A jednak będzie KAS

• Thread starter Thread starter KAS
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
K

KAS

Gość
X Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej
W dniu wczorajszym w Warszawie rozpoczęło się X Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność”.

W pierwszym dniu WZD delegaci spotkali się z przedstawicielami Ministerstwa Finansów:

- Marianem Banasiem - Szefem Służby Celnej, Podsekretarzem Stanu w MF,
- Pawłem Banasiem - Generalnym Inspektorem Kontroli Skarbowej, Podsekretarzem Stanu w Ministerstwie Finansów,
- Jerzym Tchórzewskim - Wicedyrektorem Departamentu Administracji Podatkowej.

Jak należało oczekiwać, dyskusja została zdominowana zagadnieniami związanymi z planowaną reformą służb skarbowych. Przedstawiciele kierownictwa Resortu przekazali delegatom następujące informacje dotyczące planowanej reformy:

- projekt ustawy o KAS oraz ustawy wprowadzającej KAS jest w ostatniej fazie uzgodnień wewnątrzresortowych i w najbliższych dniach zostanie przekazany do uzgodnień międzyresortowych oraz konsultacji społecznych,
- z uwagi na mogące nastąpić jeszcze zmiany zapisów projektów nie jest wskazane i możliwe przekazanie na tym etapie projektów aktów prawnych do wiadomości publicznej,
- projekty uwzględniają większość zgłoszonych do tej pory uwag przez związki zawodowe,
- projekt zakłada, że nie posiadanie wyższego wykształcenia nie będzie przeszkodą w zatrudnieniu w Krajowej Administracji Skarbowej na stanowiskach urzędników KAS,
- z dniem 31 grudnia 2007 roku wszyscy pracownicy i funkcjonariusze automatycznie przejdą do pracy w nowych jednostkach organizacyjnych, a rozstrzygnięcia dotyczące ich dalszego statusu w służbie skarbowej zapadną do 31 marca 2008 roku,
- przewiduje się, że najniższe wynagrodzenie urzędnika KAS nie będzie niższe niż trzykrotność najniższego wynagrodzenia w gospodarcze narodowej,
- staż pracy w dotychczasowych organach skarbowych i celnych ma być zaliczany do przywilejów przewidzianych w ustawie o KAS (z wyłączeniem wcześniejszych emerytur w grupach mobilnych),
- zdecydowana większość pracowników otrzyma propozycje zatrudnienia w KAS,
- na szczeblach wojewódzkich ustanowieni zostaną przez pełnomocnika MF ds. tworzenia KAS pełnomocnicy regionalni,
- usytuowanie w 16 grupach urzędników administracji skarbowej uwzględniać będzie dotychczasowe stanowisko pracy i poziom wynagrodzenia,
- w Ministerstwie Finansów pracuje zespół zajmujący się opracowywaniem aktów wykonawczych do ustawy o KAS, w tym także aktów określających „siatkę” urzędów.

Zapewniono delegatów, że celem reformy jest przede wszystkim usprawnienie działania służb podległych Ministrowi Finansów, poprawa wizerunku służb podległych Ministrowi Finansów poprzez stworzenie kompetentnego i stabilnego korpusu urzędników administracji skarbowej. Według przedstawicieli Resortu żaden pracownik spełniający wymogi formalne i prawidłowo wypełniający dotychczasowe obowiązki nie ma podstaw do obaw, że nie zostanie zaproponowane mu podjęcie pracy w administracji skarbowej. Prawidłowość posunięć personalnych będzie możliwa do oceny przez wszystkie funkcjonujące w resorcie związki zawodowe, gdyż projekt zakłada zachowanie pełnego pluralizmu związkowego.

Przedstawiciele komisji zakładowych w gorącej dyskusji przekazali szereg wątpliwości i uwag związanych z planowaną reformą. Wskazano także na liczne nieprawidłowości związane z bieżącym funkcjonowaniem służb skarbowych.

W trakcie spotkania poinformowano delegatów, że Prezes Rady Ministrów podpisał w dniu 26 kwietnia rozporządzenie w sprawie wynagrodzeń prowizyjnych w egzekucji zachowujące wynagrodzenia prowizyjne w służbach egzekucyjnych. Delegacji podjęli uchwałę o wystąpieniu z wnioskiem do Prezesa Rady Ministrów o objęcie obowiązkiem złożenia oświadczeń lustracyjnych wszystkich pracowników podległych Ministrowi Finansów urodzonych przed 1 sierpnia 1972 roku. Treść wystąpienia zostanie przekazana do publicznej wiadomości wraz z innymi materiałami z X WZD po zamknięciu obrad i opracowaniu ostatecznych materiałów WZD.

