2025 rok optymalny na emeryturę?

Jeżeli otrzymasz dodatek do podstawy emerytury w kwocie 1000zlotych,
to po pomniejszenie o 75 procent wysługi, po pomniejszenie o składkę
Zdrowotną, po pomniejszenie o zaliczkę na podatek otrzymasz kwotę netto
Około 480 złotych. Przecież taka kwotę uzyskasz z marcowej waloryzacji,
nie Tracąc zgromadzonych pieniędzy z OFE, ZUS i składek ogólnie zachowujesz
drugą emeryturę. Dużo emerytów oczekuje na drugą emkę i jakoś sobie radzimy.
Oczywiście decyzja należy do zwalnianego że służby.

Ok, Zuziacoll to policzmy to przy założeniu że indywidualny wskaźnik jest równy 100%, dodatek po 15 latach jest równy 1000 zł oraz mamy do czynienia z pełną emeryturą (dane na rok 2024):

BEZ DODATKU:
1. 2332,57 zł (kwota bazowa) x 4,49 (współczynnik kwoty bazowej) x 100% x 0,75 (pełna emerytura) x 0,79 + 300 zł(przeliczenie na netto)= 6505,39 zł

Z DODATKIEM:
2. 2332,57 (kwota bazowa) x 4,49 (współczynnik kwoty bazowej) x 100% + 1000 zł (kwota dodatku po 15 latach) x 0,75 (pełna emerytura) x 0,79 + 300 zł (przeliczenie na netto) = 7097,89 zł

różnica to 592,50 zł netto

ale tak jak piszesz ... każdy musi sam podjąć decyzję

Nie wiem jak inni ale ja pojąłem taką decyzję gdyż do 65 lat trzeba jeszcze dożyć. Przez 7 lat będę otrzymywał wyższą emeryturę, którą rekompensata z ZUS za lata przed 1999 musiałaby przez wiele lat wyrównywać. Po otrzymaniu pełnej emerytury mogę podjąć pracę bez obawy, że będą mi obcinać część emki. Najważniejsze jednak jest to, że mam tego wszystkiego już po kokardkę ... :(

Dlaczego nagle "rządzącym" zależy na przechodzeniu byłym celnikom na jedną emeryturę?
Dlaczego stworzono art 15 aa ? Przecież wszem i wobec wiadomo , że świadczenie nie
może być wyższe niż 75% kwoty podstawy emerytury . Dlaczego mam zrezygnować z kapitału zgromadzonego
w zusie, składek z 1999r., subkonto i OFE ? Przecież te rzeczy są dziedziczone i mamy się ich pozbywać
na rzecz skarbu państwa . Przecież nawet jak komuś brakuje paru procent do max emki , waloryzacja w marcu
to wyrówna . Wchodzi również w rachubę podwójna waloryzacja świadczeń . Czy ma ktoś jakieś przemyślenia
w tej kwestii ? Młodsi celnicy zatrudnieni po 1999r. to rozumiem , że nie ma innego wyjścia. , ale celnicy
zatrudnieni w latach 80 i 90 ? :unsure:
Moi drodzy jestem na emeryturze mundurowej od maja 2020r.Jak odchodziłem miałem wskaźnik wymiaru emerytury 59,72%. Przeliczyłem sobie co by było gdyby obecnie zmienili przepisy i zaliczyli lata przed 1999r. jako służbę lub równoważne ze służbą tak żeby wskaźnik wynosił 75%. I wiecie co mi wyszło- wówczas moja obecna emerytura / po przeliczeniu wszystkich poprzednich waloryzacji / byłaby o 1300 zł brutto większa niż obecnie pobierana.Do emerytury ZUS-owskiej pozostało mi 5 lat.Z kalkulatora emerytalnego / tylko z kapitału początkowego / wychodzi mi że dodatkowa emerytura ZUS-owska obecnie wyniosła by około 2 000,00zł netto.Tak więc w moim przypadku obecnie zaliczenie wcześniejszych lat przed 1999r. jest nieopłacalne!!!Lepiej poczekać jeszcze 5 lat i przytulić drugą emeryturę która zapewne będzie dużo wyższa niż wyliczone na chwilę obecną 2000zł.Tak więc każdy musi sobie sam wszystko przeliczyć , przekalkulować i przemyśleć.

Nie wiem jak inni ale ja pojąłem taką decyzję gdyż do 65 lat trzeba jeszcze dożyć. Przez 7 lat będę otrzymywał wyższą emeryturę, którą rekompensata z ZUS za lata przed 1999 musiałaby przez wiele lat wyrównywać. Po otrzymaniu pełnej emerytury mogę podjąć pracę bez obawy, że będą mi obcinać część emki. Najważniejsze jednak jest to, że mam tego wszystkiego już po kokardkę ... :(
W moim przypadku emerytura z ZUS za 11 lat.
Wyliczyłem sobie z kalkulatorów kwoty z ZER I ZUS.
W przypadku odejścia z art 15 aa i powiększenia emerytury już dzisiaj dopiero koło +/- 70 lat emerytura z ZUS przewyższy kwotę podwyższenia.
I teraz trzeba się zastanowić czy po 70, pod warunkiem dożycia tak jak napisał Bień, będzie potrzebna taka kasa czy lepiej korzystać z życia póki człowiek młodszy.
To wyliczenie dotyczy mężczyzn, kobiety mogą doliczyć ZUS 5 lat wcześniej co zmienia postać rzeczy i żyją dłużej.
A co w przypadku podwyższenia wieku emerytalnego, rząd straszy kobiety od roku że zrówna wiek z mężczyznami,w przyszłości to granica przesunie się jeszcze.
Oczywiście że każdy musi podjąć decyzję sam tylko dobrze by było żeby była ona świadoma.

Delikatnym podsumowaniem niech będzie taka konkluzja , że bardzo dużo w tym temacie zależy
od osiągniętych dotychczas procentów wysługi . Bo jeżeli ktoś ma powyżej 70% , to najbliższa
waloryzacja spowoduje /teoretycznie/ , że będzie pobierał max świadczenie 75 procent.
Jeżeli komuś jednak do tych 70 procent dużo brakuje , to lepiej służyć jeszcze z rok , dwa ...
Bo przechodząc na emeryturę z opcją dalszej pracy jest nieporozumieniem .

Back
Do góry