3% na święta - co i jak ?

• Thread starter Thread starter ZbujMadej
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Nonsensowny adresat

Zastanawiam się, czy brak wam właściwego adresata - frustracja, powoduje że pretensji które winne być kierowane do rządu kierowane są do mnie i to jak "robi" "robin" - imiennie.
Na marginesie - nie leżałem z panem w jednym rowie żeby mnie pan "tykał" to raz, a dwa "Pan" (dla pana) Ciesielski sie nie "loguje" - używa programu PopTray, który z serwera informuje Go o mailach w tym subskrybowanych wątków na celnicy.pl.
Polecam.

[FONT=&quot]Kategoria zaszeregowania[/FONT]
[FONT=&quot]Minimalna wartość wynagrodzenia zasadniczego[/FONT] (pierwsza pozycja w grupie)
[FONT=&quot]Środek przedziału[/FONT] (druga pozycja w grupie)
[FONT=&quot]Maksymalna wartość wynagrodzenia zasadniczego[/FONT] (trzecia pozycja w grupie)
[FONT=&quot]I[/FONT]​
[FONT=&quot]2400,00[/FONT]​
[FONT=&quot]2700,00[/FONT]​
[FONT=&quot]3000,00[/FONT]​
[FONT=&quot]II[/FONT]​
[FONT=&quot]2700,00[/FONT]​
[FONT=&quot]3300,00[/FONT]​
[FONT=&quot]III[/FONT]​
[FONT=&quot]3350,00[/FONT]​
[FONT=&quot]3700,00[/FONT]​
[FONT=&quot]IV[/FONT]​
[FONT=&quot]3350,00[/FONT]​
[FONT=&quot]3750,00[/FONT]​
[FONT=&quot]4150,00[/FONT]​
[FONT=&quot]V[/FONT]​
[FONT=&quot]3750,00[/FONT]​
[FONT=&quot]4200,00[/FONT]​
[FONT=&quot]4650,00[/FONT]​
[FONT=&quot]VI[/FONT]​
[FONT=&quot]4200,00[/FONT]​
[FONT=&quot]4700,00[/FONT]​
[FONT=&quot]5200,00[/FONT]​
[FONT=&quot]VII[/FONT]​
[FONT=&quot]4700,00[/FONT]​
[FONT=&quot]5250,00[/FONT]​
[FONT=&quot]5800,00[/FONT]​
[FONT=&quot]VIII[/FONT]​
[FONT=&quot]5250,00[/FONT]​
[FONT=&quot]5850,00[/FONT]​
[FONT=&quot]6450,00[/FONT]​

To jest tabela płacowa po wartościowaniu stanowisk w służbie cywilnej w mojej IC, więc nie ma tutaj nigdzie 600% różnicy, ale To Pan powiedział, może tak Pan to widzi:D

Powiem tylko, że to dotyczy służby cywilnej, i w pierwszej grupie znalazła się osoba o wynagrodzeniu brutto (bez dodatków) około 5800:eek:. Nie mogła być zwartościowana inaczej, gdyż wartość przyznawana jest za wykonywaną pracę a nie za zasługi w przeszłości itp. (osoba ta pobiera oczywiście dotychczasowe wynagrodzenia)

Zalecam konsultacje na szczeblu Przewodniczących:D(SzNPiA) zanim zacznie Pan brnąć w te zagadnienia.

PS oczywiście w niektórych grupach są osoby, które maja więcej niz max przewidziany dla danej grupy, i będzie to miało konsekwencje w przyszłości.

Ostatnia edycja:
jabol

cyt : " Nie dostali wszyscy, tylko Ci, którzy mieli wynagrodzenie poniżej minimum w grupie, do której w związku z wartościowaniem stanowiska pracy zostali zakwalifikowani.

W związku z tym niektórzy dostali nawet 600 zł podwyżki, ale jest to związane z dużymi różnicami w wynagrodzeniach osób wykonujące podobne czynności."

