a Poznań walczy dalej ?

don Pedro Alvarez

Użytkownik
Punkty reakcji
5
Miasto
Małopolska
Czy ktoś może poinformować na forum w sposób miarodajny w temacie ,,co słychać w Poznaniu w kwestii złożonego pozwu o wypłatę kosztów dojazdów do stałych nadzorów ?

Czyim udziałem będzie zwycięstwo ? a może już jest ?

Delegacje w poznaniu

Witam wszystkich zainteresowanych.
W Poznaniu jak to w Wielkopolsce. Cywile nigdy się nie poddają. Dyrektor przegrał już prawie wszystkie sprawy dotyczące delegacji. Jego błąd był natury formalno-prawnej. Aktualnie toczy się tylko jedna sprawa w której będzie rozpatrzone zagadnienie zmiany miejsca pracy poprzez określenie SN jako siedziby urzędu. Oczywiście Dyrektor opiera się na śmiesznym wyroku ze Szczecina ale Sąd Sądem i nasza racja musi być po naszej stronie.Ogłoszenie wyroku ma być ok. 13.01.2009 r.
Sprawa delegacji to woda na młyn dla nas - pracowników. W krótkim czasie Dyrektor zobaczy , że wsadził kij w mrowisko na którym sam siedzi. W chwili obecnej nie mogę ujawnić szczegółów. Pozdrawiam

Ale macie zwrot kosztóe dojazdu, czy nadal nie?
CZy macie jakieś "wieści" jak będą funkcjonować SNP po wejściu ustawy ( o ile wejdzie)?U nas są same ?, nie wiadomo czy włączą nas do kontroli przedsiębiorców, a może podatku akcyzowego, bo podobno referat SNP znika definitywnie. Praca ma zaczynać sie w urzędzie, co akurat w moim przypadku jest nie realne - 150km do siedziby uc. Wyobrażam sobie, że nawet jakbym dojechała do uc, to muszą wtedy dac mi samochód służbowy, żeby wrócić np na nalew 200km, bo swoim nie będę jeździć 150km codziennie.
Ogólnie to marnie to widzę

Witam wszystkich zainteresowanych.
W Poznaniu jak to w Wielkopolsce. Cywile nigdy się nie poddają. Dyrektor przegrał już prawie wszystkie sprawy dotyczące delegacji. Jego błąd był natury formalno-prawnej. Aktualnie toczy się tylko jedna sprawa w której będzie rozpatrzone zagadnienie zmiany miejsca pracy poprzez określenie SN jako siedziby urzędu. Oczywiście Dyrektor opiera się na śmiesznym wyroku ze Szczecina ale Sąd Sądem i nasza racja musi być po naszej stronie.Ogłoszenie wyroku ma być ok. 13.01.2009 r.
Sprawa delegacji to woda na młyn dla nas - pracowników. W krótkim czasie Dyrektor zobaczy , że wsadził kij w mrowisko na którym sam siedzi. W chwili obecnej nie mogę ujawnić szczegółów. Pozdrawiam

czy juz ogloszono wyrok? Mozesz podac szczegoly? Daj jakies rady w kwestii wstepowania na droge sadowa dla kolegow z innych izb.

koledzy z Łodzi są bardzo zainteresowani jakie rozstrzygnięcia zapadły w Poznaniu. Na razie u nas jest dyktat warunków pracodawcy. :(

W poznaniu płacą:) ale dyro w odwecie obniżył stawkę o 10 groszy, tłumacząc że paliwo tańsze... Ciekawe czy jak cena podskoczy to podniesie:D

czas w Łodzi nagli

jak to wygląda u was technicznie? czy macie delegacje, czy też musieliście zrezygnować z diet i jesteście rozliczani z 1km na podstawie ewidencji pojazdu?

jak to wygląda u was technicznie? czy macie delegacje, czy też musieliście zrezygnować z diet i jesteście rozliczani z 1km na podstawie ewidencji pojazdu?

Tak delegacje mamy, a diety nam nadal przysługują... Dokladnie jak piszesz jestesmy rozliczani na podstawie karty wykonanej służby gdzie jeste ewidencja każdego przejechaneo kilometra...

