Art. 94. Ustawa o Służbie Celnej z dnia 24 lipca 1999 r. Dz.U. 1999 Nr 72 poz. 802

Wybacz Kolego, ale w naszej kulturze niestosowne jest zadawanie niektórych tendencyjnych pytań,
a zwłaszcza ograniczanie odpowiedzi na nie do dwóch skrajności, gdy wieloznaczność jest oczywista ...
Ok. Kolego cat. Może i Waszej kulturze jest to niestosowne. Ja nie widzę w moim pytaniu nic niestosownego. Poprostu poprosiłem kolegów o opinię bo może za bardzo się czepiam o to zaliczenie lat.
Poza tym nie widzę żeby Stefan prosił o pomoc, sam się może wypowiedzieć, widzę że jest dość rozgarnięty i chyba nie potrzebuje adwokata.
Pozdrawiam.

Ok. Kolego cat. Może i Waszej kulturze jest to niestosowne. Ja nie widzę w moim pytaniu nic niestosownego. Poprostu poprosiłem kolegów o opinię bo może za bardzo się czepiam o to zaliczenie lat.
Poza tym nie widzę żeby Stefan prosił o pomoc, sam się może wypowiedzieć, widzę że jest dość rozgarnięty i chyba nie potrzebuje adwokata.
Pozdrawiam.
Ponieważ sam przyznajesz, że ta kultura jest Ci obca, to może zrozumiesz jej sens
gdy odpowiesz sam sobie na pytanie:
- jak pomogą Ci oczekiwane odpowiedzi, jeśli otrzymasz ich 10000 takich samych,
bez różnicy czy będą "za" czy też "przeciw" ?!

O mój Boże! I tak no okrągło. Kolejny post nie na temat, z którego jak zwykle nic nie wynika. Tak, jestem niekulturalnym chamem ale za to Ty jesteś najmądrzejszy, najkulturalniejszy i w ogóle naj..., więc możesz bezkarnie wyzywać innych użytkowników od braku kultury.
No cóż w internecie można prawie wszystko a ludzie potrzebujący dowartościowania mają tu raj. Gorzej w realu, już nie są takimi madralami...
Już raz (zaraz na początku mojego udzielenia się na forum) ci Kolego napisałem, że Twój słowotok nie na temat w odpowiedzi na moje posty nie jest mile widziany a Ty dalej swoje. Także proszę Cię jeszcze raz - odpaszportuj Ty się ode mnie raz na zawsze!
Bez odbioru.
Pozostałych Kolegów przepraszam za powyższy styl ale nie trawie takiego pierdzielenia.
Pozdrawiam.

Powiem inaczej. Ponieważ trochę życia spędziłem w cle, jestem celnikiem, i nim będę. O wszystkich należnych mi i moim kolegom należnościach będę informował

Pozwolę sobie nie zgodzić, mianowanie w
stosunkach cywilno prawnych jest szczególnym stosunkiem i na tym moim zdaniem należałoby się oprzeć. Wyjasnienie tutaj wzajemnych relacji wymagałoby trochę więcej czasu. Jest kilka wartościowych opracowań w tej materii.
ale te opracowania dotyczą państwa prawa? Czyli w Polsce nie mają żadnej wartości.

Czy coś drgnęło w temacie? Sam jestem byłym cywilem przyjętym "z ulicy" (nie z UKS) do pracy w SC w SzNP. NIe ukrywam, że w moim obecnym położeniu zawodowym (dochodzeniówka) liczy się każdy miesiąc..a co dopiero kilka latek...

Czy ktoś już coś wywalczył przed naszymi sądami?

Czy coś drgnęło w temacie? Sam jestem byłym cywilem przyjętym "z ulicy" (nie z UKS) do pracy w SC w SzNP. NIe ukrywam, że w moim obecnym położeniu zawodowym (dochodzeniówka) liczy się każdy miesiąc..a co dopiero kilka latek...