Warszawa 26.04.2007r. - źródło:skarbowcy.pl

załączam cytat z innego już usuniętego działu:
kas napisał:
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 6:28 am

O, TAK KAS, ALE ZE WSZYSTKIMI JEGO SKARAJNYMI ZAPISAMI !!!!

1. NIEUDACZNICY DO PRACY W HOLAND !!!
2. PRZYDUPASY DO PRACY W HOLAND !!!
3. NIEDOUCZENI (SREDNIE I JESZCZE NA STANOWISKU KIEROW. LUB PO G... ZAOCZNYCH STUDIACH) DO PRACY W HOLAND !!!

W INNYM PRZYPADKU REFORMA JEST NIEPOTRZEBNA !!! W SLUZBACH SKARBOWYCH I CELNYCH TRZEBA WYELIMINOWAC OKOŁO 50 % ZATRUDNIONYCH !!!

I JESZCZE PROPOZYCJA DLA MF NALEZY ZROBIC WSZYSTKIM BADANIA PSYCHITRYCZNE ORAZ TEST NA INTELIGENCJE I PRAWDOMOWNOSC !!!

OCZYWIŚCIE KTO NIE ZDA - HOLAND !!!!!!!!!!!!!!!
MUSZĄ ZOSTAC NAJLEPSI !!!!!!!!!!!!!!!!

Jak widać z pierwszego postu w tym wątku reforma KAS ma się dobrze i co najwyżej będzie odwleczona w czasie(choć to wcale nie jest takie pewne jak twierdzi GP). Jednak jeśli już to niekoniecznie aż o rok, gdyż równie dobrze może wejść w życie w trakcie całego przyszłego roku kalendarzowego - może to być marzec, czerwiec lub dowolny inny miesiąc. Chociaż z treści wypowiedzi Ministra(wypowiedź z końca kwietnia) wynika, że wciąż planuje KAS z pocz. 2008r i to jest moim zdaniem wciąż realny termin(z końcem maja może być to już projekt RM i przypomnę, że w Sejmie istnieje coś takiego jak szybka ścieżka legislacyjna)

Bardzo dobrze, że jednak powstanie KAS

Jestem alokersem i nie ukrywam, że widzę w tej reformie szanse powrotu do swojej starej Izby. Wiem, że to trochę naiwne myślenie, ale MF o nas już zapomniało, a dłużej tej rozłąki już nie da się ciągnąć.

Ten entuzjasta KAS,Pan Siwy mnie zadziwia,chyba lepiej dla nas,że tą reforme robi Pan Banaś,a nie On. On tam w tych zapisach widzi wiecej,niz Ci,którzy je pisali.Pozdrawiam wszystkich.

Dave nie jestem entuzjastą KAS, coś prawdopodobnie źle zrozumiałeś. Widocznie przenoszone przeze mnie cytaty celem porządkowania forum odczytujesz jako moje wypowiedzi(często przenoszę wypowiedzi z innych działów i pozostawiam bez komentarza, mimo iż z nimi się nie zgadzam) - musisz zwracać na to uwagę.

gość napisał:
Administracja Skarbowa od 2008 r. ?

Ministerstwo Finansów planuje, iż z początkiem 2008 r. służby skarbowe i celne zostaną połączone w jedną strukturę - Krajową Administrację Skarbową. Jednak zdaniem związkowców, reforma może się nie udać, ponieważ na jej wprowadzenie pozostało zbyt mało czasu.

Zgodnie z intencją resortu, reforma ma usprawnić działanie administracji skarbowej i celnej. Służby te ulegną likwidacji, a ich pracownicy przejdą do nowych struktur. Przewidziane są też podwyżki, by żaden pracownik nie zarabiał mniej niż 2,8 tys. zł brutto. Reforma ma ułatwić tryb rozliczania podatków (obecnie przedsiębiorca rozlicza akcyzę w urzędzie celnym, a podatek VAT - w urzędzie skarbowym). Na wdrożenie tych planów potrzeba ok. pół roku.

