N
Nie zarejestrowany
Gość
Mam problem, rózne UC róznie tłumaczą - czy przy zakupie alkoholu etylowego zwolnionego od akcyzy dla apteki szpitalnej wymaga się założenia składu podatkowego??
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
To to to ja wiem, że absurd ale...
Paragraf 14 ust. 1 rozporządzenia o zwolnieniach (bo tylko na tej podstawie taki spirytus do aptek jest zwolniony) mówi o warunkach zwolnienia od PA. Natomiat w ust.2 są przypadki i warunki jakie trzeba spełnić. I właśnie w przypadkach jest problem gdyż zwolniony jest spirytus jedynie w przypadku spełnienia warunków z art. 32 ust 3 pkt 1 i 8 ustawy. I w tym cholernym "i" jest problem bo odmiennie niż ustawa (gdzie jest "lub") trzba spełnić warunki zarówno z pkt 1 jak też 8 - który to właśnie mówi o składzie podatkowym.
Myślę że to zbyt daleko idąca inerpretacja.[/QUOTE napisał:Też tak myśle ale co z tego:-( Być może na razie się boją i czekają jak inne UC w tym kraju do tego podejdą i czy wogóle ten problem zobaczą. Pewnie, że absurd bzdura błąd ustawodawcy ktoś go znalazł i jest problem - a mnie spiryt do apteki potrzebny:-(
To to to ja wiem, że absurd ale...
Paragraf 14 ust. 1 rozporządzenia o zwolnieniach (bo tylko na tej podstawie taki spirytus do aptek jest zwolniony) mówi o warunkach zwolnienia od PA. Natomiat w ust.2 są przypadki i warunki jakie trzeba spełnić. I właśnie w przypadkach jest problem gdyż zwolniony jest spirytus jedynie w przypadku spełnienia warunków z art. 32 ust 3 pkt 1 i 8 ustawy. I w tym cholernym "i" jest problem bo odmiennie niż ustawa (gdzie jest "lub") trzba spełnić warunki zarówno z pkt 1 jak też 8 - który to właśnie mówi o składzie podatkowym.