Mała podpowiedź . W Sądach na obecną chwilę prawie nic nie wygrasz.
Wszystko bierze swój początek od kadrowek w ias . Jak Ci wystawi
zaświadczenie do celów emert.-rent. Mają narzucone chore interpretacje .
Nie widzą praw nabytych itd. Bardziej skupił bym się na tym problemie.
A może otrzymasz zaświadczenie o Służbie od początku kariery ?
Spróbować warto . Powodzenia .

No muszę Cię zmartwić, kilku jeszcze przyjęto - w tym mnie ;) 2007 rok do SzNP a od 2010 mundur.
Wcale mnie nie zmartwiłeś, to tylko gorzej dla Ciebie zgodziłeś się świadomie i przyjąłeś się na stosunku o pracę ze wszystkimi tego konsekwencjami, a mogłeś przyjąć się na stosunek służbowy, bo wtedy już była taka możliwość. Pretensje możesz mieć tylko do siebie.

Gdybyś przeczytał uważnie odpowiedz na dezyderat 83 http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/pet_20210511_d83/$file/pet_20210511_d83.pdf to wiedziałbyś, że nikomu okresu pracy cywilnej nie zaliczą do okresu służby ani równorzędnego ze służbą i żaden sąd nic tu nie pomorze. A jak nie masz czasu przeczytać tej odpowiedzi to przytoczę kilka zdań.

" 1) Odnosząc się do propozycji zmiany ustawy z 11 maja 2017 r. o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [.....] w zakresie art. 22 ust. 2 pozwalającej na potraktowanie jako równorzędnych ze służbą okresów zatrudnienia wyjaśniam, iż jest ona niespójna z ideą systemu zaopatrzenia służb mundurowych. Zgodnie z ustawą z dnia 18 lutego 1994 roku o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [...........], emerytura policyjna przysługuje z tytułu pełnienia służby w Policji itd. [..............................................................................................]

Ponadto rozpatrując kwestie zrównania okresów pracy z okresami służby należy zwrócić uwagę na różnice związane ze stosunkiem pracy i stosunkiem służbowym. Stosunek służbowy funkcjonariuszy służb mundurowych nie jest stosunkiem pracy, lecz publicznoprawnym stosunkiem administracyjnym [.......................................................................]

Z uwagi na wprowadzone ustawą z 11 maja 2017 uprawnienia emertytalne dla funkcjonariuszy Służby Celnej oraz szczegółowe warunki uzyskania emerytury mundurowej wynikające z ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [.....] zawarto w tej ustawie zastrzeżenie w art. 150 ust. 8 i ust 8a [.....................]

Zmiany wprowadzone jak i przepisy przejściowe są w tym zakresie spójne z regulacjami zawartymi w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy [.....] w myśl których, policyjne uprawnienia emerytalne przysługują za lata służby, a nie pracy w cywilu.[..........................................................]

Nawiązując zaś do pytania Komisji do Spraw Petycji o informację w zakresie planowanych przez Rząd zmian dotyczących nabywania uprawnień emerytalno-rentowych przez funkcjonariuszy Służby Celnej [...................] nie prowadzi prac legislacyjnych we wskazanym obszarze."

A tak na marginesie odpowiedz na dezyderat 83 jest dla mnie nielogiczna i niekonsekwentna, bo kto odpowie mi na pytanie z jakiego powodu tysiące naszych kolegów i koleżanek, którzy mieli przy zatrudnieniu stosunek służbowy nie maja tego okresu zaliczonego do okresu uzyskania uprawnień emerytalnych przy założeniu, że stosunek służbowy jest decydujący.

...Gdybyś przeczytał uważnie odpowiedz na dezyderat 83 http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/pet_20210511_d83/$file/pet_20210511_d83.pdf to wiedziałbyś, że nikomu okresu pracy cywilnej nie zaliczą do okresu służby ani równorzędnego ze służbą i żaden sąd nic tu nie pomorze....