To Pan brnie- albo nie widzi Pan tego co Pan pisze lub tego nie rozumie.
Nie odnosiłem się do róznic w płacach 600 procentowych ale w sposób owczywisty z pana wypowiedzi, wynika, że podział kwot z wartościowania mógł wynieść 600 % więcej/mniej.
Skoro jeden dostał 100 zł lub NIC a drugi 600 zł ?

mniejsza z tym

Zresztą proszę już nie odpowiadać bo to polemika bez celu.
Znów ja napiszę o róznicach w pieniądzach z wartościowania a Pan mi odpowie o róznicach w wynagordzeniach.:D

cyt :
To Pan brnie- albo nie widzi Pan tego co Pan pisze lub tego nie rozumie.
Nie odnosiłem się do róznic w płacach 600 procentowych ale w sposób owczywisty z pana wypowiedzi, wynika, że podział kwot z wartościowania mógł wynieść 600 % więcej/mniej.
Skoro jeden dostał 100 zł lub NIC a drugi 600 zł ?

arturciesielski napisał:
Czy Pan Panie Krszytofie, który pisze rzeczy, które ostatnio naprawdę mnie zaskakują nie uważa, że taki podział oznacza, że jedno stanowisko (podobne) warte jest wg, takiego podziału 6 razy więcej od drugiego?
(Nie ma wątpliwości, że taki wniosek musi się nasuwać- choć to czysty nonsens- prawda? Ktoś wykonuje 600 % normy?)

a do czego Pan się odnosił?

Pozdrówka i dobranoc

Niekiedy tak jest jak Pan pisze - zgadza się
Mówmy więc o "dniu dzisiejszym".
"Dziś jest takie" że celnik otrzymuje 100 % zwolnienia, dodatkowy urlop na choć pracuje z cywilem na jednym nadzorze, czy nie tak jest dziś?
Ale czy nie jest głupotą wręcz obwinianie się wzajemne o to ?

Pańskie "niekiedy" jest regułą,niestety.I tego nie wyrówna 100% zwolnienie.
A dodatkowy urlop funkcjonariusza wydatnie zmniejsza się w przypadku obniżenia czasu pracy cywila gdy święto wypada w sobotę.
Na jednym nadzorze pracuje również celnik z cywilem,który latem tego roku dostał dodatek ( z wyrównaniem od stycznia,a zwiększonym jeszcze jesienią tego roku) za pracę w szczególnych warunkach-to co dla cywila jest "szczególne", takowym dla funkcjonariusza już nie jest,bo tego dodatku nie dostał.
Ale rzeczywiście - może to głupota to wzajemne obwinianie się.
Proszę więc tylko o odpowiedź na dwa pytania:
1. jeżeli wg cywili bycie funkcjonariuszem to taka kraina mlekiem i modem płynąca,dlaczego więc tak niewielu z nich zdecydowało się na bycie funkcjonariusze właśnie ( a możliwość taka była);
2.jeżeli cywilom dzieje się w SC taka krzywda,dlaczegóż więc nie wracają, w ramach naboru wewnętrznego, do UKS, bo przecież z tego też mogli korzystać.

mozę zrozumiesz

A jeśłi do SC włączyliby np. dziś straż grnaiczną które chyba ma też wyższe uposazęnia to będzie pan do tych nowych pracowników ze straży też miał pretensje?
Przecież to ty wyciągnałes zarzyty że cywile to mają raj w sc!
wiem pan - szkoda klawiatury
Czemu więc Pan sie nie przenisie do cywili albo do straży graniczej , tylko obwinia te grupy że zarabiają więcej?
Poczyta pan swe wypiwiedzi i wyciągnie wnioski - dla siebie

Do SC przeniesiono pracowników Korpusu Służby Cywilnej z UKS gdzie średnia płaca jest wyższa dlatego mają wyższe uposażenia i następnie nagrody z 3%(bo to jest pochodna średniej z wynagrodzeń), gdyby do SC przeniesiono cywili z ZUS ich pensje byłyby niższe i to jest cała "filozofia" tego zjawiska.
Dajcie już proszę spokój, odbiegacie od tematu wątku. Jeżeli chcecie pisać o wartosciowaniu, odnajdźcie taki temat i go kontynujcie, ale w innym topicu. Jeżeli chcecie atakować się nawzajem funkcjonariusz-cywil to nie tutaj na tym forum, które jak dotąd poza małymi wyjątkami jest wolne od bezprzedmiotowej dyskusji na ten temat.