Tak delegacje mamy, a diety nam nadal przysługują... Dokladnie jak piszesz jestesmy rozliczani na podstawie karty wykonanej służby gdzie jeste ewidencja każdego przejechaneo kilometra...

a jak to osiagneliscie? pertrakcjami czy macie jakies wyroki sadowe? Mozesz podac jakies uzasadnienie wyroku? W wiekszosci izb przeciez juz nie placa a ludzie maja miejsce pracy w stalym nadzorze.

Generalnie, póki co starcza wyrok sądowy... Nie wiadomo na jak długo,wiem tylko że to cywile poszli do sądu, ponieważ to oni dostali wypowiedzenia 2 miesiace wczesniej niz funkcjonariusze, a jak były rozprawy w sadzie to sentencja wyroku brzmiała mniej więcej że:"brak wczesniejszej konsultacji ze związkami zawodowymi"

Myślę, że u nas też Kol. zdecydują się na składanie pozwów:
http://zz.celnicy.pl/tekst-244.html

Swoją drogą, zastanawiałem się jaki jest sens i logika wdrożenia takiego polecenia przez SSC, kiedy aż tak bardzo wierzył on, że "reforma" wejdzie od około połowy roku.
Po co na parę miesięcy wprowadza takie polecenie? Przecież "reforma" znosi stałe nadzory a każdy dojazd na doraźny nadzór wiąże się z rozliczeniem delegacji.

Kto potrafi to wytłumaczyć?

rezygnajca ze swiadczen

tomekromek "Mozesz podac jakies uzasadnienie wyroku? W wiekszosci izb przeciez juz nie placa a ludzie maja miejsce pracy w stalym nadzorze."
W jakich izbach nie płacą i od kiedy ?Jeśli to prawda to naruszednie zasad równego traktowania, obejście prawa, i sprawa do sądu.
Oczywiście mamy wyroki bo sądziliśmy się o to w Radomiu już w 2005 roku.
Do black jacka : cyt "czy też musieliście zrezygnować z diet "
Jak można zrezygnować ze świadczenia należnego?
Można zrezygnować z urlopu bo tak nakaże dyrektor izby ?
Jeśli Panu nie wypłacają to znaczy być może, że się Panu nie należy. Jak się należy a nie wypłacają to jest łamane prawo. Trzeciego wyjścia nie ma.
Naprawdę pełni Pan funkcję związkową ?
Dlaczego przestaje mnie dziwić to co się dzieje w SC ? :D

delegacje

wszystkie wyroki i uzasadnienia, a także wyniki kontroli PIP i GIP w tym zakresie przesłałem do wszystkich związków zawodowych - w tym należących do federacji.
Także zbiór przepisów prawa w tym zakresie zarówno dla cywili jak i funkcjonariuszy.
Wzory pozwów, pim procesowych, przedsądowych wezwań do zapłaty.
Skąd więc takie pytania ? Czyżby związkowcy w ramach jednego związku nie przekazywali sobie matariałów pomocnych do ochorny praw załogi /?
Przyznam że jestem naprawdę zaskoczony - i piszę to bez odrobiny cynizmu czy ironii.
Jednak mimo to na wniosek zaintereswoanych - udostępnimy te materiały poniwnie - bez względu na przynależność związkową lub jej brak.

Delegacja w izbie w poznaniu

Witam koleżanki i kolegów ( cywili i funkcjonariuszy).
Powracając do delegacji w Poznaniu pierwsze sprawy zostały przez nas wygrane w sądach z powodu braku konsultacji ze związkami. Po uprawomocnieniu się wyroków dyrektor znów zaatakował i pod koniec stycznia wręczył nam nowe " zmiany warunków o pracę" w której to okreslił SN jako miejsca pracy- ależ on to może zrobić tylko dodał , że z tego powodu nie będzie wypłacał delegacji. Zmiana warunków ma nastapić po 3 miesiącach od otrzymania pisma. I znów będzie miał problem bo znów dostanie kiladziesiąt pozwów i wezwań do sądu. Więcej szczegółów podam po pierwszej rozprawie. Myślimy, żeby wezwać na rozprawę kilku ciekawych urzędników z W-wy jako świadków. Będzie bardzo wesoło. A do tego zaprosimy kilka gazet.
Pozdrawiam cywil SNP - IC Poznań.

Back
Do góry