No muszę Cię zmartwić, kilku jeszcze przyjęto - w tym mnie
2007 rok do SzNP a od 2010 mundur.
Wcale mnie nie zmartwiłeś, to tylko gorzej dla Ciebie zgodziłeś się świadomie i przyjąłeś się na stosunku o pracę ze wszystkimi tego konsekwencjami, a mogłeś przyjąć się na stosunek służbowy, bo wtedy już była taka możliwość. Pretensje możesz mieć tylko do siebie.
Czy coś drgnęło w temacie? Sam jestem byłym cywilem przyjętym "z ulicy" (nie z UKS) do pracy w SC w SzNP. NIe ukrywam, że w moim obecnym położeniu zawodowym (dochodzeniówka) liczy się każdy miesiąc..a co dopiero kilka latek...
Czy ktoś już coś wywalczył przed naszymi sądami?
Gdybyś przeczytał uważnie odpowiedz na dezyderat 83
http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/pet_20210511_d83/$file/pet_20210511_d83.pdf to wiedziałbyś, że nikomu okresu pracy cywilnej nie zaliczą do okresu służby ani równorzędnego ze służbą i żaden sąd nic tu nie pomorze. A jak nie masz czasu przeczytać tej odpowiedzi to przytoczę kilka zdań.
" 1) Odnosząc się do propozycji zmiany ustawy z 11 maja 2017 r. o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [.....] w zakresie art. 22 ust. 2 pozwalającej na potraktowanie jako równorzędnych ze służbą okresów zatrudnienia wyjaśniam, iż jest ona niespójna z ideą systemu zaopatrzenia służb mundurowych. Zgodnie z ustawą z dnia 18 lutego 1994 roku o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [...........], emerytura policyjna przysługuje z tytułu pełnienia służby w Policji itd. [..............................................................................................]
Ponadto rozpatrując kwestie zrównania okresów pracy z okresami służby należy zwrócić uwagę na różnice związane ze stosunkiem pracy i stosunkiem służbowym. Stosunek służbowy funkcjonariuszy służb mundurowych nie jest stosunkiem pracy, lecz publicznoprawnym stosunkiem administracyjnym [.......................................................................]
Z uwagi na wprowadzone ustawą z 11 maja 2017 uprawnienia emertytalne dla funkcjonariuszy Służby Celnej oraz szczegółowe warunki uzyskania emerytury mundurowej wynikające z ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [.....] zawarto w tej ustawie zastrzeżenie w art. 150 ust. 8 i ust 8a [.....................]
Zmiany wprowadzone jak i przepisy przejściowe są w tym zakresie spójne z regulacjami zawartymi w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [.....] w myśl których, policyjne uprawnienia emerytalne przysługują za lata służby, a nie pracy w cywilu.[..........................................................]
Nawiązując zaś do pytania Komisji do Spraw Petycji o informację w zakresie planowanych przez Rząd zmian dotyczących nabywania uprawnień emerytalno-rentowych przez funkcjonariuszy Służby Celnej [...................] nie prowadzi prac legislacyjnych we wskazanym obszarze."
A tak na marginesie odpowiedz na dezyderat 83 jest dla mnie nielogiczna i niekonsekwentna, bo kto odpowie mi na pytanie z jakiego powodu tysiące naszych kolegów i koleżanek, którzy mieli przy zatrudnieniu stosunek służbowy nie maja tego okresu zaliczonego do okresu uzyskania uprawnień emerytalnych przy założeniu, że stosunek służbowy jest decydujący.