Nasz ZZ rozesłał zmieniony regulamin do innych zz działajacych w IC K-ce celem uzgodnienia i przedłożenia dyrekcji. Jest to regulamin, który niweluje niczym nieuzasadnione kominy. O dziwo spotkał mnie kiedyś lider jedego z katowickich ZZ i powiedział, że się nie zgadza na przedstawienie tego dyrekcji i że zgodzi się dopiero jak taki poprawiony regulamin wprowadzimy w całej Polsce. Inny związkowiec powiedział, że dopiero po rozstrzygnięciu konkursu na dyrektora podejmie temat. Jak widzisz zanim dojedzie do konsultacji z dyrektorem musimy przebić się przez mur związkowy

Czyli kolejna sprawa odsunieta na czas "nigdy nigdy" No to niech Pan przebije mur a nie chowa głowe za niemocą pozostałych . Po podpisaniu się pod projektem tych organiacji które chcą go zmienić przesyłacie dyrektorowi. Nigdzie nie jest napisane ze musza wszystkie projekt podpisać. Uzgodniony ma być sam regulamin a nie projekt. Następnie Dyrektor zaprasza wszystkie organizacje i negocjujecie. Jeżeli jedna lub dwie będą przeciw zmianom to piszecie pismo i informujecie szczegółowo całą załoge. Zresztą moglibyscie pokazać ten projekt bo może rzeczywiscie nic w nim nie ma sensownego. Chyba że chodzi o to aby robić szum i udawac a potem ciągle "gonić króliczka"?

Jestem pewien że w styczniu przy okazji awansów znowu będzie to samo. Przyjdziecie dyrektor objawi swoją wolę, a wy pokornie ją przyjmiecie bez głosu sprzeciwu. A jak dyrektor uzna zeby cos poza niby uzgodnieniami dac swoim kolegom to będzie udawać i bagaztelizować, że nic się nie stało.

Ostatnia edycja:
Zawsze uważałem, że bardzo ważne jest rzetelne przekazywanie informacji, ale nie wszyscy chcą znać prawdę, nie próbują nawet do niej dotrzeć, a nawet denerwują się, gdy się im ją podaje na tacy.

Jeżeli jesteś związkowcem, skontaktuj się ze swoim związkowym przedstawicielem w IC/UC. Jeżeli nie należysz do związków, zapytaj się Swoich Kolegów należących do ZZ lub zadzwoń do Dyrektora (to przecież nie takie trudne) i zapytaj się o 3% w swojej IC.

W Poznaniu średnie kwoty za drugie półrocze były niższe niż za pierwsze gdyż w pierwszym Dyrektor rozdysponował 60% kwoty funduszu.

Może w Waszych IC było podobnie?

3% jest ściśle powiązana z budżetem IC na wynagrodzenia.

celnik1

A Pan celnik1 w ramach „przebijania” tego muru, wypisał się już chociaż z tych BETONOWYCH ZZ? Czy wspierając „pozostałych”,klepiąc po ramieniu, jednocześnie nawołuje do ominięcia ICH podpisu na projekcie:).A może skoro tak doskonale wiesz jak powinno to wyglądać-co trzeba i nie trzeba, zapisz się do „WY”- ….prześlesz, będziesz negocjował, pisał, informował, wniesiesz jakieś sensowne uwagi do projektu regulaminu i NIE pokornie wyrazisz swoje stanowisko na spotkaniu u Dyrektora:)Chciano by normalności co? ale najlepiej wypracowanej cudzymi rączkami, zagrzewać do walki, szczuć a samemu zabezpieczać sobie tyły w razie niepowodzenia. Słusznie zauważasz, że to Dyrektor zaprasza organizacje tak jak i On ostatecznie decyduje a nie ZZ, więc zamilcz albo weź się sam do działania.

Ja w ramach "przebijania muru" zapiszę się i oddam składke do celnicy.pl tylko chce zobaczyć choć jedną pozytwnie dla szeregowych członków załatwioną sprawę zmiane w ic katowice.

To nie ja pchałem się na stanowiska związkowe do negocjowania, pisania, informowania. Co to ??? Nagle głos załogi jest niewygodny i lepiej żeby zamilkł?

To moge pisać, ze jest cudownie i świetnie.

Przecież to nie ja na tym forum chwaliłem się jaki to zły regulamin nagród związki uchwaliły i co należy zmienić. Nie sztuka jest pisać pod publiczke, że wszystko "be". Dyrektor owszem decyduje bo mu związki na to pozwalają. Ciekawe dlaczego? Wszyscy wiedzą jakie były ustalenia we wrzesniu w sprawie awansów, a potem pojawiły się króliki z kapelusza.

