest wykluczone, że postawione zostaną mu zarzuty karne" - mówi portalowi jeden z rozmówców.
Pod koniec grudnia zarzuty usłyszał zastępca ministra Kapicy. "Podejrzewamy, że urzędnicy resortu finansów tolerowali rozrastanie się plagi jednorękich bandytów, na których miliardy tracił budżet państwa. W śledztwie są również inne wątki. Ich oceną zajmie się sąd" - mówi jeden z rozmówców dziennika.pl.

Gdzie jest afera hazardowa - prawdziwa

Ciekawe czy media nagłośnią prawdziwą aferę hazardową.
TVN Uwaga wykazał, że za SSC Jacka Kapicy zalegalizowano w kilka miesięcy tyle automatów co przez kilka poprzednich lat, mimo wiedzy o tym, że jest proceder iż automaty wypłacają de facto wysokie wygrane a nie tak jak deklarowano niskie.
Warto też jak sądzę, choć nie twierdzę, że jest tam afera, zbadać wątek limitów lokalizacyjnych i proces legislacyjny w tej sprawie.
Wróciłbym też do notatki i przeanalizował na miejscu śledczych analizę i komentarze internautów na blogach np. http://kataryna.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?604944 - też nie twierdzę, że tam jest afera :)

Już niedługo zapadnie w NSA najprawdopodobniej niekorzystny dla rządu wyrok w sprawie ustawy o grach na aonw. Wszystko wróci do porządku z 2009 r. Branża hazardowa wyjdzie z cienia. Tusk pewnie szuka już kozła ofiarnego. Biedny Kapica nie zorientował się że generalskie epolety dostawał nie za zasługi, tylko żeby nie zorientował na jaką minę został wsadzony i za jakie ew. porażki będzie odpowiadał.

Nie żałuję

Nie żałuję go wcale. Jak wyprowadzą w kajdankach z MF to pomyśli o tym jak potraktował zawieszonych fc.

Nic nie będzie... rozmyje się... spokojnie nie podniecajcie się. Ten co jest na górze nigdy nie zrozumie Tego co jest na dole...
ps.
w radio mówili jeszcze o 5 Dyrektorach... coś wiecie ?

To przecież wina ETS-u. Tryb kolankowo - proszalny.

Nikogo innego. Przecież tak dobrze notatka napisana. I minister Boni też zagrożony: "(...) Nie tylko wiceminister finansów Jacek Kapica, ale też - jak nieoficjalnie dowiedziała się PAP - Michał Boni, szef doradców premiera, otrzymał ochronę BOR. Ma to związek z przygotowywanym projektem ustawy o grach liczbowych i hazardowych. (...)." Read more: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...ez_otrzymal_ochrone_w_zwiazku_z_hazardem.html

Swoją drogą, to w jakim trybie zostały wyjęte kolejne dokumenty z MF-u? Z pewnością w nowo erygowanym prawnie trybie kolankowo - proszalnym, oczywiście na uprzedni wniosek Szefa Służby Celnej? Który najpewniej i najlepiej by sam poprowadził to śledztwo, włącznie ze wskazaniem osób podejrzanych? Przeszukanie? W głowach Wam się poprzewracało?

Ciekawe tylko, na którym komputerze została napisana ww. notatka? Czy ów sprzęt jeszcze istnieje?

Ostatnia edycja:
faktycznie sytuacja trochę dziwna od rana news dnia , a prime minister w dolomitach na nartach, świeżutki zastępca z PSL zwalnia z KPRM swoją "ziomalkę" i już sprawa z MF schodzi ze wszystkich serwisów, to był chyba po prostu jakiś falstart........
ale myślę że niedawno zawinięty zastępca SSC jeszcze nie jedno powie smutnym panom o kulisach prac naszego departamentu w MF
czekamy na więcej..............
a premier w dolomitach, ale jazda

Czepiacie się. Choćby procedury. A to po prostu chłopcy CBŚ-u przejeżdżali ul. Świętokrzyską. I na chwilę wstąpili do swojego ulubionego ministra.

Jacek, nie daj się! Kordzikiem ich!

Nie wiem czy Pan panie daff specjalnie się czepia szczegółów czy nie wie co o co chodzi ale podam coś co naprowadzi Pana na cel: http://www.e-play.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=2557:co-oznacza-wyrok-w-gdańsku?&Itemid=34
http://www.e-play.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=2561:są-kolejne-wyroki&Itemid=34
Jeżeli domaga się Pan prawniczej i ścisłej nowomowy to z całym szacunkiem ale Pan już to na pewno potrafi lepiej ode mnie, ja prawnikiem nie jestem. Miałem nadzieje że trolowanie nie jest tu tak popularne jak na np. Onecie. Pozdrawiam i życzę sukcesów w pracy.

"Nie było i nie ma przeszukań prowadzonych przez prokuraturę lub CBŚ w żadnym z pomieszczeń budynku Ministerstwa Finansów" - napisał w oświadczeniu resort finansów.

Jak to ładnie ubrali w słowa. Było za to wezwanie do dobrowolnego wydania dokumentów, komputerów i nośników danych, które następnie zatrzymano. Różnica jeśli chodzi o skutek, niewielka. No może poza dobrem dochodzenia. Wątpię żeby w taki sposób zatrzymano coś wartościowego.

Nie mnie oceniać czy Kapica zasługuje na zarzuty i zerwanie epoletów. Wiem jedno, to człowiek, który zniszczył SC, morale ludzi, atmosferę i zapał do pracy. Dziś SC to bagno oparte na centralnym, oderwanym od rzeczywistości, planowaniu i zarządzane przez ludzi niekompetentnych. Tylko za to powinien siedzieć.

Ostatnio "podobno ustąpił dobrowolnie " ze stanowiska szef CBŚ. Czyżby to była " kara" za ruszenie obrońcy afery hazardowej generała (?) Kapicy ?

Już niedługo zapadnie w NSA najprawdopodobniej niekorzystny dla rządu wyrok w sprawie ustawy o grach na aonw. Wszystko wróci do porządku z 2009 r.

Miałem nadzieje że trolowanie nie jest tu tak popularne jak na np. Onecie

trolowanie Panie apex to próba debaty nad wyrokiem NSA w sprawie ustawy która nigdy nie powstała ;)

Back
Do góry