A jednak będzie KAS

• Thread starter Thread starter KAS
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Coś mówić muszą, a czy projekt zostanie przedstawiony w zapowiedzianymterminie? Zobaczymy, lub nie :lol:

Zbyt dużo ludzi się zwalnia i nie oszukujmy się, jeżeli reformy nie będzie (3xmin) 30-40% ludzi zwolni się z pracy, więc staną na rzesach i ją przeprowadzą. W takim pośpiechu można narobić baboli, które później trudno będzie naprawić.
Zakładam, że MF, Szef Służby Celnej i Nasi Dyrektorzy nie chcą źle dla NAS i SŁUŻBY (o naiwości), więc będzie dobrze.
Mam nadzieję, że dobro SŁUŻBY i NAS znajduje się także w zainteresowaniu ZZ, więc będzie dobrze, bo gorzej byc nie może :wink: (czyżby? :lol: )

Anonymous napisał:
...Do zadań KAS będą należały m.in. pobór podatków, ceł oraz innych opłat; kontrole podatkowe i celne oraz wykrywanie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń skarbowych.
Ciekawe co ze szczególnym ???

Reforma musi nastąpić i podwyżki też i to nie małe. Ludzie zwolnią się z pracy tak jak w Policji odchodzą i tam jest też problem z naborem. Podobnie bedzie u nas jeśli nie będzie reformy.
Mam tylko obawy czy reforma połączenia SC i aparatu skarbowego to słuszny kierunek? Czy nie da się zreformować tych struktur osobno?

Zgadzam się ze zdaniem jabola. Widzę po swojej izbie jakie są braki kadrowe (szczególnie w oddziałach) i jak dużo osób rezygnuje.

p.s. Chyba tylko ciężarówki :D są zadowolone z tych pieniędzy...:P

A czy któryś z naszych pryncypałów z wężykami po jakimś egzotycznym kierunku zrezygnował. Z obawy o własne 4 litery nigdy niezależnie od opcji politycznej nie wychylali się aby poprawić warunki pracy i płacy podległych funkcjonariuszy. Wołają tylko o więcej etatów. Niektórzy uważają, że robią ludziom łaskę przyjmując do roboty za 1400 zł. Teraz okazuje się ,że głupich coraz mniej.

cześc :!:
mam głupie pytanko :lol:

jak to kurde z ta reforma będzie :!: :!:

wprowadzaja ja od 2008r czy też nie ma na to szans :?:

czytajac posty niczego nie mozna wywnioskowac :(

GP podaje ze nie ma szans na reforme :evil:

PAP że z kolei odwrotnie :lol:

co ja mam o tym sądzic :shock:

od reformy zależy moja praca w SC :!:

pozdrawiam :)
młody z przygotowawczej :!: :!:

