Awanse we wrześniu - jakie kryteria???

Kryteria awansów?
Napewno nie jakość pracy. Dziwny klucz im bliżej Izby większe szanse na regularny awans. Może to jest ten mityczny układ:cool: ?
14 lat pracy , 2 awanse( prawie jak nasi piłkarze.....z awansami na mundial) , ZABAWNE PRAWDA:mad:?

Ostatnia edycja:
Kryteria awansów?
Napewno nie jakość pracy. Dziwny klucz im bliżej Izby większe szanse na regularny awans. Może to jest ten mityczny układ:cool: ?
14 lat pracy , 2 awanse( prawie jak nasi piłkarze.....z awansami na mundial) , ZABAWNE PRAWDA:mad:?
Rozporządzenie Ministra Finansów
w sprawie stanowisk służbowych funkcjonariuszy celnych oraz szczegółowego trybu nadawania im stopni

§ 6. Przy awansowaniu funkcjonariuszy celnych należy uwzględnić:
1) dotychczasowy przebieg służby funkcjonariusza, w szczególności na podstawie opinii służbowej oraz oceny okresowej,
2) przejawianie przez funkcjonariusza inicjatywy w Służbie Celnej,
3) podnoszenie przez funkcjonariusza kwalifikacji zawodowych, w tym uczestniczenie w przydatnych do pełnienia służby na określonym stanowisku kursach dokształcających i doskonalących oraz innych specjalistycznych formach szkolenia.

Przełożeni, którzy kierują się innymi kryteriami nie stosują się do ww. czyli łamią .......?

To przerażające, ale uświadomiłem sobie, że już wcale nie liczę na awans. Tak jakby już tych awansów u nas nie było. Ta instytucja jest chora nieuleczalnie. Czas odejść. Trochę przykro po tylu latach.

Nic im nie zrobię :mad: lecz zawsze mogę grzecznie zapytać jakie konkretnie przyczyny nie pozwalają na awans - chciałbym poprawić swoją pracę aby w przyszłych awansach również wziąć udział (grzeczne :) zapytanie na piśmie wymaga pisemnej odpowiedzi).

Haha, dobre rozbawiłeś mnie w ten sobotni deszczowy poranek.Zapewne dostaniesz wyczerpującą odp. i napewno od tego momentu będziesz awansowany co rok STARMEN4.....Od 4 lat w ocenach rocznych mam bardzo wysokie noty prawie jak Jahne Ahonen w najlepszych czasach i co z tego skoro dostałem 1 awans , skoro 4 lata awansować to min. 2 awanse się należą.Ale Janku napisz pytanie do Biura Obsługi Klienta:D zobaczymy jaką merytoryczną odpowiedz dostaniesz.

a co dają awanse na stanowiskach bez kasy (dziwna ta nasza służba).
Ja mogę być mkc wolę podwyżkę wynagrodzenia. Widełki na danych stanowiskach są tak rozpięte, że mkc może zarabiać tyle co inspektor i odwrotnie. Jakoś to trochę porąbane. Uważam że widełki powinny zazębiać się na danych stanowiskach w taki sposób:
mkc: 1-2 zł
kc: 1,5-2,5 zł
skc: 2-3 zł
inspektor: 2,5-3,5 zł
ekspert: 3-4 zł

kierownicy, naczelnicy, dyrektorzy dodatki funkcyjne. Jak został zdjęty wraca na swoje poprzednie stanowisko, ewentualnie awans o jedno wyżej (a nie od razu ekspert) i dodatek funkcyjny zabierany.

W TEN SPOSÓB NIE TRZEBA LECZYĆ KOMINÓW, bo u nas kominy dzielą się jeszcze na drewniane i murowane :D

A w IC Przemyśl ustalono ,że każdy kto osiągnął Inspektora celnego i St .dyspozytora celnego Wyczerpał Możliwosci Awansowe i nie przysługuje mu Żaden Awans choćby miał dopiero 30 lat życia ,a do emerytury jeszcze 35 lat pracy. Motywacja do samokształcenia i wydajnej pracy jak diabli!! Takie ustalenia podpisały wszystkie związki zawodowe-także Celnicy .pl Przyczyna ? Wyczerpanie drogi awansowej !!!

A w IC Przemyśl ustalono ,że każdy kto osiągnął Inspektora celnego i St .dyspozytora celnego Wyczerpał Możliwosci Awansowe i nie przysługuje mu Żaden Awans choćby miał dopiero 30 lat życia ,a do emerytury jeszcze 35 lat pracy. Motywacja do samokształcenia i wydajnej pracy jak diabli!! Takie ustalenia podpisały wszystkie związki zawodowe-także Celnicy .pl Przyczyna ? Wyczerpanie drogi awansowej !!!
to jakim cudem w wieku 30-35 lat ktoś ma inspektora??????????? jak mógł wyczerpAĆ?????