Ostatnia edycja:
Cywil - IC Poznań - SNP

Witam kolezanki i kolegów.
Nawiązując do wczesniejszych wypowiedzi dotyczacych podziału dodatków sprawa ma się następująco:
- w sierpniu otrzymaliśmy srednio po ok 50 zł netto za wartościowanie stanowiska. Można tą kwotę porównać jaką funkcjonariusze otrzymują z tytułu zajmowanego stanowiska. Wcześniej otrzymywaliśmy tylko gołą pensję. Dla porównania w IC Poznań funkcjinariusz przyjęty w maju 2008 roku otrzymał dodatek w wysokości 160/170 zł netto za stanowisko. No to możemy teraz sobie porównać 50 zł/ a 160 zł. Oczywiście jako cywile bardzo zyskaliśmy.
- po drugie w listopadzie podzielili kolejne pieniądze , ale na ok 220 cywili tylko 80 osób dostało jakieś podwyżki z tytułu dowartościowania stanowiska. Ja natomiast nie otrzymałem nic ( choć bardzo bym chciał ). Mój kolega ma dostać ok. 50 zł brutto. To jak ktoś pisze , że dostają podwyżki po 600 zł. to niech najpierw sprawdzi kto to ewentualnie dostaje. Może jest to jakaś sierotka , która zarabia ok. 1200 zł.
- po trzecie po wprowadzeniu reformy będzie możliwość przejścia do cywila i zarabiania ewentualnie większych pieniędzy.
Pozdrawiam cywil z SNP.

do kolegi Zeusa

Nie wiem o jakich dodatkach z tytułu zajmowanego stanowiska kolega pisze, ale takich dodatków w SC nie ma (po reformie mają być podobno wysokie dodatki funkcyjne). Funkcjonariusz otrzymuje: wynagrodzenie zasadnicze oraz dodatek za stopień , dodatek za wysługę lat (stażowe- jeżeli ma do niego prawo), dodatek za prace w porze nocnej (jeżeli pracuje w nocy)- te dwa ostatnie otrzymują też pracownicy cywilni. Koledze zapewne chodziło o dodatek za stopień- więc wyjaśniam to nie jest żaden dodatek - w 1999 roku wprowadzono stopnie służbowe i dodatki za te stopnie ale ponieważ miało być "bezkosztowo"- po prostu pensję zasadniczą podzielono na wynagrodzenie zasadnicze oraz dadatek za stopień. Więc jak ktoś przed wrześniem 1999 miał zasadniczej 1800 to po wprowadzeniu stopni dostał 1500 zasadniczej oraz 300 dodatku za stopień a jak ktoś dostał wyższy stopień to dostał 1450 zasadniczej i 350 dodatku. I zapewne w niezmienionej kwocie ( nie licząc inflacji) dostaje ten dodatek do dzisiaj- ponieważ jak ktoś na stanowisku st.k.c. dostał w 1999 roku stopień dyspozytora celnego to ma go do dziś ibędzie miał do emerytury. Więc tych dodatków za stopień nie można porównywać z podwyżkami jakie dostali pracownicy cywilni w wyniku wartościowania stanowisk. A tak na marginesie dodatek dla "nowoprzyjętego " celnika to nie jest raczej 170 zł (chyba że to dodatek za "nocki" bo tyle to gdzieś brutto wychodzi) nie miem dokładnie ale 170 zł to chyba już rewident dostaje.

Ostatnia edycja:
w sierpniu otrzymaliśmy srednio po ok 50 zł netto za wartościowanie stanowiska.

To jest dodatek specjalny zróżnicowany ze względu na wykonywana zadania.
W listopadzie w wyniku wartościowania podwyższano wynagrodzenia głównie tym osobom, które miały mniej niż minimum w poszczególnych grupach zaszeregowania. 18 osób dostało po 600 zł.

Ludziska a jak z waszymi 3%???
Na północy dostaliśmy
Całe 258 zł na rączke
Warto tak się poświęcać przez 6 miesięcy: Praca o różnych porach dnia i nocy, w różnych dniach i miejscach, czesta zmiana grafiku....
Wiem przynajmniej że moi przełożeni mnie za to doceniają i sowicie mnie wynagrodzili....
Teraz spokojnie moge wyprawić Święta, mam za co...

Tylko czemu nawet się nie śmieje jak to pisze, poprostu nie mam już sił....

Back
Do góry