Patrz co podaje dzisiaj GP.
KRAJOWA ADMINISTRACJA SKARBOWA Zmiany w projekcie ustawy dotyczącej reformy
Pracownicy bez wyższego wykształcenia także będą mogli znaleźć pracę w nowej skarbówce
ZMIANA PRAWA Brak wyższego wykształcenia nie będzie przeszkodą w zatrudnieniu w Krajowej Administracji Skarbowej. Z dniem 31 grudnia 2007 r. wszyscy pracownicy skarbówki i służby celnej automatycznie przejdą do pracy w nowej administracji.
Projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) jest jeszcze w tzw. uzgodnieniach wewnątrzresortowych w Ministerstwie Finansów, ale jego kształt znacznie odbiega od pierwotnej wersji. Najważniejsze zmiany, jakie wprowadzono, dotyczą zapowiadanej opcji zerowej. Resort finansów nie wycofuje się z niej, ale ją łagodzi. Początkowo zakładano, że od 1 stycznia 2008 r. (kiedy ma powstać KAS), wszystkie stosunki pracy z urzędnikami i celnikami miały wygasnąć z mocy prawa, a specjalny pełnomocnik miał ich powoływać do pracy na nowo.
Nowa wersja projektu ustawy o KAS przewiduje, że z dniem 31 grudnia 2007 r. wszyscy pracownicy i funkcjonariusze automatycznie przejdą do pracy w nowych jednostkach organizacyjnych, a rozstrzygnięcia dotyczące ich dalszego statusu w służbie skarbowej zapadną do 31 marca 2008 r. W konsekwencji stosunki pracy mają wygasnąć po upływie trzech miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, jeśli przed upływem tego terminu pracownicy nie dostaną propozycji pracy w nowych służbach.
Doświadczenie nie przepadnie
Zmiany w projekcie ustawy o KAS w większości przypadków są korzystne dla urzędników. Z informacji przedstawicieli MF wynika, że projekt ustawy o KAS oraz ustawy wprowadzającej KAS jest w ostatniej fazie uzgodnień wewnątrzresortowych i w najbliższych dniach zostanie przekazany do uzgodnień międzyresortowych oraz konsultacji społecznych. Projekty uwzględniają większość zgłoszonych do tej pory uwag przez związki zawodowe. Nowy projekt zakłada, że nieposiadanie wyższego wykształcenia nie będzie przeszkodą w zatrudnieniu w KAS na stanowiskach urzędników.
Najniższe wynagrodzenie urzędnika KAS nie będzie niższe niż trzykrotność najniższego wynagrodzenia w gospodarcze narodowej. Staż pracy w dotychczasowych organach skarbowych i celnych ma być zaliczany do przywilejów przewidzianych w ustawie o KAS (z wyłączeniem wcześniejszych emerytur w grupach mobilnych). Co ważne, zdecydowana większość pracowników ma otrzymać propozycje zatrudnienia w KAS.
Na szczeblach wojewódzkich ustanowieni zostaną przez pełnomocnika MF do spraw tworzenia KAS pełnomocnicy regionalni. Usytuowanie w 16 grupach urzędników administracji skarbowej uwzględniać będzie dotychczasowe stanowisko pracy i poziom wynagrodzenia. W Ministerstwie Finansów pracuje zespół zajmujący się opracowywaniem aktów wykonawczych do ustawy o KAS, w tym także aktów określających siatkę urzędów.
Bez ograniczeń dla związków
Z planowanych zmian w projekcie ustawy o KAS zapewne ucieszą się przedstawiciele związków zawodowych. Pierwotny projekt zakładał, że w KAS będzie mógł funkcjonować tylko jeden związek zawodowy. Teraz resort finansów wycofuje się z tego pomysłu.
Według przedstawicieli MF, żaden pracownik spełniający wymogi formalne i prawidłowo wypełniający dotychczasowe obowiązki nie ma podstaw do obaw, że nie zostanie mu zaproponowana praca w administracji skarbowej. Prawidłowość posunięć personalnych będzie możliwa do oceny przez wszystkie funkcjonujące w resorcie związki zawodowe, gdyż projekt zakłada zachowanie pełnego pluralizmu związkowego.
O wszystkich zmianach w projekcie ustawy o KAS poinformowali pod koniec kwietnia Marian Banaś, szef służby celnej, podsekretarz stanu w MF, Paweł Banaś, generalny inspektor kontroli skarbowej, podsekretarz stanu w MF, oraz Jerzy Tchórzewski, wicedyrektor Departamentu Administracji Podatkowej, którzy uczestniczyli w X Walnym Zebraniu Delegatów Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ Solidarność.
Ważne!
Od 1 stycznia 2008 r. ma zostać powołana Krajowa Administracja Skarbowa. Ma ona powstać z połączenia dzisiejszych urzędów i izb skarbowych oraz urzędów i izb celnych
Ewa Matyszewska

prywatnie mogę sie z facetem nie zgadzać, ale to mój przełożony, i chociażby z tego powodu muszę pisać z wielkiej litery, a strach to mnie tylko ogarnia na myśl, że reforma i KAS może nie dojść do skutku. Czas najwyższy na zmiany.

Kiedy ogloszono reforme KAS, na forum przeważaly opinie negatywne. Teraz, kiedy pojawil sie duzy znak zapytania , dominuja glosy za przeprowadzeniem zmian.
Moja propozycja: moze referendum wsrod funkcjonariuszy? Oczywiscie anonimowe.

Potwierdzam doniesienia prasowe, że nowe projekty powinny ujrzeć światło dzienne może już nawet w przyszłym tygodniu, najpóźniej za dwa.
Ciekawe czy nowy, kolejny zapowiadany termin zostanie dochowany.
Coraz wiecej słyszymy też o pewnym "poślizgu" wdrożenia reformy.

No niemożliwe jest to! Przecież koledzy Antracyt, Kapsel, Hotelarz i inne wykształciuchy "pracujom pełnom parom". To się musi udać !

Po co nam KAS wywalić wszystkich fachowców zatrudnionych za PRL i spokój. Inżynierowie teraz poszukiwani za takie same pieniądze jak mają nasi szefowie.Już wystarczy tych hamulcowych.

"Ostateczna wersja projektu ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej jest już gotowa. Nie została jeszcze upubliczniona, gdyż trwają prace nad aktami wykonawczymi, których ma być około 50 - dowiedziała się Gazeta Prawna. W ramach prac nad reformą Ministerstwo Finansów żąda od pracowników skarbówki zbierania niezliczonej ilości danych."

Back
Do góry