Ministerstwo Finansów poinformowało, że projekt ustawy zakładającej połączenie służb, ma w drugiej połowie maja trafić do uzgodnień międzyresortowych. Nie wiadomo jeszcze, kiedy zostanie przyjęty przez rząd.

Przewodnicząca Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej, Iwona Fołta uważa jednak, że pozostało zbyt mało czasu, by wdrożyć zmiany w 2008 r. Przypomniała, że projekt nie został jeszcze przekazany do konsultacji związkom zawodowym.

"Projekt miał trafić do konsultacji społecznych w połowie marca. Nie wiadomo, czy w ogóle trafi, bo terminy są ciągle przesuwane. Nie mamy w tej sprawie żadnych konkretnych informacji" - powiedziała Fołta.

Fołta dodała, iż pracownicy obawiają się, że reforma "de facto będzie prowadziła do likwidacji służby celnej". Obawiają się też zwolnień pracowników z najdłuższym stażem.

Z informacji Ministerstwa Finansów wynika, że służba celna zatrudnia obecnie ok. 15,5 tys. osób, a skarbówka - ok. 43 tys. pracowników.

Projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej zakłada, że do zadań KAS będzie należał m.in. pobór podatków, ceł oraz innych opłat; kontrole podatkowe i celne oraz wykrywanie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń skarbowych.

Ministerstwo przygotowało też przepisy wprowadzające ustawę o KAS. Zakładają one m.in., że 1 stycznia 2008 r. wygasają stosunki pracy osób zatrudnionych w służbach celnych i skarbowych. Krajowa Administracja Skarbowa ma przejąć pracowników likwidowanych służb celnych i skarbowych. Nie przewiduje się zwolnień pracowników, jednak z szacunków MF wynika, że ok. 4,4 tys. z nich odejdzie na emerytury.

Na podwyżki dla pracowników przewidziano ok. 300 mln zł oraz ok. 100 mln zł na odprawy emerytalne.

Źródło informacji: PAP (02-05-2007)

Gość napisał:
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 7:22 pm Temat postu: A ta Fołta
--------------------------------------------------------------------------------
to jakaś wyrocznia czy kie licho?

Gość napisał
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 7:51 pm Temat postu: Re: A ta Fołta
--------------------------------------------------------------------------------
o ile mi wiadomo to żeby został aprzeprowadzona reforma polegająca na połączeniu służby celnej i skarbówki to w pierwszej kolejności musi byc ustawa , a takiej nie ma- sam proces legislacyjny trwa bardzo długo więc napewno nie bedzie to początek roku 2008 lecz jezeli juz to dopiero rok 2009 albo wogle takiej konsolidacji nie będzie.
HA!!!!!!!!!

Gość napisał
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 8:03 pm Temat postu:
Mało wiesz. Już nawet rozporządzenia do ustawy są gotowe.

Gość napisał
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 8:08 pm Temat postu:
Anonymous napisał:
Mało wiesz. Już nawet rozporządzenia do ustawy są gotowe.
A mało rozporzadzeń nigdy nie wyszlo poza fazę projektu?

ludkowie złoci,zapominacie chyba o najwazniejszej rzeczy tzn co innego likwidacja cła ,a co innego skarbówki- bo to jest jak gdyby wewnętrzna sprawa państwa,z cłem jest juz troche inaczej,poniewaz trafia ono do budżetu unii i nie mozna sobie tak poprostu dokonac przekształcenia słuzby celnej,na to równiez potrzeba jest akceptacja i nowe porozumienia z odpowiednimi organami unii europejskiej,a wiadomo że nie dzieje sie to tak nagle,dlatego nawet jak sklecą w końcu ten projekt,to jeszcze daleka droga do wejścia kas,a czasu faktycznie za duzo im nie zostało.

A ja uważam, ze z tą Unią to nie jest tak. Kasa z cła idzie do budżetu Unii ale Unii nie interesuje w jaki sposób tak kasa jest zebrana i przez kogo. Ich interesuje wyłącznie to, żeby w odpowiednich kwotach i terminach pojawiła się na odpowiednim koncie w Brukseli. Tak więc prowadzenie uzgodnień nie stoją na przeszkodzie do wprowadzenia KAS.