.....A tak na marginesie odpowiedz na dezyderat 83 jest dla mnie nielogiczna i niekonsekwentna, bo kto odpowie mi na pytanie z jakiego powodu tysiące naszych kolegów i koleżanek, którzy mieli przy zatrudnieniu stosunek służbowy nie maja tego okresu zaliczonego do okresu uzyskania uprawnień emerytalnych przy założeniu, że stosunek służbowy jest decydujący.....
Spokojnie Stefan. Jak na razie odpowiedź SKAS na dezyderat nie jest wykładnią prawa, szczególnie dla sądów. Może się kiedyś doczekamy, podobnie jak koledzy zaliczenia okresu sprzed 1999.

Może tego nie zauważyłeś czwschód ale odpowiedz tej kobiety opiera się właśnie na ustawach i artykułach które niestety są wykładnią prawa, dla sądów też.

Kolego, to nie ten temat i nie ten artykuł. Tak jak prosi KancelariaŁabuz nie balagańmy w wątku Basica. Dalszą rozmowę na temat SZNP proponuję np. w moim wątku:

6 października 2021 (środa), godz. 09:00
sala konferencyjna im. Jacka Kuronia (bud. F)

Rozpatrzenie odpowiedzi Ministra Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej na dezyderat nr 83 w sprawie uprawnień emerytalno-rentowych funkcjonariuszy Służby Celnej.

Ostatnia edycja:
6 października 2021 (środa), godz. 10:30

Rozpatrzenie uzupełnionej odpowiedzi Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji na dezyderat nr 21 skierowany do Prezesa Rady Ministrów w sprawie zmiany przepisów dotyczących zasad ustalania wysokości emerytury funkcjonariuszy służb mundurowych.

Dotyczy 15a jakby ktoś nie wiedział.

6 października 2021 (środa), godz. 09:00

Rozpatrzenie odpowiedzi Ministra Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej na dezyderat nr 83 w sprawie uprawnień emerytalno-rentowych funkcjonariuszy Służby Celnej.
Po wysłuchaniu dzisiejszej komisji. Niestety nie mam już żadnej nadziei na zaliczenie do emki naszej służby przed 99 r. Tak na marginesie mam żal do Marysi o poświęcenie większej uwagi pracownikom, którzy w późniejszych latach przeszli do służby mundurowej a których nie dotyczyła petycja, niż zaliczenie celnikom lat służby przed 99r. których petycja dotyczyla. Szkoda gadać. Przez takie podejście sens petycji został rozmyty. Wniosek jest jeden nikomu lat cywilnych nie zaliczą. Pozostaje tylko nadzieja, że policjanci wywalczą w 15 a zmiany zapisu 25 lat na 20.

Po wysłuchaniu dzisiejszej komisji. Niestety nie mam już żadnej nadziei na zaliczenie do emki naszej służby przed 99 r. Tak na marginesie mam żal do Marysi o poświęcenie większej uwagi pracownikom, którzy w późniejszych latach przeszli do służby mundurowej a których nie dotyczyła petycja, niż zaliczenie celnikom lat służby przed 99r. których petycja dotyczyla. ...
Stefan, godzina 9:25 - Maria wyraźnie poruszyła ten temat, podając przykłady Straży Pożarnej i Straży Marszałkowskiej.

Ostatnia edycja:
czwschod rozmowa w moim odczuciu była tak poprowadzona, że lata przed 99 jakoś się rozmyły chociaż to był najważniejszy punkt tej petycji i na nim należało się skupić. Petycja nie dotyczyła innych przypadków uzyskania emki, np. przez ludzi którzy w latach późniejszych zostali funkcjonariuszami a byli cywilami. I wszystko na ten temat. Dalsza dyskusja jest czysto akademicka, wniosek jest prosty nikt emek za lata cywilne nie dostanie.

6 października 2021 (środa), godz. 10:30

Rozpatrzenie uzupełnionej odpowiedzi Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji na dezyderat nr 21 skierowany do Prezesa Rady Ministrów w sprawie zmiany przepisów dotyczących zasad ustalania wysokości emerytury funkcjonariuszy służb mundurowych.

Dotyczy 15a jakby ktoś nie wiedział.
Streszczenie:

Back
Do góry