Bo faktycznie takie osoby wyczerpały możliwości awansu, ale tylko na stanowiskach niekierowniczym. Teoretycznie mogliby zostać jeszcze ekspertem, ale znam mało ekspertów którzy osiagneli to stanowisko awansując. Na exa raczej sie spada z naczelników itp.

Popieram stanowisko związków (wyjątkowo).
Poza awansami na stanowiskach i stopniach można też czlowieka przeszeregować (podwyżka), wiec możliwości motywowania pozostają.

Jeśli są tacy zdolni to otwarta jest przed nimi ścieżka kariery do SSC włącznie

wyczerpanie drogi awansowej..

to przeciez oczywiste.. po inspektorze jest juz tylko ekspert.. oczywiście pewnie uważacie że jesli np pracowałaby osoby w wieku 45 lat to wszyscy powinni być ekspertami??? a najwyższy stopień dla inspektora to starszy dyspozytor. Aha.. jeszcze wymóg formalny - nie można byc ekspertem bez wyzszego wykształcenia - te drobnostki wynikają wprost z rozporządzenia. A czy nawet jeśliby ktoś konczył słuzbę z inspektorem i dyspozytorem.. to miałby krzywdę? czy w wojsku wszyscy dochodzą do generałów? - aha.. nie jestem z zz..

miarą a raczej kryteriami awansu czy nagrody dla funkcjonariusza celnego jest to czy jest na liście do zatrzymania czy nie a tak serio to na awansowanie funkcjonariusza nie ma i nigdy nie miało nic wspólnego z jego umiejętnościami, wiedzą i wykształceniem, byli tacy co to po 15 lat chodzili z dwoma gwiazdkami i byli tacy co nie bardzo wiedzieli co się robi w tym zawodzie i zostali naczelnikami ale to już inna sprawa.

Panie i Panowie ponieważ debatujecie nad kryteriami wedle których będą przyznawane awanse podam je Wam w skrócie-M..B.. ale Wierny

Pismo, które zapoczątkowało niniejszy wątek zostało rozesłane do każdego Dyrektora IC.
Otrzymujemy informacje z wielu IC, że awanse wrześniowe będą dotyczyć osób najdłużej oczekujących na awans i najbardziej zaniedbanych w całym okresie służby. W wielu IC zaniedbania są tak duże, że nie mają W CHWILI OBECNEJ szans na awans nawet osoby, które nie miały takowego przez 10 lat.
Nie jesteśmy w stanie monitorować tego procesu we wszystkich IC, dlatego informujcie nas na bieżąco na forum, w ninmiejszym topicu, co dzieje sioę w Waszych izbach w kwestii wrześniowych awansów.

Panie Sławku, osobiście czekam na jakikolwiek awans 20 lat(nie jestem tzw podpadniętym, tylko nie należę do krewnych i znajomych Królika, nie jestem też na tzw kierowniczym stanowisku),więc 10 lat to chyba jest "niedługo"(żartuję).Tak bardzo szczerze to nie liczyłbym na awanse, jak znam życie ( a przez tyle lat w SC, to raczej je poznałem) awanse dostaną jak zwykle krewni i znajomi Królika i nic tego nie zmieni a "podniecanie" się awansami nie jest w tej chwili najważniejsze dla naszej SC, myślę,że są rzeczy dużo bardziej istotne.
Pozdrawiam wszystkich nie awansowanych i nie piszcie,że awanse być powinny, wiem o tym, tylko czy wie o tym nasza "władza"?

eee lepiej niech wiesniak nic nie składa ,szkoda wieśniaka,mnie dali mundur nowego wzoru a patki ze stopniem słuzbowym o dwa stopnie mniejszym niż mam,ubaw po pachy.

Drogi foromowiczu Wieśniak. Najwyższy czas złożyć pozew w tej sprawie,.
Panie Sławku, pozew? Przeciw komu?Do kogo? Chyba do Pana Boga , ale drogą służbową...
digital41 napisał:
eee lepiej niech wiesniak nic nie składa ,szkoda wieśniaka,mnie dali mundur nowego wzoru a patki ze stopniem słuzbowym o dwa stopnie mniejszym niż mam,ubaw po pachy.
Widzę,że dobrze sie bawisz, żeby było Ci jeszcze weselej to u nas wydali mundury(żeby nie było, tylko część nowego umundurowania),ale bez patek - wszyscy są wreszcie "równi ...ale są też równiejsi".
Co do składania, to pewnie szybciej złożę wniosek o emeryturę niż mnie awansują...
Pozdrawiam jeszcze wierzących w reformę SC

Panie Sławku, pozew? Przeciw komu?Do kogo? Chyba do Pana Boga , ale drogą służbową...

No właśnie Panie Sławku, można złożyć jedynie zażalenie do Pana Boga, którego nikt nie rozpatrzy ale przynajmniej piszący ulży sobie na sercu i na wątrobie i nie dostanie nerwicowego ataku:-(
Ach... przykro i niesmacznie się robi jak się obserwuje tę politykę nepotyzmu, kumoterstwa, plecakowania itp...

Back
Do góry