Przepraszam,Panie Sławku Siwy,ma Pan zupełna racje co do oceny tego co napisałem. Pónzna pora,albo coś z moją percepcją nie tak. Pozdrawiam Pana bardzo!

z dniem 31 grudnia 2007 roku wszyscy pracownicy i funkcjonariusze automatycznie przejdą do pracy w nowych jednostkach organizacyjnych, a rozstrzygnięcia dotyczące ich dalszego statusu w służbie skarbowej zapadną do 31 marca 2008 roku,

Czyli to samo, opcja zero, tylko w innej formie
I co te związki skarbowe na to odpowiedziały.
ZAAKCEPTOWAŁY TO?

Ty się nie interesuj opcją. Martw się aby o twoim losie decydowali ludzie przyzwoici, a takich na stanowiskach kierowniczych w naszej służbie i ministerstwie ze święcą szukać. Wszędzie prywata i lansowanie swoich.

koledzy :!: :!: :!:
kurde jak to w końcu jest :?:
jest ta reforma czy jej nie ma :?:
bo ja juz nic nie wiem :x

Anonymous napisał:
koledzy :!: :!: :!:
kurde jak to w końcu jest :?:
jest ta reforma czy jej nie ma :?:
bo ja juz nic nie wiem :x
No właśnie, nie wiadomo co robić. Ewakułować się czy czekać na cud. :?:

Re: Bardzo dobrze, że jednak powstanie KAS

antek napisał:
Jestem alokersem i nie ukrywam, że widzę w tej reformie szanse powrotu do swojej starej Izby. Wiem, że to trochę naiwne myślenie, ale MF o nas już zapomniało, a dłużej tej rozłąki już nie da się ciągnąć.
Bardzo naiwne tym bardziej, że jak wprowadzą KAS to Twojej Izby już nie będzie.

Ministerstwo Finansów chce złagodzić zasady, na jakich pracownicy służb skarbowych i celnych będą przechodzili do nowych struktur - Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) - poinformował PAP w poniedziałek rzecznik resortu Jakub Lutyk.
Według niego, projekt ustawy zakładającej, iż z początkiem 2008 r. służby skarbowe i celne zostaną połączone w jedną strukturę - Krajową Administrację Skarbową (KAS), trafi po 15 maja do uzgodnień międzyresortowych.

"Projekt uwzględnia część postulatów związków zawodowych. Złagodzono w nim tzw. opcję zero" - powiedział rzecznik.
Wcześniej ministerstwo planowało, iż z dniem wejścia w życie ustawy (czyli od 1 stycznia 2008 r.) wygasną stosunki pracy osób zatrudnionych w służbach celnych i skarbowych. Osoby miały dostać pisemną propozycję pracy w nowych służbach (KAS) w czasie trzech miesięcy od ogłoszenia ustawy w Dzienniku Ustaw.
Jak powiedział Jakub Lutyk, resort chce przedłużyć okres adaptacji dla pracowników. Zgodnie z nowymi założeniami, stosunki pracy mają wygasnąć po upływie trzech miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, jeśli przed upływem tego terminu pracownicy nie dostaną propozycji pracy w nowych służbach.
Rzecznik dodał, że pracownicy służb skarbowych i celnych nie powinni się obawiać o zatrudnienie. Planowane jest natomiast "odchudzenie" kadr kierowniczych, ponieważ w miejsce dwóch służb zostanie utworzona jedna.
Zgodnie z intencją resortu, reforma ma usprawnić działanie administracji skarbowej i celnej. Przewidziane są też podwyżki, by żaden pracownik nie zarabiał mniej niż 2,8 tys. zł brutto. Nie przewiduje się zwolnień pracowników, jednak z szacunków MF wynika, że ok. 4,4 tys. pracowników skarbówki odejdzie na emerytury, ponieważ z końcem roku zmienią się zasady przechodzenia na wcześniejsze emerytury urzędnicze.
Obecnie służba skarbowa liczy ok. 45 tys. osób, a celna - ok. 16 tys. osób. Na podwyżki dla pracowników przewidziano ok. 300 mln zł oraz ok. 100 mln zł na odprawy emerytalne.
Do zadań KAS będą należały m.in. pobór podatków, ceł oraz innych opłat; kontrole podatkowe i celne oraz wykrywanie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń skarbowych.

Źródło: PAP

Back
Do góry